Aký zdroj vykurovania do bungalovu?

Ahojte, chcem Vás poprosiť o radu. Na jar začíname so stavbou bungalovu, žiadosť o SP je už podaná. V projekte však nemáme riešený plyn (ťahanie prípojky cca 80 m). Pôvodne sme plánovali dať vodnú podlahovku a kúrenie buď elektrikou alebo kotlom na pevné palivo. Uvažovali sme aj tak, že by sme dali elektrické vodné podlahové kúrenie a kachle.... Teraz však nevieme, či elektrika nie je príliš drahá, kúrenie drevom dosť nepraktické a či sme predsa len nemali riešiť ten plyn. Len tam sme sa obávali tej ceny za prípojku a teraz by sme to museli riešiť dodatočne. Prosím, môžete nám poradiť, aké kúrenie by sa nám najviac oplatilo? Bungalov 8,5 x 14, 5, úžitková plocha 104,1 m², obostavaný objem 357 m³, okres Žilina, klasická sedlová strecha so sklonom 23 stupňov. Pôvodne sme mali mať otvorený strop v obývačko-kuchyni, pravdepodobne bude ale rovný. Murivo termalica 300, zateplenie: steny 20 cm, podlaha 20 cm a do stropu 40 cm vlny. Rekuperáciu sme neplánovali, začíname však uvažovať, že urobíme aspoň prípravu (musíme veľa doštudovať). V projekte máme vypočítanú potrebu tepla na vykurovanie 5 296,9 kWh/rok. V teplo-technickom posudku je ešte údaj Merná tepelná strata H - 115,333 W/K a Celkové vnútorné zisky 4391/50 kWh, merná potreba tepla na vykurovanie E2=44,51 kWh/m². Neviem však, či sú tie hodnoty správne a pri výpočte sa uvažovalo so zateplením stien 15 cm, podlaha len 8 cm a strop 30 cm. Údaj o TÚV som v správe nenašla :(, ale rátame so 4 osobami (2 dospelí a 2 deti). Okná 3-sklo: J - 8,5 m², V - 9,2 m², Z - 3,9 m², S - 2,67 m² Pridala som pôdorys len v jpg, inak sa mi nepodarilo. Vstup do domu je z juhu, obývačka a kuchyňa sú na východe. Za hocijakú inšpiráciu budeme veľmi povďační...
Odpovedať
1
2
@domcab Neviem či je záujem o podrobný výpočet, ale myslím že plyn vás vyjde lacnejšie. Skúste zistiť v plynárenskej firme koľko orientačne stojí vaša plynová prípojka. Drahé je spojenie hadice a verejnej plynovej rúry, a prvý meter výkopu. Výkop si možno spravíte sami, hadica nie je drahá. Budete ťahať cez obecné pozemky alebo potrebujete súhlas súkromníkov? Typujem že na stenu by pri plyne stačilo aj projektovaných 15 cm EPS.
Odpovedať
Pozerám že máte dobre vyriešenú dispozíciu. Neuvažovali ste nad plochou strechou? Nebola by drahšia ako šikmá, ale bola by kvalitnejšia a mali by ste tepelnú akumuláciu železobetónového sropu (obmedznie prehrievania v lete, odolnosť voči hnilobe, žiadne vŕzganie a cupot myší, ľahká opraviteľnosť strechy).
Odpovedať
No výpočet by pomohol, ale nepredpokladám, že niekomu sa bude chcieť zabávať našimi číslami. Skúšala som si údaje doplniť do rôznych výpočtov a tabuliek, čo som našla na rôznych fórach. Ale mne vyšla potreba tepla až niečo cez 8 000 kWh/ rok. Takže netuším, čo je vlastne dobre. Ale ešte som oslovila jedného známeho s prosbou o výpočet, tak dúfam, že si na to nájde čas. Pozemok je celý môj. Staviame na záhrade, vpredu je rodičovský dom, všetko v mojom vlastníctve. Takže s tým by problém nebol. No a pred pozemkom je hneď hlavná cesta, kadiaľ išli prípojky. Sedlová strecha kvôli okoliu, rovnou by sme sem vôbec nezapadli. Na dedine, na záhrade a za nami pekný, vysoký drevodom. Dosť by sme špatili :) I keď pravdupovediac, keď je už projekt hotový, menili by sme dosť vecí a už aj nad týmto sme uvažovali. Ale nakoniec sme sa rozhodli ponechať klasiku. Ďakujem.
Odpovedať
elektrina je OK, kupte na zaciatku bojler s tepelnym cerpadlom, elektrokotol neskor vymenite za tepelne cerpadlo. A pozdravujte pana Putina ;-)
Odpovedať
@domcab Reálna spotreba energií môže byť iná ako vypočítaná. Každý stupeň celzia v dome zvýši spotrebu tepla, napríklad o 6%. Každá zima je iná. Môžete viac vetrať alebo dom nebude vzduchotesný, hlavne pri šikmej streche. Narodia sa deti a spotrebuje sa viac teplej vody. 8 MWh orientačne zodpovedá vašemu domu. Na vzhľad a zapadnutie dookolia sa vykašlite. Susedia na vás budú kašlať tiež. Mne sa plocha strecha páči, lebo je funkčná. Krása je asi subjektívny názor, vychádza z fukčnosti. Vaša prípojka bude pozostávať z dvoch častí. Od verejného potrubia po plot kde bude plynomer, a od plynomeru po dom. Tu druhú časť si môžete kopať tak či tak sami.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, chceme stavat to iste, plyn tiez nemame, zateplenie rovnake, a naplanovanu mame elektriku a vodnu podlahovku, ak chces pozri si moj album, mam tam par podorysov, stratu - potrebu tepla som si pocitala tak amatersky a vysla mi cca 4000 chcela som sa spytat, aku budete mat konstrukciu krovu, ci klasicky, alebo vazniky? mate tak divne nosne priecky :-D ahoj
Odpovedať
@peto99 Keď nebude plyn, nebude ani elektrina. Časť elektriny sa vyrába z plynu, a bude väčší odber, bude preťažená sieť. Prestaň strašiť s bojlerom s tepelným čerpadlom. Hučí to a vyrobí teplú vodu drahšie ako pri priamom ohreve elektrinou.
Odpovedať
@ninaclaudius Smreky si k domu nesaďte. Koreňami vám môžu poškodiť plot, schody a možno aj základy domu. Budú tieniť a na streche mude mach. Budete mať veľa mravcov.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren smreky nahodil do vizky projektant, ja chcem uzitkovy zivy plot, cucoriedky vysoke a tak :-)
Odpovedať
ako hovori polystyren, treba sa vykaslat na projektanta, postavit si hlavu a zmenit strechu, hoci na to nie je najmensi dovod a postavit si sukromny plynovod :-D ved da sa to zvladnut aj svojpomocne, treba zohnat spravne rury a v noci sa nacierno napichnut :-D myslim, ze projektant sa v tom predsa len vyzna lepsie, nemusite verit vsetkemu, co tu citate :-)
Odpovedať
@domcab My tiež nemáme plyn a kúrenie sme riešili elektrickými infražiaričmi na strope.
Odpovedať
@jardel88 Koľko stála elektrina za 1 rok bývania? Kúrite aj drevom?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ak bude zateplenie ine, treba urobit novy vypocet (aspon informativny) tepelnych strat. zaroven dopocitat potrebu TUV a podla toho zistit predpokladanu spotrebu kw/rok. Podla inst. a prevadzkovych nakladov + efektivnosti vybrat optimalny zdroj.
Odpovedať
Profilova fotka
Projektant spocital 5,3MWh ale nas odbornik na vsetko dosiel k 8MWh :) @domcab pri 5,3MWh vas bude kurenie elektrikou orientacne stat 580€ rocne. Pri plyne by to bolo okolo 243€. Cize plynom rocne usetris 336€. Co sa oplati bude zavisiet teda od investicnych nakladov. Musis v prvom rade vediet cenu za tvoju konkretnu pripojku plynu. Niekto za to zaplati do 1000€ ale su ludia, ktori spominaju ceny cez 5000€.
Odpovedať
Profilova fotka
Chutný domček - pekná dispozícia.... 8-) Ja by som jednoznačne POCTIVO zateplil. 20 - 25 cm do fasády, 20 do podlahy, 40 - 50 do stropov. Kvalitné okná s 3-sklom (Aluplast Ideal 8000, Salamander BluEmotion....), osadené cez expanzné pásky a rekuperácia - hoc aj 3 lokálne jednotky... A smelo môžete ísť do elektrickej podlahy. Investičný náklad na Vašu úžitkovú plochu max. 1.300 € aj termostatmi. Každá miestnosť má vlastný okruh - vlastný termostat... 8-)
Odpovedať
1. pokial je treba 80m pripojku na plyn, ani nad nim neuvazujte 2. podla projektu je 8 cm EPS v podlahe, viac ako 10 cm nema zmysel, a to je treba 2 vrstvy 5+5 cm ulozit krizom - objavili sa spravy o sadani EPS, predsa len, je to plne vzduchu a hrube vrstvy EPS sa ukladaju len posledne roky, ale mozno sa mylim. Mame spravy o stabilite 20 cm EPS v podlahe po 20-30 rokoch? 3. pripravu na rekuperaciu urcite urobte, a to nie svojpomocne, neda sa to zvladnut. Spiro-rury /ziadny plast/ maju mat velky priemer - 200 - hlavne vetvy aj viac ako 200. Izolacia kaucukom. Jednotka s vysokym vykonom 400-500 m3/h 4. urobte pripravu na fotovoltaiku /aj preto je lepsia sedlova strecha/, vystuzit krov, natiahnut potrebne kable, urcit miesto na menice napatia, a dat vonku kabel na nabijacku elektroauta FV 3,5 kWp rocne usetri mozno aj 500 Eur za elektrinu, 5. TUV: bojler s tepelnym cerpadlom usetri rocne 150-200 E. Je hlucny asi ako silna mraznicka, ale da sa na to zvyknut. Po par rokoch sa budu vyrabat tichsie a ucinnejsie, navratnost pri cene 600 Eur je 2-3 roky 6. natiahnite kabel na pripadnu klimu, klimou sa da aj lacno kurit v prechodnom obdobi/TC vzduch-vzduch/
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 - sprav o EPS bola kopa, akurat vacsinou s agentury JPP. 10cm zmysel ma, pokial to v KONKRETNOM dome vyjde vo vypoctoch. A to v kazdom lepse zateplenom dome vyjde. -priprava, na rekuperaciu sa da zvladnut svojpomoce absolutne v pohode. Priemer 200mm a 500m3/h ? Ona ma rodiny dom nie vyrobnu halu :)
Odpovedať
@ninaclaudius ahoj, my sme si už spolu písali, tvoj projekt poznám. Nerozumiem, prečo máme ale 2x vyššiu potrebu tepla, keď máme podobné domy, ty máš dokonca o niečo väčší a izoláciu podobnú. Pri výpočte si asi počítala aj s rekuperáciou, či? V projekte máme info, že to bude drevený trámový strop, moc to neriešim, realizovať to bude krstný otec so zvyškom rodiny. Venuje sa krovom v Nórsku, zvládne nejaký aj na Slovensku :) Tie priečky sú nosné len v časti, kde je obývačka a kuchyňa. Mal tam byť pôvodne otvorený strop, to však ešte zvažujeme.
Odpovedať
@majkoj Veď práve, musím si zavolať do SPP a zistiť, čo potrebujú k tomu, aby mi predbežne vyčíslili cenu prípojky. Rekuperáciu zatiaľ svojpomocne nezvládneme, keď si to poriadne naštudujeme, možno áno... Čo sa týka potreby tepla, skúsime to nanovo prepočítať, i keď to asi chvíľku potrvá :)
Odpovedať
@domcab orientuj sa na prispevky uzivatelov ktory uz byvaju v nizko. energ. alebo pasivnych domoch, mne robila napr. navrh zateplenia podlahovky a rekuperacie zlata Pani @blacksr .Vsetko treba mat prepocitane...
Odpovedať
Profilova fotka
@domcab objekt mate perfektne zatepleny,nejakej velkej spotreby sa tam bat nemusite,odporucam krb na drevo x elektrika do podlahy..v okoli Ziliny neni s drevom taky problem ako na dolniakoch...ked zakurite v krbe poriadne tak elektrika v podlahe 2-3 dni ani nepipne..
Odpovedať
@leonardom @kranex Elektrická podlahovka nie je dobrá, pretože: - neumožňuje pripojiť iné zdroje tepla, napríklad kotol na drevo alebo plyn, lepšie sú radiátory - vytvára škodlivé elektromagnetické pole, elektrosmog - neohrieva pomocou teploty ale výkonu, pod nábytkom v prípade poruchy môže prehriať - dodáva teplo prerušovane, v čase nízkej tarify
Odpovedať
@domcab Orientačný výpočet relatívnych strát. Prítomní môžu opraviť chyby. Obálka: 8,5 m x 14,5 m x 2,75 m, zateplenie stropu. Plochy S: - otvory: 26 m2 - steny: 126 - 26 = 100 m2 - podlaha: 110 m2 - strop: 110 m2 - most stien dole: 6,7 m2 - most stien hore: 6,7 m2 Hrúbky izolácií: - otvory: 3-sklo, U = 0,8 - steny: 30 cm porobetón 400 kg/m3 + 15 cm EPS80F - podlaha: 20 cm EPS100S - strop: 40 cm vlny - most stien dole: 20 cm porobetón 400 kg/m3 - most stien hore: 20 cm porobetón 400 kg/m3 Tepelné odpory R: - otvory: R = 1,2 - steny: 0,3/0,1 + 0,15/0,04 + 0,15 = 6,9 - podlaha: 0,2/0,04 = 5 - strop: 0,4 / 0,04 = 10 - most stien dole: orientačne 0,25 / 0,1 = 2,5 - most stien hore: orientačne 0,25 / 0,1 = 2,5 Relatívna strata q = S / R - otvory: 26 / 1,2 = 21,5 W/K - steny: 100 / 6,9 = 14,5 W/K - podlaha: 110 / 5 = 22,0 W/K - strop: 110 / 10 = 11,0 W/K - most stien dole: 6,7 / 2,5 = 2,7 W/K - most stien hore: 6,7 / 2,5 = 2,7 W/K - vetranie bez rekuperácie pre 4 osoby: 30 W/K Súčet relatívnych strát: - budova nad zemou: 50 W/K - budova do základov: 25 W/K - vetranie: 30 W/K
Odpovedať
Profilova fotka
chcel som nieco napisat k poslednym radam @polystyren, ale uvedomil som si, zeby to bolo absolutne zbytocne, takze jedna velmi kratka rada tebe @domcab , ignoruj ich :).
Odpovedať
Profilova fotka
@domcab Dom je riešený slušne aj z hľadiska izolácií. Bude vyhovovať aj STN 730540 po r. 2015. A. Plynový kotol + teplovodná podlahovka. Plus teplovzdušný krb. Neodporúčam - náklady na plynovú prípojku + kotol + komín vás vyjdú na cca 4-5000 EUR. Stabilita (a ceny) plynu v budúcom období sú dosť neisté. Elektrina je stabilnejšie médium (aj výhľadovo). B. Elektrické vykurovanie + teplovodná podlahovka. K tomu teplovzdušný krb pre pohodu a ako ostrá záloha. Ak zdroj tepla na kúrenie a prípravu TV použiť: elektrokotol (náklady celkom do 1500 EUR vrátane bojlera a montáže) alebo tepelné čerpadlo vzduch-voda (celkom do 5.000 EUR s ňo zásobníkom TV a montážou). Naviac od r. 2015 budú dotácie na tepelné čerpadlá cca 1500-2000 EUR, takže investícia nebude až taká bolestivá ako dnes a návratnosť rýchlejšia). Podľa môjho odhadu budú tepelné straty Qc = 4 až 4,5kW (vonkajšia výpočtová teplota -15st.C, koeficient strát vetraním K=0,3). To predpokladá spotrebu tepla na vykurovanie cca 7500kWh ročne, na prípravu TV cca 3500 kWh ročne (4 osoby). Cena el. energie DD5 a DD6 v SSE je 107 EUR/MWh pre NT a 190 EUR/MWh pre VT. Stála mesačná platba 12,52EUR. Takže ročné náklady pri kúrení elektrokotlom (kúrenie + TV) cca 1250 EUR vrátane stálej platby. Pri kúrení tepelným čerpadlom vzduch-voda (SCOP=3) náklady kúrenie + TV cca 520 EUR vrátane stálej platby. K tomu spotrebiče domácnosti, cca 2500 kWh (nízky tarif) + cca 350 kWh (vysoký tarif). .
Odpovedať
@polystyren Ešte nebývame rok, tak na tvoju otázku neviem odpovedať aká bude spotreba. A máme aj krbovú vložku, takže budeme prikurovať aj drevom
Odpovedať
Profilova fotka
@domcab ak ti môžem trochu poradiť aj ja, tak za tú cenu čo by si zaplatila za dotiahnutie plynu a plynový kotol ti pravdepodobne vyjde aj tepelné čerpadlo - tak si skús dať naceniť obidve varianty a podľa toho sa rozhodni. Tepelné čerpadlo ti vyrobí energiu na kúrenie za podobné ceny ako plynový kotol a môžeš s ním skombinovať aj ohrievanie teplej úžitkovej vody pre domácnosť. A samozrejme do nového RD žiadne radiátory - zaberá to miesto na stenách, kde pred radiátor nemôžeš nič dať, vyzerá to strašne a radiátor dodáva teplo pre celú miestnosť len z jedného miesta, kdežto pri podlahovom kúrení (najlepšie vodnej podlahovke) máš energiu dodávanú po celej ploche, takže je to oveľa komfortnejšie a v dnešnej dobe to už ani nevyjde o moc drahšie ako varianta s radiátormi.
Odpovedať
@domcab Dáta pre výpočet potreby tepla na vykurovanie po mesiacoch. Podmienky: teplota dnu 24 C, 400 m.n.m. mesiac: hodinostupne nad zemou, a do základov; slnečné + vnútorné zisky 9: 3100, 6500; 780 + 300 10: 7400, 9700; 650 + 300 11: 11000, 11200; 350 + 300 12: 16000, 12600; 260 + 300 1: 15000, 13400; 350 + 300 2: 13000, 14400; 470 + 300 3: 13000, 12600; 890 + 300 4: 7100, 9400; 1040 + 300 5: 2200, 6500; 1160 + 300
Odpovedať
@domcab Orientačný výpočet potreby tepla na vykurovanie po mesiacoch. Varianta s rekuperáciou (75%). Relatívne straty: - nad zemou: 58 W/K - do základov: 25 W/K tepelná strata = hodinostupne x relatívna strata, nad zemou a do základov zvlášť a spočítať mesiac: tepelná strata - zisky = potreba tepla 9: 342 - 1080 = -740 kWh = 0 kWh 10: 672 - 950 = -280 kWh = 0 kWh 11: 920 - 650 = +270 kWh 12: 1240 - 560 = +680 kWh 1: 1200 - 650 = +550 kWh 2: 1110 - 770 = +340 kWh 3: 1070 - 1190 = -120 kWh = 0 kWh 4: 650 - 1340 = -690 kWh = 0 kWh 5: 290 - 1460 = -1170 kWh = 0 kWh Celková potreba tepla na vykurovanie: 1,8 MWh Vykurovacie obdobie: november - február (polovica marca)
Odpovedať
@domcab Uvedený výpočet predpokladá 100 % využitie slnečných ziskov, čiže dostatočnú tepelnú kapacitu domu, napríklad monolitický železobetónový strop.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?