Aky výkon má mať rekuperácia?

Dobri den,chcem sa opitat ci by mi tu vedel niekto poradit aky výkon by mala mat rekuperaci v našom dome,obvod muri44 poroterm,zatepleny 10cm polystyren,strop fukana izolacia 25cm,podlaha 15cm polistyren plus 5cm-podlahove kurenie s poterom ,svetla vyska izieb bude asi 2.55-2.60cm,obytna plocha zhruba 150m2,rozmer domu vonkajsi 15x11m,pocet osob predpokladany 3-4.a chcel by som sa opitat aj na znacku rekuperacie som ochotny za material,RJ,prace dat tých 4000e max5000e Dakujem
Odpovedať
1
2
a projekt nemaš?
Odpovedať
@veronicam to rovno kontaktujte @asex. Spraví vám aj obhliadku, projekt aj poradí čo a ako. Sú Vianoce, tak gramatiku nekomentujem ;-)
Odpovedať
@14054 Ty si jeho obchodný zástupca?
Odpovedať
Profilova fotka
vykon zavisí podla toho aký mas dom. mj manžel si to vypocítal a rury si po dome natahal sám ,stáli 400eur. vysledna jednotka 1800eur- značka atrea
Odpovedať
@pavka139 ty citas co pise? ved opisala aky ma dom a ty jej odpises "vykon zavisí podla toho aký mas dom" ty si vazne srandistka :-D :-D :-D uz v inej tvojej teme si ma rozosmiala , tu znova, len tak dalej :-D
Odpovedať
@veronicam vykon jednotky Ti presne povie projektant, ved na RJ musis mat projekt tiez normalne, kde budes mat vsetko naznacene ... aj hrubky potrubia atd atd ...
Odpovedať
Ak sa bavime o klasickej pasivnej rekuperacii, tak vykon sa stanovuje nie podla domu (velkosti, zateplenia...), ale hlavne podla poctu osob, ktore v nom byvaju. Lebo prvoradym ucelom rekuperacie je ventilacia, cize zabezpecit cerstvy, nevydychany vzduch. Rekuperovanie tepla, cize usetrenie na kureni, je az druhorady efekt. Ak by sa to nastavovalo podla velkosti domu/budovy, tak daka velka hala s jednym skladnikom by mala mat silnejsiu ventilaciu, ako 10x mensia kancelaria, kde pracuje 50 ludi. Co je samozrejme hlupost. Pre dom s 3-4 ludmi by som ja osobne dal rekuperaciu o maximalnom vykone okolo 400-500 m3/h. Je lepsie, ked ma jednotka vacsie ventilatory, ktore idu na mensie otacky. Taktiez rezerva vykonu sa moze hodit, ked napriklad pride navsteva. Mne, ked pride viac ludi, ani na maximum to nestiha. A ako uz bolo povedane, mal by to samozrejme presne urcit clovek, co sa tomu venuje.
Odpovedať
@veronicam s tym co si popisala tak to vidim na rekuperaciu z vykonom od 300 do 500 m3/h. Skor sa pozri na to kolko m3/h vie ta ci ona rekuperacia tlacit pri nizkom vykone, a teda je ticha z tym suvisia aj rozvody, rozhodne by som nesiel druhy krat do tych plastovych rozvodov (68mm), ale volil by som klasicke VZT rozvody hlavne koli prietoku a teda hluku, takze nenechaj sa ukecat :-D ono v podstate tie rozvody su dolezitejsie ako samotna rekuperacia, lebo tie menit je daleko pracnejsie (a drahsie) ako rekuperaciu, tu vyhodis a nahradis docela jednoducho cimkolvek inym.
Odpovedať
Dávala som robiť cenove ponuky a navrhovali mi jednotky s výkonom od200 do400m3/h len ma zaujímalo či ma predajcovia netlačia naschvál do vyšieho výkonu ako potrebujem koli tomu že vyšší výkon viacej penazi :( čo hovorite na tuto jednotku,ma niekto s ňou skúsenosti?????
Odpovedať
zabudla som pridat odkaz tu je http://www.e-vetranie.sk/rekuperacna-...
Odpovedať
@veronicam nevyzera zle, len je akosi zbytocne draha.
Odpovedať
@veronicam skus si porovnat SENTINEL KINETIC B (cca 1300,-) pripadne SENTINEL KINETIC B + (cca 1800,-) :-D urcite k tomu sentinelu neodporucam kupovat interne cidlo vlhkosti, ktore sa zapaja vo vnutri masiny, su to vyhodene $ :-D radsej do kazdej kupelne cidlo osobitne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@quakdafak To čo jej radíš za odpad?
Odpovedať
@atak77 Ty si videl niekde v projekte na SP projekt na vetranie? Či si myslíš že každý vyhodí niekoľko tisíc na realizačný projekt, ktorý potom aj tak ako tu čítam na MS nikto nedodrží?
Odpovedať
@ruren ja ho tam mam i s vypocitanymi doporucenymi hodnotami, ale ja mam ine predstavy a potreby, ako projektant. @quakdafak co si dal su najlacnejsie jednotky pre "najchudobnejsich" rekuperistov, ona podla svojho vyberu tam nepatri, alebo nema prehlad a zapacil sa jej farebny displej 8-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@veronicam Su na to normy a spocita to projektant. Z toho co pises uplne staci jednotka s 300m3/hod. Neviem kde na to chodia, ze 400-500m3/hod. Take objemy dostat cez klasicke tanierove vyustky to je uz slusny hukot. Aj tak realne budes pouzivat znizeny vykon, lebo ten vzduch uz proste pocut ked ide cez strbiny.
Odpovedať
@ruren ja som niekde pisal ze projekt na vetranie ma byt sucastou SP? ani u mna nebol, samostatne mi ho spravil projektant, stalo to 200 ci 250e, takze ziadne tisice eur
Odpovedať
@ruren odpad je potom 100% rekuperacii pokial niesu sucastou VZT a ked uz si tak zatal, tak aj dotni a povedz preco je to odpad :-D Ja jej to nenutim len ukazujem moznosti a ver, ci never, ale to, co dostala za cca 2x taku cenu, nie je az tak carovne oproti tomu "odpadu" :-D Inac som plny ocakavania ohladom toho preco je to odpad :-D @xaxaxaxa cez jeden tanier to nedostanes teda mohol by si cez neho dostat cca 100-130 m3/h, ale len zo 120mm napojenim, aj to ak by si ich mal viac, tak to do toho priestoru dostanes, ale z tymi 70rurkami sotva :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 su na to normy a da sa to vypocitat , nepotrebuješ za to nikomu platit. ty si srandista. taky typicky chlap co si to neurobi sam a komentuje typu atd.atd.
Odpovedať
@quakdafak cez jeden tanier nedostanes ani 120 m3/hod ani pri 120mm potrubi. Uz 60m3/hod huci. Preto je v rodinnom dome zbytocne mat jednotku ktora vali viac ako 300m3/hod.
Odpovedať
@xaxaxaxa dostanes len to budes trochu viac pocut :-D Nuz a rozvody mozes mat nadimenzovane trochu inac a vyustky vo vacsom pocte a nemas problem tam potlacit do baraku aj 1000 m3/h ak budes mat nato rekup.
Odpovedať
@atak77 Projekt na rozvody a aj výkon RJ, keď sa to tak dá nazvať, ti urobí firma, ktorá ti dá cenovú ponuku. Večšinou pri serioznej firme je súčasťou cenovej ponuky a je zadarmo.
Odpovedať
@quakdafak Myslíš že by až tak hlboko klesla so svojimi nárokmi na kvalitu? SENTINEL KINETIC B sú tie najpodradnejšie jednotky, ktoré by som odporúčil jedine zo zlomyseľnosti.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@quakdafak ma to plastovy vymenik,lahku konstrukciu ale ak to funguje.. zas tie rekuperacie su dost drahe na to co to je.
Odpovedať
@sysell funguje to aj z tym shitnym vymenikom a na pocudovanie celkom dobre, ale aj ten shitny vymeninik sa da predsa vymenit za iny, a ked sa tak stane, tak otazka #2 v com je to tak sitne rozdielne ? Pokial to nebude vzduchotechnika z rotackovou rekuperaciou tak je to vzdy o hovne pretoze je efektivnejsi z pohladu prevadzky (nenamrzaju mu tak kapilary a nemusis dokurovat) :P A kedze ten rotacny miesa urcity pomer vzduchu, ktory sa z min. casti vrati spat, tak to neznamena, ze to pri krizovych vymennikoch nie je, pretoze ta prestnost a tesnost tych krizovych rekuperatorov v tu strielanych cenach tiez stoji za hovno... a ak chce taky ruren kvalitu tak nech sa obzrie po rekuperackach, co sa davaju do labakov, lenze tam sa nebudeme bavit o 3000,- :-D ... Preto som sa ho pytal v com je to tak uzasne lepie, ale neverim, ze sa dockam odpovede :-D Nikde netvrdim, ze ten sentinel je the best of the best :-D preto ta moja rypacna otazka smerovala preco mrhat $$$ ? Ked nedostanes ani laboratorne cisty vzduch a o navratnosti rozpisovat nema zmysel :-D
Odpovedať
@quakdafak Tak keď si taký zvedavý prečo je nahovno tvoja rekuperačka, lebo predpokladám, že ten šmejd máš doma, keď ho tak ohajuješ, tak už len ten tvoj plastový krížový výmenník je sajrajd. Kvalitné RJ majú hlinikové protiprúdové výmenníky s vysokou účinnosťou, s automatickým bypassom, ktoré nepotrebujú žiadný predhrev a spoľahlivo fungujú aj v silných mrazoch, čo tvoj podraďák sa bez predhrevu v zime ani pohne a to nahovorím ani o druhotriedných motoroch a o nemožnosti to napojiť na inteligentnu elektoinštaláciú a vysokéj spotrebe el. energie.
Odpovedať
@quakdafak A prečo mrhať $$$ v našom prípade €€€? Nuž prečo si ľudia kupujú kvalitné veci? Lebo sa chcú vyvarovať budúcim problémom so šmejdami. Skúpy 2 x kúpi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?