Aký výkon krbu?

Dom - bungalov 130m2, zateplený. V projekte tepelné straty 9kw. Krb bude v obývačko-kuchyni cca 80 m2. Prieduchy do izieb nebudú. Máme vybratý Kobok Chopok 78x45 11Kw alebo Chopok kazeta 7kw. Informovali sme sa u krbárov dvaja povedali že nech kúpime 11kw a ďalší dvaja že 7kw úplne stačí. Nevieme teraz čo kúpiť. Nájde sa niekto kto poradí (profesionál) Krb bude používaný v prechodnom období, Vianoce a pod. V celom dome je podlahové vykurovanie (kondenzačný kotol) Ďakujem
Profilova fotka
@andrea1112 Aj ja mám zateplený bungalov. Aj keď o hodne menší. Obývčko-kuchyňa má cca 40 m2 Nešiel som do krbu, ale do ekonomickejšej verzie - krbovej piecky. Výkon má tuším 3 - 7 kW. Fakt musím dávať pozor a kúriť len tak naoko (pahreba + poleno), lebo raz-dva vybehne teplota nad 25°C. Ale ak nedám pozor a dcéra poza môj chrbát prihodí na oheň ďalšie poleno, ideme podochnúť a musíme otvoriť okno, lebo 27°C je aj na koňa veľa. Určite by som Ti radil čím nižší výkon, lebo tie tepelné straty objektu sa počítajú pri mínusových teplotách (dúfam, že ma nikto neukrižuje, ak sa seknem, ale mám dojem, že pri -14°C), nie v "prechodnom" období, kedy Ti bohato budú stačiť aj 3-4 kW na takú obývačko-kuchyňu, ako popisuješ.
Profilova fotka
@andrea1112 kedze budete kurit normlane podlahovkou, urcite staci ten mensi mozno este mensi by som zvolil.. tepelne straty skoro nehraju ulohu kedze budete normalne kurit....ALE zvazil by som krbove volne stojace kachle, ked nie su prieduchy a kurit iba v prechodnom obdobi...
@andrea1112 presne tak niečo menej výkonné lebo sa tam uvaríte vo vlastnej šťave.
Ja mam 12kW KOBOK
Profilova fotka
@andrea1112 Nie som profesional a viem len pridat vlastnu jednorocnu skusenost. Tiez mame vsade podlahove kurenie a krb sme pouzivali velmi casto v zime, cez vikendy a po prichode z prace. Dali sme do krbu trosku viac penazi, ale vybrali sme taky, co ma len 5kW, ale ucinnost 85% (jasne, papierove data beriem s rezervou). Vyhodou je, ze clovek nemusi velmi prikladat a jedno poleno hori aj 2 hodiny. Cize za zimu som spotreboval jednu paletu sypaneho dreva. Keby bol vykon vyssi, asi by sme sa fakt upiekli. Cize ja hlasujem za nizky vykon, vysoku ucinnost a ziadne prieduchy. Mame poschodovy dom s otvorenym schodiskom, cize aj do hornych izieb ide prijmne teplo. Ale tu ti poradia urcite poradia krbovo viac podkuty uzivatelia. Ja len svoju cerstvu skusenost.
Profilova fotka
@andrea1112 zavisí to aj od veľkosti priestoru, my sme mali krb v mezonete a bol spojazdnení 2 x kedže v tom malom priestore brutálne salal teplo a na poschodí sa večer sní spať nedalo , to potom len vetrať a vetras... Kamarát kúri každý deň v krbu a podlahovú ani nezapina, ale kúria deň noc v zime. Toto nie je pre mna, priveľký starosť, nechala som sa manželom presvedčiť do RD na plynový krb, HT design Gas true Vision- videla som v showrome- fakt vyzerá verne a tam si krásne vyregulujem teplotu. A hlavne ho budem používať denne, kdezto krb na drevo by sme zase nechali ľadom stať, ako to poznám, lebo mame štandardne doma vzdy teplo, neznášame chlad..v obývačke.. Teraz ma napadlo, ze obaja susedia majú piecky v byte- jeden uz vobec nepoužíva- ze sauna a druhy kúri každý deň a ma doma tak 38C, som ku ním ani deti nepúšťala, ze sa neusmazia-)))
@p_e_t_r_o_s Môžečm sa opýtať, aký presný typ krbu máte? Ďakujem
Profilova fotka
@ann295 ahoj, jasne, akurát som to dakde písal: hriešne drahý supra taranis :-p
@leonardom keby mala pec automatickú reguláciu a niečo ako ECO prevádzku" bolo by vymaľované"" ;-) :-D :-D :-D ale prajem prijemne kúrenie naďalej......asi viete o com píšem.... ;-)
@andrea1112 odporúčam poradiť sa ;-) aby ste nedopadli ako pan v 1 príspevku ;-)
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahojte asi dva mesiace dozadu som vahal ktorym smerom sa ubrat. Ako riesit celkovo kurenie. Nakoniec som dospel k tomu ze by som chcel kombinovat podlahovku s krbom, len neviem ci to nie je nezmysel. Riesit teplovzdusny krb niekde kde bude podlahovka. Uz ani sam neviem co je lepsie, vhodnejsie spravne. Bol by som rad ak by ste mi vedeli poradi.
@emanuels0 my tak budeme riesit,ale teplovodny.mame plynove kurenie a toto chceme tento rok riesit.napojit podlahovku i na krb a plus expanznu nadobu.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@emanuels0 pokial vykurovat tu podlahovku cimkolvek inym ako elektrika, je to nezmysel :)
@andrea1112 do jednej miestnosti zateplenej je krb zbytočne drahý , tam bude stačiť tak 3-5KW a to pri -15,a taký ani neviem či sa vyrába, stačí úplne malá piecka
@majkoj takze pokial dam teplovzdusny krb, elektricku podlahovku tak by to mohlo byt v pohode hej? Ja som rozmyslal aj nad teplovodnym krbom isty cas ze ten by som na podlahovku napojil, len ma odradza to, ze bude trvat kym sa cely dom vykuri, ked budem rychlo potrebovat teplo. @mischelin a ako to budete riesit ked napriklad na jar sa ochladi a budes chciet co najskor vykurit? :-/
Profilova fotka
@emanuels0 obavam sa , ze sme sa celkom nepochopili :). Trochu som pomiesal dva prispevky a myslel som, ze chces vodnika. Chcel povedat, ze ak mas beznu vodnu podlahovku, kde mas lacny zdroj tepla (peletky, plyn, TC), je nezmysel riesit vodnika, kedze je to komplikovane a v podstate aj financne narocne. Zmysel by to v teorii davalo ak by bola vodna podlahovka vykurovana elektrinou, vtedy by investicia, setrila prevadzkove naklady. Ale z toho vobec nevyplyva, ze lepsim riesenim je mat podlahovku vykurovanu elektrinou :). Tam totiz mozes mat problemy dostat sa do kategorie A1 pri primarnej energii. Co sa tyka tvojej otazky kombinacie vodnej podlahovky a teplovzdusneho krbu, mam tuto kombinaciu. A z ekonomickeho hladiska je to rovnako nezmysel (aj ked trosku mensi ako vodnik) :). Za posledne 4 zimy som mal zapaleny krb par krat do roka. investicia krb + komin cez 4k. Ale nahovaram si, ze to mam ako zalohu ked vypadne elektrina a manzelke sa to paci :). Dokona teraz v lete ked bolo von 10C chcela zapalit krb :D, skoro ma porazilo.
@emanuels0 Podlahovka sa dimenzuje tak, aby relatívne rýchlo reagovala. A v prechodnom období? Pokiaľ dom poriadne zateplíte, tak nebudete potrebovať RÝCHLO kúriť, pretože aj keby v noci klesla vonku teplota o 15-20°C, tak dom o tom nebude ani vedieť - vďaka akumulácii a izoláciám.
@emanuels0 A pokiaľ niekto potrebuje v dome rýchlo kúriť, tak na to je tiež druh regulácie: ekvitermika, ktorá vyhodnocuje teplotu vonku a podľa toho "vie", že má začať kúriť v predstihu, nie až keď poklesne teplota v dome.
@majkoj musel som sa zasmiat na tej vete, ze je to rovnako nezmysel. Ja som myslel, ze uz z nezmyselnych uvah som vonku ale zrejme nie :-D Ako toto ze krb sa vyuziva parkrat za rok sa dostalo ku mne od viacerych ludi ale poviem ti to otvorene je mi to jedno. Aj keby som ho zapalil za rok len raz. Uz roky sa s drahou rozpravame ze by to bolo fajn take vecery pri krbe a tak, tak uz len z toho dovodu ze sa na to tesi tak ho nezrusim :-) Skoro ta porazilo ale ja by som to tak chcel. Ze ked nahodou sa aj cez leto schladi tak aby proste sme mali rychlo teplo :-D
@blacksr vies mi prosim ta tu ekvitermicku regulaciu nejako blizsie vysvetlit? ona musi byt tym padom asi napojena najlepsie na kotol nie?
@emanuels0 Samozrejme. Má to vonkajšie čidlo. Viac v bakal. práci, str. 24n. : http://digilib.k.utb.cz/bitstream/han... Ekvitermika je bežná vec, ale sama ju nemám, lebo ju nepotrebujem, bohate stačí izb. termostat, pretože m zareaguje na výrazné ochladenie vonku až po týždni. Väčšina kotlov, ak nie všetky, sú stavané na reguláciu ekvitermikou.
Profilova fotka
@emanuels0 ja som napisal, ekonomicky nezmysel :), ak chces doma mat krb, tak teplovzdusny a pohoda. Ani z podlahovkou sa mi za 3 roky co byvame nestalo, zeby bola doma zima :). Krb ma jeden zasadny problem, ze toho tepla budes mat prilis rychlo vela. Priemerny dom ktory splna poziadavky normy a vyhlasky ma tepelnu stratu niekde okolo 3-4kW pri -15C. Pri beznej priemernej teplote v zime su to sotva 2kW. Bezne krbove vlozky maju ale nominalne vykony okolo 5-6kW. Ano maju pisane ze od 2kW, lenze krbova vlozka pri tom vykone horiet nebude kym nie je rozkurena. A ked ju rozkuris budes mat doma hic a nebude dovod kurit dalej :). Cize otvoris okna aby si si uzil ohen :). Dalsia vec je, ze velkost vlozky suvisi s nominalnym vykonom. Obrovska krasna panoramaticka vlozka na 2kW horiet nebude nikdy. A vlozky s malym okienkom sa zase nepacia manzelkam, cely krb je zapelklita zalezitost...
@majkoj nedávno ešte fungovalo cz forum astranet, a ked niekto silou mocou veľké sklo tak radili prebytočné teplo dávať na povalu, najväčšia nevýhoda je nemožnosť regulovať výkon pri max účinnosti, tú má pri 70 % max výkonu, ak výkon poklesne priškrtením vzduchu , zníži sa i účinnosť a priškrtením na minimum zas začierňuje sklo, nespaľuje plyny.
@emanuels0 my podlahovku vypiname az v maji,takze ked klesne teplota v dome,zapne sa plyn.
@emanuels0 ja mam v plane to riesit tak, ze teplovzdusny krb a radiatory.. plyn.. Plynom budem temperovat a krbom kurit. Aspon tak si to predstavujem, dufam ze to tak bude fajn a nebude s tym problem. Len budem musiet este vymysliet ci si to dam niekomu robit alebo ci sa na to podujmem sam.
odporucam si pozriet nase video ;-) http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
@ruddy963 kurit krbom ako primarnym zdrojom je v dnesnej dobe totalny nezmysel. Sorry ale je to tak. Stale je to lokalny zdroj tepla - a aby si to dostal do dalsich izieb budes mat v obyvacke kotolnu s nekomfortnou teplotou. Ak mas plyn, preco riesis radiatory a nie podlahovku? Ake mas vyratane teplene straty a predpokladanu spotrebu? Kolko usetris ked sa budes, dennodenne hrat na kurica? Staci dobre izolovat dom - a ako pisal majkoj zabudnut na ekonomicke nezmysly. Komin a krb je cenovo za cca 4 tis minimalne, skor 5 tis. Rika pece este viac. Priemerne tie ceny su cca 4-5 tis. vyssie... + GSM modem na ovladanie cez telefon (bez sim karty) je 460, plus ventilator a napojenie a mas dalsi liter navyse - pricom stale je to lokalny zdroj kurenia - z toho nebudes mat teplu podlahu v kupelni. Odporucam ist k niekomu kto ma krb a v zime si sadnut do miestnosti kde bude zapaleny - ako vam bude. @emanuels0 - s tou romantikou - ries to skor nejakymi vikendami na prenajatej chate s krbom ale doma si toho vela pri vlastnom krbe neuzijes :)
@ruddy963 Prosim ta nevymyslaj ako primar krb, to budes cele dni prikladat a vyhadzovat popol a co ked nie si doma, prosim ta je to totalny nezmysel a chore. Ked mas plyn daj si uz radsej podlahove, plynom vykuris sa par rokun, a pohodlne, krb ak chces si daj na atmosferu pripadne prikurenie pocas prechodneho obdobia.
@mr79 @sysell u mna je to tak ze dennodenne nepotrebujem kurit. Casto chodim na cesty a som mimo domu. Tak som mal taku predstavu, ze by som pocas toho co nebudem doma kurit plynom, radiatory na istu teplotu. Nech sa nejaka ta teplota drzi stale. Ale ked pridem domov tak by som si zakuril v krbe za vyssiu najlepsie taku plavkovu teplotu :-D ale zrejme ako citam vase reakcie tento moj napad nie je taky skvely zrejme ako som si myslel. Ja som chcel ist do tych radiatorov hlavne z dovodu, ze v kupelni je podla mna praktickejsie mat radiator ako podlahovku.
@ruddy963 do kupelne si daj rebrik aj podlahovku a mas pokoj nie? ano podlahova voda je slava ale na take to susenie uterakov postacia ak treba zapnes spiralu par eur za elektriku obetujes

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?