Aký výkon elektrického kotla zvoliť?

Dobry den potreboval by som poradit planujem kupit el. kotol protherm raja neviem vsak aky vykon zvolit ...straty domu boli pocitane na 6KW pri teplote -16stupnov celzia avsak to bolo pocitane na zateplenie : strecha 30cm vaty - dali sme 41 cm podlaha 10cm EPS - dali sme 13cm EPS neopor obvodove steny 10cm EPS - pojde 20cm EPS neopor + zaklady su zateplene 18 cm XPS to v plane ani nebolo.. no a k otazke :-) planovany kotol je 12 kW .co sa ale mne zda vela rozhodujem sa medzi 6 kW alebo 9 kW co by bolo lepsie???? kurenie je riesene teplovodnou podlahovkou el. kurenie bude len ako doplnkove... dakujem za vsetky rady...
Odpovedať
ta raja sa da priskrtit ide na 1-3 spirali.....servisak ju nadstavi na taky vykon aky potrebujes
Odpovedať
@tibike11 cize zobrat radsej 9kW ???
Odpovedať
tak zalezi co budes zohrievat ci aj TUV... ak hej tak racej tu 9kw a co tak tepelne cerpadlo...???alebo by bolo lepsie napisat ze aky je hlavny zdroj tepla...??
Odpovedať
Profilova fotka
Zober radšej 9kW. Ja som riešil tiež tú istú dilemu 6 alebo 9kw. Zvolil som 9kw. Cenovo drahší o pár eur, spodný výkon rovnaký, tak nebolo o čom. V podstate ti TUV zohreje o 1/3 rýchlejšie čo je super. Je rozdiel ísť v aute stále na 5000 otáčok ako 3000 nie?
Odpovedať
vcera som kupil 12 kW raja za 540 Eur s dovozom - bol lacnejsi ako 9kW, u elektrickeho kotla je jedno, ci je vykon vyssi ako treba, ani spodny vykon nehra ziadnu rolu v spotrebe energie, na rozdiel od plynoveho kotla
Odpovedať
@tibike11 TUV bude riesit bojler drazice okhe smart , kurenie bude riesene tuhym palivom drevo...TC nechcem... vravim el. kotol bude len ako doplnok ,poistka....
Odpovedať
ja som kupil na TUV Ariston Nuos Evo 110
Odpovedať
stou 9kw nic nepokazis ak bude moc stiahnes vykon a je vibavene.......a medzi 6-9 neni as taky cenovy rozdiel....
Odpovedať
Riesim podobny problem. Staviam NED, tepelne straty mi podla mojich vypoctov vychadzaju do 4 kW. Kurenar mi nacenil 9 kW Protherm Raja. Kotol bude pouzivany len na podlahove kurenie, tak neviem, ci tych 9kW nie je prehnane vela. @plamen na tom 9 kW kotli sa da vykon regulovat plynule po jednom kW?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero myslim, ze aj keby sa nedal, nebude to problem, kotol bude proste cyklovat, co ale elektrickemu nema preco vadit. Ak je dost miesta, da sa to vyriesit kupenim akumulacnej nadoby do ktorej sa da strcit spravna spirala. Ale nejaky vykon navyse sa hodi, pretoze jedna vec je udrzat teplotu a druha je ju zvysit npr po nocnom utlme.
Odpovedať
Profilova fotka
ano da. min vykon je 1kw. prave preto ho mam.ja mam tep.straty pod 4kw tusim 3,7 zabudol som presne cislo:). kvoli podlahovke to v podstare ani neries.kotol ti bude kurit cca 2-3 hodiny a to v neskoto v noci az nadranom.mam to odsledovane.cize skor bude sluzit na pripravu tuv.spodny vykon teda 1kw ma ten raja9kw rovnaky ako 6kw. lenze co ak pride zima -20? nic nepokazis a budes mat dostatocnu rezervu.
Odpovedať
@calimero ako budes riesit tuv?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@plamen OK, diky. @kuracinarez TUV budem riesit bojlerom,bud kupim nejaky obycajny do 100 litrov, alebo Logitex s fotovoltaikou, ak dostanem lepsiu cenu, lebo inak je to nenavratna investicia.
Odpovedať
@calimero a raja so zasobnikom je zle riesenie?
Odpovedať
@kuracinarez Raja so zasobnikom je o 590 € drahsia. Za tu cenu mam bojler od Logitexu uz s predpripravou na fotovoltaiku a este mi nieco ostane. Alebo obycajny bojler Drazice sa da kupit za 250 €. Navyse, pri pouziti dvoch zdrojov sa da lahsie preklenut obdobie v pripade poruchy. Ak sa pokazi kotol, budem sa moct aspon osprchovat v horucej vode, ked nepojde kurenie :)
Odpovedať
@calimero :-) jasnacka uz rozumiem
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero zaujimavy poznatok, ohladne tej ceny, to som si neuvedomil. Zaujimalo by ma preco je ten zasobnik taky drahy. Prinasa vyhody oproti solo boileru?
Odpovedať
@calimero a ake prevadzkove naklady budu na eli?resp.budu podobne pri kotli+bojler a kotli+zasobnik?teda ide len o vstupne zaobstaravacie naklady?
Odpovedať
@lubosu vychadzal som z oficialneho cennika, tam je rozdiel 590 €, ak by sa to kupovalo so zlavou, rozdiel by bol mozno o cosi mensi, ale aj tak sa mi to zda drahe. Vyhodu zasobnika oproti samostatnemu bojleru velmi nevidim. Ine to je v pripade plynovych kotlov alebo tepelnych cerpadiel, kde su naklady na prevadzku nizsie v porovnani s bojlerom. @kuracinarez naklady na prevadzku budu podla mna rovnake, v obidvoch su spiraly, takze ucinnost by mala byt rovnaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero dik za odpoved, predpokladal som to, ze vyhoda je len v kombinacii s plynovym kotlom, nevadi aj tak idem do zostavy el. kotol so zasobnikom raja a k tomu ak vyjde tak FVE.
Odpovedať
@lubosu Ako planujes riesit FVE? Moznost ekonomicky vyhodneho napojenia na distribucnu siet je v nedohladne a akumulatory su drahe. Cize iba pre vlastnu spotrebu bez moznosti ukladania?
Odpovedať
@calimero @lubosu Mame AquaComplet Raja a zasobnik 115l sa nahreje doslova za par minut. To je podla mna velka vyhoda oproti klasickemu bojleru, ktory sa nahrieva podstatne dlhsie.
Odpovedať
@calimero návratnosť malého zdroja (FVE) bez dotácie (napojeného na sieť) je 10-13 rokov, čo je podľa mňa celkom v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero sam este neviem, elektrikar co mi robil rozvody povedal ze ak budem chciet potom fve tak nech sa mu urcite ozvem, ze mi fve vyladi tak aby som co najviac vyrobenej elekt. spotreboval v dome. Viac detailov neviem, zatial som to z nim nerozoberal. Vsetko aj tak zalezi od financii.
Odpovedať
@slavoslav je mozne malu FVE podla sucasnej legislativy napojit na siet? Ake su vykupne ceny?
Odpovedať
@lubosu na to "vyladenie" vela moznosti nie je. Jednoducho v momente, ked panely vyrabaju energiu, je idealne ju okamzite minat, lebo ukladanie do akumulatorov je nerentabilne. Do istej miery je mozne tu energiu odkladat do teplej vody, cize cez den ohrejes, vecer minas. Na tom je vlastne postaveny system Logitex. Prebytkovu energiu je potom mozne cez menic pustat do rozvodnej siete domu. Menic ale nie je lacna zalezitost a navratnost takehoto riesenia je tiez sporna.
Odpovedať
@calimero napojit ano ale dodavas gratis, nic ti nebudu za to platit...cize najprv ta caka kopec papierov aby si sa vobec mohol pripojit a potom im s ich laskavym dovolenim mozes dodavat gratis energiu :-D
Odpovedať
@cubicomp presne to som mal na mysli. O navratnosti takehoto riesenia nemoze byt ani rec.
Odpovedať
@calimero @lubosu vsetko je to velmi pekne, cize hned minat co vyrobis. Ale skus si spocitat, na co potrebujes energiu cez den ked si mimo domu v praci, skole atd.... ? Do obeda nahrejes vodu v zasobniku a potom co? Alarm? Stand by mod spotrebicov? Chladnicka? Mraznicka? Minimalne odbery vzhladom na mnozstvo co ti prave panely produkuju. V zime sa pripoji kurenie napr este. Cize ked mas k dispozicii najviac energie z FV tak ju vlastne nemas kde vyuzit....
Odpovedať
@cubicomp Presne tak. Mne sa preto system Logitex paci, lebo do istej miery odklada energiu vo forme teplej vody na neskorsie pouzitie. Nepaci sa mi vsak ich manipulacia s cislami, pri vypoctoch ekonomickej navratnosti dost zavadzaju, v podstate pocitaju s tym, ze vyuzijem vsetku energiu, co panely vyrobia. Je to klamanie zakaznika.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?