Aký typ podlahového kúrenia bez plynu?

Ahojte, potreboval by som poradit ohladom podlahoveho kurenia v novostavbe RD typu bungalov. SPP nas odmietli pripojit z dovodu ze plynovod konci cca 5 metrov od hranice pozemku - pozemok sluzil povodne ako zahrada a je ako posledny v slepej ulici. Mozeme poziadat o rozsirenie plynovodu(nutny projekt, schvalovanie, realizacia) cca 5 tisic euro a 2-3 mesiace vybavovaciek. Nehovoriac o tom, ze to vybudujeme za vlastne peniaze a potom to mame SPP darovat :-) Takze otazka znie jasne: aka je najvyhodnejsia moznost podlahoveho kurenia bez plynu? Kamos robil elektricke podlahove kurenie. Pan co mi ma robit kurenie navrhuje elektricky kotol + teplovodne podlahove kurenie - teda v podstate to iste ako sme mali navrhnute len zmena kotla. Dom bude zatepleny 12 EPS, zaklady 10 XPS, stropy sadrokarton + vata, mozne zateplenie strechy vatou. Urcite budeme davat slnecne kolektory na ohrev vody. Daju sa nejako napojit na podlahovku? Dakujem za rady.
Odpovedať
TC a vodna. Napojit kolektory na kurenie je zlozite a nerentabilne. Namiesto kolektorov investovat do TC
Odpovedať
Dokonalá odpoveď!!!
Odpovedať
Hmm, lenze cena kvalitneho TC je kolko 10 tisic? Tak mi to aspon bolo povedane od pana co robi kurenie. Navratnost vs zivotnost? Za kolko rokov prekurim tie peniaze do toho vlozene? Kolko sa da ziskat na dotaciach? Ja s tym nemam ziadnu skusenost. Este doplnim ze plocha podlahovky je cca 120 m2. Mozete mi prosim poradit? Plyn som zavrhol(hlavne kvoli pristupu SPP), to radsej budem platit viacej za elektrinu. Este dodam, ze v obyvacke je krb, takze pocitam s tym ze bude cez zimu vyuzivany.
Odpovedať
@jh82 lobby TC a rekuperacii je obrovska. Je to taky boom, ktory po 10 rokoch ukaze svoju tvar. Navratnost je vyse 15 rokov...a to neratame ze sa to potom nepokazi:) Ja idem doma riesit elektricke podlahove kurenie + krb v kuchyni spojenej s obyvackou. A mozno si natiahnem aj sucasne v tych vzdialenejsich izbach podlahove rury na vodu pre pripad buduceho napojenia ci uz na kotol na brikety...elektrinu..atd. Ked ta podlahovka nebude stihat..... Avsak skor ako tu sa odporucam spytat nejakeho znameho kurenara alebo cloveka co sa vyzna do tych TC a viete o nom, ze nema z toho pekne marze....
Odpovedať
Profilova fotka
Elektrické otporove káble, dvojtarif a na strechu fotovoltaické panely. Na tie sa dajú vybaviť aj dotacie
Odpovedať
@jh82 najdrahsie TC stoja cca 10 k, ale Panasonic predava za cca 5 k. Ja som tiez odmietol plyn (mam ho na pozemku) z osobnych dovodov. Pocitaj dobre, solar stoji aj 3 k, s elektrokotlom teda 4 k. Niekde pri sume cca 5- 6 k je TC, a to ohrieva vodu lacno aj v zime, v dazdi, a moze aj chladit. Dalsia sporna investicia je krb. Ak jeho stavbu odlozis a peniaze das za TC, mas komfort na dlhe roky, a velmi nizke naklady za teplo. Pokial neberiem do uvahy romantiku z ohnika, krb je v modernych domoch na kurenie uplne zbytocny, narocny na udrzbu a cistenie. @radoslavc rekuperacia na kureni v beznych domoch neusetri. Vyznam ma v NED a EPD. Ako vynalez pasivnehu standardu je to vsak senzacna vec kazdom dome, urcite dolezitejsia ako krb. Pre uplnost dodam, ze kurim TC v klime (Mitsubishi za 1500 E) a elektrokotlom, na ohrev TUV bojler s TC, 130 m2 bungalov "B, minulu zimu som prekuril 600 E, za TUV 100 E. V plane mam TC vzduch voda, ked ich ceny klesnu na rozumnu uroven. Krb a solar su malo rentabilne veci, a paradoxne nikto neriesi ich navratnost, ktora je omnoho dlhsia ako pri TC.
Odpovedať
@peto99 drevo si zozeniete za par supiek. Navyse ohen stmeluje rodinnu atmosferu. Vyhrevnost podstatne vyssia ako pri TC. Nemusi mat kazdy krb za 5000e, da sa kupit aj za 500e...ci uz niekomu ta ucinnost vyhovuje alebo nie...to uz je ich problem. 90 percent ludi na Slovensku zije na hranici chudoby, maju kurenia 20 rokov stare a vedzte ze naklady na kurenie maju nizsie ako vy vsetci s tepelnymi cerpadlami, uzasnymi ucinnostami a podobne... Ja to beriem ako cisty marketing. Ano aj Audi za 70 000eur je luxusne vozenie, luxusna ucinnost na vykon...avsak kto na Slovensku ho ma? Treba si vazne uvedomit, ze su aj rozne skupiny ludi, aj ti co dokazu mesacne odlozit max. 300eur... tak skuste radit aj lacnejsie alternativy kurenia ako to najdrahsie na trhu... Este dalsia vec, TC stoji 5000e do mensieho domu...kolko stoji jeho zapojenie s komplet montazou?:)
Odpovedať
@radoslavc Ja mam znamu co jej bola firma montovat to TC a vybavila si dotaciu na kotol ktory jej zase ta firma pride namontovat a tiz spominala ze ju to cele vynde na 9000e ale stat jej dal dotaciu 3600e a cakala na to pol roka a nabehala sa a nasledovala internet kedy jej uvolnia peniaze teda dotaciu ale stalo to za to.Aspon nieco jej stat dal.
Odpovedať
@petka456 Co som sa bavil s ludmi, tak to TC sa da zohnat v takej cene ako je celkova cena - dotacia avsak nie od spriaznenych firiem. Navyse co viem, tak uz dotacie padli a nevedno kto dostane...kedze boli tisicky ziadosti....
Odpovedať
Kolko stoji montaz toho TC, alebo to je v cene?
Odpovedať
@radoslavc nie, novy solidny krb za 500 nejestvuje. Nebavime sa o lacnom a ucinnom kureni drevom, pisem o vysokej investicii do krbu (realne od cca 3000) a solaru (cca 3000). Dokopy by bolo aj na TC :-) . Kupis to, po com ti pisti srdce, a tak je to aj v poriadku. Len treba vediet, co je rozumna investicia. Alternativu lacneho kurenia som opisal - je to elektrokotol, klima a bojler s tepelnym cerpadlom. Stoji to do 3500 aj s chlpmi, v bungalove postacuje. Bonus je chladenie boljerom v lete, a ucinne chladenie klimou v horucavach. A zostava plnohodnotna, spolahliva a ticha podlahovka s elektrokotlom. Riesenie s tepelnym cerpadlom je nepochybne kvalitnejsie, ale zacat sa da aj takto.
Odpovedať
@radoslavc Ale ta moja znama dostala dotacie teras 6septembra a dal jej stat 3600edobre ked si to vie nikto vybehat a vybabit .
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@petka456 netreba nic vybehavat, stacilo sa zaregistrovat a ziskat poukazku. Mnohym ludom sa to ale bohuzial nepodarilo.
Odpovedať
@radoslavc hlavne sa opytaj kurenara ktory sa vyzna, ci ti bude podlahovka "stihat" a nemusis tahat ziadne rury "keby daco". Ides robit kurenie a nevies ci bude dostacujuce? To je fakt super investivcia.
Odpovedať
@rebecca363 No tak asi tak ja som sa jej az tak nepytala lebo ja som to atial nepotrebovala a viem ze to musela zdokladovat a nika firma jej to robyla a teras cakala na to a povedala ze jej teras pridu namontovat kotel.A tiez bola zaregistrovana uz od februara a az teras jej dali dotaciu na TC lebo ze teras na to rozdavali Ja som tiez chcela na zateplovanie ale ze to teras na to nespadalo.tak neviem ci sa myto oplati lebo my to budu robit zivnostnici a ty vam faktury nedavaju,Asi tolko ja sa az v takychto veciach neviem pohybovat,
Odpovedať
V mojom okoli kuria vsetci drevom alebo uhlim. A vedzte, ze v domoch maju teplo a naklady na kurenie rocne vraj do 500Eur... Tepelne cerpadlo ma par ludi, co nevedia s peniazmi.... @atlaska: Mali sme doma aj obycajne elektricke radiatory za 50eur a vedz tomu, ze kurenie na nich vyslo aj napriek tomu, ze su drahe lacnejsie ako celkove naklady+doba na TC. A uz ked to budem mat ja tragicke s tymi drotmi, tak bude najmensi problem o rok ked bude viac penazi natahat do danych izieb truby a radiatory...resp. len do izieb, ktore budu nedostatocne zohrievane. Pisete tu ako keby to bol koniec sveta, ale pre pripomenutie ak by mi to nestacilo: okamzite to viem poriesit elektrickym olejovym alebo inym radiatorom za 100e, elektrickymi kachlami bez zasahu do stavby. Takze bez paniky prosim:) A co sa tyka tych chudakov v minulosti, tych nasich dedkov a babky, tak ti mali od zeme piesok a dosky, resp. len hlinu. Kurili jednou pieckou v kuchyni. A vsetci boli zdravsi ako vacsina sucasnej populacie pri veku v porovnani s nimi o 20 rokov menej. :) Ono s TC je to ako v minulosti s pocitacmi. Kupili ste v roku 2000 pocitac za 4000 Eur, ktory ma dnes hodnotu 5 Eur. A pri sucasnom pokroku budu na tom takisto aj TC. Nehovoriac o tom, ze na Slovensku bolo udajne plynovou a elekrickou lobby odstavenych mnoho podzemnych horucich vrtov, ktore sa dali vyuzit na kurenie.../planovali sa zasobovania dedin jednym vrtom/
Odpovedať
@radoslavc pisete, ze "lobby TC a rekuperacii je obrovska". Predpokladam, ze majitela rekuperacie ste videl len z iduceho vlaku. Rekuperacia nie je nevyhnutna na fungovanie domu, ale realne zlepsuje zivot v dome.
Odpovedať
@stowasser :) ano ak si myslite, ze byt zavrety v aute so zapnutymi ventilatormi avsak s 30x dlhsim potrubim je zdravsie. Tak by ste sa uchytil podobne ako Bukovsky co sa tyka zdravej vyzivy. Ten tiez trepe jeden blud za druhym. Vazne by ma zaujimal bakteriologicky rozbor potrubia po roku pouzivania. Obzvlast vyskyt chlamydii, legionel a inych...
Odpovedať
@radoslavc s havedou v potrubi je to v aute horsie ako v dome, pretoze v dome sa prudenie vzduchu nevypina. Napriek tomu si do auta sadnes bez rozpakov.
Odpovedať
@peto99 ano ale otvorim dvere pri vstupe cim sa vyvetra, popripade okno...a ventilator na par hodin max., nie cely rok. Ved to je chore aby kvoli usetreniu mozno 300 eur za rok (co ani tolko nebude, kedze to musi byt zapnute cely rok) som mal vetranie zapnute cely rok. Pritom zima je v dnesnej dobe mozno 4 mesiace. A samozrejme najdu sa odbornici co si tu rekuperaciu precistia uzasnou chemiou...a tu by som tiez nechcel dychat:) Nie je nad ten pocit, ked si v zime otvorim okno a nadycham sa cerstveho vzduchu:) a po par minutach ho zavriem. Uz skor na vetranie cez noc by som uvazoval len v spalni cez tie jednotky v stenach...to je maximum do coho by som siel. Ale cim vacsia plocha cirkulacie vzduchu v dome, tym vacsia chorobnost. Podobne to je s klimami. Vlastne niet sa co cudovat, ze chlamydiove pneumonie su na historickych maximach, podobne aj astmy, chronicke obstrukcne choroby pluc, rozne alergie...:)
Odpovedať
@radoslavc preco by malo byt kurenie priamovyhrevne tie droty tragicke? ale ked myslis, pre istotu si daj aj predpripravu na kachle do kazdej izby, ved co ak nahodou ....
Odpovedať
Profilova fotka
@jh82 za elektrinu nebudes viac platit, pretoze pokial nestavias pasivny dom (co nestavias, inak by si nerieil kurenie :) ), nesplnis s elektrinou hranicu primarnej energie a takze ti ju nepovoila :) Takze kazdy co tu sniva o navratnosti elektrickeho kurenia by sa mal najskor zamysleiet na realnou moznostou ho mat povolene.
Odpovedať
@radoslavc v zime si otvoríš okno a nadýchaš sa čerstvého vzduchu? Však píšeš že v tvojom okolí všetci kúria drevom a uhlím. :-D Presne ako píšeš tie choroby plúc sú z tých PM častíc čo spaľujú ľudia v tvojom okolí drevo, uhlie a iný bordel. ;-) A ešte si tak tipnem že ani jeden z nich nevie správne kúriť.
Odpovedať
@stastnyjim kúriť väčšinou vedia všetci, no AKN má málokto, tak neostáva nič iné len to dusiť a potom sa kúri ako udiarňou
Odpovedať
@stastnyjim kúriť väčšinou vedia všetci, no AKN má málokto, tak neostáva nič iné len to dusiť a potom sa kúri ako udiarňou riadené vetranie, či TČ vzduch-vzduch vtedy tiež nemôžu ostatný používať
Odpovedať
@stastnyjim :) a kde som povedal, ze títo ľudia s chorobami sú z mojho okolia. Ide hlavne o mesta a najma panelaky, vzduchotesne zaizolovane, s rekuperaciami a podobne. Na dedine ludia trpia len alkoholizmom a vsetkymi jeho nasledkami. Toľko astmy, alergií, pneumonií a iných nebolo nikdy ako je dnes a to kúrili naši starí rodičia takými pecami v kuchyni, že verím, že tam bolo mnoho otravných plynov. A napriek našej vyspelosti v 80 rokoch makali pri plnom vedomí na poli. Dnešná bytová generácia starých ľudí je už od 50 rokov morbídna, polymorbídna od 60 a súčasne aj dementná. A navyše nechápem ako by to kúrenie suseda malo znečistiť vzduch v mojom dome. Predstavte si, že majú komín!!! :) Co sa tyka toho povolenia kurenia. Vzdy sa to da obijst, tieto posahane europske normy, ktore pisu knihovnici, alkoholici a inak poskodeni europski byrokrati uplne mimo reality. Ked budu tieto tepelne cerpadla ludom kupovat, potom im ich mozu nanucovat. Ale aby clovek s priemernym platom 400eur, z coho odlozi 100 eur mesacne 10 rokov makal na jedno tepelne cerpadlo...tak to uz je vazne chore...
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc milujem taketo selektivne kecy :). Byvam na dedine a osobne nepoznam alkoholika. Ale za to poznam kopu ludi, ktori ledva dychaju, nemozu sa hybat a k doktorovi chodia ako na klavir. Ano astmy, alergii a pneumonii, nebolo, pretoze vsetko spadalo do diagnozy simulant. Moja otec mal stale problemy s dychanim a cuduj sa svete na dochodku sa zrazu diagnostikovala astma a potom sa aj nasla pricina, neliecena alergia. V 80 makali na poli ? iste, hlavne, ze priemerny vek dozitia bol nieco malo nad 60 a teraz je cez 70.. Rovnako je to s europskymi byrokratmi, oni nepodpisovali Kyotsky protokol, ale podpisovala ho Slovenska republika. Uz mi tu chyba len par basniciek na porobeton a teoria o neexistencii magnetickeho pola a zacnem mat vazne podozrenie :)
Odpovedať
@jh82 To co vrazis do TC A FOTOPANELOV to môžeš aj do izolácii. Ak budeš mať dobré zaizolovany dom tak chod kľudne do elektriky. Načo dávať 5000 na TC 3000 na panely keď to môžeš zhodnotiť aj inak.
Odpovedať
@duzu už som sa na to pýtal v inej diskusii dávno, a tí čo majú riadené vetranie s rekuperáciou, tak mi písali že existujú aj filtre na všelijaké tieto látky z okolia, len to niečo stojí. neviem či aj niekto to nemá a nedával fotky. Ale to som už off topic. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt stavia bungalov :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?