Aký typ elektrického kúrenia je najvýhodnejší do bungalovu?

Profilova fotka
Idem stavať jednoduchý bungalov o rozmeroch 8x11 m.Plyn nemám k dispozícii tak som sa rozhodol pre el.kúrenie v kombinácii s teplovzdušným krbom.Aký typ el .kúrenia je najvýhodnejší čo sa týka nákladov na vybudovanie a nákladov na prevádzku?ktorý typ má vyššiu účinnosť pri vykurovaní?Rozhodujem sa pre el.kotol +radiátory,alebo podlahové -systém el.odpor.drôty alebo rohože.Ešte som počul o infrapaneloch ale neviem pri ktorom kúrení je vyššia spotreba elektriny.Ďakujem za názory.
Odpovedať
ja mam bungalov presne tychto rozmerov a projektant mi odporucil teplovodnu podlahovku+tam bude krb. Vraj je to najekonomickejsie riesenie.
Odpovedať
@edassade z coho chces stavat? aku mas vypocitanu tepelnu stratu? od toho to dost zalezi... Aby si nepretopil aj gate, tak by si mal mat tepelnu stratu tak do 3 kW. - jedna rada ktora tu bola obmielana x krat. Na bugalov Ti stacia steny 20 - 25 cm hrube - hoci aj Ytong, a na stenu aspon 25 cm izolacie - napriklad EPS. Dobre izolovat stop, kvalitne okna a a izolovat podlahu. Potom mozes rozmyslat nad topenim elektrinou - radiatory su prezitok - ide do nich podstatne teplejsia voda ako do podlahovky. Osobne by som zrusil aj krb, s kominom - to mas usporu tak aspon 4 tis Eur a vrazil do kvalitnych izolacii. Topenie by som riesil odporove kable kde bude dlazba a folie pod laminat. Dom 8 x 11 je maly, takze dosiahnut dobre parametre nie je tazke: Zjednodusene. podlaha 88m2 stop 88m a steny berme 3 metre na vysku ... 114m2, minus okna a dvere - nech ich je cca 18 m2, tak steny su 96m2. Strop R=10 (vata 40 cm s lambdou 0.036 - 0.038), Podlaha R = 6 ( cca 20 cm EPS 150 S) Steny R aspon 9 (25 cm Sedeho EPS je 8 + Ytong) Okna 3 skla Uw = 0.8 S tymi hodhotami by si mal TS cca 1.5 kW ale bez vetrania ale bol by so super zaklad. Vetranie by bolo asi raz taka hodnota. Potom by Ti stacilo fakt jednoduche kurenie s malym vykonom. cca do 4-5 kW
Odpovedať
Profilova fotka
@edassade riešil som kúrenie v niečom podobnom. Nebol to síce bungalov ale poschodový domček. Celková úžitková plocha cca 85m2. je tam použitá teplovodná podlahovka a el. kotol. Kotol ide do kúrenia striedavo moduluje 2-4kW takže toto je asi najvýhodnejšia voľba.Dom je postavený z tehly 44profi a neuteplený.
Odpovedať
@mr79 ... proč podlahový polystyren 150S? mě bylo řečeno, že pro klasický domek stačí 100Z a že 150S se dává hlavně do garáže, kde je to zatížení větší ... díky za názor ;-)
Odpovedať
@mr79 ... a ještě se zeptám, máš nějakou zkušenost s topnými foliemi? díky
Odpovedať
@lucijeje do podlahy ide vzdy tvrdeny EPS aspom 100S, idealne je davat pri vecsich hrubkach radsej 150S.
Odpovedať
@cubicomp 150 nie je hrúbka ale pevnosť. :-D
Odpovedať
@radopp ako Ty fakt nevies citat, len aby si reagoval... @cubicomp jasne napisal ze tvrdeny aspom 100 a pri vacsich hrubkach davat 150S. Asi nemyslel v mm vysku, ked pise ze pri vacsich hrubkach. Takze ako som pisal ja a cubicomp tvrdost 150 S - ma nizsiu lambdu ako 100S, a vyssiu pevnost. Ked uz clovek dava vacsiu hrubku tak urcite tvrdsi (vacsia hrubka pod ktoru zu by som nesiel je aspon 15 cm. Videl som ako po 2 - 3 rokoch sa polozena dlazba odrthla od sokla - ked cela podlaha klesla. @lucijeje - folie ma moj elektrikar, nevie si to vynachvalit... Mne ide hlavne o to, ze najnizsi vykon je tam len 40 W/m2. Nemusis davat pri tom podlahovu sondu (ale aj tak dam) - lebo nehrozi vysoka teplota - teoreticky nevadi ked to prikryjes nabytkom, lebo teplota folie je max len 27 stupnov (alebo 28 - nie som si teraz isty). Polozim si to sam s kontrolou od elektrikara pri pokladke podlahy.
Odpovedať
@mr79 .... taky mě z počátku ty folie lákaly, ale jelikož budeme mít vinylové lepené podlahy, tak to u nás nepřipadá do úvahy .... ale teď mě tak napadlo, pod nějaké marmoleum (nelepé, volně položené) by ty folie šly že? a je to dražší varianta než odporové káblíky? díky
Odpovedať
@lucijeje no s tym marmoleom neviem - trebalo by kontaktovat vyrobcu folie a marmolea... - tak drahsia ... ako to zoberies... m2 stoji cca 20 - 22 Eur, kablami ale nespravis napr. 40 W/m2 - tak je to tusim 10 W na bezny meter a ked das na odstup po cca 15 cm.. tak uz si na hodnote cca 70. Kable musis zalievat .. toto nie. Ja akurat rohoze dam pod dlazbu v kupelni.
Odpovedať
@radopp jaaaj tie tvoje perly o hrubke 150S , destilovanej vode na oknach a dalsie genialne myslienky...... :-D Radsej hamovat ako banovat ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@edassade Keby som isiel do 100% elektrickeho kurenia (co nejdem), dal by som urcite stropne infrapanely.. Nebije sa to s krbom, je to dokonale regulovatelne, stoji to rovnako ako podlahovka, ohrieva to vsetky povrchy (nie len jeden) a ma to najnizsiu spotrebu zo vsetkych elektrickych sposobov kurenia, lebo ti staci menej °C na termostate, aby si mal pohodu.. O foliach som si nacital strasne veci, nechcem o nich ani pocut.. Tie 3kW ako spomina @mr79 su aj podla mojich vypoctov hranica, kedy sa oplati ist do elektrickeho kurenia, aj keby bol plyn na ulici ;-)
Odpovedať
@matorado "O foliach som si nacital strasne veci, nechcem o nich ani pocut.. " co napriklad? daj link...
Odpovedať
@matorado pozeram ze si nasiel prepetuum mobile. Skus mi vysvetlit v com je teplo z infrapanelov ine ako z inych tepelnych zdrojov, ked ohrieva inak a navyse aj ekonomickejsie ako ostatne zdroje.
Odpovedať
@hop377 :-o Ja som neni ta spravna ovca (ktorej treba vysvetlovat, ze kolko tepla odide tolko treba dodat..) ;-) "..lebo ti staci menej °C na termostate, aby si mal pohodu.. " Treba dokonca vetu docitat :-x
Odpovedať
@mr79 http://www.e-filip.sk/default.aspx?Co... ..ten najdlhsi prispevok.. po 8 rokoch boli folie pod plavackou doslova rozslapane..
Odpovedať
@matorado tu diskusiu som uz citsl. ten borec bedodrzal hlavnu zasadu - nabytok na nozickach. takze si to znicil sam. dalej ak to mal aspon 8 rokov tak to mal dost vykonne, caleo bolo minimum 120 W/m2, az neskor dosli s 80 a potom tusim aj 60. k tomu jeho testu - zahrievat to na 40 , 80 a potom este viac je totalny blud. je test na nete, ze folia 40W/ m2 sa nenahreje nad 27 ci 28 stupnov ani po 24 hodinach. inak skusal som teplovzdusnu pistol na xps a ver ze 150 je malo na topenie mne stacia folie 40 W/m2 takze pohoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkristian chcel by som sa spýtať či už bývaš a akú máš reálnu spotrebu elektriny
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 práve si zadávam projekt ,malo by sa to robiť z itongu 37,5 a napriek radám že itong netreba zateplovať, chcem zatepliť 10cm.Je síce pravda že do radiatorov ide teplejšia voda ,ale nevyplýva z toho že rýchlejšie vykúria?a ešte otázka ako sa to rieši s kotlom ked s ním chcem ohrievať aj úžitkovú vodu,tá sa ako zohreje na cca.50 st.?ináč to teplovodné by bolo výhodnejšie aj dobudúcna keby sa dotiahol plyn,potom by sa len vymenil kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 to myslíš vážne ,že krb s komínom stojí 4000€?!
Odpovedať
@edassade kasli na 37.5 daj 20 na bungalov 25 na poschodovy. A na to 25 cm eps. 10 je malo vzhladom na rosny bod. Ratam kvalitny komin schiedel absolut co mal stat 1400 za 6 m, extrrny privod vzduchu, kvalitnu vlozku plus obstavba a prieduchy a 4tis je ti malo. Samozrejme ze mozes dat "deravy" komin za par eur a nekvalitnu vlozku ale do toho by som nesiel
Odpovedať
@mr79 To sa nedá povedať či 20 cm alebo 25 cm je staticky bezpečné. Závisí to od konkrétneho domu.
Odpovedať
@mr79 Aha.. Ok, beriem.. A ty mas folie? Spokojnost? A preco to je lepsie ako panely? @edassade 37,5 a 10cm EPS je nezmysel. Hazardujes s rosnym bodom, o.i... Vydel si celkovu cenu za m2 muriva (aj s EPS) hodnotou R. Urcite podstatne vyhodnejsie vyjde 25cm tehla a napr. 15cm EPS..
Odpovedať
@edassade K Tvojej otázke: všetky spomenuté možnosti elektrického vykurovania majú približne rovnakú spotrebu, cca +/-5%. El.kotol a radiátory cca 5-10% viac ako podlahovky a IRpanely. Zasa cena za realizáciu bude polovičná.
Odpovedať
Profilova fotka
@edassade kolko podla teba stoji krb s kominom?
Odpovedať
@radopp samozrejme ze to musi preratat statik ale ked si dava robit projekt sucastou je aj statika. takze ma bechytaj za slovicka
Odpovedať
@mr79 Nevieš ako sa počíta minimálna šírka steny? Snáď to nie je tajomstvo ani nič zložité, žeby za to človek musel platiť pre každú variantu domu ktorú uvažuje.
Odpovedať
@mio23 Orientačne 2.000 eur.
Odpovedať
@radopp Orientacne - si uplne mimo misu, ako obvykle. Vsevedko, postav aspon kurin, kym nas obstastnis dalsou tisickou svojich zmysluplnych prispevkov.. :-N
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?