Aky termostat a radiatory ku kotlu Imergas Star 24

Dobry vecer, Na jar sme sa prestahovali do bytu, cize tato zima je nasa prva vykurovacia a s tym prislo par mojich otazok: specifikacia: kotol - imergas EOLO STAR 24 plocha bytu - 1. izba 15m2, radiator VK22 600x700mm, - 2. izba 20m2, radiator VK21 600x1200mm vyska bytu 2,6m byt : stavba z 2010, tehla 30m, zateplenie 10cm polystyren, kazda izba ma 1 stenu vonkajsiu s dvojitych oknom, a jednymi dverami von moje otazky: 1. mame termostat na stene ( SALUS 091 ale startsi typ s gulatymi gombikmi), kedze mame maly byt, moj pracovny stol musel ist prave pod termostat a na nom notebook na ktorom pracujem. Aky bezdrotovy termostat by ste mi odporucili na moj typ kotla? Iba hocijaky ON/OFF, s hystereziou min +-0,2, a programovatelny na tyzden alebo ma vyznam pri danom kotli aj nieco zlozitejsie? rozmyslal som nad Imergas CAR2, aby to vedelo aj teplotu vody v kotli ovladat, pripadne by som dokupil vonkajsiu sondu... len neviem ci to ma vyznam pre dany kotol, kedze v manualy nieje CAR2 spominany ale zase na webe pisu ze by mal s nim vediet spolupracovat... 2. su tie radiatory dostatocne, alebo ich treba vymenit za ine a ake? 3. od vyroby kotol zopina plamen pri kureni kazde 3 min, a pozohriati radiatorov hori asi 15-20 sec...teraz mam vodu na vystupe kotla nadstavenu na 60st, je to dostatocne pri danych radiatoroch? mensiu miestnost vykurim o 0,5-1st asi za 4h v tomto pocasi, co mi pride dost vela casu, v navode sa spomina nieco o znizeni max a min vykonu kotla... ake by malo byt spravne nastavenie sily plamena a teploty vody preco najefektivneksiu prevadzku? dasa nejak vobec regulovat sila horenia alebo to riesi nejak iba elektronika v kotli? TUV zohrieva na jednu palicku, ale ked zohrieva vodu na kurenie, ide vzdy na 2 palicky z 3.... je to spinanie kazde 3 min OK, ci treba (ak sa to da) zmenit na ine? vopred dakujem za odpovede.... Jaro PS: nie som zena, len som pouzil manzelkin nick z modrehokonika :D
Odpovedať
@katarinaz123 Ten kotol má spodný výkon 7,6 kW. Kotol vám cykluje = stále zapína a vypína. Opotrebúva sa horák a je vyššia spotreba plynu. Tepelná strata bytu je teraz menšia, než spodný výkon kotla. Aj iné nastavenia máte nevhodné - treba dať: - dajte menej teplú vodu - skontrolovať, či radiátory nie sú zavdušnené => odvzdušniť - radiátory úplne otvoriť - akú teplotu má voda na spiatočke? - na kúrenie dajte 1 paličku = nižší výkon, aby kotol kúril v kuse, čiže nech ide len tými 7,6 W a nie viac, lebo radiátory to nie sú schopné odovzdať - na TUV viac paličiek = vyšší výkon Hlavne si prečítajte návod a robte to podľa toho. Ak niečo nepôjde nastaviť, zavolajte servisáka.
Odpovedať
@katarinaz123 teraz pozerám, že ten kotol do ÚK je schopný ísť min. výkonom až 11,5 kW :-| :-(
Odpovedať
- radiatory odvzdusnene, aj ked dost dlho hreju iba na vrchu, ale postupne zacnu hriat aj dole - radiatory su uplne otvorene - po vyhriati celej radiatorov ma voda podla displeja na kotli okolo -15st oproti nastavenej - nastavene napr 55, kotol vypne ked dosiahne 60st a po 3 min sa zapne pri cca 40 stupnoch podla navodu sa asi da ta sila horenia nadstavit nejak cez servisne menu... na kotli nemam ziadne gombiku na ubratie, na to asi fakt treba servisaka... to ze kotol cykluje a ze to neije dobre som sa uz tu docital, preto by som rad zistil od niekoho kto ma skusenosti ako naj nadstavit vsetko....
Odpovedať
@katarinaz123 skúste aj čerpadlo v kotli dať na vyšší stupeň, aby voda rýchlejšia prúdila
Odpovedať
Blacksr ma pravdu,nieje odobraty vykon z kotla,ale može to robit aj nastavenie termostatu-o kolko musi klesnut,respektivne stupnut teplota v miestnosti,aby kotol vypol a zapol,ide o takzvanu citlivost teploty-salus 091 novsi typ to ma už pri poklese o 0,2stupna.Este by som doporucil,kde je termostat otvorit hlavicu naplno,aby neovplivnovala funkciu termostatu.
Odpovedať
k tomuto kotlu sa da pripojt modulacny regulator CRD, aspon tak som sa docital,je to skor otazka na servisaka,ale myslim ze by to mohol ten regulator vyriesit -to cyklovanie, odobraty vykon mas ,lebo sa ti voda vychladi na 40st a kotol sa automaticky zapne-tepelny spad,ale radiatory nie su schopne ten vykon z kotla hned odvzdat do miestnosti,preto ked kotol dosiahne 60st vypne Modulacia vykonu by to mohla odstranit-to znamena ze pri približeni kotlovej teploty k 60st kotol ide na minimalny vykon,co teraz nemusi robit,moze ist stych 40 na tych 60st na max nadstaveny vykon.Vsetko by Vam mal vysvetlit skor servisny technik na imergas.
Odpovedať
studujem manual ku kotlu a tam je toto: @@ Poznámka: voľba parametrov „minimálny topný výkon“ a “maximálny topný výkon“ v prípade požiadavky na vykurovanie umožňuje zapnúť kotol a napájanie modulátora prúdom zhodným s príslušnou nastavenou hodnotou. Minimálny vykurovací výkon Rozsah nastaviteľných hodnôt od 0 % Imax. do 63 % Imax. P5 Maximálny vykurovací výkon Rozsah nastaviteľných hodnôt od 0 % Imax. do 99 % Imax.(Sériové nastavenie) @@ takze mam to skusit dat na napr 1% min a 10% max ? myslim si ze tych 0% je asi to min 11kW co vie kotol ist.... dalsia uprava bola pisana len stelovnim trysku horaka, ale aj tam bolo pisane ze min je tych 11kW.. a ta poznamka znamena co?
Odpovedať
Profilova fotka
spiatočná teplota nemá byť pod 60st, kúrenie (radiatory máte navrhnuté na teplotný spád 90/70st, prenos 3,5kW), kotol je predimenzovaný, Nastavte vyšššiu teplotu, žiadne iné ovládanie tam nevkladajte, ON/OF je max. čo tam bude fungovať, sú to dve miestnosti, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Pri vyššej teplote sa to skôr vykúri a kotol bude menej cyklovať.
Odpovedať
maximum je 80 co sa da nastavit
Odpovedať
Profilova fotka
pri tejto teplote sú radiatory schopné preniesť 2500W, ale môžete zvýšiť rýchlosť čerpadla a nastaviť parameter P7 na 10min. interval. Najskôr treba nastaviť kotol na min. výkon.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?