Aký spôsob vykurovania vybrať?

Kúpili sme na južnom Slovensku starší rodinný dom - kocka,80té roky - nie je zateplený, Chceme vymeniť kúrenie,keďže doteraz bol dom napojený na centrálny vykurovací systém. Uvažujeme nad zriadením plynovej prípojky a vykurovať plynom alebo zadovážiť spaľovací kotol. Môžete nám poradiť, čo je výhodnejšie či efektívnejšie?
Odpovedať
@ivsija idete na to z uplne opacneho konca - zacnite tym, ze si nechajte navrhnut zateplenie v max moznej hrubke, tzn. kolko bude mozne na dom "nalepit" vzhladom na okna, sokel, strechu atd, nasledne si nechajte spocitat tepelnu stratu domu a podla nej vam projektant navrhne vhodny sposob vykurovania. ci plyn alebo spalovaci kotol zalezi na tom, kolko bude stat zriadenie plynovej pripojky, pri velkych dlzkach to moze byt celkom palka. vobec nezateplovat odporucam len ak budete kurit drevom a za domom mate les, inak sa nedoplatite.
Odpovedať
@ivsija najprv zatepliť a potom dať kond. kotol za 1200 € zistite si, koľko vyjde samotná prípojka - je plyn pred domom?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivsija 1/ ZATEPLIŤ - fasádu, strechu 2/ VYMENIŤ OKNÁ 3/ Po vypočítaní tepelných strát navrhnúť vykurovací systém, čo neobnáša len kotol, ale aj nové rozvody a moderné nízkoobjemové radiátory... A možno, že ak spravíte opatrenia v bodoch 1 a 2, zistíte, že ani nie je potrebné sa odstrihávať od centrálneho systému. Lebo toto je také slovenské špecifikum aj v mestách: odstrihnúť sa za každú cenu, aj keby traktory padali. V zahraničí je úplne bežné, že dediny idú na spoločnú kotolňu na biomasu (čiže neposielajú ani peniaze Putinovi - za plyn, ale spália vlastnú slamu z polí).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?