Aký spôsob vykurovania do domu v triede A1 (UNED)?

Dobrý deň, plánujeme stavať montovaný dom spadajúci do kategórie A1 ("ultranízkoenergetický"), budeme v ňom bývať dvaja. Údaje z energ. posudku: Celková podlahová plocha: 138.32 m2 Merná tepelná strata bez mesačných ziskov: 121,07 W/K Celkové solárne zisky: 2579.94 kWh Celkové vnútorné zisky: 2815.09 kWh Celkové zisky: 5395.03 kWh Potreba tepla na pokrytie tepelných strát: 9941.66 kWh Potreba tepla na vykurovanie: 5196.36 kWh/rok Merná potreba tepla na vykurovanie: 37.57 kWh/(m2a) Pre výpočtovú vonkajšiu teplotu pre našu lokalitu -12°C a vnútornú 22°C vychádza okamžitá tepelná strata 4,116 kW Tieto výpočty sú väčšinou pesimistické, podľa mojich prepočtov a zreálnení niektorých vstupných hodnôt (tepelné mosty, vetranie) by straty mohli byť aj nižšie. V dome bude aktívna rekuperácia s vykurovacím výkonom 2,1 kW, ktorá vykrýva straty vetraním do tuhých mrazov a od jari do jesene by mala pokryť aj straty prestupom, v lete zase chladiť 1 kW. Nevieme sa rozhodnúť, aké kúrenie dať. 4 kW sú tak na pomedzí. Zvažujeme odporové káble alebo vodné podlahové kúrenie s plynovým kotlom (plyn je na pozemku). Tepelné čerpadlo nechceme kvôli cene a hlučnej vonkajšej jednotke pri TČ vzdych-voda. Z potreby tepla na vykurovanie mi vychádzajú mesačné zálohové platby 21,68€ za plyn alebo 53€ za el. energiu (len kúrenie, ostatnú spotrebu teraz neriešim). Keby boli tepelné straty domu vyššie, neriešime a dáme plyn. Ak nižšie, dáme káble alebo infrapanely. Takto v strede mi príde, že prekúrime dosť na to, aby sa prejavila vyššia cena el. energie (a pre splnenie spotreby primárnej energie pre kat. A1 kvôli nadhodnoteným emisiám pre el. energiu vo vyhláške 364/2012 budeme musieť mať aj krb na drevo alebo peletky, ktorý ani nechceme používať). Na druhú stranu neprekúrime dosť na to, aby sa stratili vyššie vstupné a servisne náklady na plyn (a kondenzačné kotly s nízkym minimálnym výkonom sú o 50-100% drahšie ako bežné Prothermy). Čo odporúčate? Ak máte podobný dom, ako kúrite? Alebo je výhodnejšie upraviť projekt a stlačiť potrebu tepla na vykurovanie o štvrtinu, aby som mohol kúriť elektrinou a nemusel dávať krb kvôli splneniu vyhlášky?
Odpovedať
1
2
Ešte doplním, že výpočty pre enregetický certifikát boli robené pre vnútornú teplotu 20°C, takže ak budeme chcieť mať vnútri 22°C, ako som aj použil vo výpočte okamžitých tepelných strát v zime, tak potreba tepla na vykurovanie bude ešte o niečo vyššia.
Odpovedať
@raphael42 že mesačné zisky :-D to sa mi páči. Takže keď bude spln, nebudeš musieť toľko kúriť. :-D :-D :-D
Odpovedať
@jozeffff Zisky pre jednotlivé mesiace: Mesiac / Vnútorné kWh / Solárne kWh Január / 411.64 / 222.8 Február / 371.8 / 333.75 Marec / 411.64 / 508.21 Apríl / 398.36 / 638.67 Október / 411.64 / 435.71 November / 398.36 / 240.92 December / 411.64 / 199.89
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 Nevymyslat blbosti a dat si PLYN.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 nuz v prvom rade aktivna rekuperacia su vyhodene peniaze. Tie bez pasivneho vymenika v zime neusetria nic a tie s nim by sice usetrili, ale stoja ako TC. Pri mernej potrebe 37kWh/m2/rok + potreba na TUV sa do A1 s cisto infrapanelmi pravdepodobne nedostanes. Ale zaplatit za krb ci peletky 3-4k na to aby si to nepouzival, je dost scetne riesenie :). Pritom plyn sa ti zda drahy :) PS: ja mam podobny dom, MPT 35kWh/m2/rok a kurim s TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Predpokladám že máš jedno s tých účinnejších čerpadiel typujem zem-voda môžem sa spýtať či máš aj nejaký záložný spôsob vykurovania ako zvládalo tepelné čerpadlo tie tohtoročné chladnejšie dni a čím ohrievaš TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko nuz mam krb, ale druhy krat by som ho nedaval (manzelka ano :) ). posledne 2tyzdne si nepamatam, zeby teplota bola nad 0C, priemerne TC zozralo na kurenie 8,7kWh , cize pohoda. TUV ohrieva tiez TC.
Odpovedať
@raphael42 neviem aký máš pôdorys, ale zrejme by som kúrenie riešil klímou s dvomi vnútornými jednotkami. Investícia aj s montážou cca 2500€ a lacnejšie kúrenie ako plyn. Čím plánuješ ohrievať TUV?
Odpovedať
My sme dali elektricke vykurovacie folie Fenix pod sadrokarton do stropov (tie s najnizsim vykonom) a do predsiene a kupelni elektricke podlahove rohoze. Este nebyvame a nemame ani zapojenu rekuperacku, no v tychto mrazoch sa kurenie zapinalo asi len v noci. Cez den to slnko vykurilo na 25-26 stupnov, pricom termostat je nastaveny na 20 stupnov. Takze tipujem, ze ani pri neslnecnych dnoch pri plne obyvanom dome s rekuperaciou nebude so zimou problem. Do plynu ani inych kotlov by som vobec nesla a pri takom dome riesit vodne podlahovky je podla mna zbytocne (nakladne, pracne). Ked uz, tak si radsej daj stenove/stropne vykurovanie, ktore mozes v lete pouzit aj na chladenie. Ak chces teplo od podlahy, tak ti stacia aj elektricke folie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkl82 nuz zbytocne ani nie, kedze sa treba spratat do A1.
Odpovedať
a co elektricke teplovodne podlahove ? cena tak 2000eur na realizaciu, ale neviem kolko by to bolo v rocnych nakladoch? 500? 800? do kolko sa chces zmestit ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt Prečo by niekto robil teplovodné a potom ho zohrieval elektrinou keď dnešné normy tlačia na to aby sa používala čo najmenej, čiže ak už teplovodné vykurovanie tak asi by bolo rozumnejšie cez TC a nejaký elektrický Porotherm ako poistku keby TC prípadne nestíhalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martosko TC ma ten elektricky kotol vacsinou v sebe :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Vidíš to ma nenapadlo, tak keďže dnes nikto nestaví všetko na jednu kartu čo by si poradil ako doplnok k TC a aby to zas nestálo moc, keď pri kúrení na pevné palivo len komín je celkom investícia.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ja mam krb, ale dnes by som k TC nedal proste nic. Ak sa pokazi, automaticky nabehne elektrokotol. Ak by nastala totalna katastrofa a nesla elektrina, pustim elektrocentralu a nejaky el. konvektor.
Odpovedať
@martosko ak velmi chces zalozny zdroj ku TC kup si za stovku plynovy ohrievac ... za stovku mas vyrieseny problem ... sice budes mat dalsiu haraburdu v dome ktoru nikdy nepouzijes ale budes aspon kludne spat :-)))) ja byvam treti rok v " elektro dome " a zalozny zdroj som nepotreboval .....
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke Ja som ako záložný zdroj nemyslel záložný zdroj elektrickej energie ale záložný zdroj tepla, ja som z malej dedinky ale aj pri tých najväčších kalamitách si nepamätám že by elektrina nešla dlhšie ako pár hodín, ak by mali elektrikári nejaký väčšiu závadu tak donesú veľkú centrálu oni a napoja celú sieť. Skôr som myslel že TC má určitú účinnosť a pri najväčších mrazoch ak by to nestačilo, prípadne pri poruche ale ako bolo písané vyššie pri poruche môže slúžiť TC ako elektro kotol. PS: v dnešnej dobe čisto elektrický dom asi si potreboval postaviť veľmi lacno.
Odpovedať
@martosko plyn mam skoro 300m a tahat tolko je nerealne .... elektrika je lacna .... nie je dovod ist do plynu na taku dialku.... predosle dve zimy boli mierne a elektrika na kurenie ma stala cca 300€ tato zima je dost kruta a prejavy sa to aj na ucte .... urcite bude za kutenie aj 350€
Odpovedať
Ja som tiez toho nazoru, ze riesit zalozny zdroj je zbytocne. Ja si nepamatam za poslednych 10 rokov, ze by mi nesla elektrika viac ako 1 den. TC sa moze pokazit, ako vsetko (teraz cez tie najvacsie mrazy odislo kolegovi TC LG - vraj zamrzol kompresor). Ale ty mas NED dom, pre taky pripad si kupis dva/tri elektricke 2kW fukare po 10 euro kus a tych par dni, kym opravis TC, to v pohode das. Ja mam aj 3,5 kW biokrb, ktory dokaze slusne vykurit. Odhadujem, ze s 5l liehu (cca. 10e) by som v pohode prezil jeden den pri mrazoch. Ale je tam jeden zasadny problem - kedze nema privod vzduchu, strasne spaluje kyslik. Takze treba vetrat, cize som v zacarovanom kruhu :-)
Odpovedať
@raphael42 mas jednoduchu situaciu a ty sam si to cele komplikujes. Mas na pozemku plyn,takze vazne netusim preco to nevyuzijes a komplikujes to este aj aktivnou RJ. Na tvojom mieste dam kondenzacny kotol,jednoducha pasivna rekuperacia ktorej zmysel bude vetrat a jednoducha klima na horuce leta a pripadne prikurenie v prechodnych obdobiach...
Odpovedať
@martosko pretoze v jednoduchosti je krasa, el.kotol stoji 400eur, rocne stoji 400-700, podla sezony, vydrzi hoci aj 20rokov, je absurdne jednoduhy. kolko stoji TC, kolko stoji naklad a kolko vydrzi ? o com je pre bezneho smrtelnika biologicky dom, ked bude enormne drahy a zlozity? krb je dobra vec, ten sa nepokazi.. komplikovane veci sa radi kazia.. ale to je len moj laicky nazor.. ja mam rad cistu atmoferu auto, a nie oturbene hovada, co sa radi kazia.. atmosfera fici aj 20-40rokov s minimalnou udrzbou, kolko vydrzi turbo dve tri ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt Príde mi že väčšinou keď sa ľudia nevyznajú v moderných technológiách tak si vyberajú to staré akože osvedčené či je to v stavebníctve stavanie z tehly alebo pri automobiloch tie tvoje atmosféry škoda len že existujú autá ako Tesla ktoré sú technologicky niekde inde.Ak si môžem typnúť určite ešte používaš tlačítkový telefón. Čo sa týka toho tvojho elektro kotla rátaj 400 eur za kotol ( aj keď taký lacný som ani nenašiel ) plus 1500 za komín, k tomu tvojmu krbu a aspoň 400 eur za nejakú najlacnejšiu piecku plus tá spotreba elektrokotla a to neviem či si započítal aj energiu na ohrev TUV a pomaly si na cene TC ktoré má spotrebu 4 krát menšiu a pritom dokáže ešte v lete chladiť. PS: Neviem čo je to ten tvoj biologický dom
Odpovedať
@martosko Martoško a hlavne nech to stoji aspoň 5x viac ved je to pre moje dobro, len mi nieje jasne kto z toho ma v konečnom dôsledku najväčší prospech? Tesla ako auto je super, ale musí najazdiť aspoň 1milion km aby sa to zrovnalo, len neviem či to vydržia tie baterie, lebo ak nie tak cele je to tým pádom niekde inde, ako možno bol pôvodný zámer ! To: dusantt 1+
Odpovedať
@raphael42 Kurit rekuperaciou nie je vhodne pri dome s takouto tepelnou stratou - neviem kto ti to poradil. Da sa to pri nulovych a este aj pasivnych domoch. Potrebujes jednoduchy zdroj kurenia. Ak mas plyn na pozemku a zriadenie ta nebude stat viac ako pvoedzme 1000 eur daj si plyn, lacny plynovy kotol, teplovodnu podlahovku, ktoru ak si troska zrucny zvladnes sam, jednoduchy povedzme nerezovy komin niekde do technickej a nemas absolutne co riesit. Ak prekuris rocne 10 tis kWh + nejakych 2 tis kWh na TUV, tak pri elektrine to mas nejakych 1500 eur, pri plyne 650 eur. Do 5 rokov sa ti vrati cenovy rozdiel investicie do "plynu" voci elektrine. Ziadne drevo, krby, dalsie kominy, cerpadla, aktivnu rekuperacku a podobne veci, ktore sa ti v porovnani s navrhnutym riesenim nikdy nevratia. Toto riesenie bude investicne a prevadzkovo najlacnejsie. Nic ine nevymyslis. Rekuperaciu urcite. Postacuje klasicka - pasivna. Osobne odporucam aj klimu - aspon s nou uvazovat pocas vystavby a spravit pripravu. Niektori tu mozno napisu, ze pri sadzbe na kurenie mas lacnejsiu elektrinu aj na ine spotrebice. Pri 2 osobach je spotreba pre ine spotrebice okolo 100-150 kWh/mesiac, co je rocne okolo 2000 kWh (v porovnani s kurenim + TUV je to nic). Aj keby ta cena elektriny mala byt dvojnasobna len pre spotrebice (co ani z daleka nie je), tak rocna uspora by cinila 260 eur. Plus deteil. Ciste elektrinou nesplnis poziadavky vyhlasky na primarnu energiu
Odpovedať
@yuri66 @majkoj @realistanr @dominik_boksansky Po uvážení idem do plynu. Je na pozemku, vyjadrenia a povolenia môžem riešiť počas výstavby. Kondenzačný kotol, zásobník TUV s výmenníkom prípadne aj špirálou do zálohy, vodná podlahovka. Najlacnejší dymovod, dom vyzerá moderne, takže murovaný komín netreba. Na TČ som si dával robiť koncom minulého roka cenové ponuky a aj s dotáciami to bola nenávratná investícia v porovnaní s kúrením elektrinou alebo plynom. Ak v budúcnosti budú TČ lacnejšie a plyn drahý, nebude problém vymeniť zdroj tepla a napojiť ho na podlahovku. Do obývačky dáme možno plynový krb alebo na biolieh. Obaja sme alergici a babrať s drevom, peletkami a popolom sa ani jednému nechce. Ale krb je vedľajší, bude len pre efekt a pohodu. Spotrebu elektriny a vody máme malú, aj s el. kúrením by sme u ZSE boli na hranici využiteľnosti sadzby DD5. Teda pri čisto "elektrickom" dome by sme nemali nič z možných úspor. Čo sa týka rekuperácie, tak aj pasívna potrebuje v zime predohrev, inak jej účinnosť výrazne padá (uvádzaných 98% je v ideálnych podmienkach). Dobrá pasívna rekuperačná jednotka + predohrev a už sa dostávam cenovo k aktívnej. Ďalej vonkajšia jednotka klimatizácie a napr. dve vnútorné a zase som cenovo niekde inde. Vykurovací výkon aktívnej rekuperácie ide primárne na predohrev a doohrev prívodného vzduchu v zime. A v lete bude chladiť (síce nie s takým výkonom ako klíma) príjemne cez rozvody VZT (samozrejme zaizolované). Teplo ťahá aj z vlhkosti vo vzduchu, vďaka čomu má vyššiu účinnosť ako pasívna rekuperácia. Spotreba je podľa mňa porovnateľná s kombináciou pasívna rek. + predohrev + klíma. Ešte jedna otázka: Aký minimálny výkon kotla pre uvádzané tepelné straty? Prothermy majú minimum 4 kW, čo mi príde veľa. Nechcem, aby cykloval niekoľkokrát za hodinu, prípadne nekúril kvôli ochrane voči cyklovaniu. Akú značku, resp. model odporúčate?
Odpovedať
@raphael42 rekuperacka je primarne o vetrani. Netraba sa pozerat na obcasne zamrznutie par krat za zimu. Sialene uspory rekuperacka nespravi. To chladenie rekuperackou je mytus - neochladi :). Plynovy kotol poradit neviem, len viem, ze cim nizsi ma byt vykon, tak cena stupa :). 4kW bude v poriadku nie je to vela.
Odpovedať
Profilova fotka
@jrm66 No tak to je jasné že moderné technológie niečo stoja ale aj tak neviem aké nové auto by si si kúpil keď napríklad tesla model 3 sa dá predobjednať za 35 000 dolárov čo je v eurách ešte niečo menej ale tebe sa to zdá 5 krát drahšie, za tie peniaze si kúpiš max nejakú Ladu Kalinu bez výbavy, potom sa mi zdá že tie autá s tým turbom si skôr nevieš dovoliť zaplatiť a nie že by neboli bodré. @raphael42 AK je možnosť plynu na pozemku tak je to v súčasnej dobe najlepšia voľba
Odpovedať
mna by zaujimalo cim prikurovali ti s tepelnymi cerpadlami pri tychto silnych mrazoch:) resp. aku mali spotrebu:)
Odpovedať
@martosko som zvedavy na to co za tych 30k dostanem, aka je kvalita spracovania a vybava. Za 30 mam celkom normame auto strednej triedy pasat, superb mozno aj daku nemecku premiu v social pakete co ma neobmeduje dojazd.
Odpovedať
@dominik_boksansky Prečo myslíš, že chladenie rekuperačkou je mýtus? Keď nechám v lete smažiť slnko cez veľké okná, tak samozrejme nič neochladí. Ale s rozumným využitím vonkajších žalúzií predsa 1kW výkonu pár stupňov dole musí dať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?