Aký plynový KK vybrať ako náhradu ? Najlepšie s integrovaným zásobníkom ?

Ahojte Mám taký problém. Staviam dom, 100 m2, kúsok od Trnavy. Vykurovanie bude podlahové teplovodné - zdroj tepla bude plynový kondenzačný kotol. Dom sa stavia do A1 tky, podľa platných noriem - v dome bude ešte rekuperácia a klimatizácia. Dom má len 1 väčšiu kúpelňu (wc sú zvlášť) a v nej je taký "technický" kút za posuvnými rolldor dverami. Mal som tam plánovaný aj vybraný kotol s externým zásobníkom Buderus Logomax Plus GB172-14 – T120 - s tým som bol aj stotožnený. Následne som ale trocha vymýšlal a mojou vinou je teraz problém tam ten kotol s externým zásobníkom vtesnať. Kúrenár preto navrhol vybrať iný, ktorý má v sebe zabudovanú menšiu nádrž na TUV a vraj teda nie je problém, že by teplú vodu nestíhal "vyrábať" ... Spomínal viacero modelov, ktoré by sa mi tam hodili. Napríklad aj Baxi Nuvola Duo-tec+ s výkonom 2,2 až 16kw a zabudovaným 45 litrovým zásobníkom TUV. Ale spomínal teda aj iných výrobcov. Viete mi povedať, či je takéto riešenie tiež OK ? Ide mi o komfort - rád by som vedel, či sa môžeme naraz aj kúpať aj sprchovať a bude stíhať vyrábať vodu. Prípadne, či sa tomuto riešeniu vyvarovať a pokúšať sa silou mocou niekde ten externý zásobník natlačiť ... Prípadne si rád nechám odporučiť nejaký iný konkrétny model / výrobcu takéhoto kotla. Za každú radu ďakujem
Odpovedať
1
2
@lubostt1 tiez idem dat kotol zo vstavanym zasobnikom a rozhodnuty som pre protherm tiger s 42 litrovym. Co pisu, tak by to malo stihat zohrievat vodu a recenzie nan su dobre. Kolkokrat sa budes sucasne aj kupat aj sprchovat? Taketo situacie byvaju malokedy.
Odpovedať
@originalx No a to som zabudol napísať, jediné, pred čím ma viacerý varovali je Protherm :( Ja som popravde naňho počul aj aj ... Navyše pozerám, že má pomerne vysoký spodný výkon cez 5 Kw ... Mne projektant hovoril, že treba tam kotol s nízkym spodným výkonom, vraj mi bude stačiť, keď bude kotol bežať okolo 3kw výkonu ...
Odpovedať
@lubostt1 Toto riesenie kurena je OK. Baxi su celkom v pohode kotly.
Odpovedať
Pises, ze dom ma len jednu kupelnu. Takze naraz sprcha a vana asi nehrozi. Baxi ma tusim hadom ohrievany zasobnik a Protherm by mal mat vrstveny. Myslim, ze tepla voda by sa nemala "minut" ani pri Baxi. Moze sa maximalne stat to, ze ked sa osprchujes a po minutke pustis teplu vodu v kuchyni, v tom Baxi este nebude poriadne nahriata voda, nakolko sa tam voda nevrstvi, ale pravidelne sa zohrieva cela objem, tak ti chvilku nepojde horuca, kym sa kotol nezopne do prietokoveho ohrevu TUV.
Odpovedať
Pre lepsie pochopenie, ako funguje vrstveny zasobnik.
Odpovedať
@edulo Ďakujem za vysvetlenie :) Vedeli by ste poradiť nejaký iný kotol s takýmto zásobníkom ? Na ktorú značku sa ešte zamerať ? K tej kúpelni = je v nej aj sprcháč aj vaňa. Kým chodíme s manželkou obaja do práce, tak sa aj spolu naraz vraciame a žiaľ sme obaja tak zvyknutý, že hneď sprcha ... Drahá polovička sa veľmi rada kúpe, to je jej relax ... Ja som mal doteraz, kým sme bývali na byte akurát zlosť, že musím utekať prvý do sprchy aby mi neobsadila vaňu :) Takže v praxi sa obávam, že sa tam budeme stretávať až moc často ... Kým sa ona bude kúpať, ja sa osprchujem ...
Odpovedať
@lubostt1 kasli na spodny vykon, to je len mala hodnota. Kazdy sa boji toho cyklovania, ze sa mu kotol pokazi. Doma mi kotol cykluje od 96 roku a nic mu neni, tiez protherm. Ja mam celkovu stratu domu 3,5kw a dam si ho. Mam ho aj v projekte od kurenia. Uz som toho dost prestudoval, tak nebudem vymyslat s inym.
Odpovedať
https://www.immergas.sk/produkty/kond... https://www.atria.sk/vykurovacia-tech... https://www.atria.sk/vaillant-vui-246...
Odpovedať
Vaillant a Grminox su drahe, ale dobre. Myslim, ze tym Prothermom tiez nic nepokazis. Pokial ti ide o spodny vykon, tak potom mozno Viessmann alebo Wolf. Wolf ide tusim od 1,9. Alebo este inak, co ockavas od kotla, ktory ma nizky spodny vykon? Ak ti kurenar (alebo ty) dobre nastavi kotol, tak pri dobre zaizolovanom dome ti mozno protherm pojde dva krat za den po 3 hodinky. Pri Wolfe ti pojde mozno raz za den 5 hodin a potom druhy den zas dva krat po 5 hodin, treti den zas len raz 5 hodin... Spotreba bude pri vsetkych priblizne rovnaka. Radovo rozdiel mozno 30-40€ za rok.
Odpovedať
@edulo Priznám sa, že od odborníka mám ďaleko, ale teda tlačili do mňa, že mám menší úsporný dom s malou stratou a je lepšie, aby išiel kotol "dlhšie" na nízky výkon než aby viac krát cykloval = tvrdili to kvôli spotrebe a poruchovosti ... Samozrejme, že ma 30-40 Eur za rok nepoloží ale snažím sa vybrať trocha s rozumom. Napríklad ten Protherm Tiger Condens 18-25 KKZ stojí 1572 Eur a spodný výkon má 4,9. Baxi Nuvola Duo-tec+ 16 stojí 1403 Eur a spodný výkon má 2,2. Preto len nahlas rozmýšlam, či nie je lepšie zobrať napr ten Baxi ktorý je o cca 170 Eur lacnejší a možno práve tou dlhšou prevádzkou na nižší výkon ešte ušetrí napr 30-40 Eur ročne, ako ty píšeš. Keď si porovnám napríklad tieto dva, tak Protherm má vrstvený zásobník a prietok 18,5 L teplej vody po dobu prvých 10 minút. Baxi má zase prípravu teplej vody 385 litrov za prvých 30 minút. Takže ak to dobre chápem, tú teplú vodu zmákne lepšie Protherm ale cenovo (nákup, prevádzka) bude o niečo lacnejšie Baxi. Nepametám si teraz presné údaje, ale keď som z projektu hodil do kalkuačky mernu potrebu tepla na m2 na rok a pripočítal normovanú spotrebu TUV, tak mi to aj s poplatkami v SPP vychádzalo na 36 Eur mesačne za plyn (varíme na elektrike) ... A čo sa týka ceny, bol som prirpavený na Buderus za cca 2100-2200 Eur ... Takže ak to nebude viac, nemám problém :) Ušetriť súrne nepotrebujem ale zase povedzme si otvorene, určite nadávať nebudem ak mi zostane 800 Eur navyše :)
Odpovedať
Ani ja nie som odbornik. Ale vazne spodny vykon neries. Par odbornikov (ozaj len par), by ti vysvetlilo, ze podlahove kurenie ma obrovsku akumulacnu schopnost a tym padom plati to, co som napisal o dlzkach kurenia. Ale musi to byt dobre nastavene. Ten kotol bude mat aj tak podla mna minimalne 10 startov za den len kvoli TUV. To je dan za maly zasobnik (avsak nemusis zbytocne ohrievat 120 litrov). A ci sa ti uz zapne na kureni 2 krat za den akebo 5-7 krat... Aj to nemusi byt kazdy den, ked mas dobru orientaciu, kurit ti budu okna v takom pocasi, ako je posledne tri dni. Takze moj sedliacky nazor, Prothermu sa neboj, kludne si kup aj Baxi, vazne nic nepokazis (usetrene peniaze mozno investovat do regulacie - neviem kto tu je na to odbornik, ale ma tusim stranku KONDENZACEKVALITNE a ten by ti to tak navrhol, ze aj protherm by ti isiel pomaly cely den na minimalny vykon) a ked chces ozaj nieco s vrstvenym zasobnikom a nizkym vykonom tak najprv Wolf CGW2-14/100 alebo potom Viessmann 222W.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je v tvojom prípade lepšie ísť do el. kotla:? Ak si to prerátaš, možno aj ušetríš - len mesačný paušál za plyn dáš 10,32 €. Ja mám na totálnom severe Geminox 2-17 M 75 H, vykurujem cca 170m2 a o kotli ani neviem, ročnú spotrebu mám cca 1000 m3.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@edulo na jednoduche podlahove kurenie staci vitodens 100 s novym displayom modulacia 1:9. 222 je brutal kotol ale s nevyuzitymi funkciami v jeho pripade.
Odpovedať
Ked s integrovanym tak 111 vitodens
Odpovedať
@gkrivanek 222 som radil pri kotloch s nizkym spodnym vykonom. 111 ma spodny vykon niekde inde.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozri aj immergas victrix zeus 26... Ten som kúpil ja, a veľkosťou mame podobne domy. Pozri môj album.... Mae ho tiež známy a nemá problém s teplou vodou. Ja som zatiaľ začal dom len sušiť, takže reálne skúsenosti budem mat az o rok... Resp 3 mesiace po nasťahovaní
Odpovedať
Profilova fotka
Vitodens som zvažoval tiež ale sú drahé... A co som počul tak zásobníky pre Viessmann robí immergas.. Takže budu kvalitné aj v ich kotloch.
Odpovedať
@sgt Toto mi rátali a veru neušetril som :) Plynovú prípojku som mal na pozemku, pripojovací poplatok bol 160 Eur, toť vše ... @edulo - ďakujem, celkom si ma upokojil. No uvidíme, budúci týždeň má predostrieť varianty. Z tejto diskusie by som si vyberal medzi tým Baxi / Protherm ale celkom sa mi páči aj ten Viessmann 111 vitodens, cenovo je ešte stále pod Buderusom, čo som plánoval kupovať ... Orientáciu mám výbornú, na sever sme bez okien (len malé s wc, kupelne a špajze) a na juh máme len v obývačko kuchyni 14,7 m2 skla ... Ešte posledná otázka, je fakt ,že bežný servis na Viessman bude citelne drahší oproti Protherm a Baxi ?
Odpovedať
@lubostt1 To uz je otazka na @gkrivanek
Odpovedať
@sutambe Aj ten vyzerá dobre, ale o tej značke počujem tuším prvý krát :) Ale parametre má fajn, aj cenu ...
Odpovedať
@lubostt1 A pokial mas plyn na pozemku, nad elektrokotlom ani neuvazuj. 1kWh vychadza pri eletrine 3-krat drahsie. A poplatok budes mat pri plyne 6,71€, teda ja mam v ZSE za D2.
Odpovedať
@sgt Len vodu v elektrokotli asi bez zasobnika tazko ohreje ;-)
Odpovedať
@edulo to ano jedno ma 4 druhe 2 kw
Odpovedať
Profilova fotka
@lubostt1 skús pozrieť wolfsr.sk jeden regulátor na stene a ovládaš s ním kúrenie aj rekuperáciu
Odpovedať
Nekupujte drahé zahraničné kurvy...aj tak ich sem dovážajú z Turecka..Kúp si Protherm,opraví ti ho každý,fabrika v Skalici....To ako keby si si kúpil škodovky a BMW cko,prídeš do servisu , uvidíš normohodinu práce a zaplaces...jazahranicne kotly dávam len nepriateľom.
Odpovedať
@daralbajda jaj chlapec moj si velmi mimo reality. Ak ti ten tvoj protherm dokaze len 20% toho co tie zahranicne sracky tak prejdem nane.
Odpovedať
@gkrivanek to sú moje 20 ročne skúsenosti.. čím je stroj sofistikovanejší ,tým viac ma ľudia otravujú.mozno mladí klienti,ale starší dokonca aj priestorak chcú len koliesko..
Odpovedať
@daralbajda to suhlasim ale to je zas ina vec
Odpovedať
Riešim niečo veľmi, veľmi podobné tiež v pri TT :) Ja som ten protherm nejak zásadne neodsudzoval, má ho v okolí veľa veľa známych, problém je skôr ten, že rozdiel ceny medzi Protherm Tiger Condens 18/25 KKZ 42 a Viessman Vitodens 111W je u mňa asi 140 Eur, čo ma celkom od Prothermu odrádza :) @gkrivanek Ahoj, ak som správne pochopil, ty riešie aj servis Viessmanu ? Robíš ho aj v okolí TT alebo to už je pre teba ďaleko ? Vedel by si mi povedať, koľko by u teba stál pravidelný ročný serivs Vitodens 111 tky ? Myslím naozaj pravidelný, tj každý rok :) Kľudne súkromná správa
Odpovedať
@lubk0 práve toto je naj na protherme, že stojí o 150 Eur menej a súčiastky na 10 - 15 ročné kotle su tak predražené že z nich idem grcať. teraz som potreboval pre známeho zapalovací automat na 15 ročný kotol cena 240 Eur snímač teploty 24 Eur do viessmanu kúpim riadiacu jednotku do 200 Eur pri rovnakom type kotla. turboduchadlo 60 Eur zle predražené a môžte ma tu ukameňovať. Protherm nieje nič iné ako SKODA Octavia predražený social. ročný servis na 111 ku stoji u mňa 70 Eur TT je ďaleko.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?