Aký peletový kotol?

Zdravím, riešim problém, aký kúpiť peletový kotol. Potrebujem samozrejme čo najlepšiu cenu, ale neviem ani či mám len čisto peletový alebo kombinovaný. V tom kombinovanom buď kúrim peletami alebo kúrim drevom? Čo je treba urobiť aby som mohol s jedným prestať kúriť a s druhým začať? Mám rodinný dom, ktorý prerábam. Kotol bude v pivnici. Kúrenie bude podlahové. Ak by som mal kombinovaný kotol, už by bol nutný výmenník tepla pre podlahovku? Volím pelety pre možnosť automatického regulovania teploty. V dedine nemáme plyn. Ale možnosť sem tam spáliť odpadové drevo, respektíve ušetriť na peletách v horších časoch by tiež nebola zlá. Len som počul, že v kombinovanom kotli je nižšia účinnosť ako v čisto peletovom. Tak neviem ako sa rozhodnúť, a nemám ani tušenia akú značku kúpiť, aby som investoval čo najmenej a neurobil chybu. Dík za názory.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozdravujem, my máme kotol na pelety zn ATMOS D25P - 25 kw. Je to kombinovaný v zmysle, že môžme v ňom kúriť smrekovým drevom alebo vložiť horák (ERATO) a kúriť na automat s peletami. Je to kotol spred 9 rokov, teda už sú určite nové možnosti. Vykurovanie v dome máme radiátory + podlahovka (zo spiatočiek). Všetko nám to riadi automat - 4 cestný ventil, (2 okruhy kúrenia - primárny - kotol a bojler, sekundárny - radiatory v dome) ktorý keď máme prehodené kúrenie na pelety spolupracuje s termostatom v dome a vyriadi si všetko sám, teda aby išla max. teplota aká je nastavená do radiátorov (cca 50 st.) a aby kotol nebol prehrievaný aní nekondenzoval. Keď kúrime drevom, ideme v manuálnom režime, automat vtedy iba otvára vodu do kúrenia keď sa nahreje kotol. Kúrenie peletami je super pohodlné, avšak náročné na priestor (aj zháňanie peliet) a finančne porovnateľné s plynom, ak nie drahšie. My máme veľký nezateplený dom (kysuce) a minieme v zime cca 1.000 kg peliet za mesiac v období december - marec. Zvyšok vykurovacej sezóny kúrime drevom. Kedže vy máte nízkoteplotné vykurovanie riešilia by som akumulačnú nádrž, kotol tak nahreje ju a automat bude spolupracovať s čerpadlom v tejto nádrži. Zamedzí sa tým aj častým štartom kotla resp. horáka. A akumulačka má tú výhodu, že si ju nabijete, keď napr. kúrite drevom a postupne sa z nej vydáva teplá voda z kúrenia aj keď je kotol odstavený. POZOR: kotly na tuhé palivo majú vysokú prevádzkovú teplotu, ten náš má min. 60 st. až do nejakých 90. Aby ste ho "nedusili"
Odpovedať
možmo lepšie riešenie k čisto peletovemu kotlu ,krbove kachle alebo krb,
Odpovedať
@dalosera tiez som zvazoval ci kombinovany aleb cisto na pelety. Nakoniec mam len cisto na pelety. Je tam lepsia ucinnost ako u kombi a teda aj menej spalis, tent rok som spalil 2.2 tony aj s TUV. Byvam na Kysuciach ale novostavba a dobre zateplena. Inak naklady su porovnatelne s plynom.
Odpovedať
Ja mám v starom dome kde bývame dočasne Viadrus a horák ferolli A do nového čo stávam som dal pec ferolli s horskom + akumulačné lebo bude podlahová
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?