Aký má tepelný odpor hlinený 60 cm múr pri 100 ročných domoch?

Profilova fotka
Aký má tepelný odpor hlinený 60cm múr pri 100 ročných domoch?
Odpovedať
v tunise som bol ubytovaný v takom hoteli a bolo tam parádne chladno 25 a pri tom vonku i 45
Odpovedať
@niedermayer Hlinený = nepálená tehla, vaľky?
Odpovedať
Nepálená tehla - lambda je okolo 1,13 - aspoň tie novo vyrábané. Priemerne tie staré majú 1,2 W/(m.K). To znamená, že 60 cm hrubý múr má tepelný odpor R = hrúbka / lambda = 0,6 / 1,13 = 0,53 m2K/W. Norma pre novostavby je R=3, pre rekonštrukcie je norma R=2,5.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
nehnevaj sa namna tieto prepočty čo píšeš ak som správne pochopil kvázi hlinená stavba má menší odpor teda aj stratu ako novostavba ?
Odpovedať
Profilova fotka
@alexander1976 mensi odpor znamena vacsiu stratu :)
Odpovedať
@alexander1976 Samozrejme, ze ma mensi odpor. Ved cim mensi odpor, tym horsie, nie? :-N Sucinitel prestupu tepla U je prevratena hodnota R, pozri si nazvoslovie a vztahy tu: http://www.izolace-info.cz/technicke-...
Odpovedať
dakujem :tj rekonštruujem rd napíšem momentálny stav obvodové mury palená tehla 80 % hrúbka 45 cm zbytok nepálená tehla 60cm ,dom zatelený 5cm a 10 cm eps stropy klasické hrady neviditelné + 5cm eps z interiéru.uvažujem dodatkovú izoláciu povaly čo vy nato
Odpovedať
@alexander1976 Kde si dosiel k tym 5cm hrubkam..? Akurat si dobru paseku narobis s vlhnutim murov. Urcite vsade aspon 10, ale idealne nobasilu.. ;-) Stropy detto. S 5cm EPS si to sice nepokazil, lebo je to vnutri, ale stacit to isto nebude. Tramovy strop sa da zafukat fukanou izolaciou medzi hrady a/alebo zaizolovat ho zhora (nobasil do rostu), ale nepises, co je na povale.. Ides ju zobytnit?
Odpovedať
ohladom fasady som zabudol dodať že je odvetraná inak 5cm bolo použitých na 60cm múry ,inde 10 strop som riešil aby som ho vyrovnal izolačný efekt bol druhoradý ,povala je neobytná nejde však o klasický trámový strop ako ho poznáme povodná skladba omietka ,dosky ,vzduchová medzera ,dosky ,hlina .celková hrúbka cez 30cm ,strop zdravý,uvažoval som ešte pridať 10cm nobasil alebo styrodur ,a betonový poter .zatial po sezone nikde vlkosť ,a tepelný komfort sa zvýšil.
Odpovedať
@alexander1976 ešte som zabudol pred zateplením akumulačka tj tepelná pohoda max 12 hodín po zateplení dva dni uspora na palive 25%.
Odpovedať
@alexander1976 odvetrana fasada s polystyrenom? To sa da?
Odpovedať
uvidím okolko ešte klesnú náklady ked dám peletový kotol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Poviem vám len dva príklady z praxe. Mám nie hlinený, ale kamenný dom, ktorý má hrúbku stien 60-70cm. Vonku je celý týždeň okolo 30-33°C a u mňa v dome permanentne 22°C Rano, na obed, večer, v noci... V mojom byte, kde sa teraz pre istotu ani nezdržujem je tehlová bytovka postavená asi pred dvadsiatimi rokmi a pred tromi rokmi zateplená polystyrénom. Od vtedy neobývatelná v letných mesiacoch. Vonku 30-33°C a v byte 35°C a teplota sa nedá za toho svätého znížiť. Klimatizácia do úvahy neprichádza, lebo niesom vlastníkom bytu a majiteľ jej montáž nedovolí. Ale ako porovnanie vlastností materiálov je to veľmi dobrý príklad. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Novodobé dierované a pórovité materiály šetria energiu viac ako klasická hlinená stavba.Ale kvalitou bývania hline nesiahajú ani po členky.Ak si k tomu prirátam to že ľudia si do novostavieb navláčia kubíky polystyrénu ,OSB dosiek ,omietnu to strojným svinstvom ,tak ďakujem radšej nechcem. @alexander1976 Tiež som dlho špekuloval okolo peliet.Ale, buď máte stály prísun kvalitných peliet ,alebo sa to neoplatí.
Odpovedať
ved práve výrobca kvalitných peliet s certifikátom je odomna 8 km a pocelý rok zmluvne zaručuje prísun paliva.
Odpovedať
viem očom hovoríš ,aj ked nepálená tehla rok sme boli úplne bez fasády len obytý dom doslova oholený ,podrezávalo sa ,a chemicky izolovalo ,už vtedy manželka hovorila že najlepšia je hlinená izba ,takéto izby sú dve a v letných horučavách je tam príjemne v zime tiež .ja som pôvodne chcel obaliť celý dom 25cm nobasilom ale nikto mi to neodporúčal že taká hrúbka je zbytočná ked sme začali dávať 10 cm eps každý namna kukal ako na blázna . dneska mám náklady na vykurovanie asi 1600 euro aj s prípravou tuv .tieto náklady sú tak vysoké lebo kupujem hotové paletované drevo ,kúri manželka.
Odpovedať
@alexander1976 Tak to ste mali dať tých 25 cm vlny... 1600 € za drevo každý rok... Radšej byť za blázna s platbou 160 € než byť normálny s platbou 1600 €.
Odpovedať
najprv ti napíšem ahoj ja som tu nový,súdiac tvojich príspevkov sy si naštudovala hodne odborností ,moja platba 1600 euro je preto taká lebo ako píšem manželka má k dispozícii hotové drevo cca 1bm za 75 eur kdeždo keby som bol doma cena sam pripraveného dreva klesne na cenu 19eur za bm .Dalej čo píšeš o izolálácii máš pravdu lenže ja nestaviam pasívny dom musely sme zohladniť vela vecí.jednak vlasné zdroje nemám pomoc okrem morálnej,musely sme bývať nebola alternatíva
Odpovedať
@alexander1976 Po com kupujete drevo, ked Vas stoji rocne kurenie drevom 1600 €? =-) Aky kotol mate? Klasiku alebo splynovak?
Odpovedať
Profilova fotka
@alexander1976 V tom prípade by som šiel do peliet.
Odpovedať
@antonmesaros ja mam dojem , ze podla spotreby dreva sa u neho jedna o klasicky kotol s velmi nizkou ucinnostou. Pokial by mal splynovak, tak ta spotreba dreva 22 m3 pri beznom dome o rozmeroch 120-150m2 musi vystacit minimalne na dva roky. ;-) Tu sa neda radit ze nech ide do peliet lebo nam nenapisal ze aky kotol vobec momentalne prevadkuje. ;-) A kurenie peletami je 20-30% drahsie ako kurenie drevom. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@blacksr Zdravým, pripájam sa k diskusii ohľadom tepelného odporu, nakoľko prerábame chatu a prízemie sa skladá z 20cm tehla + vonkajší obklad z kameňa. Riešime tam práve kúrenie a ako som videl @blacksr vie vypočítať tepelný odpor k výberu správneho kúrenia. Uvažujeme nad podlahový, alebo infra(salavym)).Dakujem za každú dobrú radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?