Aky kotol na tuhe palivo + pelety?

Profilova fotka
S akym kotlom na tuhe palivo a pelety mate skusenosti ci pozityvne ci negativne?
Odpovedať
Profilova fotka
to by aj mňa zaujímalo, keďže sa pripravujem na rekonštrukciu kotolne a zvažujem kombi kotol na drevo a pelety..
Odpovedať
@palirider doma máme kotol verner A251 na obilie a peletky (v zime kúrenie, ohrev teplej vody celoročne), v robote defro agro uni 25kW na obilie a drevo (kúrenie a ohrev vody v zime, v ostatnom období ohrev teplej vody na elektriku) a s oboma sme spokojní
Odpovedať
Profilova fotka
@gemini06 Dakujem za tip.Ja som sa do toho troska obul a kazdi den zistujem co sa len da.No moj postreh je zatial asi taky ze by som volil splynovaciu pec + horak na pelety.Ja osobne chce kotol ktory bude fungovat aj na drevo.Clovek nikdy nevie moze odyst obycajny motor na podavaci peliet a je bez tepla.Ale to je jedno zatial drevo s kombinaciou peliet.Dalsa vlastnost co ma zaujima je material vymenika.Kedze som zvarac viem trocha o kovoch no a zelezny kool mi nieje moc po chuti.Mozno sa milim ale teplo vie robit zo zelezom divy a pokial nepocitam najblizsich 30 rokov kupovat dalsi kotol premyslam o liatinovom.Ale ani tu neni velka zaruka na zivotnosti i ked o nieco vysia nez u plechovom.Je to vsetko len o vzdelavani sa v tom po com tuzime.Zatial ma okuzlila znacka atack i ked som osobne na tuto znacku pocul mensie staznosti od kamarata ktory u nich robil vo vyrobe.Ale ono je to vsade tak jednemu sa lubi druhemu nie.V pondelok sa stretnem s projektantom a skusim ho poziadat o nejake kontakty na specializovanych ludi co sa tyka kotlov sice je to invstovanie casu ale viem co chcem a idem za tim.Este raz diky ak by niekto mal este neake osobne skusenosti s neakym kotlom na drevo+pelety napiste svoj nazor,velmi mi tím pomozete.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, všetko je o peniazoch, ja som si vybral kotol ETA PU na základe referencií. Videl som ho v akcií a malo by to byť ok. Zatiaľ nekúrime, no čoskoro by sme to mali spustiť. Kotlom budem ohrievat vodu v 825L AN a tou napájať podlahovku a využívať TUV. AN obsahuje aj solárny výmenník, tak v slnečných dňoch to hádam vyhreje. Ako poistku som tam dal ešte 3,5 kW špirálu. Bolo to drahé, no niečo sa vrátilo z dotácií. Ešte ma zaujali kotle Hapero, dizajnovo veľmi pekné, môžu byť osadené v obývačke. Sused má kotol na drevo, pelety a ekohrášok, no robí mu to problémy a strašne mu to čmúdi. Hlavne keď prechádza z ekohrášku na drevo. Kotle od fy Attack ma tiež najskôr oslovili, vyrábajú ich kúsok od nás, keď som sa pozeral po kotloch, mali fajn reklamu, takmer v každom časopise o stavbách, ktoré som si kúpil. Tak som začal študovať po nete a negatíva prevažovali pozitíva kotla. Pôvodne som chcel kotol ETA Hack, čo sú vlastne dva kotle v jednom celku, jeden na drevo a druhý na pelety, no aj cena je ako za dva. Skús pozrieť hlavne české fóra, mne s výberom dosť pomohli. Výber je veľký - všetko je o € a ochote investovať. Skús si kúpu načasovať tak, aby si na kotol dostal dotácie. Čo nevidieť by mohli spustiť ďalšie kolo.
Odpovedať
Profilova fotka
@linear324 Uprimne dik.Pomohlo mi tie kotle popozeram a samozrejme pozeram aj ceske stranky ako aj polske a nemecke.Je toho vela a na ubytovni mam malo casu na seba uf plna hlava starosti ale ludia ako ty mi ulahcuju starosti este raz dik a tu dotaciu to si naplanujem ja mam na kotol este cas ale vsetko nieco stoji a hlavne cas.Este raz dik.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, zatiaľ ma najviac zaujal kotol ATTACK WOOD & PELLET, len neviem nikde nájsť recenziu naň. Máte ho niekto?
Odpovedať
@ekology2k tu je nejaka diskusia k tomu, bohuzial len v nemcine: https://www.holzheizer-forum.de/index...
Odpovedať
Profilova fotka
Pozriem to lepsie doma.Inak ja to robim nasledovne.Vytlacim si vsetky kotle mne vyhovujuce to znamena moja prva poziadavka 15-20 kw kombinovany cize drevo.uhlie brikety a pelety.Druha moja poziadavka je aby bol z liatiny co nieje az tak pri vybere prvorade ale je mi liatina blizsie k srdcu.Druha vec je komfort kotla riadenie pri dlhsom nezdrziavani sa v dome dajme tomu vykend.No a kde som teraz?Takmer na zaciatku mam vytlacenich okolo 20 kotlov roznych znaciek ked sa pustim do vyberu zuzim ho cim najviac no a nasledne ste tu vy aby ste mi popisali vase skusenosti s danimy :-) .Pekny den prajem.inak ten wod pelet mam tiez vyznaceny ale este som moc o tom nestudoval nezda sami trocha jeho velkost pride mi dost maly na to co ja vyzadujem od kotla ale to je len pocit musim len a len studovat ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň... sme z Nitrianskeho kraja , a tu v Nových Zámkoch vyrábajú kotle na prelety a drevo , su veľmi kvalitné... keby ste chceli poradiť tak sa ozvite
Odpovedať
Profilova fotka
@madmont aká firma? dajte prosím kontakt do správy
Odpovedať
Profilova fotka
@madmont ozyvam sa v mene temy dak ako sa povie babo rať.Moje osobne poziadavky kotol 15 kw alebo 20 kw co si myslim ze by stacil aj 15kw.Druha poziadavka spalovanie peliet dreva brikiet.dalsia poziadavka presadzujem vybet liatina ale v konecnom rozhodovani tp nemusi hrat velku rolu.Dalsia poziatavka technologia spracovania spalovania plus elektricka regulacia a konfort pri roznych nastaveniach ako v nepritomnosti doma tri az pet dni.No toto su moje poziadavky ktore porovnavam medzi viacerimi znackami.Prajem pekny den.A dakujem vopred s pomocou pri vybere.
Odpovedať
Profilova fotka
takže, pozrel som sa aj na produkt ENVIRO PM25 - tu žiaľ vidím nedostatok v tom, že proces horenia nie je drevosplyňujúci. Rovnako pri prechode z klasického dreva na pelety je nutný zásah užívateľa. Je to zaujímavý výrobok, ktorý má potenciál do budúcna, ale u mňa nepostupuje do výberu, nakoľko nesplňuje moje požiadavky na účinnosť pri horení dreva a plynulý bezzásahový prechod na pelety. @palirider, aké kotle máš zatiaľ vybrané? poraď.. :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ekology2k No pravdu povediac mam len vytlacene neaky typy ale vobec som sa tomu nevenoval teraz som doma a robim krov potom musim sekat elektriku a vodu no a nasledne budem riesit kotol akumulacku a lokalnu rekuperaciu.V com mam velky problem je momentalne nedostatok casu.Ale zaujimave riesenie ma trocha prekvapilo atak wood a pelet ale nevenoval som tomu az taku pozornost inak ja idem zrejme do max 15 kw kotla kedze straty mi vysli na 11,5kw a som za to ze radsej budem kurit dlhsie a vyuzivat kotol na 90% ako kurit a dusit kotol s vyssim vykonom.Ale to este nieje definityvne rozhodnutie.Dam vediet a ak aj vas nieco rozumne napadne budem rad ked sa tu s nami podelite o typ.
Odpovedať
@palirider ano, suhlasim, ze kotol treba vyuzivat a nie ho dusit. Preto si ho ja neidem davat, lebo by som ho musel prakticky stale dusit, kedze mne vysli straty 5.1kw. Preto idem do TC a krbovej vlozky s prieduchmi... U kotlov na peletky si davaj pozor na hluk... Tie zavitovky vedia robit riadny ramus ked posuvaju ci drvia peletky...
Odpovedať
Profilova fotka
Ked je kotol napojeny na AN, nemusis jeho vykon dusit. Ides naplno kym sa akumulacka nenabije. Kotol na tuhe palivo by som bez akumulacie velmi nedaval. Kotol budem mat v garazi, takze hluk mi nebude vadit. Uz ide o to najst navhodnejsieho adepta na investiciu..
Odpovedať
Brat ma kotol s podavacom na tuhe palivo aj drevo, pelety. Dal zan okolo 3500eur, cez mobil si nastavi aku teplotu chce doma a prisposobuje si to ohen, podavac dreva...Zasobnik na tyzden... Do plynu by som nesiel vzhladom na predpokladane zvysovanie (geopoliticky boj a manipulacia s plynom). A ako poistku v pripade vypadku uvazujem nad krbom, ev. pecou napojenou na centralne kurenie....
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc aky je to kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc podavac na tuhe palivo si myslel zrejme uhlie.Ano to je bezne len treba vybrat kvalitu a konfort za prijatelnu cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám Tekla Draco Duo Versa 20 KW, hrúbka stien 8mm, váha 540 kg (poctivá oceľ). Vykurovaná plocha 215 m2. Je to kotol, ktorý si nemozes pozriet "mobilom" ale má vynikajúcu riadiacu jednotku a navyše má ekvitermickú reguláciu, takze sa riadi sám podľa počasia. Doteraz som s ním kúril drevom aj peletami, ekohrášok som ešte nevyskusal a to ho uzival 2 sezony. Účinnosť pri peletách a ekohrášku je 90%.Treba dávať aj pozor nato, že kotly urcené na ekohrášok nemajú špirálu na automatické zapalovanie, takze kotol má stály plamen - rozfuka podla casového intervalu, ktorý nastaviš. Takýmto horením spáli cca 15 kg peliet denne= cca 2,5 Eur = tolko by si spálil elektriky pri automatickej špirále, ktorá by zapalovala pelety. Pri naplnení zásobníka 9 vrecami peliet mi vystačí zásoba pri priemernej teplote okolo -10 az 5 °C cca 8 dní. Na základe toho si vieš vyrátať spotebu na zimu - mna vysla tohto roku na rovné 3 tony - ak by som chcel kurit aj drevom , spalil by som menej. Ale to sa mi nechcelo , kedze kurenie peletami je iný komfort :) . Popol som vynášal 1x za mesiac, čistenie kotla 1x za 2 týždne. Dúfam že som poradil :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jede má ten kotol automatické prepínanie po dohorení dreva na pelety?
Odpovedať
Profilova fotka
@ekology2k Kedze nema zapalovaciu spiralu - tak nema. Kotol je urceny na ekohrasok ale zaroven na pelety a kusove drevo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
@ekology2k @palirider zdravím páni do budúcej zimy by som chcel doriešiť kúrenie kombinovaným kotlom drevo/pelety ta sa trochu rozhliadam, mám podobné požiadavky ako vy, pre aký kotol ste sa nakoniec rozhodli?? ako ste spokojný?
Odpovedať
@gemini06 A uz ste kurili v tom kotli obilim? :)
Odpovedať
@ludo65 kúrime iba obilím (nie je to obilie ako také, ale odpad ktorý vzniká pri čistení obilia a skončil by v hnoji, pretože toto sa nedáva ani ako žrádlo pre dobytok - to len na vysvetlenie aby ma tu niekto neskritizoval že v afrike deti nemajú čo jesť a ja si s tým mirnix dirnix vykurujem dom ;-) )
Odpovedať
@benco Poznam toto forum a mozem ti napisat ze je tam sami idiot :) Je to forum od Solarbayer teda Vigas a ak niekto prijde z inou znackou tak to len kritizuju ! ;)
Odpovedať
@gemini06 Je to fuk ze ci kuris odpadom z obilia alebo zrnom. :) My sme skusali tie kotle obilim a robia sa spekance ;-)
Odpovedať
@ludo65 nie, my máme nádobu na popol, do ktorej sa nám zberá a to raz za čas manžel vynesie, ale môžem sa ho spýtať, lebo viem že porovnával z čoho je väčšia výhrevnosť a čo mu ako spaľuje, čo konkrétne páliš ty?
Odpovedať
@madmont dobrý deň, viete aj mne poslať kontakt na firmu, ktorá sa zaoberá kotlami na pelety?
Odpovedať
Podla mňa kombinovany kotol na pelety/drevo nikdy nebude tak dobre fungovať a mať takú účinnosť ako kotol iba na pelety.Je to len kompromis.Potom tu všetci píšu že im kotol žere 10 ton peliet ako je to možné.Myslím si že sa ti nebude chcieť striedať drevo s peletami,raz skúsiš kúriť peletkami a zvykneš si na to.
Odpovedať
@ladislavm to je mozno pravda pokial nemas automaticke rozpoznavanie paliva a ucinnost cca 95%...ti co im to zerie 10t peliet maju lacne smejdi....ziadna regulacia ziadna uroven riadenia
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?