Aky kotol do NED blizko pasivu

Dobry den, tepelne straty objektu sme vypocitali na 2,9 kW (pri -15), realne budu podla nasho odhadu (dufame) ovela nizsie. V dome budeme mat dve kupelne, v celom objekte podlahove vykurovanie. Jedna kupelna je vzdialena od kotla cca. 15 m, kedze ide o bungalov. Mame zavedeny plyn, zdrojom tepla a TUV by mal byt plynovy KK. Boli sme rozhodnuty pre Immergas Victrix Zeus 26. Oslovil nas rozumnym nizkym vykonom 3 kW (aj ked nam by sa hodil este nizsi), rozumnou cenou a dobrou servisnou sietou v okoli. Kombinacii kotol + externy zasobnik TUV sme sa kvoli prevadzkovym a priestorovym usporam chceli vyhnut. Navyse, horny vykonovy rozsah nami vybraneho typu zabezpecoval prakticky prietokove ohrievanie. Nas kurenar nam vsak odporucil skor zostavu bez zabudovaneho zasobnika TUV (Immergas Victrix X12), odporucal externy zasobnik TUV minimalne 100 l. Dovody boli viac menej vagne - ze tych zabudovanych 45 l je malo, ze mame dve kupelne, ze ta druha je dost vzdialena, ze tento nas nevie zabezpecit dostatocny ohrev teplej vody pre obe kupelne naraz atd. A este jeden nejaky technicky problem, ktory sa tykal napojenia kotla na podlahovku - presne som si nezapamatala, o co malo ist. Co si myslite? @blacksr, @pivec, @maros_kollar?
Odpovedať
@gkrivanek
Odpovedať
Profilova fotka
@monka3211 www.geminox.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@monka3211 - ak mas vypocitane tepelne straty objektu 2.9kw (pri -15C), sama si poloz otazku, kolko je takych dni v roku na juznom SK. Myslim, ze prsty jednej ruky ti budu stacit. Zvysok sezony sa budes motat okolo 0C, bude stacit vykon 1-2kw, co bude vyzerat tak, ze kotol sa bude co chvila zapinat a vypinat (cyklovat). Pri tak malej strate by som uvazoval nad: - GEMINOX THRi 1-10 - elektrokotol - male tepelne cerpadlo Ak silou mocou este trvas na KK a GEMINOX nechces, tak mrkni este BAXI, ale tiez je tam min. spodny vykon 2kw. K 45-50L zasobniku = mne osobne staci, ale mozno sa musis naraz kupat v 2 kupelniach + umyvat riady vo vsetkych kuchyniach :)
Odpovedať
Profilova fotka
@monka3211 sme na tom velmi podobne ako vy a prave teraz byvame v dome nasu prvu zimu. Tepelna strata 3 Kwh, vzdialenost kotla od kupelne 14m. Mame kk junkers cerapursmart 14-3, rozsah zacina 3,3 kwh... velmi som sa bala, ako kotol bude fungovat, kedze strata je mensia, kedze -15°C je parkrat v roku, ale musim poklopat, ze kotol sa zapina 1x denne, ked je teplejsie tak menej. Sme 4 os. a mame externy zasobnik 120l. Tazko povedat, ako by to fungovalo, kebyze mame len 45 l. Otazka znie, kolkokrat do roka, dna, mesiaca budete pouzivat obe kupelne naraz. Sprchujete sa hned po sebe? Kolko osob je v domacnosti? Vzdialenost je podla mna riesena hlavne obehovym cerpadlom, nie objemom zasobnika. Manzel (a svokor) pracovali v oblasti voda-plyn-kurenie a vravi, ze z pohladu komfortu, je lepsi externy zasobnik. Vsetko zavisi od podmienok vyuzivania...
Odpovedať
@jancusa2000 @monka3211 neda mi, podpichnem ;-) 14m a 15m od kupelne? to kto projektoval tie bungalovi?
Odpovedať
@monka3211 ukáž prosím ten projekt alebo aspoň použitú konštrukciu
Odpovedať
Profilova fotka
@monka3211 a este k spodnemu vykonu kotla.... presne toho som sa bala, co napisal @mgx ALE! nizka strata znamena, ze teplo ide velmi pomaly prec a tak ti kotol nepojde vôbec, zapne a nahreje a vypne sa... necykli sa. S cim sme neratali je fakt, ze podlahovka ma dobeh a tak nikdy nedosiahnes v takomto dome, aby bolo presne tolko stupnov, kolko si nastavis na termostate. teda aspon nas to nedokaze :-D vzdy ten dobeh prida jeden stupen. A kedze doma varis a tak, tak sa ta energia len tak nevypari hned. Plus mame rekuperaciu (teraz tazko povedat, ci Ved si predsa kotol nahrieva vodu, ked teplota klesne pod ziadany udaj v termostate, ale ked ma rozsah od 3,3 kwh neznamena to, ze hned za 1 sekundu tu energiu odovzda a ta sa za sekundu vypari... citala som o takom pripade, ale ktovie, co vsetko bolo nastavene v termostate a atd. a teraz tu koluje cosi, z coho sa robi strasiak.Alebo keby som mala kotol od 12 kwh - 36 kwh a dala ho do takého domu, tak mozno. Proste ten nas kotol ide raz denne a ide 15 min. - 30 min.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall s projektantom to nema nic spolocne, on ho dal presne tam, kde to bolo "najvyhodnejsie". Otazka pre mna vsak nebola, aka dlzka potrubia je vyhodna, ale že ten priestor, ktory zabera, mozem vyuzit v malom WC a mat obrovsky sprchovaci kut, ktory som ziskala jeho presunutim na opacnu stranu domu a prec z "nocnej" casti. takze preto 14m. Takze radsej sa budem sprchovat v mojom 1,5x1 m kute, ako pocuvat kotol za stenou susediacou so spalnou ;-)
Odpovedať
@jancusa2000 "s projektantom to nema nic spolocne" - ahaaa, a kto to teda navrhoval kde co bude, ako a preco? nehovorim ze sa da vsetko vzdy zladit, ale ak projektantovi vychadzalo "najvyhodnejsie" 14m, tak "asi nekde soudruzi udelali chybu"
Odpovedať
Profilova fotka
@jancusa2000 @ultrarecall - ak si zoberies, ze kotol je na jednej strane domu co ja viem 10x 10m a ku druhej strane domu musis prejst minimalne 10m - nejdes uplne rovno a asi na 14m ako nic :). V zateplenom dome so stratou 3kw to vobec neni problem, ani potrubie s TUV ak nie je ulozene vo vonkajsej obalke nechladne tak, ze by z kotla dotekala studena voda.
Odpovedať
@monka3211 ja mam ts domu 3 kW a pojdem tiez do Zeusa 26, podlahovku budes mat urcite nadimenzovanu na 4 kW pre lepsi nabeh atd. takze je zbytocne investovat do predrazeneho kotla ktory bude mat spodny vykon napr. 1,9 kW.
Odpovedať
pre tak malú stratu je ale zbytočne investovať do plynu,prepočítavala to @blacksr a stačí jeden bojler na TUV i kúrenie
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monka3211 Chcelo by to asi viac udajov o dome. 2.9kW moze byt pravda, ale aj nemusi. Zasadna otazka je ci ist do plynu pri takto nizkej spotrebe. Mala by si si jednoznacne spocitat plusy a minusy. Porovnat investicne a prevadzkove naklady plyn vs elektrina. Inak co sa tyka kotla zeus 26, sam ho mam a nemozem mu nic vycitat. Urcite staci 45L na beznu prevadzku. Vodu zohreje naozaj len vtedy, ked je potrebna, co je velmi usporne v porovnani s klasickymi rieseniami. Ale tiez to zavisi aj od vasho pouzitia, pokial miniete vela vody, casto napustate vanu, dlho sa sprchujete, tak moze mat vyznam aj ten 100-150L zasobnik. Ale pocitaj s tym, ze 10-12kW kotol uz nebude stihat zohrievat vodu prietokovo. A ked minies tych100L v zasobniku, tak mozes mat na par minut pokles teploty TUV. (ale fakt len na par minut) Ja mam doma termostaticke baterie plus usporne sprchove hlavice hansgrohe a je to idealna kombinacia k tomu zeusu. Mozes byt aj hodinu v sprche a stale ide rovnako tepla voda, kotol si bezi na 1/2-2/3 vykon a plynulo dohrieva vodu, ale len tolko kolko je potrebne. Ak by som znovu staval dom, tak by som zase kupil zeus. A mozno nie, lebo by som uz asi do plynu ani neinvestoval :-)))) Inak co sa tyka nazoru kurenara. Tak ber do uvahy fakt, ze su to vacsinou len ludia s ucnovkou. Ja im prax neberiem, ale argument typu, ze za zivot uz namontoval tisic 120L zasobnikov a vsetci su spokojni a ze len dva kotle so vstavanym zasobnikom, tak to pre mna nie je ziaden argument. O tom, ktore riesenie je lepsie sa budem bavit napriklad s projektantom, alebo architektom, alebo s nejakym inym stavebnym inzinierom. Clovek co robi cely zivot len montaznika, ten nema co rozhodovat o tom co mi namontuje do domu. Clovek bez VS je nauceny pracovat manualne, robit to co robil cely zivot, rovnakymi postupmi. Nema cas ani zaujem studovat nove veci, nevie si spocitat dva plus dva, takze ich automaticky zamieta ... Nechcem tu nikoho urazit, ale bohuzial je to kruta realita, s ktorou som sa potykal pocas celej stavby domu.
Odpovedať
@pivec presne, mne chodili na stavbu kurenari s mnohorocnou praxou, ktori mi nahovarali, ze si mam dat do domu 24kW kotol, ze najlepsie je co najviac... pre istotu :) Nakoniec som sa rozhodol pre Buderus s minimalnym vykonom 3.3kW a teraz ma mrzi, ze je to vela.
Odpovedať
@poliacik321 Geminox sme zvazovali, ale je mimo nasej cenovej relacie. @ultrarecall Urcite je pre niekoho zaujimave pisat bonmoty o soudruhoch a projektantoch. Projekt sme niekolkokrat pripomienkovali, projektant prerabal, prisposoboval, optimalizoval. Toto je pre nas najlepsie riesenie. Dakujem za zaujem, ale nepotrebujem pocut, ze nie je. Venujme sa prosim teme. @mgx Trafil si klieniec po hlavicke. @jancusa2000 Sme na tom zrejme velmi podobne. Byvat vo finale budeme 4 osoby, sprchovanie bude iste castejsie ako kupanie vo vani. Umyvanie riadov bude realizovat umyvacka. Subezne sprchovanie v oboch kupelniach mozeme asi vylucit. @duzu Blacksr je uplne ina liga, my sa s tepelnymi stratami (realnymi) na jej uroven urcite nedostaneme (uz len z pohladu skladby steny, stropu atd.). @pivec Dakujem za obsiahly prispevok. Tych 2,9 kW je samozrejme vypocet, do ktoreho vstupuju aj odhady ako solarne zisky, predpokladane straty v dosledku tepelnych mostov, odhady ziskov z tepelnych spotrebicov a varenia atd. Kedze ide o odhady (aj ked existuju pravidla, na zaklade ktorych sa tie odhady robia), tak je to stale len odhad a realita moze byt upne inde. Vstupuje do toho samozrejme rekuperacia. Cize 2,9 kW berieme aj my s rezervou a preto sme zvolili radsej "istotu" v podobe plynoveho KK. Vychadza mi to tak, ze jedno riesenie je skor o uspore a (pripadnom) nizsom komforte, druhe je skor o komforte za vyssiu prevadzkovu cenu. Ani jedno ani druhe riesenie nie je idealne. To, co nas od riesenia KK + zasobnik TUV odradza su ekonomicke straty sposobene chladnutim vody v zasobniku a pomaly nabeh teplej vody v dosledku nutnosti dohrevu velkeho objemu (100L) vody v kombinacii s relativne nizkym hornym vykonom kotla (12 kW).
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall pozri si katalogovy projekt euroline 1072... v nom je kotol umiestneny akoby v technickej miestnosti spojenej s WC hned vedla spalne. My sme si objednali projekt s pristavanou garazou, ktorej sucastou je miestnost zrejme urcena ako dielna prepojena s exteriérom. Z nej sme urobili technicku miestnost, pretoze mame rekuperaciu, pracku, susicku, kotol so zásobníkom a logicky sa mi paci viac, ked su tieto veci mimo nocnu zonu na jednom mieste aj za cenu vacsej vzdialenosti. a ako napisal @mgx, tak rozvody su ulozene v podlahovom eps, zaizolovane tubolitom a dokonca sme si merali teplotu vody v zasobniku (teda podla termostatu, ktory ukazuje aktualny stav) a teplotu vody z baterie a rozdiel nebol ziadny (kedze to nebol digitalny teplomer, tak snad bol par desatin stupna rozdiel. Plus mame obehove cerpadlo, ktore ma nastaveny program, takze ziaden problem :-)
Odpovedať
@jancusa2000 Mate aj rekuperaciu. RJ je umiestnena v jednej miestnosti s KK. Je to OK? Riesime aj tuto otazku, nevieme sa dopatrat odpovede.
Odpovedať
@monka3211 Co tak KK Attack Kt small plus? Ma vykon 2,9-18kW. Ja ho mam a som velmi spokojny, navyse aj mnozstvo recenzii na nete /efilip/ bolo pozitivnych.. Co sa tyka ceny, vychadza velmi lacno. mam k nemu 100l zasobnik, kedze ma horny vykon do 18kW, ohrev vody je velmi rychly..
Odpovedať
@monka3211 nevidim v tom problem , vzajomne si predsa tieto zariadenia nebrabia v spravnej funkčnosti
Odpovedať
Profilova fotka
@monka3211 nie je problem... preco by mal byt?
Odpovedať
Profilova fotka
@jancusa2000 teoreticky ak by mal KK nasavanie z vnutra by problem mohol byt.
Odpovedať
Profilova fotka
@monka3211 návratnosť vykurovanie = plyn by som neriešil (ak sa bavíme napr.o THRs), lacný a kvalitný zdroj tepla napr. http://www.thermona.cz/elektrokotle-v... EL 5 má rozsah 0,5-4,5 kW so stupňovaním po 500 W. teplá voda závisí od počtu osôb, čím je ich viac tým bude návratnosť prípadnej vyššej investície lepšia. že je kotol vzdialený 14 metrov nevadí=vyššie dimenzie prívodnej vetvy,kvalitné zaizolovanie v podlahe,cirkulačka RJ a všetko ostatné môže byť v technickej miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar ale pokial ma uz plyn zavedeny, ma podstatnu investiciu uz za sebou a podla mna by bola skoda to nevyuzit. Ten rozdiel v investicii cca 1500€ voci cisto elektrike uz podstatny nebude vzhladom na 1/3 prevadzkove naklady.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj lacnejšia montáž, bez komína....1/3 z čoho, mame nejake konkretne čísla ročnej potreby zo solárnymi ziskami ?
Odpovedať
@maros_kollar zeby 1/3 z cien za kWh plyn vs elektrina?
Odpovedať
Profilova fotka
@monka3211 pri stvroclennej rodine by som aj ja odporucil min. 100l zasobnik TUV. Plynovy kotol vo vykone 12kW bude takyto zasobnik ohrievat fakt o nieco dlhsie... (na 55stupnov do 30minut)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan pozor prevádzkový náklad a investičný náklad sú dve rôzne pojmy. ak sa pozerám na investíciu tak z nej budem počítať návratnosť a efektivitu použitého riešenia. ak sa nepozerám na investíciu, vzájomné porovnanie riešení, návratnosť za hranicou životnosti (resp.záruky) tak sa môžem pozerať s klapkami na očiach len na prevádzkový náklad, a potom môžem s klapkami na očiach povedať že to čo do toho dám neriešim. tak je to i s izoláciami, ak ich hrúbky porovnám voči sebe tak prídem na to že na určitej hranici sa mi to jednoducho bude vracať veeeľmi dlho (obvodové steny a podlahy). A zase sme u prevádzkového a investičného nákladu.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar ved prave, ze cisla nemame a pises, ze plyn by si neriesil :). Tak zacarujem aj ja s cislami, priemerny dom, dve kupelky, to budu nejake 3MWh na TUV, priemerny dom blizko pasivu, nechu su to 2MWh na kurenie, dokopy teda 5MWh. To je nejak 300€ v prospech plynu za rok. Pri cene 1500-2000€...
Odpovedať
@maros_kollar jasne, ved @majkoj pisal o 1/3 z prevadzkovych nakladov a ty si do toho zacal tahat solarne zisky
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to číslo na TÚV si si prikrášlil podľa čoho. je jedno či budú dve kúpelky, podstatný je počet osôb.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?