Aky kotol by ste mi odporucili do novostavby

Prosim vas aky kotol na peletky (cisto na peletky) by ste mi odporucili (Nie plyn nemam na pozemku). Jedna sa o dvojpodlazny domcek(7.5×7.5 +kotolna ale ta je mimo) kurenie bude cisto podlahove stym ze budu mozno 2 radiatory ale len na tu istu teplotu ako v podlahovke. Tepelne straty sa budu pohybovat pod 2.5kw a MPT bude okolo 37. Stym ze chcem daku radu este predtym ako budem mat konzultaciu na stavbe niekedy v january s kurenarom. Ci sa oplati AN alebo nie lebo neviem sa rozhodnut potom co som tu cital lebo vela ludi pise ze je za AN ale su aj taky ze bez AN. Bolo by fajn ak ma niekto podobne m2 domu ako ja co by mi vedel povedat kolko ton peletiek padlo za rok. Snad som dal vsetky dolezite informacie.Vdaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@dibko OPOP plus AN alebo zn.eta
Odpovedať
@poliacik321 mas snimi vlastne skusebosti? A akumulacku kolko litrovu na taky vykon kotla?
Odpovedať
@dibko preco pri tych TS kupovat peletovy kotol akumulacku atd atd?
Odpovedať
@dibko kurit v radiatoroch vodou z podlahovky je ako nekurit vobec. Totizto pri tak malych TS bude mat voda v podlahovke tak 30 C co necitit ani rukou :) Mne sa myslienka peletiek paci aj ked vela ludi je proti. Ake su obstaravacie naklady kotla na peletky ? Ak mam spravne info vykurovat tymto sposobom je o viac nez polovicu lacnejsie ako vykurovat plynom. V tomto priapde by som vsak doplnil k systemu aj elektrokotol a to len z dovodu napr. dlhsieho opustenia domu napr. na tyzden dva. K AN sa moc nevyjadrim. Totizto neviem co dokaze kotol na peletky a ako je to napr. s pripravou TUV. Ak sa to da aj bez nej, resp. nema vyhody a regulacia kotla je v pohode nekupoval by som.
Odpovedať
@dominik_boksansky v tomto roku som mal 3 zákazníkov čo zrušili peletky a zaviedli si plyn ,a s prípojkou ,kotlom,komínom,zásobníkom na TÚV ich ti vyšlo 4,5 až 5,5 tis euro tak neviem...
Odpovedať
@dominik_boksansky Ono pokial si "doma", nema vyznam kurit do podlahovky na 30°C, aj ked by to stacilo. Mam odpozorovane, ze mne staci aj 27 na to, aby bola teplota vzduchu okolo 20, na co sme normalne zvyknuti. Problem je, ze podlaha je pri takom kureni uz na dotyk holou nohou neprijemne chladna. Taktiez spad dosiahnem aj pri pribrzdeni cerpadla max. 7°C. Preto kurim vodou na 35°C v obdobi, ked sme "doma". Podlaha na dotyk prijemne tepla, rebriky pri takej teplote aj uteraky v pohode osusia a na noc kurenie vypina, cim dosiahnem uplne ticho v dome v noci, inak kotol trosku pocut.
Odpovedať
@dominik_boksansky no radiator dam do kupelky na prehodenie utierk a takych drobnosti. Tak kotol stoji cca 3000 plus akumulacka a termohlavice a este par veci
Odpovedať
@gkrivanek lebo nemam plyn a elektrika do nej nechcem ist a ani TC
Odpovedať
@daralbajda ale ako som pisal ja plyn nemam
Odpovedať
@dibko radiator s 30 st. je v tomto pripade uplne zbytocny.
Odpovedať
Profilova fotka
@dibko s Opop áno...montujem ich. AN potrebuješ 50l/kW
Odpovedať
@kejsix u mna 25C voda tecie do podlahy. Tiez som zvysil na 30 aby to bolo teplejsie :). Rebrikovy radiator sa da napojit na elektrinu a napr. cez rele povedzme zatlacenim tlacidla pojde nastavenu dobu (je mam myslim teraz hodinu). Potom sa to samo vypne. Lepsie ako mat 30 C rebrikovy radiator :).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@daralbajda aky bol dovod?
Odpovedať
@dominik_boksansky Ja viem ako sa da zapojit rebrik, o to nejde... Pointa mala byt, ze ked niesme doma tak kurenie naschval vypinam, aby som mohol kurit vyssou teplotou do podlahy, ked doma som. Kurit dlhodobo na mensi vykon je proste kontraproduktivne, z pohladu komfortu.
Odpovedať
@dominik_boksansky tvrdili cena (jeden z nich už predtým plyn mal ,len mu naradili peletky..)ďalšie boli osamele ženy a nechceli mať žiadne starosti .ja osobne preferujem české kotly Ponast na pelety..
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Asi je to porovnanie plyn / pelety velmi zavisle od ceny peliet / plynu. U mna pri cene peliet 200Eur za kg je cena za kw energie takmer identicka ako pri plyne tak aj pri peletach. Pri plyne mas ale o daco vyssie pohodlie ako pri peletach. Preto ja som za plyn. Btw, doma mam pelety (plyn v dedine nemame)
Odpovedať
@xivo ak je to tak, tak samozrejme plyn. No ak sa bavime o tom, ze plyn nie je k dispozicii a tep. strata domu velka, tak mozno vhodnejsie ako kurit elektrinou, ktora je 3x drahsia.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Uplne suhlasim, preto to mam doma :)
Odpovedať
@xivo hod sem nejake realne skusenosti. Ako to mas zapojene, ci mas aku nadrz, ako casto prikladas, ako je to ked nie si doma. Aka tep. strata domu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Mam nezateplenu novostavbu, este nebyvam cize neviem sa korektne vyjadrit k spotrebe. Aktualne len temperujem na 15 stupnov. Ale tak zhruba podpivniceny dvojpodlazny dom, vsade podlahovka. Potreba tepla na vykurovanie pre prizemie + poschodie je cca 7500KW rocne (po zatepleni). Kotol KAMEN PELLET Kompakt 17KW + AN 800L s vnorenym bojlerom. Funguje to velmi dobre. Ked som na stavbe prekurim si drevom, inac to funguje automaticky. Zvazoval som tuto kombinaciu alebo TC zem voda mygren s12, cenovy rozdiel nebol na moje prekvapenie moc velky (+cca 20%) ale stale nemam svoju elektriku, pipravu na primar a prechodky do pivnice. Ale ako pisem, zatial to beriem pozitivne. Drevo co mam na stavbe aspon popalim a mam to "zadarmo" na ukor prace okolo toho, co v podstate beriem ako relax kedze pracujem v oblasti IT. Minusy oproti TC beriem pracnost a castejsie upratovanie (popol, prach, pripadny odpad z dreva ked sa nim kuri) , skladovacie priestory a asi celkovo to vyzaduje vacsi priestor.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme Opop + 500l akumulačku so 100 l vnoreným zásobníkom TUV-čky . Úplná pohoda , ročná spotreba peliet 3-4 tony. Trojročná skúsenosť.
Odpovedať
@mirooslav a aky mas prosim ta velky dom alebo rocne straty ak si pametas? Pripade zateplenie aby som si to vedel predstavit
Odpovedať
@mirooslav daj blizsie info. Udrzba, prevadzka,narocnost ako casto sa kuri, aky zasobnik na pelety. Tep. straty domu, vykon kotla, spotreba TUV. @xivo osobne by som asi vo vacsom dome s vacsimi tep. stratami uprednostnil pelety pred tep. cerpadlom
Odpovedať
@dibko ak mas take male TS, jednoznacne elektrokotol. Lacne, bezudrzbove, male, nebordelne.
Odpovedať
@megdesign suhlas a do buducna sa na tu teplovodnu podlahovku da napojit cokolvek. osobne by som sa nechcel kazdy rok natahovat s peletkami a podobne. Riesit dovoz, uskladnenie, plnenie zadobnika. sem tam sa to zasekne potom to pisti ako sialene a rozmyslal nad tym ci netreba doplnit zasobnik. skratka ostara toto su slova kolegu ktory to ma a uz by do toho nesiel a uvazuje o prerobeni celeho kurenia
Odpovedať
@stokibb anomas pravdu ohladom toho buduceho napojenia. Aleja priestor na skladovanie peletiek mam a raz za rok si dat doviest peletky a vrecia prebodit to nieje ziaden problem. A elektriku nechcem riesit aj ked je to ako si spomenul proste troska vecsi komfort ale ked pozeram ako si elektrarne robia co chcu s cenou za kw elektriky tak to nechcem. Samozrejme je kazdeho vec co mu viacej pasuje.
Odpovedať
Zdravím, ak mám porovnať cenovo plyn-pelety, je to asi remíza, samozrejme plyn je pohodlnejší. Ak budeš mať kotol na pelety, tak AN sú zbytočne vyhodené peniaze. Ja mám automat na uhlie, mám tam anuloid cca 70 l, zvarený v garáži, pár eúr ma stála izolácia, je zavesený na stene, takže zaberá min. miesta. Inak dom 10x14 spotreba cca 2,5t pri smiešnej cene,raz do týždňa prekúrime v krbových,kachloch pre pohodu, doma trenírkova pohoda 24st a nie že sme si zvykli na 20st :-p a mám to za 300-350e za celý rok s ohrevom teplej vody a k tomu vykúrená garaž od kotla. Ale s prachom a popolom treba rátať :-p . A keď čítam o tepelných čerpadlách,rekuperáciách o vstupných nákladoch a návratnosti, tak už len :-D :-D :-D .
Odpovedať
@patrick207 presne aj podla mna ta navratnost je hrozna mozno casom celkove naklady na zalozenie tc pojdu dole A samozrejme ak sa este nieco pokazi do doby navratnosti ale to sa moze samozrejme na kazdom jednom zdroji kurenia
Odpovedať
@patrick207 Precitaj si nieco o zdravotnych rizikach spojenych s dlhodobym prekurovanim obytnych priestorov. Statistiky neohnes. To nema nic spolocne s nakladmi alebo "zvykli sme si". So zvyskom suhlasim.
Odpovedať
@kejsix Určite nechcem kázať o teplotách v našich domoch, ja mám zimomravú manželku, takže ak ja som v trenírkach, ona sa občas vyskytuje zatočená v deke na gauči, inak teplota v spálni zásadne 18-19st to máme radi a tie štatistiky 8-) . https://www.youtube.com/watch?v=bKX5J... cca od 3min vyvrcholenie v samom závere, to len tak na odľahčenie :-D a sorry, že to už je mimo témy.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?