Aký kondenzacny kotol: Wolf, Protherm alebo Viessmann

Ahojte! Obraciam sa na Vás skúsenejších o radu - chcem vymeniť staručký plynový kotol a do môjho užšieho laického výberu sa dostali: - kondenzačný kotol Wolf CGB-K 24kW (ponúknutý za 1400€) -no priznam sa z e o tejto znacke pocujem po prvý krát http://www.kkh.sk/sk-wolf/kondenzacna... - kondenzačný kotol od Prothermu -Panther Condens 25 KKO (25KW) (ponúknutý za 1100€) http://www.protherm.sk/produkty/plyno... - kondenzačný kotol od Viessmann - Vitodens 100-W (24KW) (ponúknutý za 1500€) http://www.eshop.vykurovanie.com/pred... PS: a este jedna dolezita vec -chcel by som ho prepojit s nizsie uvedeným kolektorom a 200L bivalentnou akumulacnou nadobou na ohrem TUV -MYSLíTE SI ZE BY V TOM MOHOL BYT NEJAKY PROBLEM?? http://recos.sk/kurenie-a-ohrev-vody/... VOPRED DAKUJEM ZA VASE SKUSENOSTI A RADY
Odpovedať
1
2
13
@chosse Kedy sa Vám tých 1200 € za solár vráti? Cena 1 kWh získanej z plynu je okolo 1,50 Sk.
Odpovedať
@blacksr hmmm dobra otazka :) -priznam sa Vam ze uvazujem nasledovne: - v sucasnosti mam dost velke nedoplatky na plyn (rocne to robi aj viac ako 700€) z toho kotol funguje od marca do oktobra len pre ohrem 200L bojlera na TUV. nijako som to neprerataval ale predpokladam ze po odstavení plynu na 6 mesiacov sa urcita (a dufam ze i viditelna :) uspora prejaví.
Odpovedať
@chosse Opýtam sa takto: koľko litrov či kubíkov teplej vody spotrebujete mimo vykurovacieho obdobia? Alebo za celý rok? Alebo ročne všetkej vody - potom TUV z toho tvorí asi 1/3.
Odpovedať
@blacksr no priznam sa ze to takto z brucha neviem -ale mozem zistit v kazdom pripade sa snazim tento rok obmedzit ten plyn nasledovne: -vymena okien -vymena kotla (za kondenzacny -ten stary aj tak dosluhuje... -no stretol som sa s nazorol kurenarov ze pokial nemam podlahove kurenie tak sa kondenzacny moc neoplati -tak neviem...) -a zapojenie toho kolektora na ohrev TUV (predavajuci deklaruje ze aj v zime za piaznivych podmienok dokaze vyhriat TUV na 50%) celkovo sa cela investicia (ktoru v blizkej buducnosti musim urobit) dostane max do vysky + - 8300€ (250 000sk) -alebo idem na to neuvazene a zbytocne vyhadzujem peniaze?
Odpovedať
@chosse Ak býva nedoplatok 700 € ročne, nebude na vine TUV, ale dom. On by potreboval zatepliť. Pre istotu však pozrite aj spotrebu tej TUV. Áno, to je pravda - ku kondenzačnému kotlu treba nízkoteplotné vykurovanie. Ono by sa to dalo dosiahnuť aj tým, že dom zateplíte, bude stačiť do radiátorov podstatne menej teplá voda.
Odpovedať
@blacksr a v tom pripade mi postaci aj obycajny kotol ? aj ked kondenzacne nebude mat kvôli absencii podlahoveho kurenia 100% ucinnost i tak by mohol byt hospodarnejsi -ci nie?
Odpovedať
@chosse Áno, stačil by aj nekondenzačný - v zásade. Ale pre ozaj zodpovedné porovnanie by bolo treba výpočet.
Odpovedať
Niečo podobné počítali chlapi v diskusii na tzb-info cz, skúste použiť tamojší vyhľadávač. @chosse
Odpovedať
@chosse jedna mala otazka... s povodnym kotlom ste isli s akou teplotou vykurovacej vody na vystupe z kotla? teda na vstupe do radiatorov? Je to dost dolezite vediet, ako aj teplotu na spiatocke do kotla. Ta je prave dolezita pre kondenzacny kotol a nemala by byt vyssia ako 57°C kedy uz konci kondenzacia a aj KK uz potom ide ako nekondenzacny kotol. Ak tieto dve alebo aspon jednu hodnotu neviete tak potom neostava nic ine len si prepocitat tepelnu stratu domu a instalovany vykon radiatorov pri pozadovanom kondenzacnom kureni (teplotny spad maximalne 75/55 co je myslim dosiahnutelne pri vacsine starsich aplikacii) Ak sa vam podari ist este nizsie, napriklad na 60/45 tak mate v podstate vyhrate a KK pojde cely cas v kondenzacnom rezime a teda aj s vyraznou usporov oproti klasickemu kotlu.
Odpovedať
@ferre1 asi si to budem musiet dat prerata... .( ale co poviete na tento -pisu ze ide o kondenzacny kotol urceny iba na UK http://recos.sk/kurenie-a-ohrev-vody/...
Odpovedať
Profilova fotka
@chosse no navštívil som výrobný závod v Nemecku , v ktorom sa monujú kotle Wolf, závod Protherm V Skalici a kopec iných. A Wolf môžem len odporučiť je to naozaj super výrobok. Problém je ale v servisnej sieti na tento kotol na Slovensku.Je dosť slabo obsadená aj keď ,,KKH sa snaží" :-). Inak veľmi dobrú kvalitu má aj Vaillant.
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1,@chosse to ,že KK sa nehodí spiatočka 57st. a vyššie nie je celkom pravda. Má síce nižšiu účinnosť ale aj pri teplotnom spáde 85/70 má o 5% vyšší výkon ako obyčajný kotol. Samozrejmosťou pri KK by mala byť ekvitermická regulácia
Odpovedať
Článok sa načítava...
@poliacik321 Veď to - či sa potom oplatí investovať do KK, ak má byť tak malý rozdiel pri takom spáde...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr do roka namontujeme cca 20 KK a ešte sa mi nestalo ,aby nebola úspora. 80% kotlov montujeme ako výmenu za starý kotol tj. mení sa len kotol ,systém radiátorov zostáva zachovaný a úsporu dosahujeme od 20-42%
Odpovedať
@poliacik321 Úspora by sa dostavila výmenou starej rachotiny spred 25 rokov za nový, hoci nekondenzačný, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr samozrejme, ale nie v takých %.A pokiaľ sú akcie ,kedy sú ceny KK skoro rovnaké ako ,,obyčajných" tak niet o čom rozmýšľať. Ale mne osobne je to jedno čo si ľudia dajú namontovať. Pre mňa za mňa nech kúria aj v otvorených ohniskách :-). Nikoho tu nechcem ovplyvňovať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
2x WOLF CGB 75, problém: Tvrdosť vody v systéme nesmie klesnúť pod 2°dH. Pokiaľ sme ju nemerali, klesla pod a odpálili sme za 2 roky 2 výmenníky. Výrobca uviedol príčinu - veľmi mäkká voda. Teraz vodu meriame, a dosť pravideľne vypúšťame horúcu vodu do kanálu, aby sme mohli dopustiť tvrdú vodu z vodovodu a udržovať tvrdosť nad 2°dH. Ide o stovky litrov vymenenej vody za mesiac. Čím to je že samovoľne klesá jej tvrdosť ?
Odpovedať
@chosse "..cela investicia + - 8300€.." To zaco?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Mame ten istý problém. Potrebujeme vymeniť 30 ročný kotol na plyn za nový. Vykurovanie rodiného domu máme len radiatormi. Vie mi niekto zodpovedne doporučiť či sa máme vôbec orientovať na kondenzačné kotly, alebo zostať pri obyčajných. Taktiež neviem aká značka kotlov je preferovana čo sa týka účinnosti, kvality atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 Kondenzacny, best for the best... takze doporucujem Viessman. Vailant je znacne zavadovy. Buderus pripadne protherm su ok.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za názor. Pýtam sa na to preto, lebo technik, ktorý nám opravoval starý kotol vravel niečo o tom, že kondenzačné kotly sú dosť závadné. Tvrdil, že bola jedna značka, s ktorou ešte neboli donedávna nejaké problémy, no v poslednom čase sa vo vraj zmenilo k horšiemu. Taktiež hovoril o nákladoch na každoročnú údržbu tohto druhu kotla.Takže neviem...
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 Kreten. To ako keby ti povedal ze auta su dost zavadne...
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 , no veď práve preto potrebujem nazbierať nejaké informácie, kde je vlastne pravda. Lebo mať problémy s kúrením hlavne v zimnom období nie je nič jednoduché. Starý kotol slúžil 30 dlhých rokov len s dvomi opravami počas celej doby prevádzky. A porucha sa samozrejme vyskytla vždy v zime. Nie je to nič príjemné. No ale teraz takú kvalitu určite nezoženieme. Myslím, že práve tí technici v praxi vidia ako to je, k akým značkám sú najviac volaní k opravám... Ty máš nejaké osobné skúsenosti s tými značkami o ktorých hovoríš? A ešte neviem či platí názor, ktorý som niekde začula, že kondenzačný kotol skôr k podlah. kúreniu, nie je už tak doporučovaný k radiatorom.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Zdravim ja by som sa chcel opytat ake maš skusenosti s Kotlami Tiger Protherm Condenz KKZ 25 42 mam o tento typ kotla zaujem a rozhodujem sa čo dalej...Tiež menim stary atmosfericky klasicky za tento.Nevieš nejake info su kazive popripade niečo podobne...?? Dakujem za odpoved...
Odpovedať
@daviess mame Wolf, 3 roky, maximalna spokojnost.. Aj servis bez problemov.
Odpovedať
1.Pokiaľ máte problém s výberom značky plynového kotla, tak ja osobne by som si zistil, ako je pokrytá sieť servisními technikmi pre dané značkyvo Vašom okolí. 2. Voľba výberu medzi kondenzačným, alebo nízkoteplotným závisí od viacerých faktorov - typ kúrenia ( radiátory, podlahovka, príp. kombinované ) - teplotný spád kúrenia - dimenzovanie vykurovacích telies 3. Čo sa týka poruchovosti kotlov, ja osobne si myslím, že čo sa má pokaziť, tak sa pokazí! Niie som zástancom názoru, že čo je drahšie musí byť aj lepšie. Servisujem viacero druhov kotlov, ale povedať zákazníkovi, že tento je najlepší, alebo najmenej poruchový nedokážem , lebo po čase sa to môže obrátiť proti mne. Každý výrobca si chváli svoje a predajca to, čo práve potrebuje predať a z čoho má naj. biznis. Ja osobne by som volil zn. Protherm, nakoľko je u tejto značky asi najlepšie zastúpený servis a nie je problém ani s náhr. dielami a cena ND je oproti iným napr. VIESSMANN ... oveľa prijateľnejšia. Pokiaľ sa mýlim tak ma opravte, ale vždycky sa snažím ľuďom poradiť, to čo by pre nich malo mať najväčší efekf za rozumnú cenu.
Odpovedať
Wolf určite nie
Odpovedať
aj my WOLF, bezporuchy slape ako hodinky,jednoducha obsluha, vyberali sme podla naj ponuky so solarom. Ten bol ak sme brali vsetko WOLF v prijatelnej cene.
Odpovedať
1
2
13
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?