Aký kondenzačný kotol so zásobníkom vody +/- 120 litrov?

Ahojte všetci! Chcem poprosiť o radu. Kupujeme RD, v ktorom sú momentálne gamatky. Múry sú okolo 40-50cm tehla + 10cm zateplenie polystyrénom, fasáda, okná nové kvalitné Internova s tromi tesneniami. Certifikát ešte nemajú predávajúci spravený, ak budem vedieť, doplním to sem. Rozloha prízemia RD je okolo 80m2, z toho sú 2 izby 16m2, 1 izba 9m2, kuchyňa okolo 16m2 - v týchto miestnostiach sú gamaty, potom je chodba, kúpeľňa, komora, WC, tam nie je nič. Na poschodí by sme radi spravili podkrovie s 2 izbami a komorou/skladom. Chceme gamaty vymeniť za závesný kondenzačný kotol, uvažovali sme o prietokovom ohreve vody, ale ten zjavne nie to pravé orieškové, takže zásobník. Z izby tej malej, 9m2, chceme spraviť kúpelňu, pretože pôvodná sa bude prerábať na schodisko na poschodie, kde sa bude robiť podkrovie. V tejto miestnosti je aj vstup do komína. Sme momentálne 2 dospelí, 1 dieťa, v budúcnosti plánujeme ak sa podarí ešte 1 dieťa, zväčša sme ale celé dni v práci/škôlke, takže by sa kúrilo hlavne večer a ráno, v noci by sa udržiavala teplota a cez deň by sa buď vyplo, alebo temperovalo. Otázky do diskusie pre skúsenejších: 1) aký kondenzačný kotol by ste nám doporučili - hlavne čo sa týka výrobcu (Protherm, Buderus, Immergas, Attack,...??) so zásobníkom na vodu, predpokladám 120l bude asi najlepší. O Protherme som sa dočítal, že má častú chybu F1, ale do kotlov sa vyznám ako hus do piva, tak si dám poradiť, zatiaľ som pozeral aj na Buderusy. Cena by pokiaľ možno nemala prekročiť 2000 - 2500€. 2) rúrky nebudeme zrejme zasekávať do stien alebo podláh, pôjdu teda po stenách, aké by ste doporučili? Oceľové, medené, plastové? Je v tom veľký rozdiel? Lepšie hore pod plafónom alebo dolu (kde by ale zavadzali nábytku)? Aké radiátory? Pozeral som zatiaľ Purmo C21s 900/1200 alebo alternatívne Purmo C22 900/1200, prípadne Korad rovnakých rozmerov. Za všetky odpovede a názory vopred veľmi ďakujem! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj využívam túto zostatavu úspešne už rok a nemám s tým žiadne problémy. O Chybe F1 počujem prvý krát a neviem ani o čom je. Zostava ťa víde na cca 1500 eur. Čo do rúr, tak to je o peniazoch, ja som použil plasthliník, čo je kompromis. Ak maš dosť paňazí kľudne daj medené, majú výbornú vodivosť a nestrácaš teplo cestou do kohútikov :-) Buderus a podobné značky sú aj o značke, za čo sa platí. Koniec koncov Protherm patri už pod Vailant, takže napredujú ;-)
Odpovedať
Ahoj a aký máš teda kotol? Predpokladám Protherm Panther Condens zostavu alebo dačo iné?
Odpovedať
@seraphim79 pozri si viessmann vitoderus 200 nerez horak a nerez kondenz . 1850 e s 120 l zasobnikom.
Odpovedať
čo by ste povedali na zostavu Baxi Duo-tec Compact 1.24 + 100 l alebo na zostava Baxi Luna Platinum 1.12 + 100 l ?
Odpovedať
ešte kým nezabudnem - komín nie je zrejme nijako vyvložkovaný a momentálne je skrytý pod strechou. Myslíte si, že by bolo lepšie vyviesť spaliny von týmto komínom a upraviť ho na požadované parametre a vytiahnuť nad strechu, alebo je možné spaliny hnať von aj cez stenu? Nemám potuchy :D
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze domcek je maly, pozornost venuj hlavne spodnemu vykonu kotla. Ak si kupis kotol s modulaciou 12kw-24kw, tak ti bude stale cyklovat, nakolko tepelna strata hlavne v medziobdobi bude mensia ako minimalny vykon kotla. Ideal by som videl niekde v rozmedzi 3-12/5-24kw. Co sa tyka zasobnika -> ak to mas kde ulozit, tak si kup zasobnik, ktory umoznuje dopojit solarny okruh.
Odpovedať
Profilova fotka
@seraphim79 máte malý domček takže Vám treba kotol s nízkym spodným výkonom. pre Vás by bol vhodný Wolf CGB-11+zásobník CSW-120 a rozvody spraviť systémom Viega -prestabo. Alebo spraviť podlahové kúrenie. pri systéme Uponor minitec by sa výška zdvyhla cca 3cm.
Odpovedať
oproti Baxi 1.24 na atria.sk rozdiel okolo 300€. Baxi sa mi zatiaľ pozdáva cenou aj primeraným nízkym aj horným výkonom 2,7-26kW, tento Wolf má 3,6-10,9, neviem neviem, odhadované tepelné straty tohto domu podľa toho čo som pozeral a počítal po nete sú možno tak 9-11kW, tak by mohol byť aj slabý, možno potom skôr CGB-20, ale tam je spodná hranica výkonu vyššia.
Odpovedať
treba rátať s tým, že sa bude robiť podkrovie, kde budú dve veľké izby + sklad, takže celková podlahová plocha bude okolo 160 m2, čo zas nie je tak málo.
Odpovedať
Profilova fotka
@seraphim79 s Atriou.sk opatrne...je to internetový obchod, ktorý nemá zmluvy s každým dodávateľom kotlov. dokonca niektorý dodávatelia jej výslovne zakázali predávať ich značky. Atria to obchádza tým, že nakupuje kotly cez tretie osoby a keď som porovnával jej ceny tak som zistil, že pri niektorých značkách je drahšia aj o 100-150 e oproti CENNÍKOVÝM cenám. Avšak ľudia si myslia, že všetko cez net je lacnejšie. A nepozrú si ceny inde. Inak vo vašom prípade treba osloviť projektanta ,spraviť projekt a na základe neho si dať spraviť ponuky a nechať si to zrealizovať.
Odpovedať
nebolo by to cez nich, ale cez niekoho, kto spraví kúrenie v dome. Len sa to tam dobre pozerá :) Ale ceny sa mi u nich zatiaľ celkom pozdávali, hoc nepodarilo sa mi niektoré kotly nájsť inde alebo ak, tak drahšie. Uvidíme, čo na cenu firmy, ktoré robia inštalácie u nás v okolí. Hlavne by som potreboval od niekoho počuť, či je trebárs tá značka Baxi dobrá alebo radšej voliť nejakú inú. Rád by som upozornil, že rozpočet nemáme veľký a hoci sú určite aj lepší výrobcovia, nemôžem priplácať. Zároveň, či radšej radiátory Korad alebo trebárs to Purmo,ktoré som videl, že majú väčší výkon vo W ako Korad rovnakých rozmerov.
Odpovedať
Profilova fotka
BAXI je ok. pri hornom vykone 26kw je uz na zvazenie, ci tam vobec montovat zasobnik, nakolko aj prietokovy ohrievac to s takym vykonom stiha v pohode. Ak budes montovat solar, mozes si nadrz dokupit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ďakujem mgx. V podstate som rozhodnutý pre kotol Baxi Luna Platinum 1.24 + zásobník 100 litrov, miesto v kúpeľni na to bude bohate. A nepôjde do komína, aby nebolo treba vložkovať a vyťahovať komín nad strechu (momentálne je pod strechou), ale pôjde do rohu vedľa okna a rovno von. Už sa budem len rozhodovať, aké radiátory, či tie Korad, Purmo, alebo dačo iné a aké rúry. Rúry pôjdu po stenách, nebudeme ich zasekávať a ani v podlahe nepôjdu, to by bola robota navyše a aj peniaze, ktorých nebude nazvyš. Takže niekde pod stropom, aby nezavadzali a potom primerane zvedené niekde v rohu miestností k radiátorom. V zásade sa dá povedať, že asi neurobím nič zlého, keď nedám medené, ktoré sú najdrahšie, ale oceľové. Uvažoval by som aj o tých plastových, len neviem ako sú pevné, aby dcérka dačo nevyviedla, alebo aj my dospelí, okrem toho, keďže budú vidno, tak esteticky budú tie oceľové asi lepšie.
Odpovedať
Profilova fotka
priznane ocelove tvarovky su pekne na pohlad, ale ak by som mohol rurky skryt, zvolim plastohlinik zasekany do steny s radiatormi so zadnym alebo bocnym vyvodom. Cenovo to vyjde urcite lacnejsie a radsej si mozes kupit kvalitne a pekne radiatory, cim vacsie tym lepsie nakolko potrebujes fungovat s nizkym tepelnym spadom a minimalnou vykurovacou teplotou. Ak budes mat male radiatory, kotol ti nepojde v kondenzacnom rezime.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?