Aky kondenzacny kotol protherm?

Zdravim vas, potrebujem poradit. V projekte mam navrhnuty kondenzacny kotol protherm panther 12 KKO s vykonom 4,4-13,2kW+externy zasobnik na tuv 100litrov. No a ja by som chcel dat protherm tiger condens 18/25KKZ 42 s vykonom 4,9-18,1/5,1-25kW zo vstavanym 42 litrovym zasobnikom a prietokovym ohrevom. Celkovu stratu domu objektu mam 3700W, ale bude urcite mensia, kedze zateplenie bude vacsie. Rocna potreba na vykurovanie a ohrev tuv je 50Gj/rok-14,2MWh/rok. Bude vhodny tento kotol pre moj dom, alebo mam dat iny?
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Lepsie sa servisuje externy zásobník
Odpovedať
@originalx tak ako píše yuri a ešte aj ste viac člena rodina tak je lepšie mať väčší zásobník ako prietokovy.
Odpovedať
@yuri66 @1gugu ide mi aj o priestor, mam 1,4x1,4m technicku. Pisu, ze ten kotok za 5 min ohreje 40l vody na 50° a ma prietokovy ohrev, tak teplej vody by mohlo byt dost, neviem. Sme 4 clenna rodina.
Odpovedať
len pozor na spodný výkon toho prietokového kotla.. aby ti moc necykloval pri takej nízkej strate.. lebo pri tomto by ti nemal... ale to je len môj názor...
Odpovedať
ja z vlastnej skusenosti povazujem oba navrhovane kotly na uvadzanu tepelnu stratu za predimenzovane. budu cyklovat. niekomu to nevadi, ale problem je sprievodny jav a to tepelny diskomfort a to by bola skoda pri novom dome. ja som pred 7 rokmi neznaly problematiky tiez dal predimenzovany kotol a teraz, hoci je plne funkcny, ho menim za kotol s nizsim spodnym vykonom prave z uvedeneho dovodu.
Odpovedať
kludne by stačil aj kotol s výkonom 1-10kW,ktoré vyrába GEMINOX,ale je odosť drahší.
Odpovedať
ale zas na teplú vodu tam treba viac kw keď aj pre zásobník...
Odpovedať
@originalx s výkonmi a vhodnosťou ti neporadím (nechce sa mi to študovať :-) ale tiež by som sa priklonil k zariadeniu s čo najnižším spodným výkonom ako tu bolo spomenuté. Mám už asi 14 rokov prietokový kotol a poradiť ti viem v tom, že sa pokazí čokoľvek ale zásobník asi nie a prietokový funguje tak, že keď teraz pustím teplú sprchu tak bude ohrievať pretekajúcu vodu aj do zajtra kým tu vodu nezastavím. Čiže oba argumenty proti prietoku (aj predajcov ) sú neopodstatnené. Ja práve do budúcna uvažujem či nie je prietokový aj efektívnejší, nemám na to ale relevantné štúdie - kto by o nejakej vedel, potešil by ma :-)
Odpovedať
@mattyrv @kevy chapem, ze ked je ten spodny vykon trochu vyssi, tam moze kotol cyklovat, ale rozmyslam stale nad tym zasobnikom ci externy, alebo vstavany, kedze miesta v technickej nieje zas tak vela. S protermom som spokojny, mame ho doma uz 19 rokov bez problemov ide. Ale dam si zas poradit ak bude lepsia varianta.
Odpovedať
@marko337 nepoznam tuto znacku, rozpocet mam cca 10000€ na podlahovku z kotlom, takze cenu nestlacam moc dolu.
Odpovedať
@slavoslav prietokovy ohrievac vody mora som mal doma a od namontovania nikdy nesiel poriadne, tak sa ani nepouzival, potom som ho niekomu daroval. S bojlerom som nikdy okrem vymeny spiraly nemal. Teraz neviem na akom principe robia tie prietokove, mozno to je kazove, mozno nie.
Odpovedať
@originalx znacku nekomentujem, protherm mam aj ja, ale menim za inu znacku. len kvoli tomu, ze protherm nema v ponuke pre mna vyhovujuci kotol. inak poruchy boli asi 3 (manostat, doska, a este nieco), opravy boli lacne (lebo protherm) a promptne (lebo dobry servisny technik. chcel som ta len upozornit na to, ze spodny vykon kotla je nad tepelnu stratou domu, ktora je pocitana v mrazoch, cize bude cyklovat stale a nebude to fungovat idealne. Ci externy zasobnik alebo nie, zalezi od viacerych faktorov, asi aj od moznosti napojenia cirkulacneho cerpadla - inymi slovami, nie som si isty, ci to ide napojit, ak je zabudovany zasobnik a ako sa to bude spravat... Ale ked nie je priestor na externy zasobnik, tak nie je o com. Myslim, ze kvantum ludi tu na fore ma kotol so zabudovanym zasobnikom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kevy vidis nato cirkulacne cerpadlo som teraz zabudol, jasne, ze ho chcem.
Odpovedať
@originalx mam Junkers, neviem možno toto rozhoduje, ked ti nešiel od namontovania. Hovoríme o plynových zariadeniach, však? rozhoduješ sa ty aj napriek tomu že skúsenosti máme my a navyše každy inú :-)
Odpovedať
@slavoslav Ano o plynovych.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?