Aký je váš názor na riešenie vykurovania domu?

Zdravim priatelia, chcel by som vediet Vas nazor na riesenie vykurovania. Nas dom staviame z Ytongu 300 mm, zateplenie polystyren 200 mm, izolacia podlahy 100 mm, izolacia krovu bud vata o hrubke 400 mm alebo stiekana izolacia, dom ma obytne podkrovie, uzitkovu plochu 132 stvorakov, podlahovka v celom dome. V energetickom posudeni nam vysla trieda A1. Ako zdroj tepla je planovany iba kondenzacny kotol a kozub, no ten skor kvoli atmosfere. Neviem, ci to mam nechat tak alebo potrebujem aj nejaky alternativny zdroj, myslim tym rekuperaciu, tepelne cerpadlo, fotovoltaiku, kvoli novej vyhlaske. Na stavebnom urade som sa bol pytat, cim sa budu riadit pri kolaudacii, vraj tym co je schvalene v stavebnom povoleni a tam je iba ten kotol. Tak co odporucate?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
@tomas216 ved mas A1.... Tak správ tak ako máš v projekte
Odpovedať
@tomas216 s plynom splnis primarnu energiu A1 jednoducho a mernu potrebu tepla ti musi vypocitat projektant aby splnala kriterium, takze zrejme nemusis nic riesit jedine co sa mi nezda je len 100mm eps v podlahe, mame takmer identicke parametre vsetkeho ostatneho co si spominal a v podlahe mame 180mm eps
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas216 nechaj kotol a máš pokoj.
Odpovedať
@tomas216 plynový kotol nechajte - pri kolaudácii ich bude zaujímať primárna energia a od 01/2017 vyjde ešte nižšia než v projektovom EHB z t.r. netreba žiadny OZE rekuperácia - ak bez nej vyšla merná potreba tepla na vykurovanie, tak je nemusíte dávať - podľa projektu robte
Odpovedať
Teraz pozeram do projetku, tak nie 100 mm eps, ale len 80, skladba podlahy je 150 mm. Ja som za ten kotol od zaciatku, chcel som este solar, ale odhovaraju ma od toho. Chcem sa uistit, lebo je este cas sa rozhodnut, bez nejakych zavaznych zasahov. Momentalne robime strechu a priecky, cez zimu nechavam stavbu vymrznut, tak do jari je na to cas. Co som sa bavil zo znamymi, ktori pracuju, ci uz s tepelnymi, rekuperackami, atd., tak kazdy ma iny nazor na jednotlive zdroje.
Odpovedať
@tomas216 Pri plyne sa solár na TUV neoplatí. Ak ročne miniete napr. 2500 kWh (nadpriemerná spotreba), je to 125 € ročne. Ak by solár stál 2000 € a ušetril by 80% prostá návratnosť by bola 20 rokov. Ak miniete menej vody, návratnosť bude dlhšia a opačne. A ak bude zostava stáť viac peňazí, tak tiež bude návratnosť dlhšia.
Odpovedať
@blacksr K vasim prispevkom by malo byt doprogramovane tlacidlo "Automaticka tlac a zaramovanie". Vasa schopnost jednoduchej a efektivnej argumentacie je super.
Odpovedať
@stowasser jejda, ďakujem...
Odpovedať
@tomas216 Pri radiátoroch by v podlahe bolo dostatok ... ale pri podlahovom vykurovaní ... sa snaž o pár cm čo sa podarí viac ... píšem o prízemí. 8cm polystyrénu je ozaj málo ...straty sú veľké do zeme. Steny - strop je super. Aspoň tých 12-13cm ak chceš efektívne kúriť...
Odpovedať
Vedel by mi niekto poradiť či môžem dať staru velmi pevnú krytinu -pálenu pod zakladovudosku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefpo, prečo nie? keramika sa znehodnocuje len mrazom, to pod doskou nehrozí.
Odpovedať
My ideme kúriť už tretiu zimu 200 m2,TČ 8 kW + bojler 2x160l vzduch-voda nás vyšlo s montážou 5500€. Sme s tým spokojní vôbec by som nemenila...Mesač. náklady 83 € na celú elektrinu v dome.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dievcinka22 Drevom nekúrite?
Odpovedať
Nemáme ani komín, tak ako by sme kúrili drevom...
Odpovedať
Dobry den, neviem, ci som sa zaradila v teme dobre, este sa tu len orientujem, ale budem rada, za kazdu radu. Chystame sa stavat, nejaky cas nam ostava na rozhodnuti o kureni, kde nemam sajnu do coho sa pustit, ale urcite nie radiatory a konvektory. V prvom nepremyslenom momente automaticky, elektricke kable podlahovka. Nas pozemok ma uz hotovu plynovu pripojku, co sme nechceli vobec riesit plyn. Uvazujem o vodnej podlahovke, solar....bude lepsie riesit aj napojenie na plyn? Absolutne v tom nemam prehlad, preto sa pytam po com patrat. Dakujem. Dom bungalov, podlahova plocha nieco cez 95m2.
Odpovedať
@bubka84 Ak chcete podlahovku a je na pozemku plyn, najvýhodnejšie je kúriť do nej plynovým kondenzačným kotlom. Tak isto ohrev teplej vody treba napojiť na plynový kotol.
Odpovedať
@bubka84 Ak mate plyn, tak ho urcite pouzite na kurenie a ohrev TUV.
Odpovedať
Rozhodujeme sa pre stavbu bungalovu 9x17 z vybrolisovanych tvárnic 20 cm . Zvnútra by som dal 6 cm dosku ytong multipor a zvonku 20 cm šedý polystyren.Staval niekto z týchto materiálov alebo v tejto kombinácii ? Aké budú tepelné parametre .Kto má s tým skúsenosti prípadne inú kombináciu. Ďakujem.
Odpovedať
@jozefpo s Multiporom som mal ake take skusenosti este v casoch, ked este ani nechyrovali, ze ich kupi Xella. Vami navrhovane riesenie nema ziadne opodstatnenie a je to ekonomicky nezmysel, neziskate tak ziadnu vyhodu, okrem toho je dalsou nevyhodou, ze chcete mat z interieru velmi krehky a makky material, budete mat problem cokolvek ukotvit do steny. Dat z exterieru 20cm polystyrenu, pripadne 25cm bude uplne postacujuce, staci biely, v reale nenameriate rozdiel voci sedemu, za usetrene peniaze (niekolkotisic eur) si mozete zadovazit rekuperaciu a po kolaudacii aj exoticku dovolenku.
Odpovedať
@jozefpo Z vnútra nechaj čistý betón + omietky, aby si využil akumuláciu betónu: http://www.veronica.cz/?id=185 . Na šedý polystyrén neexistujú merania serióznym meracím ústavom, teda nemá certifikát, a do domu môžu byť zabudované len certifikované materiály. Použi radšej overený biely polysyrén vyššej hustoty. Ja by som zvolil široké pórobetónové steny, železobetónový strop so 40 cm polystyrénu + plochá strecha, do podlahy 30 cm polystyrénu, priame vykurovanie elektrinou konvektormi, ochranu proti elektrosmogu, teplovzdušný krb s obstavbou a rozvodmi, vetrací systém s možnosťou pripojiť teplovzdušný plynový kotol. Určite sa dá vylepšiť aj dispozícia, daj sem obrázok pozemku (napríklad z http://mapka.gku.sk/mapovyportal/ ) s rozmermi a vyznačeným sevreom, pár fotiek, požiadavky, regulatívy obce.
Odpovedať
@stowasser 20 cm polystyrénu je minimum aby fungoval betón ako akumulátor tepla. Pre vykurovanie plynom je ekonomické dať 20 - 30 cm, pre vykurovanie elektrinou 30 - 40 cm EPS80F.
Odpovedať
@diskuter nie je vsetko o hrubke, dat do podlahy vami navrhovanych 30cm je este vacsi extrem ako investovat 2000€ do solarnych panelov. Taktiez tvrdenie, ze potrebujete pri elektrickom kureni az 40cm izolaciu stien povazujem za viac ako odvazne. Jednoduchsie a lacnejsie je venovat sa dobremu projektu, detailom pri vystavbe, solarnym ziskom, rozumnemu investovaniu do modernych technologii.
Odpovedať
asi som sa zle vyjadril ,namiesto ytong multipor by mal byť ytong P2 500 15 cm polystyren 10 cm by som dal medzi ytong a betonovú. tvarnicu .Pravdepodobne za ytong by išla parozabrana. Je to obdoba jedneho domu v Prahe od arch. Franeka Ma vraj vynikajúce parametre a výbornu klímu.Akurat ,že stena je z betonu a nie z tvárnic.
Odpovedať
@stowasser Prepočítal som to na finančnú návratnosť 15-20 rokov. Strop 30 cm polystyrénu alebo 40 cm kamennej vlny, podlaha 20 cm polystyrénu, a možno kúriť priamo elektrinou, lacné kúrenie pomocou konvektorov + dokurovanie krbom. Solárne zisky bungalovu s neurčitou orientáciou netreba preceňovať, rátam 1 MWh. Aký máš na to názor? Robil si nejaké ekonomické výpočty, alebo odkiaľ prečo tvrdíš to čo tvrdíš?
Odpovedať
@jozefpo Chceš stavať dvojitú stenu s polystyrénovou izoláciou uprostred? Prečo? Je to drahé a problémové. Tepelnú stabilitu možno dosiahnúť aj inak.
Odpovedať
@diskuter odkedy nema grafitovy EPS certifikat a vyhlasenie o zhode podla STN? http://www.slovizol.sk/wp-content/upl...
Odpovedať
@megdesign Môžeš mi dať link na stránku skúšobne kde je skúška zaznamenaná? Pretože vyrobiť také niečo vo Worde nie problém.Myslím že vodivosť 0,031 je vymyslená.
Odpovedať
@diskuter urcite by si firma ako SlovIzol robila vo Worde dokument, odvolavajuci sa na STN a dva skusobne ustavy, opeciatkovany a podpisany by ho vesala u seba na stranke..... 8-(
Odpovedať
@diskuter http://www.tsus.sk/data/stavreg.php?d... Vsetko chces ako male dieta na podnose.... :)
Odpovedať
@tomas216 mám to isté čo ty - A1 plyn (kondenzačný kotol) a alternatívne krb, rovnako skôr kvôli atmosfére ako vy :-), akurát v podlahe mám tuším 14 cm polystyrén prízemie. idem podľa projektu
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?