Aký je najlacnejší zdroj vykurovania v pasívnom dome?

Chcel by som vediet vas pohlad na zdroj vykurovania v pasivnom dome avsak pri zohladneni pociatocnych nakladov a potom cena prevadzky. Tj idealny pripad lacno postavit a lacno prevadzkovat. Rozmyslam postavit kachlovu pec a v zime by som dokazal s tym vyhriat TUV avsak komin do pasivneho a samotna pec nie je lacna zalezitost a v dalsom dosledky vznikaju potom problemy so vzduchotesnostou. Alebo zvolit tep. cerpadlo co sa mi zda na jednej strane draha zalezitost a neviem ci je to navratne na druhej strane pohodlne avsak uplne nevhodne pre svojpomocnu vystavbu (musela by to urobit firma). Alebo ist cestou kvalitnej izolacie tj. vyuzit maximum z pozemku a dostat sa k nizkej potrebe tepla a tym padom vylucit komin uplne z domu (usetrene peniaze) a dokurovat priamotopom (lacne naklady). Dakujem za nazory
Odpovedať
1
2
14
@fricko No kachlova pec je mozno drahsia ako TC ;). Teda aspon kamos si to dal do normalneho domu, a stalo ho to cca 10.000 Eur. Stale do toho musis davat aspon raz za cas drevo (priprava, udkladnenie, trochu bordelu okolo). - Ja som komin celkom vyhodil. Za schiedel a nejaky krb, by som dal cca 4-5 tis, takze toto som usetril ;). Ak mas pasiv (budes mat), s tepelnou stratou pod 3 kW, tak vykon toplneho systemu Ti bude stacit 4 -5 kW aj ked to uz velmi predimenzujes ;). Takze bud konvertory za par Eur, (ale trochu to spati priestor), alebo stropne/podlahove infra folie. Osobne idem do Fenixu, myslim ze teraz isli trochu dole - 1m2 cca 25 -26 Eur (vykon od 40 do 80 W/m2). Takze pri cca 80 m2, je to 2000 Eur, samozrejme nejake regulacia a pod. Za komfort by som si par Eur priplatil . To je moj pohlad na vec. Vela zdaru
Odpovedať
@mr79 Takze tie infra folie od fenixu dam do stropu kazdej izby alebo do podlahy kazdej izby a kuri to normalne na elektrinu takze naklady do 3000 EUR ? lenze funguje to vsetko na elektrinu a to vidim ako nevyhodu. Navyse si myslim ze pri tych infra foliach kvoli regulacii uz by to chcelo zase inteligentnu instalaciu co to zase predrazuje alebo sa mylim ? zase krb by som kuril a hrial TUV takpovediac zadarmo. Cize keby som mal len solar a krb tak cez zimu boli somarne zisky slabe avsak by som to vsetko kompenzoval krbom cize cez leto naklady takmer nulove a cez zimu tiez.
Odpovedať
@fricko: myslis naklady na instalaciu? Samozrejme podla velkosti. Inteligentnu instalaciu na to nepotrebujes . Regulator do kazdej izby - hoci digitalny s displeyom po 80 Eur - pozri si Fenix ;). (nie som predajca) Krb? No neviem - budes kurit denne? Aku budes mat TC domu? a teraz to dimenzuj aby si mohol zatopit v krbe a neroztopil sa. Budu aj rozvody vzduchu? Aky je najnizsi vykon krbu s vodnikom? Osobne idem do rekuperacie Nilan VP 18 K WT - cca za 7 tis eur, aktivna rekuperacia s TC, zohrieva vodu a v lete aj chladi. Spotreba za rok cca 2200, pri dome do 160m2 a 4 ludoch. Ked zoberies ze mas zohreitu vodu a vetranie, nie zle. Plus do izieb infra folie, pod dlazbu odporove draty. Je to drahsie riesenie, ale co uz .... ;)
Odpovedať
Skús sa ešte poobzerať po interiérových pelet. peciach. Do pasivu podľa mňa ideálne.
Odpovedať
@michalhany: myslis napriklad Attack? To mi chces povedat ze do kazdej izby davat piecku? (to mala moja babka este pred 40 rokmi). Alebo len do obyvacky a tam sa roztopis? - to teplo velmi nerozvedies. Ved tie piecky maju od 10 kW vyssie. Mozno su aj nizkovykonne, ale v rychlsti som nenasiel. Ako pozeram vyrobca napriklad Attak - Vrutky. Ty si z Martina. Zeby predajca? ;) Mozno nahoda.
Odpovedať
@michalhany: no nasiel som najnizsiu ATTACK FIREPLACE 6 - teda sai 6 kW vykon. Regulacia asi nic moc. a 6 kW je do pasivu nonsence.
Odpovedať
Nemal som na mysli attack,aj keď o nich viem.Skôr som mal na mysli LaNordiku.Majú slušný výber. Výkon je regulovatelný od 2,5 kw, v slušnom pomere výkonu do vody a vzduchu.K tomu Aku nádrž cca 500l, prietokový ohrev vody, a ak si nadšencom solaru-kľudne k tomu pridať kolektory. http://www.la-nordica.sk/product/duch...
Odpovedať
@michalhany: "teplo vyžiarené do miestnosti je 2,3 kW. " Do jednej miestnosti? Skoro tepelne strata celeho PD. Takze vyzliect do treniek, a otvorit okno. Dalej: Údržba za prevádzky nie je nijako náročná a spočíva len vo vyberaní popola, mechanickým čistením dymových ciest a horáka podľa potreby. Čistenie plôch teplovodného výmenníka je tiež jednoduché. Iba dvakrát denne zodvihnú dve tiahla. - takze nesmies zabudnut do toho denne sprtnut... Hodinova spotreba: 0,8-2,8 kg / h pri zasobniku 20 kg, takze minimalne raz az 2 krat denne do toho natrepat 20 kg peliet, ktore niekde musis mat ulozene - za topnu sezonu, tak 2 tony... ? Sorry, ale za nejaky komfort si priplatim za spotrebu.
Odpovedať
@michalhany @mr79 no myslim ze toto na pelety je celkom fajn. Celkom by to bolo fajn aj s tym vykonom a tiez ze sa to da na TUV. Trocha nevyhoda ze len na pelety ale kvazi bez udrzby. Trocha ma zarazila zivotnost 10 - 15 rokov. Zase na druhej strane ci nebude mat clovek prilis vela spiny doma pokial to ma komin - udrzba. Len som to nepochopil je to potom teplovodne vykurovanie alebo je to len ako kvazi elektrika tj ako konvektor. Na druhej strane zase mat doma kotolnu ako svet s 500 l zasobnikom je tiez bieda. Super ze sa to da na solar napojit. Dakujem za linky este keby ste mi nieco pomohli najst vidim ze ste kreativny
Odpovedať
@fricko: precitaj si moj postreh hore nad tebou.
Odpovedať
@mr79 vsak to zase ked sa vezme ked kuris tak mas sadze a steny po 3 rokoch budu cierne. A v com vidis vyhody tep.cerpadla ? nema to malu zivotnost ? tak ci tak ti to musi prist urobit firma nakomplet a co udrzba ? vratia sa investovane naklady ?
Odpovedať
@fricko: najdi si Nilan. Ma ucinnost 107% na prvy supen a 114% na druhy. teda pokryva aj urcitu stratu prestupom. Ide o to ze to TC je v tej rekupeacii, takze nie je pasivna ale aktivna. Instalovat Ti to pride firma, ale rozvody mozes aj sam ak si trufas. - Urcite je to drhasie riesenie, ale rataj. Komin a krb tak 4-5 tis, plynovy kotol, plus vodna podlahovka dalsich min 5? Pripojka na plyn 1500 - 2000, - spolu 11-12 tis. A to este strata vetranim je cca 3 kW/hod. Nilan 7 tis (aj lacnejsie bez chladenia)+ rozvody cca 1500, a infrafolie aj s regulaciou (droty pre dlazbu) - cca 3000., spolu 11-12 tis, ale tep. strata vetranim je cca 300 W. Pri spotrebe cca 2200 kW za rok mas vyvetrane a zohriatu vodu. Osobne TC pre pasivny dom, aby si zohrival podlahovku je zbytocne. Riesi sa to zohrievanim vzduchu pomocou TC, ale vykurovanie vzduchom ma nevyhodu, ze mas vsade rovnaku replotu - ja chcem v spalni menej ako v obyvacke alebo pracovni.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mr79 Takze vlastne za 12 tis mozem mat aj rekuperaciu aj kurenie aj TUV ??? to ze mas vsade rovnaku teplotu zase nie je az taka hrozna nevyhoda. Teoreticky objem kazdej miestnosti je rozdielny takze vyhreje sa za rozdielny cas. Takze pokial dosiahne teplota v miestnosti 21 stupnov tak co nilan sa vypne ? alebo nato nereaguje? Takze teoreticky za 150 EUR rocne mam vyvetrane nakurene a TUV ??
Odpovedať
@fricko: nakuerene velmi nie. Pokryva to len malu tepelnu stratu. Vyvetrane a TUV, ale myslim ze 2200 kW je cca 300 Eur a nie 150.
Odpovedať
@mr79 prosim ja mozne take vykurovanie bez infrafolii a drotov do podlahy, je to uz sebestacne teplovzdusne vykurovanie? ja rozmyslam nad tymto typom , alebo len infrapanely, ohrev vody cez solar, budeme mat NED, ale dost vysoke stropy a galeriu, kvoli tomu som myslela na teplovzdusne, plus rekuperacia...
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko http://www.nilan.cz/index.php?option=... http://www.nilanuk.com/uploads/downlo...
Odpovedať
Profilova fotka
@fem Infrapanely maju jednu nevyhodu a to ze cim si dalej od panela, tak tym menej tepla.
Odpovedať
@mom3 mne sa lubi ten princip zohrievanie predmetov salavym teplom, tym aj stien, tym je potrebne nizsiu izbovu teplotu na dobry pocit, ovela nizsiu ako pri inom type vykurovania, teple steny moze byt dobra ochrana proti plesniam..moj nazor...
Odpovedať
@mom3 neviem ja som zase skor za overene postupy navyse co ma trapi pri infra paneloch je samotna vlnova dlzka. Tj. samotna vlna je velmi kratna tj. pokial samotne teleso vyzaruje taketo vlny tak tieto vlny sa daleko nedostanu pretoze kedze su male tak nedokazu sa moc odrazat a dochadza ich pohlcovaniu okolitymi predmetmi i ludmi. Tj. zo zdravotneho hladiska to nemoze byt v poriadku pretoze tochadza k totalnemu pohlcovaniu EM ziarenia. Taketo vysoke frekvencie v tomto pripade THz dochadza k zahrievaniu tkaniva - neviem ci je to vporiadku tak ako nie je v poriadku prilis casto pouzivat mobil. Takze pokial rontgenove ziarenie sposobuje rakovinu co je dakazane tak vo frek. spektre IF nie je daleko skor by som sa tomu vyhol. Vsak uz samotna mikrovlnka sposobuje dostrukciu materilu tj jedla takze to co ohrievame nie je bravcovy rezen ale zmenena molekulova struktura. Inac ty ides pouzit vo svojom pasivaku aky zdroj tepla ?? @mr79 ja som to pocital 150 m2 x 15kW/m2 x 0,04 EUR (to je asi malo 1kWh stoji asi 0,16 eur) za elekrinu cca 100 Eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko Ja tiez asi budem mat ten Nilan.
Odpovedať
Profilova fotka
a nerozmyslal - nema niekto priamo do zasuvky olejove radiatory? existuje este teraz nieco take? pri takej nizkej potrebe vykurovania by to mohlo vyhovovat? napiste skusenosti, uvahy dik.
Odpovedať
@mom3 ten nilan je nejaky modny hit alebo skutocna kvalita? @ninaclaudius olejove radiatory ani neviem ako to vyzera. Len zase ti to zoberie z uzitkovej plochy. Ale tiez by to mohla byt alternativa. Ja osobne inklinujem k tej kachlovej peci hoci neviem ako to bude s tou vzduchotesnostou.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko Je to tak trochu aj o komforte. Mio a blacksr by zase Nilan neodporucali, ale samostnatnu rekuperaciu, bojler na ohrev vody a podlahovku... alebo nieco take.
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 Ano infra panel ma nevyhodu ze je jeden s velkym vykonom a cim si dalej tym to menej citis... A folie maju prave vyhodu ze su mensie vykony na vacsej ploche + sa daju rozstrihnut a viac rozlozit po miestnosti.. Preto napriklad idme ja riesit folie..
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko @mom3 No podla mna cenovo sa neoplati mat rekuperacku este zo ziskom energie do vody.. je to taky blud. Z vystupu rekuperacky predsa uz neni take teplo cize rekuperacka musi ist strasnym vykonom aby nieco sa este zachytilo.. Ja sa zase vraciam k myslienke napriklad ist do toho paul focus 200 aj napriek tomu ze nema bypass.. Cena je 1400eur ak nechcem regulaciu a mam garanciu 91-92% ucinnost podla certifikatu institutu pre pasivne domy a to malo ktora rekuperacka dava podla ich prisnych merani + je mala, neni to velka krava.. Pre mna je nutnost mat v PHPP certifikovanu rekuperacku s urcite ucinnostou 92% ... Este som sklamany ze NILAN a ATREA sa moc hrdia niecim co nic neznamena :-p Najdite tieto znacky v tomto zozname certifikovanych znaciek pre pasivne domy: http://www.passiv.de/de/03_zertifizie... Proste neni tam ani jedna znacka, uz len BUDERUS ich predbehol co robi viac kurenie kotle v mojom vnimani.. A vsimnite si ucinnosti rekuperacii znacky PAUL oproti inym spickovym (realnych 90%-92% vacsinou oni maju).. Proste tu neni o com, kto chce naozajstnu ucinnost tak jednoznacne proti PAULOVI neni co povedat ;-) http://www.pasivnydom.net/paul/
Odpovedať
@mio23 trosku som aj ja zastancom rieseni ze jedna vec ma robit len jednu vec a to poriadne. Lebo vzdy ked sa nieco integruje dokopy tak vzdy je to bieda vid napr. mobily. Ten Paul som aj ja pozeral a ked sa nato tak pozrem Paul ani nema reklamu a podla parametrov je to spicka. Ale mio stale si nepovedal ako chces napr. vykurovat dom ty nehovor mi ze ti staci solar v Poprade.... ja som rozmyslal ci nie je super mat tepelne cerpadlo a pritom mat doma prepinac medzi elektrikou zo siete a dodanou solarnou elektrarnou na dome. Tj. pokial fajne svieti slnko solar ti doda elekrinu do siete a ty pouzivas elektrinu na vsetky spotrebice v dome pokial budu baterie slabe tak sa to prepne na odber prudu zo siete a pohoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko PHPP mi hovori: Vyser sa na akekolve kurenie, tvoj pasiv je na tom tak dobre ze ti staci doohrev teplym vzduchom na urovni 52C v rozvode vzduchutechniky... Tepelna strata je cca 1100W na 137m2. Aj napriek tomu experimentalne bude doohrev a infra folie v strope... Budem skumat vlhkost pri tychto rozdielnych kureniach...
Odpovedať
@mio23 takze zase plati kvalitne to zaizolovat a kvalitnu rekuperacku a mam svaty pokoj a samozrejme tatramat bojler priamo na elektrinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko Povedal by som ze neoplati sa robit pasivny dom na hranici 15kW... treba ist aspon na 10kW potom sa ti to secko citelne vrati.. ako mne..
Odpovedať
Keby ten Nilan stal len tych 7 tis. eur... (Pridajte 2-3 tis. Rekuperacia nie je len jednotka.) Keby ten Nilan nemusel stale "tocit" vysoke objemy vzduchu... Tak by ten Nilan byval so mnou v dome.
Odpovedať
1
2
14
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?