Aký elektrokotol? Attack alebo Protherm?

Už sa blíži čas pre výber zdroja vykurovania, tak by som sa chcel opýtať na skúsenosti s elektrokotlami Attack Electric Excellent 8 a Protherm Raja 6kW. Kotol bude zdrojom je pre prízemný dom 130m2 s potrebou výkonu pre krytie strát 4,1kW. Tiež bude ohrievať TUV v 120l nepriamoohrevnom zásobníku. Kúrenár ktorý mi bude robiť podlahovku hovorí že to je jedno, ale že Attack je lacnejší. Môže mi niekto doporučiť niektorú značku? Aké sú vaše skúsenosti s týmito kotlami?
Odpovedať
pouzite ale radsej Raja 9K , max, vykon pre kurenie technik nastavi na 6 kW ale teplu vodu bude ohrievat 9 kW coz bude rychlejsie ako ked tam bude Raja 6K Aj raja 6 k aj 9 k maju modulaciu vykonu po 1 kW , tym padom ziadny " benefit" s Raja 9 K nestratite navyse ziskavate 3 kW navyse oproti Raja 6K.
Odpovedať
@trubiroh neuvádzaš spotrebu na m2 do roka no priprav sa na 5-10MWh/r a t.j cez 1000 Eur, skús porovnať návratnosť TČ aspoň vzduch-voda
Odpovedať
Tiez by som skusil prepocitat navratnost TC ako pise @duzu. 1000EUR/rocne pri elektrokotli = cca. 300EUR/rocne pri TC, co dava slusny rozdiel 700EUR/rocne v prospech TC. To je za 10 rokov 7000EUR a za to sa uz da zaobstarat dost slusne TC. Naviac s TC viete aj chladit.
Odpovedať
@duzu @danculd Neviem či sa oplatí TČ, energetické hodnotenie budovy vyšlo nasledovne, ale to všetko sú len vypočítané hodnoty :-)
Odpovedať
@trubiroh Tak pri tychto hodnotach sa oplati urcite, ten dom nie je podla vypoctu ziadny usporny zazrak. Ved len na kurenie mas potrebu tepla cez 10MWh, pripocitaj dalsie 2MWh pre ohrev TUV a si na 12MWh, co bude v cisto elektrine 1200EUR rocne. Pri TC si to podel 3, co bude cca. 400EUR rocne.
Odpovedať
Podla mojich skusenosti ta bizuteria pre ohrev TUV kotlom stoji viac ako samostatny bojler, ktory je lepsim riesenim. Odporucam pouvazovat a zratat si to.
Odpovedať
6kW Raju mozno regulovat po 1kW. Pri 9 kW sa mi zda ze iba po 2 kW
Odpovedať
@dominik_boksansky Existuje 6 ci 9kW bojler?
Odpovedať
@cache bojler ma zvacsa 2-3 kW rozdiel je vo velkosti nadoby. Ja mam napr. 250 L
Odpovedať
@dominik_boksansky Nazdar, prečo je lepší samostatný bojler ako ohrev elektrokotlom? @danculd A k tomu TČ ešte: Plánujeme mať aj v každej izbe a v kuchyňoobývačke klímu, prípravu na ňu už aj máme, takže jeseň a jar môžme aj s klimou prikúriť a to je tiež TČ, takže sa tým by mala trochu prvádzka kotla zlacniť.
Odpovedať
ako ste prisly na take ceny 12MWh ze 1200eur ako pozeram ceny zse dd2 0,0542e/kWh len zo zaujmavosti sa pytam neviem ci pozeram zly cennik alebo sa tam este nieco pripocita okrem poplatku za odberne miesto
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky aj Raja 9 sa reguluje po 1KW Ja si davam predbezne Raja 9 plus 100L bojler. @danculd Pri TC to nie je take jednoduche delenie troma. Hlavne ked do toho zaratas uroky hypoteky, , montaz, servisne prehliadky a pod. Nevravim ze TC su vyhodene peniaze, len momentalne su ceny privysoko. Oplati sa, ako nahle bude 3x drahsie ako elektrokotol...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_boksansky 250l je uz slusna zasoba, ale takych 100-120l moze viacclennej rodine lahko dojst a ten ohrev trva dlhsie ako vydrz zajka duracela.. Vacsina ludi nema miesto na 250l..
Odpovedať
@trubiroh ved to pisal, bojler je zvacsa rovnako drahy ako samotny zasobnik, ku ktoremu este potrebujes armaturu a "bizuteriu" na zapojenie. Prides ale o komfort rychleho ohrevu vody..
Odpovedať
@kaspy S dotaciou sa oplati uz aj dnes.. Aj oproti plynu..
Odpovedať
@cumel131 este si musis pripocitat distribucne poplatky. 1kwh elektriny stoji cca 0,13e so vsetkym
Odpovedať
@cache Aha, to hej, ja som myslel že či tam nie je ešte niečo okrem ceny, čo zýhodňuje elektrobojler. Veru tá rýchlosť ohrevu je dosť závažný faktor, to si dobre pamätám na detstvo, ak sa minula teplá voda, tak mohli sme čakať hodiny na ohriatie ďalšej v el. bojleri :-) Keď som čítal o časoch ohrevu vody pri rajach v brožúrke, tak som tomu ani nechcel veriť čo čítam.
Odpovedať
@danculd ktore TC vydrzi 10 rokov bez poruchy? Daj typ. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cache prave tie dotacie drzia ceny tam kde su...
Odpovedať
@dgerzo aha ja som myslel že iba cena za kWh+odberné miesto dik sa objasnenie
Odpovedať
@trubiroh ja mam nizsiu potrebu tepla ako ty a mam Raju 12kW, obmedzil som ju na 10kW a nepriamoohrevny bojler 120l. Spokojnost.
Odpovedať
Mal som ponuku na Altherma 2 - 6kW so 180 litrovou nádržou na TUV , ak by boli aj dotácie (montážna firma by vybavila), vyšlo by ma o 4400€ viac ako Attack so 120 litrovým bojlerom. A to je celkom pekný peniaz.
Odpovedať
@megdesign Klimatizacie funguju bez problemov desatrocia, chladnicky tiez, dokonca bez akejkolvek udrzby. Ani neviem co by sa tam malo udrziavat. Spravne dimenzovane TC musi vydrzat minimalne 15-20 rokov. Dokonca by som povedal, ze dlhsie ako plynovy kondenzacny kotol (aj napriek tomu, ze ja som isiel do neho). Chodim do jednej firmy, kde maju Daikin z 1992, kuria nim staru nezateplenu budovu a stale funguje bez problemov. Nikdy nemali ziadny vypadok. Tiez servisujem vela serverovni, kde bezia klimatizacie (vacsinou Toshiba a Daikin) este z roku 1995, tiez uplne bez problemov. Samozrejme, vsetko sa moze pokazit ale preco to pausalizovat? @majkoj aj @jakino ti potvrdia, ze to funguje, tak nechapem tu otazku.
Odpovedať
@cumel131 Pozeras len cistu cenu elektriny, pozri celkovu, aj so zaratanou distribuciou a uvidis, ze pod 0,09EUR sa nedostanes. Plus samozrejme pausal.
Odpovedať
@kaspy Tak ano, uver atd. Serivsne prehliadky nepoznam nikoho kto by to robil. Zase ale musis pocitat, ze cez leto budes vodu ohrievat ovela uspornejsie ako 3x. A hlavne vies chladit, co je obrovska vyhoda. Paradoxne usporne domy nemaju ani tak problem s kurenim ako s prehrievanim v letnych obdobiach a tam moze TC velmi pomoct.
Odpovedať
@trubiroh Tak to ano, nakoniec do dopadne tak, ze budete kurit len klimatizaciami ako @jakino :-). A kotlom budete ohrievat iba TUV. Pripadne v maximalnych mrazoch aj co to prekurite kotlom.
Odpovedať
@danculd ja ze ci uz niekde slape TC tych 10 rokov bez poruchy. Ako to funguje viem, ale neviem, a asi nikto, aku to ma zivotnost, nakolko to nieje tak dlho nikde namontovane, aspon co ja viem...
Odpovedať
@megdesign https://www.asb-portal.cz/tzb/vytapen...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign u mna to bude o mesiac 6 rokov co som spustil TC. Znamy ma cinske este dlhsie. Jeden kolega v Nemecku ma TC cez 10 rokov a druhy cez 20, ten ma este piestovy kompresor v nom.
Odpovedať
@danculd deleno 3? no neviem ci je jedno ci je to zem-voda alebo vzduch voda , co pozeram tu na nete co maju vzduch voda urcite to neni deleno 3 ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?