Aký druh elektrického kúrenia odporúčate?

aky druh elektrickeho kurenia odporucate? folie, rohoze alebo kable? privitam prakticke skusenosti pred teoriou :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janazet29 Káble a rohože je vlastne to isté, ak sa nemýlim. Mám ich - takže môžem hovoriť o praktickej skúsenosti. V domoch, ktoré sme stavali pred cca 2 rokmi, sme sa na poslednú chvíľu rozhodli, že nepôjdeme do elektrických radiátorov ("konvektorov"), ale podlahového vykurovania, a to kvôli lepšej tepelnej zotrvačnosti. Dávali sme aj "fólie" - pod plávajúce podlahy, ale aj "rohože" - pod dlažby do kúpeľne, WC, chodby a kuchyne. Fólie sa dávajú až pod plávajúcu podlahu. Sú cca 2 x tak drahé, ako "rohože". Rohože (kábliky) sa môžu dávať priamo pod dlažbu, ale aj pod finálny poter, čo je omnoho šťastnejšie riešenie, lebo ak sa niekto rozhodne pre elektrické kúrenie, ide do 2 sadzieb spravidla na 4 x 1 hodinu mu počas dňa vypínajú "lacný tarif". Tu je veľmi výhodná tepelná zotrvačnosť, pretože si prakticky nevšimneš, že Ťa na hodinu vypli. Okolo fólií je veľký marketingový boom. Vraj je to INFRA -kúrenie... :-) Juj, ako dobre sa to slovo počúva. :-D Do fólií by som išiel len v prípade, ak by som rekonštruoval nejaký byt a nemal by som možnosť rúbať podlahy - nuž šupol by som fólie pod plávajúcu podlahu. A praktické skúsenosti....? Ak máš dokonale izolovaný dom, skvelá vec. Každý okruh (izba) má svoj vlastný termostat, možno si individuálne riešiť teplotu na chodbe, v kúpeľni, obývačke, spálni, detskej izbe... Ak nemáš dobre izolovaný dom, resp. ak máš veľký dom, prekúriš majland, lebo v princípe je elektrina o nejakých 70 % drahšia, ako plyn. Ja mám ale dom s výmerou 88 m2, tepelné straty na úrovni do 4 kW, takže v princípe nejakých 40 € mesačne nie je pre mňa až taká suma, na ktorú by sa zomieralo, ak navyše zoberiem do úvahy, že plyn by som bol musel ťahať 70 metrov + kotol + materiál + robota ... by ma to vyšlo minimálne na 6 tisíc € (+ každoročná údržba kotla, poruchy, opravy, revízie...).Elektrické kúrenie ma vyšlo niečo vyše tisícky. Ten rozdiel prekúrim možno za 20 rokov...(?) A teória...? Od 1.1.2016 sa zmenili výrazne predpisy a na vukurovanie elektrinou v novostavbách sa nazerá "ponovom". Ja som kolaudoval vlani - ale tohto roku by som vraj neskolaudoval, kvôli nejakým prepočtom "primárnej" energie. Takže najskôr sa poraď - s projektantom, alebo aj na stavebnom úrade. ;-)
Odpovedať
@leonardim dakujem. Aspon v tom mam jasnejsie ;-)
Odpovedať
@leonardom naozaj prínosná odpoveď. Môžeš prosím ešte doplniť k tým fóliám? Rozumiem správne, že nevnímaš rozdiel medzi pdlah. infra a kablovím kúrením?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan83 Nie som odborník na "infra", takže nebudem Ti tu vysvetľovať exaktne fyzikálnu podstatu... Viem však, že akékoľvek žiarenie (tepelné) je asi o nejakých vlnových dĺžkach. Toto "infra" má byť založené na tom, že neohrieva vzduch, ale predmety a až tie následne ohrievajú priestor (vzduch). Na tomto fungujú tzv. infrapanely. http://www.thermowell-sk.sk/6161/infr... Ale tu je reč o tom, že fólie sú z kategórie infra - kúrenia. A ja sa pýtam: čo je toto za marketingový bluf, že fólie ako "infra" kúrenie, ohrievajú nejaké predmety...? Veď podstata podlahového kúrenia (či vodného, al. elektrického) je predsa v tom, že tam mám nejakú veľkú plochu (napr. 15 m2), ktorá má príjemných 27°C na povrchu, pot ktorých chodím len v ponožkách a teplota miestnosti je príjemných 22°C. K čomu potrebujem "infra"...? Len k tomu, aby som povedal: toto je "INFRA" - ak to vôbec "infra" je....(?). Princíp tej fólie je v tom, že sa dáva nad poter - pod parketu a teda takto koncipované podlahové kúrenie nemá dostatočnú tepelnú zotrvačnosť. A je 2 x taká drahá, ako kábliky, ktoré - zaliate v poteri - mi ponúkajú za 1/2 peňazí taký komfort, že ani si nevšimnem, kedy ma elektrárne zase na 1 hodinu vypli. Ja som po skúsenostiach s inštaláciou v 12 RD dal do svojho domu kábliky, zaliate 4 cm anhydritom. Môžem každému iba doporučiť. ;-)
Odpovedať
@leonardom Z prvého Tvojho príspevku v tomto vlákne som rozumel, že máš doma aj fólie, aj káble - moju otázku som myslel tak, čo to vieš priamo porovnať - ako užívateľ (vnímanie telpa). K tomu vysvetleniu - jasné, chápem, nie je o čom. Teraz keď to čítam ma ešte napadá, že to infra aj tak ohreje len predmet, ktorý je bezprostredne pred ním - čo je v prípade podlahového kúrenia infrafóliou samotná laminátová / drevená dlažba (najčastejšie) - takže efekt infra sa týmto asi stráca :)
Odpovedať
@janazet29 Ja mam doma folie. Bungalov 180 m2 zastavana a 147 uzitkova - rohoze su len v kupelniach a technickej (tam je topenie vypnute uplne), zbytok folie s vykonom 60 W/m2. Cele to stale cca 2500 Eur, z toho cca 700 Eur termostaty. Dom je ale skoto pasiv (22 kWh/m2 za rok) a splnal by som A1 s rpimarnou energiou aj po zmene 1.1.2016. Ak je dom naozaj dobre izolovany - tak vyhoda folii je v rychlejsej odozve - kedze je to priamo pod plavajucou podlahou. Ta reakcia je rychlejsia ako mas nahrievat cely poter. Nahrieva sa len podlaha - nejake nahrievanie predmetov je blbost - infra ziarenie je vlastne kazde ziarenie telesa teplejsieho ako je okolie. Takze ak vytiahnes pecene kurca z rury, aj to je infra ziaric pokial nedosiahne teplotu okolia. Ja platim elektrinu cca 70 Eur mesacne, je v tom ale vsetko - aj varenia a ohrev vody, pricom obaja s manzelkou pracujeme z domu. Spotreba z rok 2015 cca 6.5 MWh (z toho kurenie cca 1860 kWh).
Odpovedať
Profilova fotka
@jan83 nic ako infracervene podlahove kurenie neexistuje, presnejsie infracervene je kazde podlahove kurenie. IR ziarenie totiz podlahou neprejde, akurat ju nahreje a ta vyzaruje IR, ale to robi rovnkako kablove, ci vodne podlahove. Je to len trik predajcov. @mr79 no, ono to kurca je infraziaric aj potom ako dosiahne teplotu okolia :). Kazde teleso s teplotou nad 0K je infraziaric :) . Ide len o pomer prijatej a vyziarenej energie .
Odpovedať
@majkoj ano samozrejme teoria rata s absolutnou nulou... Ale v beznom zivote to ludom vysvetlujem k teplote okolia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan83 Je to trochu inak - odpoveď máš v IP. Ale podľa mojej osobnej skúsenosti sú kábliky pod 4 cm anhydritu lepším riešením, ako fólie pod plávajúcou podlahou. 8-)
Odpovedať
@leonardom a aka by mala byt skladba podlahy v pripade rohozi a v pripade folii. dakujem. a co ich zivotnost?
Odpovedať
Profilova fotka
@janazet29 Nemáš internet.....? :-D Goooooogli. http://www.elektricke-kurenie.sk/akum... 8-) Fólie sa dajú jednoducho pod plávajúcu podlahu - na betón.
Odpovedať
@leonardom mam ale zaujima ma realita nie teoria ;-) mozno ste prisli na nejake vylepsenia oproti klasickym odporucaniam.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leonardom no mie celkom ma beton. Spravne by mala ist podlozka napr starlon 6mm-do nej ti vlezu kabliky a spojky, na to topna folia, dalej parotesna folia tusim 0,20 alebo 0,25 mm hruba a az na to vyskladas plavajucu. Takze folia od poteru je oddelena 6mm starlonom a podstatne menej vyhrievas poter.
Odpovedať
@janazet29 Ak budete potrebovať veľa tepla na vykurovanie, neodporúčam upísať sa elektrine. Radšej zvoliť vodnú podlahovku, kde môžete zdroj zmeniť.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr vodna podlahovka moze ist pod drevene parkety?
Odpovedať
@tusiak samozrejme :) rozdiel oproti materialom ako dlazba ci laminat je nizsi nabeh teploty kvoli mensej tepelnej vodivosti dreva ale na druhej strane zas lepsie drzi teplotu, cize je to len o preferenciach
Odpovedať
@tusiak áno, ale je tam teplotné obmedzenie
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Samozrejme, že ne celkom na holý betón... ;-) Podložky ako také sú predsa samozrejmosť pri každom variantnom riešení... @janazet29 Nie, nič mimoriadne som nevymyslel... Tu sa experimentovať nemusí vyplatiť. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@horsey @blacksr dakujem za odpovede:-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?