Aky diferencny tlakovy prepustaci ventil

Dobry den, rad by som poprosil o radu aky diferencny tlakovy prepustaci ventil instalovat (kurenie TC a radiatormi). Je to na TC (aby pri uzavreti vsetkych radiatorov a dobehu obehoveho cerpadla nevyhodil chybu koli nizkemu prietoku, viac v teme "Problem s tepelnym cerpadlom"). Pripojenie mame 1colovy zavit na vyvode teplej vody, aj na spiatocke. Doporuceny tlak vody v okruhu: 1 az 1,5baru. Teplota: 35 az 55°C Prietok cerpadla pri otvorenych radiatoroch: 30-33L/min Nasiel som ventily od 20€ az po 200€. Poradte prosim, co pozriet, pripadne ktory konkretny model kupit. Dakujem.
Odpovedať
radšej by som to zredukoval z 1 colu na 3/4 cola a kupil 3/4 colovy ventil
Odpovedať
No, medzikusy tam pojdu tak to nebude problem. Dovod? Cena?
Odpovedať
má už niekto toto zapojené ? aké silne obehové čerpadlo na to treba?
Odpovedať
@emil_novak ano cena
Odpovedať
@emil_novak osobne , nie som tomuto riešeniu naklonený, radšej by som volil anuloid a za anuloidom ešte jedno čerpadlo a až potom ten prepúšťací ventil, aby čerpadlo nemohlo z dôvodu uzatvorenia všetkých ventilov a nízkeho prietoku vykazovať chybu.
Odpovedať
@fural to je trochu nakladnejsie riesenie nemyslis? Diferencialny ventil kup hocijaky, najlepsie taky aky si postoval v minulej teme kde mozes nastavit tlak od 0.1-0.6 baru tusim
Odpovedať
@dzamino prave včera som spúšťal TČ , do vykurovacieho systému, ktorý som ale ja nenavrhoval, na konci rozdelovača bol na inštalovaný tento ventil, škoda že som to neodfotil . da sa tam nastaviť nejaká hodnota (tlak) Mal som tam problém, už pri uzatvorení 4 z 8 vykurovacích okruhov som dostal od TČ hlásenie "noflow". zatiaľ su tam len len manuálne ventily. plánuje sa zónovka, Šípim problémy a ten difer. ventil to asi nezachráni.
Odpovedať
napr. tento by mohol byť: https://www.atria.sk/diferencny-prepu...
Odpovedať
@marko337 @dzamino Dakujem! @fural Ked jeden radiator otvorim, vacsinou to staci... ci este iny problem tam moze byt?
Odpovedať
@fural Dakujem za odpoved. Mohli by ste prosim trochu rozpisat, preco pridavat dalsie cerpadlo a az zan prepustaci ventil? Teoreticky rozumiem, ako pracuje anuloid, ale neviem si prakticky odvodit imlikacie takehoto zapojenia, ako ste popisali. Dakujem.
Odpovedať
:-D nieje to nahodou ten isty co sa tu minule v niekolkych temach vypytoval rozne veci - napr. ako zasalovat dosku a v inej tvrdil ze muruje vnutorne priecky? lebo takto mi to pripada... odpisuje na vsetky posty, kazdemu dakuje ale vlastny prinos (hladanie) ziadny :-D ista podobnost by tu bola
Odpovedať
@marekjahoda Nie, nieje. :-) Slusne je zareagovat, ked si niekto da pracu a zadarmo chce druhemu poradit a dakujem, ked je za co, hovori sa tomu slusna vychova... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@emil_novak anuloid je kazdopadne riesenie na dlhe lakte, vela kompromisov ak sistem nieje navrhnuty k tomuto rieseniu dopredu. Diferencny ventil funguje na zaklade porovnavaneho tlaku, ak nastavis hodnotu napr, 0.2bar, tak ventil sa zacne otvarat v pripade ze na vstupe donho bude vyssi tlak ako za nim, teda cerpadlo ho svojou silou otvori, komplikacie mozu nastat s tym, ze tc skor vyhlasi poruchu ako otvori ventil, alebo ze bude vodu prepustat neustale. Zase obycajne vytvorenie skratu, ti velmi znizi prietoky na vsetkych radiatoroch, co nebude isto vyhodne riesenie. Tc bude tlacit do skratu, teda sa bude "prehrievat" spiatocka aj ked to nebude zrovna treba. Idealne by bolo keby fakt das priestor jednemu radiatoru "kurit zo vsetkymi ostatnymi". Alebo dat na tieto tvoje zaslepene vyvody termohlavicu, ktora by sa otvarala, ked vsetky okruhy idu spat a cerpadlo este dobieha :-/
Odpovedať
@emil_novak prečo ešte jedno obehové čerpadlo (P1) priorita je - zachovať dostatočný prietok cez kondenzátor v tepelnom čerpadle. ak priškrtíte druhé čerpadlo (P1) jemu sa nič nestane keď bude tlačiť do blba, resp bude odstavené rýchlo priestorovou reguláciou. Ak priestorová regulácia odstavuje TČ to sa nedá ako žiarovka. Obehové čerpadlo P0 - v hydroboxe má vždy dobeh aspoň 5min, pokiaľ sa odstavý kompresor a dochladí kondenzátor.
Odpovedať
@emil_novak osobne pouzivam toto: https://www.imi-hydronic.com/sites/EN... a zatial max spokojnost
Odpovedať
@dzamino @fural @mirecr dakujem za odpovede. @mirecr ako to mate zapojene (co to presne riesi)?
Odpovedať
@emil_novak skusim ti odpovedat, to co mirecr linkol, je diferencny ventil, da sa pouzit na viac sposobov, pre teba je dolezite to, aby zabezpecil prietok okruhom(skratovym okruhom) vtedy, ked sa pozatvaraju termohlavice a hlavne cerpadlo musi dobehnut urcity cas, "kym sa tc vychladi". Zapoji sa ako skrat medzi vystupom tc a spiatockou. Ak hlavne cerpadlo tlaci vodu, vytvara v nej zvyseny tlak, ktory je priamoumerny vykonu cerpadla a odporu vo vedeni. Ak by si pozoroval tlak sucasne za a pred cerpadlom, videl by si, ze na vystupe cerpadla je tlak o nieco vyssi ako na vstupe. Tym, ze cerpadlo ma dobeh, po zavreti termohlavic vytvori "zvyseny"tlak (prakticky sa snazi pretlacit hlavou mur), strati sa prietok a tc vyhlasi poruchu. Diferencny ventil zapojis do skratu medzi privod a spiatocku. Ked sa hlavice uzavru, cerpadlo svojim vykonom otvori tento ventil a potrebny prietok dosiahnes na tomto ventile. Bude sa spravat ako bypass, treba sa snim vsak pohrat a trafit spravnu hodnotu tlaku, kedy bude ventil pracovat spravne. Za spravne sa da povazovat to, ze ventil nebude kurenie skratovat pocas poziadaviek na kurenie, a zabezpeci tc dostatocny prietok pri dobehu cerpadla. Tym ze ho kupis a namontujes myslim nemas co pokazit, keby to robim ja, zacnem skuskou na hodnote 0.2-0.25bar
Odpovedať
@emil_novak @dzamino to popisal uplne presne😉
Odpovedať
Podarilo sa to vyriesit ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?