Aký by ste zvolili spôsob vykurovania bungalovu 97m2?

Zdravim, ako uplny lajk sa chcem s Vami poradit o moznostiach vykurovania rodinneho domu typu bungalov. Ide o maly domcek so zastavanou plochou 116m2, pricom uzitkova plocha je 97m2. Postaveny bude z Ytongovych tvarnic 30cm, zatepleny polystyrenom 15cm stropna izolacia bude riesena mineralnou vlnou 30cm. Dom bude mat predpripravu na kozub. Kedze na pozemku nie je plynova pripojka rozhodujeme sa co vybrat. Elektrickeho podlahoveho vykurovania sa bojim z dovodu vysokych mesacnych nakladov Teplovodne podlahove vyk. v kombinacii s tepelnym cerpadlom - tam ma odhovaraju vysokymi prvotnymi nakladmi a ze na takyto maly dom to nie je vhodne. Zvazoval som este infrapanely. Viac menej nemam favorita ani predstavu preto pisem sem. Za Vase rady vopred dakujem
Odpovedať
@danieldaniel steny zatepli 25cm izolantu strop 45cm a môžeš kúriť čím chceš, infrapanely budú ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@danieldaniel Neviem prečo ti nevadí spotreba energie pri paneloch, či tú energiu do miestností dostaneš podlahou alebo panelmi na strope spotreba bude podobná. Ja som za teplovodnú podlahovku keď vymeníš kozub za krb cez nejaký zásobník by si ho vedel napojiť na kúrenie a ako hlavný zdroj by som išiel do toho TC, ono čím menší dom je a čím má menšiu spotreba tým bude TC lacnejšie ale samozrejme obyčajný elektrokotol bude vždy stáť menej, veď je rozdiel kúpiť niečo čo energiu vyrába a čo ju len posúva dalej. Ak by si ale našiel spôsob čo bude lacný na začiatku a rovnako aj pri používaní a pritom komfortný na používanie kľudne daj vedieť, lebo ja poznám len systémy čo majú vždy nejaké výhody a nevýhody.
Odpovedať
@martosko Dakujem za odpoved Ja hladam najlepšiu alternatívu a prave preto vznikla tato diskusia aby mi niekto skusenejsi poradil a ozrejmil prave vyhody a nevýhody jednotlivých systemov.
Odpovedať
my máme podobne veľký dom.. (zastavaná plocha118m2). Máme síce plyn, ale máme aj krbové kachle. Keď naložíme do kachieľ 2 ks brikiet, tak máme teplo, že môžeme chodiť v krátkych rukávoch. Keď sme dali 3 ks, tak sme museli vetrať. Takže, ak by si si dal el. podlahovku, ktorú ti skoro nezapne, keď máš dobré zateplenie a krbové kachle, tak Ťa tá elektrika nezruinuje. Kukni album. Podlahu máme väčšinou času studenú ako aj radiátori. Podlahovku máme len v kupúelni, WC a kúsomk pri francúzskom okne.
Odpovedať
@danieldaniel steny zatepliť EPS aspoň 200mm, naj 250mm, rozdiel v cene na celý dom do 600 eur. Strop min.vlna aspoň 40cm. Podlaha 200mm. Nerobiť komín a kotolňu v obývačke. Teplovodna podlahová a 6kw tepelné čerpadlo po dotácií s prehľadom do 7500 eur. Mesačné náklady na kúrenie do 35 eur mesačne. Žiadne kominy kozuby, krby a výmenníky...
Odpovedať
Ahoj máme dom 94m2 obytnej plochy. Steny 30cm Porfix EPS 20cm, podlaha 20cm, strop vata 50cm. Máme podlahovku s elektr.kotlom , lacnejšie krb.kachle cca 600Eur a klímu 3,5 KW, ktorá ovšem vykúri celý náš dom.Podlahovku sme mali zapnutú len raz a to keď sme ju zapojili a skúšali. My teda máme 75% okien orientovaných na južnú stranu a presah strechy nad nimi 1,4m. Teda počas chladných mesiacov nám veľmi pomôže vykuriť aj slniečko a v lete tam nezasvieti vôbec, lacné a super. Posledné dva týždne cez deň nekúrime vôbec a slnko dom vyhreje na krásnych 23-24st, prikúri sa len na večer ak je treba.Ale ako píšu vyššie treba pridať u teba na zateplení, kľudne na steny aj 25cm, podlaha tých 20cm a strop kľudne aj tých 40- 50cm. Keď sa v zime kúrilo cca 3 mesiace len klímou , kúrenie nás stálo na mesiac/35-40eur.Ale je to surová stavba tak rátam, že budúci rok bude lepší, záleží ale aj na tom aká silná bude zima. Prajem veľa šťastia.
Odpovedať
@dalibor17 tiež mám okná na juh no presah strechy len 50 cm a výška nad oknom po strechu tiež 50 cm , teraz cez obed svieti ešte do 2metrov na podlahu od mája už takmer nesvieti dovnútra ak máš presah 1,4 m svieti ti ešte teraz cez obed ked je slnko najvyššie dovnútra??? túto zimu je najväčšia len teraz ráno, to nebolo ani v januári len 2 dni boli pod -10
Odpovedať
@duzu Ahoj, áno svieti ešte aj teraz , slnko prestáva svietiť do okien začiatkom apríla. Ale zas máme aj východné okná a tie tiež krásne vyhrejú.
Odpovedať
@dalibor17 tak máš aspoň do obeda slnko z východu, lebo u mňa je práve poludnie okná presne na juh a svieti dovnútra už len 1,6 m, v januári svieti dovnútra od juhovýchodu po juhozápad, viac slnko vtedy nesvieti
Odpovedať
@btus @danieldaniel presne, ako vravis. Ak ma spravne zateplenie, tak ok. My tiez nemame plyn. Kurime len el. podlahovkou a spotreba el. komplet je 85€. Zatial sme teda nedavali ani kachle.
Odpovedať
Zdravím, ja mám tu istú dilemu ako danieldaniel, len s tým rozdielom, že to bude drevodom. Pre podlahovku som rozhodnutý, len neviem či elektrickú, alebo teplovodnú s kondenz.kotlom. Robil niekto porovnanie čo sa týka vstupných a prevádzkových nákladov? Popr. má osobné skúsenosti? Ďakujem.
Odpovedať
@danieldaniel zdravim, ja mam užitkovú plochu 75m2 a zvolil som tepelné čerpadlo v kombinácii s teplovodným podlahovým vykurovaním/chladením. Som max. spokojný a nemenil by som za nič iné. Plyn a rohože som zavrhol hneď na začiatku. Treba zvážiť všetky možnosti porovnať pre a proti a rozhodnúť sa čo bude naj riešenie pre Vás.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Na vasom mieste by som si dal troska vatcsie zateplenie hrubka cca 200mm na steny 400mm do stropu potom na kurenie klimatizaciu a TUV elektricky bojler +fve alebo solar S klimou budete v lete vediet aj chladit a naklady ci uz vstupne alebo prevadzkove budu ok
Odpovedať
Profilova fotka
@gryzzly ked mate na pozemku plyn tak jednoznacne kondenzacny kotol.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?