Akumulacny krb

Maniekto akumulacny murovany krb (zo samotu+magneziove tehly) chcem sa opytat ako je to ucinne ci sa oplati ist do toho alebo do teplovzduchu - lebo vraj akumilacne prave kvoli samotu a mag. tahlam su drahsie.. -teplovzduch nehreje dlho po vyhasnuti kdezto akumulacny hreje este nejaku dobu..
Odpovedať
Profilova fotka
co povazujes za "ucinne" ? , ja mam akumulacny krb, obstavba zo samotovych platni ... prvu skoro hodinu hreje krb len cez presklenie .. potom sa prehreju aj tie samoty ... ak je posledne prikurenie cca o 22:00 .. tak rano o 6:00 este na dotyk jemne vlazne dosky, pahreba uz davno studena. (zatial som kuril len smrekovym drevom, to rychlejsie prehori, tj ked prilozim o 10 predpokladam ze opolnoci je uz po ohni...)
Odpovedať
@portianko ako jasne tu hraje rolu este jedne fakt - vlozka.. su take ktore maju prikaldacie intervali 6, 8, 12 h !! Maju 2,3spalovania co znaci ze ked prilozim po tych 5-6 h sa ohen rozhori este samovolne a teda nemas stuhenu pahrebu ako pises ale to su vlozky od 2000e hore. Lebo ak mam vlozku beznu bez nejakych dalsich spalovani - co je len obycajna uzavreta nadova na zhorenie dreva tak je jedno co mas za obstavbu Ja som skor narazal na to ze teplovzduch hreje do vestkych miestnosti a akumulacny iba na ot mieste - pomaly prehireva vzduch a ten sa plynule (pomalsie) siri dalej - ze ako toto ludia vnimaju nie ze zakurim rano v zime v akumulacnom a kym sa mi najreje nejaka izba (kde aj tak musim mat pootvarane dvere) tak je druhe rano..
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 dost zalezi aj od dreva, ked som palil ceresnu, tam vydrzala pahreba s uhlikmi od 22:00 do 6:00 rano, tak som len "zorduchal", predpokladam ze s dubom / bukom to bude to iste ... mam vlozku hoxter ... neviem sice co su 2-3 spalovania 8-) , ale robi to presne co chcem, hori, hreje, nesmrdi a robi neskutocnu atmosferu ... nelutujem ani cen toho co som za to dal :) prieduchy do izieb ti rozvadzaju sice rychlo ale suchy "prepaleny" vzduch , co nemusi robit dobre alergikom ... treba zvazit .. zalezi na co to budes pouzivat .. ak na chate kde obcas prides a potrebujes rychlo teplo tak asi teplovzdusny .. ak doma na trvalejsie vykurovanie tak mozno aj kachlovu pec .. alebo ako kompromis akumulacny krb ... kolko ludi tolko chuti ...
Odpovedať
Ja som videl vložku obmurovanu magnezitovymi vložkami zo starých akumulaciek a ako napísal @portianko tak presne tak. Oni sa naakumulovali teplom a do rána odovzdávali teplo. Je to naozaj super vec.
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Ja som robil dcére kombinovanú obstavbu akumulačno - teplovzdušnú. Vložka La Nordica Focolare 70 ( 9,1kW, liatinová, 1., 2. aj 3.- terciálne spaľovanie). Obstavba je z 5cm Silca s prieduchmi do spodnej miestnosti. Vnútri okolo vložky poukladané magnezitové tehly zo starých akumulačiek. Do priestoru obstavby sú z vrchných miestností spustené dve "harmonikové" hadice nad krbovú vložku - samospád teplého vzduchu. Je možné zapojiť aj ventilátor na nútený obeh - zatiaľ nie je, ale funguje to aj tak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?