Akumulačné kúrenie

Mám takú predstavu o kúrení a chcel by som vedieť názor odborníka ale aj znalý laik alebo zo skúsenostiam. Dám si akumulačnú nádobu 800l, spolu z TUV 400l.Mala by v sebe dva ohrevné okruhy. Jeden okruh mi bude kúriť cez obyčajný pec na tuhé palivo a ako záloha v neprítomnosti elektrický kotol a druhý okruh by bolo zo slnečných kolektorov. Čítal som o super kotloch ELAK ale obyčajnú nádrž som našiel za 400€ a elak len kôli el. špirálam stojí 2000€ a kedže el. kotol mám aj ked starí ale to chcem len ako zálohu tak to neriešim. V dome by bolo podlahové kúrenie to znamená že voda sa bude kúriť cca najviac asi na 50 stupňov aby bola podlaha príjemných 28. Takže pri vykúrení celej nádrže by mala voda ochladiť z 50 na 40 až za tri dni podla výrobcu samo bez zapnutého obehového čerpadla. Bude takéto kúrenie pracovať v poriadku alebo to má háčik. Kúrenár ktorí mi to bude realizovať je odborník dobrý ale chcem počuť viac názorov. A ešte plus krb z teplovzdušnými rozvodmi ktoré sa použijú aj na rekuperáciu vzduchu.
Odpovedať
@caknk Na Kysuciach kolektory? =-) Aj Vám vypočítal ich zmysluplnosť a návratnosť? Existujú aj lacnejšie AN, ktoré majú 2 alebo 3 výmenníky + el. špirálu. Pogooglite trochu. 50°C do podlahovky je trochu moc. Nerozumiem vete: "Takže pri vykúrení celej nádrže by mala voda ochladiť z 50 na 40 až za tri dni podla výrobcu samo bez zapnutého obehového čerpadla." =-) To akože sa voda ochladí len o 10°C, ak sa z nej bude odoberať 3 dni teplo do podlahovky? Podlahovka bude na samotiaž, či ako? Čo znamená bez zapnutého obeh. čerpadla? Nou nou. A k tomu chcete ešte teplovzdušné rozvody? Odporúčam zjednodušiť!!! Zatepliť dom na úroveň "lepšieho NED", ostať len pri teplovodnom krbe s AN a el. špirálou, a ak rúry, tak na vetranie s rekuperáciou. Sol. kolektor postačí sezónny, dá sa doplniť časom. A hlavne odvíjajte návrh kúrenia od tepelnej straty domu.
Odpovedať
Počas tých troch dní by sa teplo z nádrže neodoberalo proste by tá voda len stála v nádrži a ochladila sa z 50 na 40 stupnou za 3 dni. Ak by sa teplota výhrevu vody v nádrži znížila napr na 40 a pokles na 30 tak ešte dlhchšie a naopak zo 60 na 50 kratšie. Krb s teplovdušnými rozvodmi chcem preto lebo v oblasti často krát vypadáva elektrika takže by to asi nebolo OK na teplovodnú krbvú vložku bez obehového čerpadla. To by som musel riešiť náhradný zdroj ktorí sám nabehne. No môj kurenár to vymyslel tak že keby aj el. vypadla a ja som zrovna v peci kúril tak samo obehom cez výškoví rozdiel a krátku trasu medz kotlom a AN sa kotol dokáže schladiť tak aby nedošlo k prehriatiu. Viem že na to sú expanzné nádrže ale takáto varianta sa mi dosť pozdáva. Jadine ma ešte trocha trápi AN miešaná aj z TUV lebo v lete budem musieť asi vykúriť celú nádrž, skôr bude lepšie to oddeliť a doplniť neakou riadiacou jednotkou na ventily.
Odpovedať
@caknk Aha, čiže ide o stratu kotla. No ale tá závisí od toho, v akej miestnosti je kotol.
Odpovedať
Tak to mi je jasné že ne ked je vonku, zas trocha o tom viem až taký vybúraný z toho nie som
Odpovedať
Dobrý den. Kde uvádíte tepelnou ztrátu domu a počet obyvatel domu ? To je základní podmínka pro další úvahy, co si tam dáte. Mě celekm vždycky dostane na kolena ta neuvěřitelná kombinace všeho možného. Když už musíte mít tolik různých tdrojů, tak dejte velkou AKU s několika spirálami, do kterých budete přivádět teplo z těch různých zdrojů. Ono to na obrázkách vypadá krásně, ale základní otázka zní : má to pro mě význam vrážet takové prachy do té strojovny ? Bude to fungovat samo i když já budu celou zimu ve špitále ? Atd. Takže nejdříve musíte vědět potřebu tepla na topení a potřebu tepla na ohřev vody. Pak plánujte a můžete se zozšoupnout , jak je libo. Ale v jednoduchosti je síla. S pozdravem La´da
Odpovedať
Takže po dohovore z odborníkom mi moju strojovňu ako ste to nazvali schválil ale aj trocha zmenil. A hlavne povedal že keď chcem kúriť drevom tak tie kotle sú také silné že pre podlahovku až predimenzované a je správna voľba dať aku. nádrž ktorá sa síce bude dlhšie nabíjať ale iba raz a ked ju nenechám uplne vychladnúť tak vlastne ušetrím hlavne tým že nebudem stále vodu vykurovať od začiatku ale neaké to teplo tam ostane.
Odpovedať
@caknk Áno, dobre. TUV sa ako bude pripravovať? V zime najmä pomocou vnorenej špirály = prietokový ohrev TUV a v lete el. bojlerom, ktorý bude až za aku nádržou? Alebo?
Odpovedať
Profilova fotka
@caknk ono čo tu popisujete sa mi zdá dosť zložité. skúste poslať schému tej zostavy ktorú plánujú u Vás namontovať. A aj pri kúrení platí -v jednoduchosti je krása.
Odpovedať
@poliacik321 Tož schému nemám ale ked bude tak ju tu rád odprezentujem. Ono sa to len zdá zložité. @blacksr TUV bude tak isto ako akumulačná no a v lete solar alebo el. en. No a čo sa týka návratnosti mi vravel že u nás na kysuciach je prepočet zhruba 7r. čo nie je až tak veľa a životnosť omnoho dlhchšia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?