Akumulačná nádrž s bojlerom.

Zdravim vas. Mam dotaz ohladom akumulacnej nadrze so zabudovanym bojlerom. Chcem do noveho domu kurenie na peletove kachle ktore budu bezat vacsinu roka na ohrev vody na podlahove vykurovanie + TUV ...zvysok roka (leto) kedy netreba vykurovat dom by som chcel TUV ohrievat bojlerom. Je mozne ohrievat bojler vo vnutri akumulacky spiralou nezavisle alebo mam radsej zvolit variantu akumulacna nadrz + elektricky bojler nezavisle? Dakujem za rady Dom 120 m2 (VELOX) ...EZ ešte nemám v rukách , zatial som len v stadiu projektu...
Odpovedať
@pado92 No ja mam kotol viadrus na tuhe palivo, AN 1000 l a elektricky obojzivelnik a som spokojny. V zime TUV ohrieva kotol a v lete elektrika.
Odpovedať
AN mas so zabudovanym bojlerom? a ten ohrieva v lete elektrika?
Odpovedať
Profilova fotka
@pado92 My máme presne toto kúrenie, v zime ohrievajú peletky a v lete solár. Ak chceš v lete teplú TUVčku musíš ohrievať celú akumulačku lebo ten zásobník na TUV je v nej vnorený a špirály sú v akumulačke nie v TUV zásobníku. A okrem toho aj tak by ti tá teplota utekala do tej akumulačky .
Odpovedať
@pado92 Bojler mam zvlast, AN mam samostatnu len na kurenie - podlahovka + radiatory.
Odpovedať
@mirooslav a v ostatnych rocnych obdobiach ked kuris peletami tak ohriatu vodu vyuzivas aj ako ako TUV? Mas kachle ci kotol? Ako casto dosypas pelety?
Odpovedať
Profilova fotka
@pado92 poviem takto , keď kúria peletky všetko teplé ide z nich , keď kúri solár tak z neho. Máme kotol OPOP nie kachle. Dosýpanie zaleží od veľkosti zásobníka , spotreby a tá od teploty takže ťažko ti na toto odpovedať . Ale čo ti môžem poradiť : dnes sa začal Aqua-Therm v Nitre , choď tam všetko ti tam vysvetlia viacerí výrobcovia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
ako si to vyriešil ja by som chcel niečo podobné ako ty
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Zdravim , keď chcem krb vodník je potrebné mať AN ?? Keď bude podlahové kúrenie ? A ako doriešiť leto a teplú vodu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@petercadca - najdi si dobreho kurenara, ak uz si teda robis z obyvacky kotolnu. schemy zapojenia mas tuto https://kamna.astranet.cz/shops/3790/... vzdy je lepsie zapojenie s AN ako bez nej.
Odpovedať
@petercadca nemáš technickú miestnosť kde dáš splynovací kotol na drevo + AN? ked máš kopu dreva? to má najvyššiu účinnosť a nemáš v obývačke dreváreň s kotolňou, krb je určený viac pre relax a kúrenie je druhotný efekt AN je na zvýšenie účinnosti stále sa môže kúriť na najvyššiu účinnosť pri bežnom výkone, ak je teplo musel by si veľmi dusiť na skle to ihned vidieť, kotol zadechtuje a rýchlejšie sa poškodí, v lete ohrievaj vodu v 80l bojleri umiestnenom i v kúpelke za hod ti zohreje z 10 na 40 st.
Odpovedať
@mgx chcem to robiť svojpomocne , kotolňa z obývačky nebude keďže sa bude jednať o obojstranný krb tkz. Tunel ... Ujko má podlahovku a kúri do nej kotlom bez AN ...
Odpovedať
@duzu bude to obojstranný krb , druhá strana bude v technickej
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petercadca tak sa mu rýchlo zničí nedá sa správne regulovať výkon, hlavne teraz musí dusiť , dechtuje a spáli i 2x viac, v krbe sa tak nedá kúriť vôbec ihned by si mal z neho kotol začiernené sklo, no kúri tak stále veľa ľudí stačí pozrieť na komín, pri správnom kúrení nemá byť takmer žiadny dym
Odpovedať
@duzu objem AN sa vypočíta podľa čoho ?
Odpovedať
@petercadca stačí zadať do google a máš plno odkazov napr. https://www.instalatershop.sk/blog/zj...
Odpovedať
@petercadca Ja mám AN s vnoreným zásobníkom na TUV a v AN je 6kW špirála. Tá slúži na ohrev či už TUV alebo vykurovanie v čase keď nekúrim v peci. AN má väčšie straty ako nejaký menší bojler, takže je tam o niečo väčšia spotreba elektriny, ale inak to funguje dobre a bez starostí. Je tam jednoducho termostat ktorý spustí špirálu ak voda ochladne. A to aj v zime keď nie sme doma a nekúrime drevom. Napríklad keď sme cez vianoce mimo domu na niekoľko dní. Fotky mám v albume ak by si chcel vidieť ako to vyzerá...
Odpovedať
@roboza A preco si tu akumulacku dodatocne nezateplil ako to robia ostatni ? :-)
Odpovedať
@dodik13 Mám to v technickej, ktorá slúži ako druhá kúpelna a 1-2 stupne vyššia teplota mi tam vyhovuje.
Odpovedať
@roboza a tvoj názor na vykurovanie bungalovu teplovodnym krbom ? Je tam potrebná ta AN ? A keď hej stačí takéto kúrenie ako hlavné ?
Odpovedať
@petercadca AN sa dáva preto aby mohol krb, či kotol spaľovať drevo stále na najvyššiu účinnosť, to môže len pri nominálnom výkone,spaľujú sa i plyny ktoré vznikajú horením, z komína nevidieť dym, ak je bez zásobníka musí sa regulovať horenie vzduchom - dusiť nespaľuje tak plyny a vidieť to ihned na skle vložky- tvorí sa decht i v komíne ,môže sa hocikedy chytiť horieť ak ho je viac , ako stále vykurovanie je účinnejší splynovací kotol, krb je hlavne pre relax a až druhotné je teplo
Odpovedať
@petercadca to nie sú dobré otázky. Tu ide o to ako tam chces žiť. Môžeš kúriť aj kuchynským sporákom, bez podlahovky a zrejme to prežijes v zdraví, ale chces tak žiť? Nechodíš do prace? A žena ako? Keď bude mať povedzme dve deti na krku a prvé čo bude musieť ráno urobiť bude vyčistiť krb a rozkurit, aby mala o 3 hodiny teplo v detskej izbe/spálni/ kúpeľni? Vidím že si z Kysúc, ja som z Oravskej Lesnej a moja manželka mala takú izbu že tam jednoducho mala vlastnú piecku. Keď som prišiel prenocovať tak som si z drevarne pekne na ruke doniesol do izby kôpku dreva aby som mal čím nad ránom priložiť. Všelijako sa dá, len niekde už je hranica kedy to už nestojí za to šetrenie. Tá akumulacka okrem iného akumuluje teplo (samozrejme), ja vykurujem drevom ale napríklad dnes ide podlahovka u mňa z akumulacky. Pôjdem nakurit ale až podvečer... Mimochodom, na chatách na Orave sa to robí tak že sa namiesto AN zapojí väčší bojler ako vyrovnávacia nádrž.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?