Akumulacna nadrz pre plyn a pelety

Idem stavat bungalov s kurenim na pelety aj plyn. Mam tam navrhnutu akumulacnu nadrz, kurenie bude podlahove. Poradte mi prosim vas ci sa tato nadrz hodi aj ku plynovemu kureniu, lebo architekt to tak navrhol. V zimnom obdobi by som kuril asi peletami a od jari a na leto koli ohrevu vody asi plynom. Tak isto mi poradte ci ku tomu nepotrebujem bojler, vraj uz je to v tej nadrzi, som laik v tychto veciach preto vas ziadam o radu. Dakujem pekne za kazdy prispevok
Odpovedať
@peterh1 Keďže idete ešte len stavať, tak dom spĺňa súčasné požiadavky (r. 2016), z ktorých vyplýva, že vám stačí kúriť len plynom. Netreba kotol na pelety, ani komín, ani AN. Na TUV dajte zásobník 100 litrov ku kond. kotlu, alebo dajte kotol so vstavaným zásobníkom. A máte ušetrených 5000 €.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterh1 mat plyn aj pelety, je ekonomicky nezmysel. Pelety nie su na prevadzku o tolko lacnejsie aby to odvodnilo nie malu investiciu, prestorove potreby a potrebu obsluhy a komina.
Odpovedať
@peterh1 Vobec sa ti neoplati kombinovat pelety a plyn. A to ani v pripade, ze tie pelety rovno ukradnes ;-)
Odpovedať
Aha takto, mne zasa architekt tvrdi, ze od r. 2016 je v platnosti zakon kde uz domy musia mat 2 zdroje, ci uz krb, solar, kotol na drevo...tak sme sa preto rozhodli pre plyn, ktory na pozemku je a alternativu pelety, lebo "vraj" samotny plyn nestaci koli novym normam ... takze vy hovorite, ze plyn staci? Oplati sa to koli spotrebe energie na podlahove kurenie do domu s rozlohou cca 130m2? dakujem vam pekne
Odpovedať
@peterh1 Prečo nejdeš len do peliet?
Odpovedať
@peterh1 Velmi svojsky ponata norma... :-N @pokakany_trpaslik Dovod?
Odpovedať
@peterh1 o dvoch zdrojoch - to je blbosť. Treba spĺňať: - merná potreba tepla na vykurovanie pod 50 kWh/(m2a) - merná potreba tepla na TUV - menej ako 12 (kategoria A), ale podľa normového výpočtu má každý vyše 20 (kat. B) - primárna energia: súčet merných potrieb resp. energií sa vynásobí faktorom zdroja a výsledok musí byť menej ako 108 v prípade plynu tá primárna vyjde Však si pozrite vo výpočte EHB, koľko vyšla ročná potreba tepla Qh. Krát nie 100%-ná účinnosť kotla a krát cena kWh získanej z plynu. Merná musí byť do 50, takže ročná bude max. 130 x 50 = 6500 kWh. Suma za plyn 330 € ročne. Za pelety by to bolo podobne. Je to ekonomický nezmysel, dávať 2 zdroje.
Odpovedať
Poradte mi teda co by som mal zvazit - krb nechcem, plyn mam pripojku, kotol na drevo nechcem ma ho otec a je s tym kopec roboty, pelety sa mi zdali jednoduchsie a menej narocne preto som ich dal, kamarat ma TC 2 roky a uz donho investoval lebo sa pokazilo, niektori znami maju solar - niekto je spokojny, niekto nie moc spokojny... co teda zvazit, co je " dobra " investicia? Dom este nestavam, je to v projekte, ale aby som to mohol zmenit ak sa este bude dat
Odpovedať
@peterh1 IBA PLYNOVY KOTOL. Solár sa tiež neoplatí.
Odpovedať
@peterh1 Vymyslas vymyslene. Plyn. Bodka.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterh1 architekta treba poslat na skolenie :). S TC to mas rovnako ako s cim kolvek inym. Niektore sa pokazia a niektore nie. A to plati aj pre plynovy kotol. Ak mas pripojku plynu pred barakom a nemas problem s plynom ako takym, plynovy kotol je jedine co potrebujes.
Odpovedať
Dakujem vam vsetkym pekne za rady urcite mi to pomoze! este ak mozte poradit co sa tyka zateplenia, tam mam navrh na 20cm, Stavat budem asi z tehly, nie je to moc. Nestacilo by do 15cm?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peterh1 aby ste splnili limit pre mernú potrebu tepla, treba dať určité izolácie, nepoľavovať murivo 25-30 cm + EPS 20 cm na murive ubrať dala by som radšej porobetón, je ľahšie dosiahnuť vzduchovú tesnosť, kedže moderné tehly sú durch deravé
Odpovedať
Profilova fotka
@peterh1 to sa takto z brucha povedat neda, dom je komplexna zalezitost a zateplenie stien je len cast vypoctu, takze tu na fore sa neda povedat ako to ovplyvni cely dom. To treba vidiet cely vypocet a to zase je casovo narocnejsie. Dolezite je doverovat projektantovi, lenze ked ten pride s tym ze je nutne mat 2 zdroje je to problematicke :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?