Akumulačná nádrž k splynovaciemu kotlu

Ahojte, mame taky problem: mame splynovaci kotol atmos 25kw, ktorym vykurujeme rod.dom (prizemie+podkrovie) o celkovej ploche cca 230m2 (vsetko radiatory, ziadna podlahovka) a kurenie nie je napojene na ohrev TUV. No a problem je v tom, ze hlavne na jesen a jar, ked teploty nie su az take nizke ale treba kurit (2 male deti ;-) ) sa nam stava, ze nam teplota na kotly vyskoci, kedze radiatory sa termostat. hlavicami uzavru a teda kotol sa musi chladit vodou, ktora odvadza teplo. A otazka je, ci by nenasla vyuzitie nejaka akumulacna nadrz, ktora by v takychto pripadoch teplo akumulovala, ktore by sa dalo neskôr vyuzit? Kolko litrova by asi mala byt? A ake mate s tym skusenosti, hlavne ma zaujima nejaky pomer kurenia kotlom voci kureniu akum.nadrzou. Moja laicka predstava je, ze by sa tym hlavne znizila spotreba dreva, kedze povedzme jeden den by sa zakurilo v kotlom, ten by vyhrial komplet dom a potom by naakumuloval nadrz, ktorou by sa kurilo nasledujuci den a tym padom by mohla klesnut spotreba mozno o polovicu...
Odpovedať
k splynovacke urcite treba nadrz a kurit naplno samozrejme najskor do domu a potom nakurit nadrz ....k 25 KW kotlu treba aspon 1500l nadrz ...samozrejme vsetko zavisi od tepelnych strat domu to neuvadzate ...
Odpovedať
a ako nejako jednoducho vypocitam tepelne straty? Je to dost komplikovana stavba - stary kamenny dom, na ktory sa neskôr dorobila pristavba z akoze porobetonu (to este robil pôvodny majitel) a neskôr bola rekonstrukcia pri ktorej sa zateplilo a nanovo urobilo podkrovie, ktore je z casti ytong a z casti drevostavba...
Odpovedať
Profilova fotka
Pokladajme dom za väčší, najmä, čo sa týka straty, výpočet Vám už nič neprinesie. Nádrž umiestnite takú veľkú, aké máte priestorové a finančné možnosti, ale 1000l by malo stačiť na vyrovnávanie výkonu kotla a tepelných strát, nabije sa za 4-6h prevádzky kotla a vystačí na jeseň na jeden deň.
Odpovedať
@mmato78 nedavajte mensiu AN ako 1500 l. ! Nesmiete zabudnut , ze musite na vykurovaci okruh dat trojcestny zmiesavaci ventil riadeny motorom a ekvitermickou regulaciou. Na spiatocku si dajte Termovar 70°C.
Odpovedať
@ludo65 inak viete vypocitat ze ak budem mat 15kw kotol a 1000l nadrz tepelne straty 4,5 KW ako dlho budem nabijat nadrz samozrejme pri sucastnom kureni do domu tj. iba podlahovka a kolko vydrzi uz nabita nadrz pri spominanych stratach???
Odpovedať
@doors454 Tento vypocet sa neda strielat len od buka do buka ako u Janosika. Ako dlho budete 1000l AN nabijat, zalezi na vychodiskovej teplote vody v AN. ;-) Kolko vam vydrzi je zavisle na : aku teplotu vpustate do podlahovky, na kolko stupnov vykurujete miestnosti, na kolko stupnov je AN natlacena, kolko ludi zije v domacnosti, atd. Tak ze vasa otazka sa neda ani priblizne zodpovedat bez tychto udajov. ;-)
Odpovedať
v piatok nam prvy krat spustali do chodu celu kotolnu. Novostavba- ytong 37,5 + 12 cm zateplenie. Kotol atmos dc22s, akumulacka 800 litrov. Prizemie podlahovka, poschodie radiatory. Otazka chlap nadstavil kotol na rozmedzie vykurovanie 80-90 stupnov- voda co ide z kotla. Nabilo ak.nadrz kt dosiahla asi 72 stupnov. V sobotu vecer sme nalozili plny kotol, na kotli tepl. cca 83 st.! V nedelu rano o osmej sme prisli do domu, na kotly cca 30 stupnov, teplota vody v akumulacke cca 22 st. Teplota vody v systeme asi 30 stupnov. Otazka- neviem ci nieco zle nadstavil pan kurenar ale sa mi to zda ze velmi rychlo sa stratilo to vsetko teplo v systeme. Vonku bolo rano cca 5 stupnov, cez den mozno 15. Nemalo by teplota v akumulacke klesat pomalsie ? neviem ci tam mame nieco zle nadstaven alebo co ??? Uz som z toho jelen.
Odpovedať
@bvlgari66 kolko m2 ma vas dom? Ako mate riadeny vykurovaci okruh? Trojcestny zmiesavaci ventil s ekvitermickou regulaciou? Ta 800 l AN na 22 kotol je malo. Minimalne 1000 l. ;-) Najlepsie by bolo ak by ste tu zavesil schemu zapojenia.
Odpovedať
@bvlgari66 - Nebezalo cerpadlo za ktolom (to ktore nabija aku nadrz) aj ked uz v kotly vyhaslo? tym padom by sa mohla aku nadrz vybit cez kotol. Co spina to cerpadlo (aky termostat)?
Odpovedať
@quako2 mozete mat veru pravdu. ;-) Na toto pani kurenari zabudaju ze ked je AN natlacena povedzme na 85 °C, tak to ladovacie cerpando ( Thermovar , Laddomat atd.) by malo vypinat podla teploty spalin ( 80-90°C) a nie podla teploty kotla. Inak sa stane ze to cerpadlo bezi az pokial sa cela voda ktora cirkuluje dodatocne cez kotol neochladi na vypinaciu teplotu cerpadla. Tak ze mozete mat uplnu pravdu.
Odpovedať
@quako2 @ludo65 no neviem, volal som kurenarov co to robili, ti nadstavili kotol teraz asi na cca 78-80 st. ventilator na cca 85 st. aby bezal pri tejto teplote. Samozrejme v kotli hori ventilator nejede lebo je nadstaveny aby ho vzopinalo az pri spomenutej teplote, ale ako sa ma tepl. zvysovat aby ho vzoplo ked nebezi ??!! A tak sa stalo nasledovne: Rano sme prisli vsetko zadechtovane, kotol, drevo v nom, cez spoje dymovodu tiekol decht na podlahu, steny zafrkane od dechtu ako kvapkal... :/ a ze to tak ma byt lebo ked sa kotol nadstavi na tepl.rozmedzie 80-90 st. (ako pisu aj v navode od vyroby) tak ze rychlo zhori drevo!!! Tak akoze uz som z toho jelen! A takto ako to nadstavli oni teraz ze drevo bude horiet dlhsie a ze aj akumulacka a cely system sa bude ochladzovat pomalsie.... Ale toto nieje kurenie, v dome zima, a kotol len samy decht, z komina dym ako z udiarni.. Viem akumulacka mohla byt aj vacsia ale priestorovo sme radi ze vysla aspon tato. .. No ale zatiel nechapem jej opodstatnenie kedze sa to sprava ako som pisal, ze vychladne od vecera do rana v prvom pripade, a v druhom ,,po opatovnom prenadstaveni kotla" ju ani nezohrialo,a cely dom tak isto-zima! Ako to zistim s tym cerpadlom za kotlom ze ako ma robit a ako robi? Je tam predpisany Ladomat k tomuto kotlu Atmos. Najnovsie nam tito odbornici povedali ze si to mame odsledovat samy ze ako sa bude spravat cely system a dom a podla toho ponadstavovat ..Skoda ze som do kurenia uplny laik! Clovek si da cele kurenie spravit firme, v tom ze to spustia odskusaju nadstavia ako treba aby to slapalo a urobene to sice je ale nebezi to ako ma, a potom trap sa... ! :/
Odpovedať
@bvlgari66 Heh. Tak to neboli kúrenari odborníci. No myslím že vtedy čo sa ti tak rýchlo vybila tá aku. je asi aj preto že si dom rozkuroval z nízkej teploty na dosť asi vysokú. Takže teplo sa môhlo minúť a 800l je na 230m2 ozaj málo. Ja mám 1000l a podlahu 150m2. Nakúril som nádrž na 55 stupňov a vydržala 6hod prvý krát a teraz vydrží asi 16. Treba pripočítať že tam nebývaš a kým naakumuluješ steny tak to bude trvať aj zopár dní.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bvlgari66 - pre teba nie je az tak dolezite kedy spina odtahovy ventilator, ale kedy spina cerpadlo ktore nabija aku nadrz. Ked si popisal problem tak to ale vidim na chybu v tom ventilatore. Jednoducho - tebe aku nadrz nie ze vychladilo,ale ani nenahrialo (pises ze rano bolo v kotly nespalene drevo...) Jednoducho v ktoly neboli vhodne podmienky pre horenie (komin nemal tah). Ak vies zmenit nastavenie toho ventilatora (termostat, ktory ho zapina), tak ho zniz povedzme na 40st. Ten ventilator ovladany termostatom je tam preto aby nesiel non-stop. Ale aby pri vychladnuti kotla vypol.
Odpovedať
@bvlgari66 ventilator musi bezat po celu dobu az pokial nedosiahne nastavenu max.teplotu na kotli.! Laddomat by mal spinat pri 68°C. 70-ku patronu aby ste mal hned od zaciatku ladovaciu teplotu 82-84°C. Podla toho co popisujete to neboli kurenari ale ............!
Odpovedať
@bvlgari66 nastavte ten kotol napr. na 84°C regulatorom tahu FR 124. Ventilator nastavte na 78°C. Ten ventilator musi totiz mat o 5-6% nastavenu mensiu hodnotu ako je nastavena teplota kotla. ;-) Toto nastavenie sa pouziva pri Termovare co ma patronu 72°C. Aku patronu mate v Termovare? ( pri akej teplote otvara ten termovar)
Odpovedať
@ludo65 ladomat zacne myslim ze pri 78 st. pustat teplu vodu do akumulacky, a ked sa nahraje voda v akumulacke na 29 st. tak zacne pustat do domu. Dnes to boli pozerat zase, nakladol ohen v kotli, vsetko islo ako ma tak ako som napisal vyssie pri spominanych teplotach. Ked je kotol zohriaty na cca 80 st., voda ide uz do systemu, tak vyplo ventilator., a po 2 hodinach som otvoril dvierka ze sa pozrem co sa deje dnu,a dechtuje to hrozne. Neviem ci to tak ma ci ako...Povedali ze kebyze bezi ventilator vkuse tak drevo zhori za 2 hod co je pravda. Lenze akumulacku nabija teraz slimacim tempom a do systemu do domu ide skoro skutena voda... Podla coho viem kolko litrovu expanzku mi treba k tejto sustave ?
Odpovedať
@bvlgari66 - lenze za tie 2h co by zhorelo drevo v kotly by bola aku nadrz. zo 60-70% nabita.
Odpovedať
@bvlgari66 tu nieco nepasuje. Kotol musi ist stale na plny vykon pokial vam nevyhreje hned od zaciatku dom a AN.!! Skuste sem zavesit ako prilohu tu schemu zapojenia.
Odpovedať
@bvlgari66 medzi otvaracou teplotou Laddomatu a vystupnou vodou z kotla sa pocita 10 az 12k. To znaci ak mate patronu 78, tak vystupna voda z kotla by mala mat 88-90°C. ;-) Ja mam dojem ze ten kurenar ze suflikant, a sa vtom sam nevyzna ;-)
Odpovedať
@ludo65 tak schema zapojenia je taka ako v navode od kotla :) ja ziadnu schemu nemam, kurenari zapojili a ma to slapat! Inak toto cele bol spustat chlapik co ma opravnenie na spustanie kotlov tejto znacky, kvoli prip. reklamacii... Ked to spustal tak kurenar len krutil hlavou ze on je z toho jelen z tej elektroniky! :D :D boa to je sen.. najlepsie by bolo kebyze ma niekto rovnaky kotol a rovnako zapojenu sutavu a poradit sa s nim ze ako funguje :)
Odpovedať
@bvlgari66 ved DC22S nema skoro ziadnu elektroniku, jedine ak by sa tam dodal ACD01 alebo SDC 9-21panel.Potom by sa dalo povedat ze je to pre laika zlozitejsie ale nie pre kurenara. ;-)
Odpovedať
@ludo65 no mam tam ten regulator ACD01, a s tym kurenar ma problem asi :D studujem si navod sam lebo spolahnut sa asi neda ze by mi to nadstavili spravne!
Odpovedať
@bvlgari66 to bolo ako co za servisaka co ma opravnenie na spustanie kotlov tejto znacky, kvoli prip. reklamacii ?? :-D Preco ti ten kotol nenastavil spravne? Ako dlho bol u vas ked sa kotol spustal? Toto je mozne len na Slovensku, v inom state by uz urcite to opravnenie nemal. ;-) Ja tvrdim stale ze na Slovensku je 99% fuserov co sa vydavaju za majstrov kurenarov. ;-)
Odpovedať
@ludo65 ako by bolo mozne riesit kurenie na tuhe + AN v tom pripade, ak clovek nie je trebars tyzden doma, aby to tam nepomrzlo ci sa moc neochladilo... tiez planujeme kurenie na tuhe aj tu akumul. nadrz.. len tak by ma to do buducna zaujimalo..
Odpovedať
Ja budem mat kurenie na tuhe palivo + AN a ako zaloha bude elektro kotol. Dam tam jeden termostat, ktory ked poklesne teplota v AN nadrzi na 25-30st, zopne stykac ktory zapne elektro kotol , ktory uz bude kurit len do kurenia (nie do AN).
Odpovedať
@borderka musis si najst dakoho co ti pojde prekurit obcas.. :-D
Odpovedať
@ludo65 bol u nas prv asi 2 hodiny, druhy krat ked sme ho volali ze to nejde tak bol mozno 3... A vraj si to cele mame odsledovat samy a ponadstavovat , vsetko dolezite je v navode ku kotlu a k regulatoru! Ten co nam zapajal cele kurenie tak ten povedal ze sa do tychto elektronickych veci nerozumie... Toto je sen. Tak ked nieco robim a zivim sa tym a zaoberam sa tym tak by to malo byt samozrejmostou aby mal aspon pojem aj ked nie je elekktrikar!!!
Odpovedať
@ludo65 A pan nas ucil ako zalozit v kotly ohen akoby sme boli dakde z marsu co vidme prvy krat ako sa kladie ohen v peci.. :-S
Odpovedať
@bvlgari66 to pouziva väcsinou pan kurenar, ked nevie ze co ma povedat. Ale nieco povedat musi :-D Ako pokracujete, uz ste to nastavil?
Odpovedať
@borderka je viacej sposobov ale najjednoduchsie je do AN namontovat elektrospiralu spinanu termostatom. Nastavit termostat spinania na 30°C a vypinanie na 80°C. Pokial nenajdete taky termostat co ma tento rozhah nastavenia, tak da sa to riesit aj cez dva. Jeden spina a dalsi vypina. Samozrejme ze ta elektrospirala sluzi ako razervny zdroj !!
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?