Akumulačna nádoba

Zdravim Vas, som pred stavbou ale zaujima na fungovanie Akumulačnej nádoby, ako tak zakladne info o tom mam čo to je, ako funguje.. Ale moja otazka je budem mať plynový kondenzačný kotol + teplovodný krb...kurenie v celom dome bude teplovodná podlahovka.....v zime okej dajme tomu ze bude 1000l akumulačka s bojlerom vo vnutri....plynový kotol bude ohrievat akumulačku, teplovodný krb tak isto... budem mat teplu vodu v podlahovke....teplu vodu na sprchu....ale čo v lete? V lete do krbu nebudem nakladať...budem mať plynový kotol....takze ten plyn. Potom musi celu tu akumučka ohriat aby som mal teplu vodu na sprchu alebo bude obrievať len ten bojler vo vnutri tych 160 či kolko litrov? Alebo budem k tomu potrebovať zvlast bojler vedla toho na leto? Kotol je navrhovaný Protherm Gepart dakujem za odpoved
Odpovedať
@galamg kombinuješ 2 systémy, tak ekonomika bokom. ja mám v AN1000 toto: https://www.regulus.sk/sk/rurkovy-vym... mne to nahrieva tč. ja by som riešil vodne kolektory strecha (max. učinnosť v lete) + kotol plyn. Krb beriem ako romantiku, dobrý systém na trvalé kúrenie kachľami pocítaj 10tis. (bývalý švagor bol kachliar). ak máš okolo 30 rokov, budeš kúriť aj v krbe, ja mám 40 a už by som to nedal (pohodlnosť)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravím. Nuž taktiež nechápem ten plyn a krb. Ale asi máš na to dôvody. K tvojej otázke. Akumulačné nádoby s vnoreným bojlerom sa robia aj kombinované. Tie obsahujú dva výhrevné hady jeden v hornej polovici okolo bojlera a jeden v spodnej pod bojlerom. Tak to máme u nás. Ale máme to ako bolo spomenuté vyššie. Máme na ne pripojené teplovodné solárne panely. Regulácia potom určuje, ktorá zóna má kedy prednosť. V lete je to tá okolo bojlera. V zime spodok, čiže kúrenie. My máme iba teplovodný krb a ten nahrieva celý objem akumulačnej nádoby. Ale to neznamená, že sa ohrieva celý objem naraz. Akumulačná nádoba je tlaková nádoba, v ktorej sa objem vody nemieša. Ak do nej vstupuje telá voda z hora a odoberá sa studená zospodu, tak sa najprv zahrieva horná časť a postupom času teplo klesá postupne ku dnu nádoby. Na teplomeroch vidieť na začiatku dosť veľké teplotné rozdiely medzi hornou a spodnou časťou nádoby. Naša je 1000l cca 2m vysoká. Často som "počúval", že krb a solár spolu sú hlúposť. Môžem zodpovedne prehlásiť, že nie je. Skôr naopak. V lete solár ohrieva ako blázon, že nevieme čo s teplou vodou. V zime krb nahrieva nádobu tak, aby sme vykúrili dom na 23 stupňov. 128 m2. A keď zasvieti slniečko tak aj solár cez deň trošičku pomôže. No toto nemôže byť smerodajné. Lebo celá naša obytná plocha je jeden priestor. A čo sa týka kúrenia v krbe. Ja mám 56. Vymetenie krbu a založenie nového ohňa mi trvá v prieme do 10 minút. A to nikoho nezabije. Lenivosť ale áno. Kúrime drevenými briketami. A držím palce pri stavbe.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?