Aku krbovu vlozku do bungalovu?

Akurat riesim krb a zistil som, ze vsetky vlozky su len na objednavku a dodanie 5-8 tyzdnov. Tak zhanam, kde by mali skladom. Chcel som romotop, ale neni, tak bude kobok. A teraz neviem ci je vhodnejsi model chopok, alebo kazeta. Chopok ma vykon 10kw a kazeta 6kw. Mam bungalov, kde je tusim tepelna strata 3,5kw. Ta kazeta sa mi zda trochu slaba. Plocha domu 100m2.Aky mam dat, poradte?
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx strata 3,5kW a 6kw je málo ? :-) Príjemné grilovanie....:-D
Odpovedať
@eagleowl su to len cisla, realita je vzdy ina.
Odpovedať
@originalx tych 6 kilo je na 100 stvorcov uplne dostatocnych
Odpovedať
Profilova fotka
ak máš 3,5kW stratu na celý dom, to ho máš superzaizolovaný. treba si dobre pozrieť projekt vykurovania, pri akých podmienkach máš takú tepelnú stratu (u mňa to bolo rátané na vonk.teplotu -9,3°C). Lebo ak chceš tým krbom len dokúriť v prechodnom období, alebo ním v zime kúriť, je rozdiel. tiež, či chceš mať prieduchy od izieb alebo len lokálne kúriť napr. v obyvačke. krb nie je stôl do kuchyne, kupuješ ho nadlho.. doporučujem si nájsť nejakého dobrého kachliara, ktorý ti s tým poradí, navrhne ti niečo a zohľadní aj ostatné podmienky. a zároveň ti ten krb postaví. :)
Odpovedať
skús pozrieť aj KRATKI.. je to polská značkae tak, aj polské veci vedia byť dobré ;) Ja mam objednaný konkrétne variant ZIBI 12kw bo inakší sa v tom momente objednať nedal.. https://www.gas-tm.sk/kratki-zibi-12-...
Odpovedať
@milanko18 momentalne maju krbari sezonu a ziadny nepride teraz. Kurit sa bude v nom celu zimu a rozmyslam dat aj prieduchy ak mi to priestor dovoli v strope. Krb si viem aj sam postavit, lebo co som videl diela majstrov krbarov, tak to bola katastrofa. Potrebujem vediet ci ten 6 kw nebude slaby ak bude velka zima vonku. Silny sa da priskrtit, ale slaby na vykone neprida.
Odpovedať
@stefanl nechcem nic objednavat, chcem vidiet a hned kupit.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx hmmm.. to mi pride navrh typu "pozriem sa z okna a poviem".. hlavne pri tych prieduchoch. ja prieduchy nemam, s tym ti neporadim. ja som chcel salavy krb, salave teplo. prieduchy ti budu virit prach. skus pohladat tu na MS na temu "krb s prieduchom". ak to chces na trvale kurenie v zime (tak som pochopil), tak by som siel do kvalitnejsej vlozky. su tu na MS aj krbari, skus sa pripadne opytat priamo ich. co viem, vseobecne tu koluje niekolko odporucanych, ako Hoxter, Spartherm, Brunner, Romotop. Jeden kamarat ma dokonca snacku Kaschutz, su to rakusania. On ma ale pecnu vlozku, salavu obostavbu. Len ta jeho vlozka stala okolo 4-5 tisic,co bolo nad moj rozpocet. Ja mam konkretne romotop dynamic. Asi taka stredna cesta vzhladom na pomer cena/kvalita/vykon.
Odpovedať
@originalx my sme kúpili romotop https://www.romotop.sk/krbove-vlozky-........ neviem z dlhodobého hľadiska posúdiť ci to bol dobrý výber ale zatiaľ sme spokojný. Jeden pán ich objednáva viacej a potom ich predáva, brali sme cez neho lebo ako si písal je tam dlhá dodacia lehota
Odpovedať
@originalx Tepelnu stratu mas 3.5kw pri -12C. Aku velku plochu ti zabera miestnost kde budes mat krb? 40m2? Cize pri -12C by si potreboval na vykurenie obyvacky 1kw kachle :-) Teply vzduch ti nepojde pozriet do ostatnych miestnosti, pokial ho tam nedodas. Pokial budes skrtit tak by ti mohli posluzit i 6kw viac urcite nie skor menej!
Odpovedať
@rkorba obyvackokuchynu mam 60m2, krb bude v strede domu. Takze ta 6kw kazeta bude dostacujuca?
Odpovedať
@milanko18 tiez mam trochu obmedzeny rozpocet, takze tie premiove znacky mi asi nehrozia. Chcem sa vojst do cca 3-5000€ komplet so vsetkym.
Odpovedať
Článok sa načítava...
krb je casto zriedka pouzivany a podla toho treba do neho aj investovat...vela ludom co nahadzali tisicky do krbu a kominu...to stoji a kuria parkrat do roka...
Odpovedať
@radoslavc ja som celu zimu doma pri peci, tak kurit v krbe bude pre mna pozitok. ☺
Odpovedať
@originalx ked ma vykon 3-6kw tak by to mohlo vyhovovat Nekupuj zbytocnu drahotu. 1200 vlozka, 500 obostavba a do 1000 komin a fertig.
Odpovedať
@rkorba no ty si z lacneho kraja. 😀 Vlozka od 2-3000€, material na obstavbu min 1000€, komin mam, zula na krb 1000€. Tuto som myslel: https://www.kozuby-vano.sk/chopok-kaz...
Odpovedať
6 kW vam staci v centre domu akurat by bolo vhodne to teplu distribuovat po celej ploche domu. Okolo krbu teplotu nevydrzite a po rohoch miestnosti a popod okna budete mat predpokladam nizsie teploty. Neviem ja krby nemusim.
Odpovedať
@originalx tak potom pardon, ty musis byt kuric profesional :-) Mne uz 2500 za to pripada vela, ked to budem mat len na prilezitost, cize nic k zivotu potrebne :-o
Odpovedať
@originalx ty chceš v dnešnej dobe vykurovať len krbom? vieš že jeho výkon sa nedá veľmi regulovať?nerovnomerné teplo v celom dome,ak už rád kúriš drevom zaobstaraj si splynovací kotol s AN a podlahové kúrenie,polroka i TUV lacnejšie, všade budeš mať teplo aké budeš chcieť a spáliš o polovicu dreva menej
Odpovedať
@duzu nechcem vykurovat krbom, nikde som to nepisal. Vykurovat budem plynom a sem tam klimou. Krbom budem kurit pre pohodicku, lebo teplo z krbu je prijemne a na ohen sa dobre pozera . Na to je krb, aby v nom bol ohen.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx nooo, mne si vyssie odpisal, ze kurit v nom budes celu zimu. to sa trosku vylucuje s tym, co pises teraz. jedine ze plynom (podlahovka? radiatory?) by si kuril izby a otvoreny priestor obyvacka+kuchyna by si vykuroval/dokuroval krbom. potom ale absolutne nevidim zmysel v prieduchoch. ja to mam tak - krb je v obyvacko-kuchyni, so salavou obostavbou a ked v nom zakurim, tak mi vykuri cely ten priestor aj chodbu (pozri si podorys mojho domu v albume). ziadne prieduchy, nic. Len prijemne salave teplo. Tiez mam hlavne kurenie plynom, podlahovkou. A krb s ohnikom je pre pohodu. Ale urcite tym nebudem kurit celu zimu. Iba teraz, ked je prechodne obdobie, aby sme mali prijemne teplucko (podlahovka je zatial vypnuta).
Odpovedať
@milanko18 Dobre si to pochopil, kurit budem plynom podlahove kurenie v izbach a krbom pre pohodu v obyvackokuchyni a chodbu. Este neviem ci budu prieduchy, teda ak sa bavime o rozvode vzduchu do izieb. Cisto salavy moc sa mi nechce stavat, kedze tie tvarnice su malych rozmerov a je s tym piplacka, skor dam akumulacne tehly do obstavby a plast zo superizolu. Ano budem v krbe kurit celu zimu, ale nie ako hlavne kurenie.
Odpovedať
@originalx Mozno mas trosku skreslene predstavy. Kurenie podlahou vytvara vybornu pohodu a plynove je velmi lacne, krb je teda cisto len na amosferu, preto riesit vyon je blbost, strata domu sa pocita pre najvacsiu zimu, to znamena ze pri napr. 0 je ovela nizsia, strata tej miestnosti je potom dosova par desiok watov. Z krbu ide brutalne teplo, v tej izbe ked zakuris budes ma trvale otvorena okna. Druha vec je ze zas nemozes dat maly lebo to vyzera otrasne. Dalej to kurenie celodenne? nosit drevo, vyberat popol, vzdy vyde trochu dymu .. zabudni ze to budes robit kazdy den cely den. A nakoniec nebolo by od veci potom prisposobit kureie - vypinanie okruhu - daka regulacia
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx prieduchy - ano, myslel som rozvody do izieb. salava obostavba - vyhoda je, ze teplo z krbu sa prenasa hlavne do materialu a nejde von cez sklo. iste, tadial ide dost tepla, ale ked skurim dve davky dreva (prva hori cca 1-1,5h, potom dolozim a dalsia asi 1h), tak obostavba je az horuca (da sa dotknut) a teplo drzi cca 9h. Toto je velka vyhoda, ze nemusim kazde 1-2h nakladat. Co som odkukal pri stavbe toho krbu - samotna vlozka je oblozena magnezitovymi tehlami a vonkajsi plast je z liateho samotu. ziaden superizol. ten je iba na odizolovanie susednej miestnosti a stropu. naco si postavit krb a mat z neho teplo, ked to potom obizolujem? ja som sa velmi s krbom nechcel ponahlat. cca takto pred rokom mi kachliar postavil komin a niekedy koncom februara mi prisiel postavit krb, ked som uz mal komplet omietky, podlahy, stropy, malovku. Dodatocne sa maloval iba krb samotny. ja som chcel krb ako alternativu kurenia (aspon pre spolocne priestory), avsak nechcel som mat v obyvacke saunu (cize velke presklenie a prieduchy). preto salavy krb. povodne som chcel mensiu kachlovu pec, avsak na to som mal malo miesta...cize som musel robit kompromis. vzdy sa daju veci urobit inak, aj lepsie, hlavne ty musis na 100% vediet, na co ti krb ma sluzit, ako ho mienis vyuzivat, atd. a co sa tyka obsluhy - trva to tak 10min vybrat popol (mam bezrostove ohnisko), doniest drevo, nalozit, zakurit. ziadna tragedia :)
Odpovedať
presne suhlasim s tym co napisal Milanko18 - my mame 140m2 bungalov a dali sme si romotop dynamic 2 + mame rovnaku tepelnu obostavbu - magnesit a samot. Ked som tam dal uz 3 davku dreva tak to prekurilo priestory o 4 stupne a realne by clovek musel vetrat aby tam vedel existovat. Preto prva mala davka na rozohratie krbu a druha normalna plne staci na 9hod kurenia - takto to ohreje priblizne 2 stupne za vecer co je prijemne teplo aj atmosfera a vieme pri tom existovat. Realne ale asi aj tvoja zena bude chciet teplo vsade - spalna, kupelne atd. To krbom nevykuris, takze zeny uprednostnuju potom plynove kurenie celého domu aj pred romantickym krbom - takze je to realne zalozny tepelny zdroj a atmoska. Trvale kurenie pocas zimy len pre zimomilne zienky a pracovitych chlapov co sa o to budu starat.
Odpovedať
@originalx ja by som to nekombinoval, plánuješ veľa zdrojov tepla s vysokými vstupnými investíciami ,miesto dalších si mohol mať na prevádzku jedného, radšej by som kúpil el . kotol za pár šupov bez akéhokoľvek servisu a na kúrenie 10 r.
Odpovedať
@originalx uf teraz som pozrel prvý príspevok TS len 3,5 kW podobný dom prezentovala @blacksr a na kúrenie i vodu používa len čisto 200 l el. bojler s 2 kW špirálou a stačí jej to, ved to môže vyhrievať celý deň tak má vždy rezervu, TČ by bola nenávratná investícia
Odpovedať
@sysell tam kde mam dom byva vzdy o 5°C chladnejsie ako inde, tajze tam kde bezne staci malinka vlozka s 4-5 kw, tak tu asi bude treba vykonnejsiu, preto riesim ci tych 6 kw nieje nejak malo. A neries ci budem, alebo nebudem kazdy den kurit, ver, ze budem, mam vzdy 5 mesiacov volno a sedim doma na gauci a prikladam do krbu a bavi ma to. 😀
Odpovedať
@duzu krb chcem koli estetike a tepelnej pohode, financie neries a nechcem ani kurenie na elektriku, budem mat plynove, to myslim je ok.
Odpovedať
@milanko18 nemas nejake fotky ako ti to staval, lebo akumulacny sa trosku tazsie stavia ako teplovzdusny? Krbarom to nechcem davat stavat, lebo obkladam krby a videl som ich diela a kazdy jeden zle postaveny, hlavne, ze sa tvaria aki su majstri.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?