Ako zabrániť kondenzácii vody v odvetrávacích rúrach?

Dobry den, byvam v cerstvo postavenom dome (bungalov) a zistila som, ze z kazdej odvetravacej rury (WC, kuchyna, spajza) vyvedenej kolmo nad strechu, kvapka skondenzovana voda (este je zima). Poradili nam zateplit kominy, co sme aj urobili a vsetky rury sme na strechce obalili dosledne (2 vrstvy) sklenou vatou. Kvapkanie sa zmiernilo, ale ani zdaleka neprestalo. Kominy maju v streche dlzku cca 1m, nad strechou mozno 10-20 cm. Akym sposobom (kolenom?, sifonom?, bocnou hadicou vyvedenou do odkvapu?) sa da zabranit kvapkaniu z tychto rur? Okolo ventilatora je navlhnuty strop a ked namontujem digestor v kuchyni, bude kvpakat rono do jedla. Dakujem vsetkym za odpoved a pomoc! miska
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj ja som to riešil hneď jak som staval lebo to poznám predtým jak som býval na bytovke tak aj pri silných hnaných dažďoch nám tieklo prúdom.Rúru s komínika nad strechou voľakde pod strechou asi po 70cm alebo koľko tam máš miesta musíš redukciami zúžiť na cca 50-ku zviesť do sifónu (aby si vo ventilácii necítila kanál) a sifón odvedieš rúrkami alebo hadicami do odpadu. v miestach nad redukciami napojíš T-kus odbočka do boku do ktorej napojíš flexi hadicu z ventilácie...na ktorej môžeš ešte zatočiť také esíčko dohora a potom kolmo dole k ventilátoru. daj si tam aj spätnú ventilačnú klapku aj keď ventilátor a digestor má daj si ešte jednú poistnú keď sú silné vetri tie plastové bez pružinky búchajú,tú hliníkovú hadicu po ten T-kus v povale môžeš aj obaliť vatou-izolovať. z bočnej prípojky prúdi vzduch a všetko či vytvorený kondenz alebo dážď kvapne dole do sifónu. môže sa stať ale to je výnimočná situácie pri nízkom tlaku ze budeš cítiť kanál z ventilácie, digestoru to sa odparila voda zo sifónu... stačí ju len doliať mne sa to stalo za dva roky len raz. ale pri tvorbe častého kondenzu sa to nemusí stat nikdy.
Odpovedať
Profilova fotka
Meditovať o vyspádovaní potrubia je neskoro, nedoporučujem prechody cez strechu , ale vodorovne a dolu na fasádu, ventilátor na fasáde.ale to už asi nie je možné.Máte dve možnosti: počkať kým klesne vlhkosť v dome (pol roka), treba preto kúríť ešte aj v neskorú jar, alebo dočasne otvory nepoužívať, teda zapchať. Sledujte vnútornú vlhkosť, po poklese na 50% to prestane.
Odpovedať
Profilova fotka
Odporučil by som ti dať klapku do vetracej rúry... v mieste kde končí izolácia (rozdeliť teplú a chladnú časť v rúre- potrubí).... nezabráni to celkom vzniku kondenzu ale zminimalizuje jeho tvorbu...
Odpovedať
Profilova fotka
Napis z akeho materialu mas rury. Plast? Kov? By som rozrezal ruru v streche aby medzi vychadzajucou z domu a vchadzajucou rurou do domu bola medzera 5cm a na to miesto vyrobil prsten z XPS polystyrenu a obtmelil to. XPS oddeli chlad od tepla. XPS je vzduchovo tesnejsi ako ine polystyreny.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
najlepsie a najjednoduchsie riesenie je netahat ruru priamo od ventilatora hore ale hned v podkrovi dat 90st. koleno asi 50cm nad dekou, izolaciou potom cca 50cm kusok rovnej rury, dalej jeden "T" kus a z neho tahat ruru ore nad strechu. z rozbocky "T"kusu zostane jeden otvor nevyuzity a pod neho dajte misku popr. vedierko a odparovanim by sa voda mala z tejto nadoby stracat alebo casom vyliat.
Odpovedať
Profilova fotka
aj my mame tento problem a len nam ide rurka na koaxial do podkrovia a skondenzovana voda nam steka do izieb cez zastrcky - este nebyvame len vykurujeme domcek, co s tym?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@jan45 Cim zapchat takyto otvor? Mame pri jednom ventilatore podobny problem. Najradsej by som ten ventilator uplne odstavil, pretoze je aj tak cca 15 cm od okna.
Odpovedať
Profilova fotka
@maskalinka ja som mal taký problém ako píšeš a hore na povale som tie trubky zalepil izolačnou páskou a už nekondenzuje a nič neviteká
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe čímkoľvek poréznym, PS, sáčok s drveným molitanom, handry, treba len zamedziť prúdeniu vzduchu.
Odpovedať
Dakujem za odpoved @jan45. Ja som si najskor myslel, ze je tam voda kondenzuje na SDK. Poriadne som to oblozil vatou na povale, ale na druhy den opad mokry flak. Ked som odmontoval ventilator, doslova sa z neho vyliala voda - cela ta rura bola zvnutra mokra. "Majstri" tvrdili, ze to bude kondenzovat tak par kvapiek za den. Clovek aby neustale bol o krok pred ludmi, ktori sa tym zivia. A tuto vec som teda velmi podcenil zda sa :)
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe predpokladám, že je to novopostavený objekt, rok,dva ešte bude vlhký, potom sa to ustáli. Je možnosť použiť odvlhčovač, ale býva sa príjemnejšie pri vlhkosti 70%
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 ano, je to novostavba. Ale taky isty ventilator je na samostatnom WC a tam to nerobi. Len v kupelni. Ale tu sme akurat cez vikend prvy krat pouzili a bolo tam asi velmi vlhko. Inak nemam pocit, ze tu je prilis vlhko, aj ked len subjektivne - nemeral som to. Este pred par tyzdnami tu ale bolo dost vlhko. Zapchal som to, velntilator nebudeme nejaky cas pouzivat a vetrat sa bude oknom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@jan45 tiez mame podobny problem u nas v kupelni v strednej casti domu, kde odvetranie sa riesilo kolmo cez strechu. Do toho odvetracieho potrubia sa instalovala aj "objimka" na vypust kondenzatu (http://www.univent.cz/web/cs/product/...), ale ten kondenz sa ako keby tvori este pod tymto dielom, takze to kvapka naspat na dlazku. Ide tiez o novostavbu, zmena vedenia odvetracieho potrubia je viac menej nemozna. Vy teda tvrdite, ze casom sa to upravi? Moj laicky napad bol taky, ze tu ruru zvnutra vystlat nejakou penou/alebo inym savym materialom, ktora by vlhkost zadrzala, resp. zabranila tomu aby kvapkala na zem. Zaroven ked by sa zopol ventilator, prudenim vzduchu by sa ta pena mohla vysusit :D
Odpovedať
Profilova fotka
@wi5hmaster fungovať by to mohlo, ale možno by pomohla aj miska zavesená pod otvor.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 No ale ja by som chcel na koniec tej rury dat ventilator a cielom je aby mi do neho netiekla voda. Tak mi to s tou miskou nevychadza. Inak by to asi bolo riesenie. Mozete este trochu rozviest to, ze casom sa to v novostavbe upravi? Ako to bolo myslene? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
ventilátoru voda nevadí, steká po stenách. Súčasnú vlhkosť máte okolo80% a steny sú podchladené lebo sa ochladzujú odparovaním vody. to sa po cca roku upraví, ďaľšia vykurovacia sezóna už bude iná.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
"ruru zvnutra vystlat nejakou penou/alebo inym savym materialom, ktora by vlhkost zadrzala".... podla mna by sa ten material nasal vlhkostou a casom zacal plesniviet. Skor by som to zaizoloval zvonku. Jednoznacne treba pouzit tzv. kondenzacny kus, ktory treba namontovat co najblizsie k vyusteniu (na strane interieru)...z neho potom sa da ozviest kondenzat napr. do kanalizacie. Na to vsak treba mysliet uz pri realizacii ventrania. Prikladam fotku ako to mam ja, nic mi zatial do interieru nekvapka. Riesim vsak iny problem, s kondenzujucou vodou v potrubi ktore je na tej chladnej strane (na povale). Je to izolovane potrubie (10cm vrstva PS dookola), ale studeny vzduch sa aj tak dostane do potrubia cez otvoreny koniec (hoci mam aj 2x spatnu klapku) a konenzat sa tvori vo ventilatore. Ventilator je vo vodorovnej polohe. Ono to sice vyteka z potrubia von, ale aj tak sa tam iste mnozstvo kondenzatu vytvori. Dnes som izolaciu trochu vylepsil, uvidime ci pomoze.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@matus158 ak je ta schema to co mas spravene, mas tam zasadnu chybu. Vystup vzduchu nema byt do podkrovia ale do exterieru, raz ti ta vata riadne navlhne a bude ti uzitocna ako mrtvemu zimnik. Ak ti nezacne zrazat a namrzat voda folii pod krytinou a nezacne plesniviet drevo na krove, budes mat obrovske stastie, Lapac kondenzu mal byt za ventilatorom a vsetky vzduchovody mali byt vyspadovane do lapaca kondenzu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Vdaka za reakciu. Ano, viem ze v klasickom dnesnom stavebnom procese sa musi odvetranie vyviest do exterieru alebo nad strechu. Ale toto je neobyvany pojd, dom je este stareho typu, nie je tam izolacia medzi krokvami. Zatepleny je strop (deka). Takze pripadna para sa rozptyluje v priestore, strecha je "otvorena" alebo ako to nazvat. Skratka, v zime je tam tiez riadna zima 🙂 Co sa tyka lapaca kondenzu... ak som Ta pochopil spravne, tak aky vyznam ma dat lapac kondenzu za ventilator - cize dalej od odvetravaneho priestoru? Ja predsa chcem odvadzat kondenzat, ktory by inak stekal po rure a potom kvapkal cez vetraciu mriezku do miestnosti, prec. Pri mojom terajsom rieseni mi do miestnosti nesteka nic, pretoze sa to zachyti v lapaci a ten u mna plni svoju funkciu perfektne. Na stranke, ktora sa venuje ventraniu (nechcem tu davat URL) som sa docital "U horizontálneho potrubia sa odvod rieši spádom potrubia mimo objekt." Co je vlastne moje riesenie, len to (zatial) nemam vyvedene mimo objekt, ale len do spominaneho pojdoveho priestoru pod vetranou strechou 🙂 Ja riesim problem prave na opacnom konci potrubia, pred ventilatorom. Na nejakom ceskom fore som sa docital, ze je vhodne dat spätnu klapku aj na koniec potrubia. Aby sa minimalizovalo chladzovanie potrubia studenym vzduchom.
Odpovedať
@matus158 mal si dat potrubie vertikalne, do vertikalneho si mohol dat aj potrubny ventilator. Toto mas cele blbo navrhnute. Za normalynch okolnosti sa bud dava cele vedenie zvislo a za ventilator sa dava kotlik na kondenz. Kotlik na kondenz umiestneny tam kde ho mas ty sa pouziva u ventilatorov s mriezkou umiestnenych v sadrosi. Alebo sa da kotlik na kondenz do vertikalneho odvodu, hned za prechod cez stenu, ale vystup sa vyspaduje od kolena dole a kondenz vyteka za fasadu do exterieru. Poriadne vyspaduj tu ruru aj s ventilatorom smerom dole od kolena a podloz tam lavor a budes ho chodit pravidelne vylievat. Ked ti z rury tecie do ventilatora, tak mas tam nulovy alebo len symbolicky spad
Odpovedať
Profilova fotka
ano mam potrubny ventilator DALAP AP125Z. V podstate to este je mozne prerobit aj na zvisle-vertikalne riesenie. To jedno koleno mozem vybrat a cele to pojde zvislo. S kondeznacnym kotlikom uz neurobim nic, k nemu sa uz nedostanem je v priestore nad sadrovym stropom vo wcku a rozbijat to teraz nebudem. @zita19 Mohol by som ta poprosit o laskavost? Vies mi tvoj navrh dat na papier a poslat mi? Dakujem 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?