Ako vypočítať tepelné straty rodinného domu?

vedel by niekto poradit ako vypocitat tepelne straty RD? je na to nejaky program na internete alebo sa najde niekto kto by vedel poradit?
Odpovedať
1
2
13
tu http://www.pasivnidomy.cz/software-pa... sa dá stiahnuť program, relatívne jednoduchý, pre orientačný(!) výpočet potreby tepla na vykurovanie. Komplexný, nie len orientačný výpočet je však pomerne zložitá záležitosť a obávam sa že aj s programom by ste sa relevantných výsledkov tak ľahko nedopočítali. Profesionálne to robia projektanti TZB (technického zariadenia budov), takže si treba nejakého zohnať, alebo aj na stránkach IEPD (hoďte do googlu) by ste sa o tom mohli niečo dočítať. Oni tiež robia tieto výpočty, ale s prihliadnutím na optimalizáciu ideálne do pasívneho štandardu, skrátka trochu širšie poradenstvo v tomto smere ponúkajú, čo by sa asi odrazilo aj na cene. Ale možno sa s nimi dá dohodnúť aby urobili iba výpočet tepelných strát. Bežne je to však práca TZBárov.
Odpovedať
@adam_janka Ručne sa to dá aj takto: http://forum.tzb-info.cz/116832-navrh... Ak si chcete vyrátať, či skontrolovať návrh podlahovky, ktorý by mal vychádzať z tepelnej straty JEDNOTLIVÝCH miestností, existuje free program Forfox Univenta.
Odpovedať
Profilova fotka
Pridám aj ja jeden link na zaujímavý web. http://www.klasici.sk/node/366
Odpovedať
@blacksr - jezis maria...
Odpovedať
@adam_janka nahodou mne tato diskusia na TZBinfo dost pomohla porozumiet problematike TS.
Odpovedať
@adam_janka .ide o to ako ste vedomostne a fyzikálno matematicky zdatní...či viete ktoré sú aké pojmy a čo znamenajú..ak nie..radśej by som našiel odborníka. predpokladám , že by Vám to malo slúžiť na výpočet koľko vlastne budete kúriťa ćo vás to bude stať, resp. na optimalizáciu materiálu a skladbu domu z ćoho stavať?
Odpovedať
@pr - presne tak... vsetci s anas pytaju ake ma dom tepelne straty.. ci uz chceme nacenit el. podlahove kurenie alebo klasicke podlahove kurenie....tak kedze nevieme tuto hodnotu tak nam nacenili el. podlahove kurenie pre 120W na 1m2...a nevieme ci to bude ok alebo malo...
Odpovedať
@adam_janka Ja som vás varoval :) Ak o nejakej kurenárskej firme uvažujete vážnejšie a ak je to dobrá kurenárska firma, určite majú človeka, ktorý to zrátať vie, tak si to skúste dať vypočítať u nich. Asi to nebude zadarmo, ale možno spustia, keď zacítia, že by z toho mohol byť aj väčší kšeft.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte viete mi prosím pomôcť? Chcem zistiť tepelné straty domu a v technickej správe mam toto : Tepelné straty objektu : 10800W, príprav túv:8000W. Ročná potreba tepla vyrataná na 28,6MWh.r t.j.102,95GJ.r Ďakujem
Odpovedať
@robertoba ved to tam mas napisane ... 10,8 kW Alebo s cim chces pomoct?
Odpovedať
@robertoba To je šialene veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr prečo šialene vela? Koľko majú bežné NED?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robertoba Podľa veľkosti... na to sa nedá odpovedať. V plyne by tých 28,6 MWh bolo 1400 €. V elektrine 3300 € ročne. Ak má ísť o NED, je to asi veeeľký domisko. Ešte nerozmiem tomu, načo je na TUV výkon 8 kW...
Odpovedať
Profilova fotka
@robertoba a v technickej správe je aj navrhnuté také zateplenie aké si dal?
Odpovedať
@robertoba .....28,6MWh.r...to je hádam omyl..nie? veď to je bože 28.600 kWh/r.... to je nejaká továreň?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @lucinka33 Dom je podkrovný, úžitková plocha 146 m2, zastavaná 96m2, čo sa týka izolácii dodržím všetko ako malo byť. Ja sa v tých číslach nevyznám, avšak rieším otázku kotla a furt sa pýtajú na plánované straty... Neviem či 8kW je na túv vela, malo netuším. Preto sa pýtam tu,viem že sa to ráta na m2. Ma to byť NED.
Odpovedať
Profilova fotka
@pr to som opýsal z technickej správy, hmmm nestrašte ma.
Odpovedať
@robertoba Ten výpočet je zle, ak je to výpočet k domu, ktorý vidím vo fotoalbume. Ale totálne zle. NED? Merná potreba je takmer 200 kWh/(m2a). Asi je to potreba na kúrenie aj TUV? Ak aj, tak stále je to moc. Prerátať znovu.
Odpovedať
Profilova fotka
@robertoba teda ja nemám NED, ale mám ratanu nižšiu spotrebu pri 160 m2 poschodový
Odpovedať
@robertoba ..žiadať peniaze naspäť od takého odborníka čo nevie ani rátať straty domu
Odpovedať
@pr je to vymáhateľné? ostaneme len pri povzdychu
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @pr Neviem kde je problém, no nerátal som to ja, opísal som to čo je v papieroch v technickej správe, zavolam architektovi a opýtam sa ho na to. Dám vám vedieť, lebo potom niekde je zrada, black ano to čo vidíš v albume, jedná sa o tento dom, základy izolované styrodurom na hlbky 90 cm, v prízemi izolácia na podlahu 18 cm EPS 150, steny wienerberger 30 profi s izoláciou 140 nobasil dosky, strecha sedlová izolavaná 6+18 cm v krokvách + klieštiny 5+20 cm všetko nobasil classic 039 v rolkách. Je možná pri tomto taká spotreba? asi nie...
Odpovedať
@robertoba Nie. Aj s TUV bude potreba tepla na kúrenie do 10 MWh ročne. Ale ani keby boli R-ká podľa normy, čiže nie NED, by taká vysoká potreba nemohla byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to čo sa bežné hovori a píše že NED je do 50kw ročne sa ráta na m2 či ako?
Odpovedať
@robertoba áno, do 50 kWh/(m2a) x vykurovaná plocha = potreba tepla na vykurovanie http://www.e-filip.sk/default.aspx?co...
Odpovedať
prosím vás, koľko ste platili pre výpočet tep. straty ?
Odpovedať
Profilova fotka
Mne v sprave vypocitali Potreba tepla na vykurovanie10168kWh, Merna potreba tepla na vykurovanie 63,97kWh/m2 Tepelne straty 7835W Kurenie 18610 kWh/rok + TUV 9900 kWh/rok Pricom steny maju R7,44, strecha R6,44 a podlaha R4,17 Vypocet bol v cene projektu.
Odpovedať
@blekytom Ide o dom okolo 150 m2? Pri takto slušne zateplených konštrukciách to nebude tak veľa. Ešte by ma zaujímalo, ako prišli na potrebu tepla 10 168 kWh a potom 18 610 kWh. To akože budete mať tak málo účinný kotol a tak veľké straty v rozvodoch? Blbosť. Podľa čoho by ste mali minúť na TUV 9 900 kWh? Je Vás doma aspoň osem?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr 68m2 prizemei + 57m2 poschodie + 8,4m2 a 18,4m2 kotolna a garaz mimo dom. Takze pre vykurovanie len 125m2 Pravdu povediac cislam 18610 a 9900 zo spravy pre vykurovanie som ani ja nepochopil - uvadza sa tam, ze to je celkova spotreba energie na rok pri neprerusovanom vykurovani objektu.
Odpovedať
@blekytom je to divné
Odpovedať
1
2
13
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?