Ako vykurovať novostavbu?

Dobrý deň, staviame domček Kompakt 504 a práve sa rozhodujeme, aký spôsob vykurovania si vyberieme. Na prízemí by sme chceli podlahové vykurovanie, ale nevieme sa rozhodnúť, či dať do podkrovia tiež podlahové vykurovanie alebo radiátory. Bola by som rada, keby nám poradil niekto, kto sa v tom naozaj vyzná, alebo niekto, kto má skúsenosti či už s jednou možnosťou alebo s druhou. Vopred ďakujem za všetky odpovede a rady.
Odpovedať
Dobrý den. Nebudu rozpoutávat diskuzi, jestli je podlahovka lepší všude, nebo jestli je lepší podlahovka dole a radiátory nahoře. Já mám 22 roků podlahovku v celém baráku a to jak dole, tak v patře. Výhoda je v jednoduchých rozvaděčích a nízké teplotě topné vody v celém systému. Kombinace raiátorů a podlahovky vyžaduje směšovací rozdělovač, kde z horké vody přimícháváním zpátečky vyrobíme vodu o teplotě vhodné do podlahy. Nicméně, tento rozvaděč je dražší a musí mít samostatné oběhové čerpadlo. Těch výhod a nevýhod je samozřejmě více a už se to zde muselo řešit aspoň miliónkrát. :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Použite vyhľadávanie, dnes ste druhá, kto položil túto otázku. Všetko by ste mali mať v projekte, za ktorý ste si zaplatili. Niekto to hádam počítal a viete, koľko ročne prekúrite. Som za podlahovku všade, načo to komplikovať? Možno do kúpeľne rebrík. rad. My máme dom 120 m2, na oboch podlažiach podlahovka. Dom je perfektne izolovaný, stačilo nám 320 m rúrok = 320 €.
Odpovedať
Ahoj My dokončujeme Kompakt 600,budúci týždeň sa chceme sťahovať.My sme nechali radiátory,pretože podlahovkou by som vykuroval akurát tak skrine a postele.Inak v zime som makal na stavbe a celý čas som kúril len krbom.Nechal som prestupy z obývačky na poschodie a horúci vzduch zospodu tú hornú izbu super zohreje,a aj do vedľajšej izby čo je pri vchode.A krásne to bolo vidieť keď ťahali omietku ako teplo ide po schodisku do horných izieb.Známy má podobný dom a vravel,že za 5 rokov kúril kotlom len 4x.Vraj ten krb treba poriadny a človek ušetrí na plyne:) Takže ja odporúčam,dobre postaviť,zatepliť strechu a poriadne okná a radiátory,aj keď zaberajú priestor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?