Ako vyhriať podlahu?

Mozno blba otazka,ale obraciam sa na vas s prosbou...mame v celom dome podlahovku,kurime uz tyzden a pol a podlaha je stale studena,aj ked v dome je teplo a na termostate ukazuje ze je v dome 22stupnov.Kotol mame nastaveny na 45stupnov,tak rozmyslam ze ci problem nie je tam,ci to proste nie je malo.Potery mame 6cm.Kotol je Junkers.Dakujem za kazdu radu
Odpovedať
Profilova fotka
Máte pootvárané všetky ventily na rozvodoch.Keď máte v dome 22 tak podlaha by mala mať cca 24°C.
Odpovedať
@antonmesaros vsetko je otvorene,podlaha je studena,zohreje sa len vtedy ked dam na termostate pozadovanu teplotu na 30stupnov,lenze to by bolo v dome moc horuco...ale len vtedy sa ta podlaha nahreje,bez toho chodime v papuciach lebo je studena
Odpovedať
@evus Dobrý den. Netuším, co chcete slyšet. Je Vám zima ? Ono ani tak moc nezáleží jakou má teplotu podlaha, ale jakou má teplotu okolní vzduch. Zde bych si dovolil poznamenat, že podlahovka je trochu jiný zdroj, než radiátory a u dobře zateplených domů, zejména i s velmi dobrou izolací pod podlahovkou, je rozdíl teplot podlahy a vzduchu pouhých několik stupňů. Jestli je Vám ale zima, tak si nastavte na řídícím termostatu vyšší teplotu a ten Junkers to lehce patkou zvládne. Když budete mít pocitově teplou podlahovku, tak se zřejmě upečete. Já to mám úplně stejné. Mám podlahovku již 20 roků. Tuto zimu poprvé topím v totálně zatepleném domě, kde se výpočtově snížily tepelné ztráty na polovinu. Kde jsou ty časy, kdy podlaha byla opravdu pocitově teplá . Dneska mám teplo v celém domě, ale prostě ta dlažba je jaksi pořád pocitově studená. Chce to papuče. Asi tak to vidím a tak to asi i objektivně je. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva no cakala som,ze tak ako u inych ludi,co som bola a ked som sa na tu podlahu postavila,tak ju mali teplucku(a teplotu na termostate mali na 22stupnov).zima nam nie je vobec,prave naopak,ide len o ten pocit,ze to proste chcem mat teple a tak ako ja aby aj deti mohli chodit bose(oni papuce na nohach neznesu).
Odpovedať
@evus Dobrý den. To je daň za dobře spočítanou podlahovku v dobře zatepleném domě. A zde potom do hry vstupují i vlastnosti hmoty, kdy keramická dlažba odebírá z povrchu těla podstatně více tepla ( má vyšší jímavost tepla ) jak okolní vzduch ( ten má zase podstatně nižší jímavost). Uvidíte v létě, když vzduch bude mít teplotu + 26°C a podlaha pouhých +24°C, tak Vás budou zábst chodidla. Jedinné řešení je celoplošná pokládka nějakého tenkého koberce. Tím se ten problém celý vyruší. A co se týká papučí, tak to je o zvyku, ne že by je děti objektivně nesnášely, prostě je nechtějí. Já také ne. Ale co už včil, že. s pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva @evus Nechcel som písať, keď s tým nemám vlastnú skúsenosť, ale vlastne súhlasím s ladajaskva. Vlastne by ste mali byť radi, že váš dom kvalitne izoluje a nemusíte na vykurovanie vynaložiť veľa energie a tým pádom aj peňazí. Úlohou podlahového kúrenia nie je zohriať podlahu, ale vzduch v miestnosti. Ak je teplá je to síce príjemný, ale vedľajší efekt. Pocitová teplota je do značnej miery daná aj tým, na čo sme zvyknutí a odvažujem sa tvrdiť, že vašim deťom, ak v takom dome vyrastajú, na tie nohy nebude až taká zima ako vám. Ak je podlaha laminátová, alebo drevená, asi by som to ani neriešil a ak je keramická, tak lokálnymi kobercami v miestach, kde sa zvyknú členovia vašej domácnosti dlhšie zdržovať. Papuče sú ale najistejšie :)
Odpovedať
@ladajaskva @geroj dakujem za odpoved...uvidime ako to bude s tym setrenim...kurime tyzden a pol a mame spalenych 60m3 plynu na 104m2...je to moc,ci ok?
Odpovedať
Dobrý deň Aj ja mam podlahové kúrenie v novom dome mame drevené parkety. Niekedy musím nosiť papuče to je daň za dobru izoláciu :-) Ale ten kotol bi som nastavil aspoň na 55c je to lepšie ak mate kondenzačný kotol a okrem toho neverím že na rozdeľovači mate 45c to je minimum. Ja mam kotol protherm lev je nastavený na 60c a na rozdeľovači mam 50c.Kúrim zhruba 140 m2. Ešte tento rok som nainštaloval inteligentné kúrenie tj. každá izba má svoj termostat a podla toho kúri zatiaľ mám pocit že je to podstatne lepšie.
Odpovedať
@alzbel Daň za izoláciu... hm. Keby izolácia bola poriadna odspodu a aj rúrky by boli kladené v dostatočnej hustote, tá 1 cm hrubá "izolácia" zvrchu by vôbec nevadila. Len to pomalšie nabieha, ak predtým dom vychladol viac, než je bežné. Za normálnych okolností však dom funguje ne teplotách 20-24°C (ako kto potrebuje) a nastaviť termostat v dostatočnom predstihu a s vhodnou hysteréziou by malo pomôcť.
Odpovedať
Toz ja mam rovnaky problem. Podlaha nie je na pocit studena ale ani tepla. Kurime tiez na 22C. Ked som podlahu meral IR teplomerom, tak som nameral tak 22-23C. Mozno 24C obcas. V kupelni na dlazbe som zachytil aj 25C. Ale ako tu uz pisu ini, cim viac zateplite dom, tym menej treba kurit a tym je podlaha studensia. Tym studensia myslim, ze viac sa teplota podlahy prilizuje teplote vzduchu. Keby ste mali dom s vysokymi tepelnymi stratami, tak by ste mali podlahu aj 28C. Ale to by vam islo velmi do penazi.
Odpovedať
@evus Dobrý den. Už jsem to jednou psal a někam mě to zmizelo, tak jenom ve zkrácené formě. Týden a půl je asi tak 10 dnů. To je 6 m3 zemního plynu denně. To reprezentuje 63 kWh/ den, což je monemtální tepelná ztráta cca 2,6 kW. Počítám průměrnou venkovní teplotu nula stupňů C. Při Venkovní teplotě -12 °C to dělá slušných 4,2 kW na topení. Jedná se tedy o celkem slušný dům. Ta spotřeba plynu odpovídá tomu výpočtu. A v této souvislosti by mě zajímalo, jaké máte výpočtové tepelné ztráty, včetně uvažované venkovní teploty. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@alzbel Dobrý den. Nezlobte se na mě, ale nastavit kotel na 55 °C do podlahovky a navíc ještě kondenzační kotel, mě nepřipadá nějak moc chytré. Jinak to topení obecně je o předávání tepla. Čili, když ho vyrobíme rychle a hodně, tak ho musíme vyrábět po malých kapkách, jinak se upečete. Kotel cykluje, podlaha skučí a plynoměr se protáčí. A v tom případě je inteligentní regulace k ničemu, protože to prvotní , čili soulad výkonu kotle a potřeba tepla to asi neumí jinak udělat, než cyklováním. Br. Běhá mi mráz po zádech. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ladajaskva Dobrý deň. Ešte dodám, že pred spustením kúrenia mali iste v dome "kosu". Takže kotol prekonával spočiatku tepelnú stratu plus ohrev vzduchu a všetkej masy. Samozrejme, ide o teplú oblasť a aj bolo v uplynulých dňoch pomerne teplo. (napr. raz bolo ž +9°C)
Odpovedať
@ladajaskva Myslím u @evus.
Odpovedať
no ja som musel ubrať výkon až na 10 kw aby ho stále nevypínalo ladajaskva ako podla vás správne nastaviť tie teploty?
Odpovedať
@evus máme zrejme rovnaký kotol, na zemi komplet okrem kúpelní a predsiene plávajúcu podlahu a plochu cca 130 m2. Na termostate nastavené od začiatku novembra 24(permanentne) a v miestnostiach reálne 21-22. Kotol nastavený na stupeň 3 (je tam značka pre podlahovku aj radiátor) a viac nepotrebuje v menu nastavovať nič, teplú vodu máme permanentne na 50 lebo pri nastavení ECO bola až okolo 60 a museli sme zbytočne nastavovať časovač na nočnú prevádzku. So zásobníkom 120 litrov vydržíme od večera komplet sprchy 4 dospelí a ráno zohrieva až okolo 5-tej. Podlaha s dlažbou je logicky teplá pocitovo takmer stále ale parkety sú teplejšie iba pri dohrievaní kúrenia. Zo začiatku sme tiež boli vyjuchaní a v napätí a stále kontrolovali teplotu podlahy lebo to nejak nešlo doseba že chladná podlaha a v izbe naozaj teplo ale je to tak. Netreba sa báť. Jednoduchšie to majú tí s dlažbou všade ale zasa náš názor na také je dosť bŕŕŕŕ...:-) Spotreba plynu práve teraz v týchto dňoch 4-6m3 denne. Ale to nešetríme moc teplou vodou a všetci tvrdia že máme doma dosť teplo. Ale záleží aj od polohy a iných vecí. Sme značne pod výpočtovými hodnotami z projektu aj EC. Teória je skrátka niečo iné ako prax.
Odpovedať
@alzbel Váš dom nemá stratu 10 kW ani v mraze. Teraz v okolí Levíc možno 3 kW. Takže momentálne do podlahovky nesmiete hnať maximálne teplú vodu, ani na max. výkon ísť. Čo budete robiť pri -15°C???
Odpovedať
@zamotek Už máte za sebou aspoň rok bývania, keď viete, že ste značne pod hodnotami z EC?
Odpovedať
@blacksr čisto technicky a detailisticky ? chýba nejakých 40 dní :-) Ale aj pri spotrebe plynu 20m3 denne budeme stále silno v pluse. SPP z nás asi nemá radosť. :-( Ale treba dodať, že varenie ide cez indukciu takže aj tam je nejaký drobný rozdiel samozrejme.
Odpovedať
no ja netvrdím že ide v kuse ale minulú zimu bolo aj menej ako -15 a takto nastavene to stačilo v pohode. keď bol kotol na max 28kw tak ho vkuse vypínalo teraz sa my to zdá v poriadku.
Odpovedať
@alzbel Však samozrejme, že vypínal... a aj teraz keď to máte na 10 kW, je to veľa. Uberte. Váš dom má pri -12°C stratu okolo 7-8 kW, viac asi ťažko. Súčasné nastavenie je pre mráz. Teraz možno tie 3 kW. Ale ak sa kotol zapne 5x denne, nepovažujme to za cyklovanie. Ak by to bolo niekoľkokrát za hodinu, tak by bolo :-| .
Odpovedať
@blacksr ale úprimne, aj tie staré palety teraz robia so spotrebou celkom vetry, krb ide pomerne často, našťastie termostat je v neutrálnej zóne. Je mi jasné že patrím k mrhačom energie ale fungujeme skrátka takto.
Odpovedať
@zamotek Ďakujem.
Odpovedať
no asi takto manželka je na materskej 2 malé deti na plyn ide tepla voda, kúrenie, varenie šetriť nešetrím kúrim 140m2 kúpelňu prikurujem aj v lete dom je ytong nezateplený tento rok2010-2011 3035m3 minulý 2009-2011 2557m3 / 2008-2009 2197m3 / 2007-2008 2282m3 je rozdiel keď celá rodina zabuchne dvere a 9-10 hod. ich niet a keď sa po dome furt niekto presúša. :-| Už sa teším keď manželka pojde do roboty a deti do školy :-D
Odpovedať
@blacksr Dobrý den. Na téma Kosa Nostra de la traverza jsem napsal slohovou práci, ale opět to zmizelo kamsi do prčic. Nevím co se dneska děje. Akumulace tepla je hrozná věc, jímavost tepla také a tepelná setrvačnost, jakby smet. Pointa toho pojednání byla, že jsem po návratu ze zimní lyžovačky, kdy jsem pro klid v duši odstavil na celý týden topení, 4 dny topil do podlahovky naprosto brutálním způsobem za sborového zpěvu písničky od Petra Nováka - Já budu chodit po špiškách. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Tak ja si teraz púšťam stále dokola Zas príde máj... http://www.youtube.com/watch?v=sA3fne...
Odpovedať
blacksr bol som stiahnuť kotol môžem ho stiahnuť na 6kw min. mal som ho na 8 kw nie na 10kw Uvidíme čo to spraví ale asi nič pôjde to kľudne ďalej. 8-)
Odpovedať
u nas je tiez studena podlaha, ale mame taky okruh co kuri vkuse -/ tam je tepla/ak je zapnuty kotol-to su kupelne,chodby, konvektory a 1/4 obyvky, kurenie vsade vypnute a teplota 22st aj v detskych izbach. Ale vonku je teplo, slnko vyhrieva izby cez sklo.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva :-D :-D :-D :-D :-D :-D pocuj, s tebou mně bavi svet :) ty si srandista :)
Odpovedať
Profilova fotka
@evus podla mna vam len dom dobre drzi teplo a preto sa ti zda mas studenu podlahu... ale ona podla mna studena nie je, len proste nepotrebuje byt vyslovene tepla, ved ked mate 22st, taik evidentne sa teplo v dome drzi, takze nie je o com :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?