Ako úsporne kúriť s kondenzačným kotlom?

Zdravím všetkých. Prvú sezonu kurime kondenzákom a zaujímalo by ma, ze ake mate skusenosti, resp. nejake odborne nazory na problematiku kurenia. Oplati sa pouzivat utlmovy rezim – t.z. pocas nepritomnosti kurit na nizsiu teplotu? Alebo nechat kotol konstatne udrzovat teplotu po cely den. Mame dom so zastavanou plochou 150 m2, nezatepleny, pevny strop (nosniky, vlozky beton), radiatory. Pri teplotach jemne pod nulou mi kotol po dosiahnuti pozadovanej teploty pusta do radiatorov 40° vodu, spiatocka ma cca 34-35 °, co je pre kondenzak dost dobre. Samotne kurenie som uz vychytal (teploty vystupu, nastavenia a tak...). Cez den (vikend) ked udrzuje 21,5, tak bezi plynule cely den na maly vykon. Pocas noci, ked kuri len na 20, tak mám pocit ze castejsie spina – spodna hranica vykonu kotla je 3,7 kW. Rano ked vstanem, tak je niekedy vypnuty. Ci spina casto, to neviem posudit. Nechce sa mi pri nom nocovat. Ked sa vonku zacne oteplovat, tak bude pravdepodobne v utlmovom rezime vzdy viac a viac cyklovat. Z toho dôvodu ma zaujíma, ze ci tých pár kubíkov oplatí usetrit pouzivanim utlmu, ked moze nastat to, ze mi po case kvoli cyklovaniu nieco odide a budem musiet investovat do opravy kotla. Ale bo to je zbytocne riesit. Diky vsetkym za informacie, skusenosti atd...
Odpovedať
Profilova fotka
podla toho , co som pocula , sa vraj neoplati aby bol rozdiel medzi dnom a nocou viac ako 0,5st ... radsej to nechat na rovnako, ale niekto ked kuri na 23 napr. tak nechce mat aj v noci 23, lebo mu je v spalni teplo, ale to sa da riesit prisktením daneho okruhu :)
Odpovedať
Prave to chcem skusit - znizit rozdiel oproti dennej a nocnej teplote. Teraz mám rozdiel 1,5°. Chcem skusit 1-0,5. Samozrejme napr. v spalni priskrtit terostaticky ventil. Mozno ze tato teplota bude pre kotol viac vyhovujuca a nebude vypinat.
Odpovedať
@beejay S cyklovaním plynového kotla si nerob problémy, jednoducho zapne VN iskrou horák, no a čerpadlá sú stavané na taký cyklus ON/OFF. Pokiaľ je kotol v noci vypnutý, šetrí sa aj energia - čerpadlo je 1odstavené. P.S.Môj príklad: denný režim+21, nočný +19,5 priemer. Večer o 21.00 zopne nočný režim a do rána kotol "čuší", zopne ráno o 6.00. To je skúsenosť po zateplení vlani na jeseň. Predtým v mrazoch spínal aj v noci, teraz teplota do rána neklesne pod +20.
Odpovedať
@maros58 Mne dom cez noc relativne rychlo chladne - vela tepla unika cez pevny strop. Ale to budem riesit pre buducou vykurovacou sezonou, takze by sa to malo zlepsit. Cize ja ked na noc nastavim 20°. Tak uz cca od 1-2:00 zacne kotol kurit.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros58 A ja som si prave doteraz myslel,ze cyklovanie u kondenzacneho plynoveho kotla je sakra problem.Ty tvrdis opak?
Odpovedať
Profilova fotka
Je to problem... ja som to prave riesil so servisakom... Po prvej vykurovacej sezone resp. Este trva... Mam cca 3000 startov horaka... Mne sa to zdalo strasne vela, ale servisak sa zasmial a povedal, ze 4 rocne kotle maju 60-120.000 startov uplne bezne, ze co riesim... Tak som sa skludnil. Inak z mojich skusenosti: cez den 22st a v noci na 21st. Spotreba plynu vyssia o cca 0,5-1m3 denne ako ked som mal 22st a 20st v noci, ale teplotna pohoda je na neporovnanie.
Odpovedať
@vovo Kvalitny prispevok.. Ani som netusil, ze to ide zmerat. Este sa spytam na doplnenie: aka je strata domu a vykon kotla (ked tak cykluje)? Ten narast je slusny ale. Aku mas priemernu dennu spotrebu? PS: Tie desiatky tisicov startov cakaju kazdeho, kto nevyberie spravny kotol. Mne navrhol projektant kotol Vitodens od 4,8 kW spodny vykon, napriek tomu, ze som mal projektovanu TS 4,7 kW pri -11°C...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Tak zrejme mame rovnaky kotol... ak mas teda Vitodens 200. Ja mam sice ten so spodnym vykonom 4,3 kW. No zalezi aj kolko hodin mas nabehanych na horaku... mne horak isiel cca 1400 hodin, cize to statisticky vychadza tak, ze sa 2x za hodinu zapol... co rozhodne nie je cyklovanie. Ale na zaklade mojho pozorovania mozem potvrdit, ze ked kotol dosiahne pozadovanu teplotu v miestnosti, tak mi udrzuje neustale nahriate medium... a horak startuje aj 4-5x za hodinu. Inokedy, ked sa prepne z nocnej prevadzky na dennu, tak hori bez vypnutia aj 2h... zalezi od teploty v miestnosti, vonkajsej teploty a najma nastaveniu krivky na ekvitermike. Ja tam ten kotol uz nahodeny mam, cize nedokazem to uz zmenit (kupil som dom s nim), cize ja sa najma v prechodnom obdoby cyklovaniu nevyhnem. Preto som sa bal, ze sa ten kotol pokazi... ale teraz som uz kludny. Mozno do do buducna vyriesim pieckou v prechodnom obdobi a kotol odstavim. V NED sa zrejme viac oplati elektrokotol, ktory ma lepsiu regulaciu (napr. po 500W), no ale to som vtedy nevedel :)
Odpovedať
@vovo Nie, nemam, to bol len priklad z mojho projektu. Pan inzinier sa ani len nepozastavil nad tym, ze mi tam dal niekolko nasobne silnejsi kotol ako BY som potreboval. Kotol by mal mat co najvacsiu modularitu a skor by ho mal zaujimat najvyssi vykon ako najnizsi.. Ak mam stratu 4,7 kW, urcite nepotrebujem silnejsi ako 8 kW (aj s ohrevom TUV). Moje riesenie bude hlavne pec, konvektory a el. bojler, plus dodatocne zateplenie, aby som sa dostal k tym 4 kW aspon. Neboj, kotol sa nepokazi len tak. Este pred par rokmi nic take ako modularny vykon nepoznali a nikto cyklovanie neriesil. To az dnes mozme nad vsetkym neskutocne spekulovat :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Tak by som aj ja potrebovala poradit. Od neskorej jesene byvame v novostavbe, na juhu, je to dom s pultovou strechou, uzitkova plocha 150m, tehla je Poroterm 38, zateplenie grafitove EPS 12cm a severna strana 16cm, strechu ani podlahu neviem, ale pozriem. EC bolo B, energeticku stratu neviem, neviem tie papiere teraz najst. Kotol je Immergas Victrix Zeus 26. Kotol nastavil technik a odvtedy sa manzel toho nechyta :-p Ja mam sice snahu, ale figu tomu rozumiem, horko-tazko som manzela presvedcila, aby tam nastavil nocny a denny rezim podla nasho zivotneho rytmu. Cez den mame nastavene vacsinou 22,5, v noci 21. Ekvitermiku s cidlom mame, ale zatial nepouzivame ;-) Tento tyzden som doma na PN, tak mam moznost kotol sledovat. Zapina sa nad ranom a ide do cca 11hod., kedy je dom vykureny na cca 22,5cm. Podla displeja vidim, ze - asi - teplota vody v kotli je pocas kurenia cca 34-38 stupnov. je to dost? Malo? Vela? Potom asi od 3 poobede zacina asi cyklovat (teda aspon ja laik si myslim, ze toto bude to cyklovanie :-p )- kotol huci, ale plamen nie je, teplotu ukazuje cca 24. V priebehu hodiny som ho pocula zapnut a vypnut sa - bez plamena, len hucal, asi 6x - to je asi moc, nie? A podvecer uz aj na par sekund zapol horak, displej ukazoval zvysenie z 24 na 32 stupnov a hned sa vypol a takto za sebou opat par krat. Moze to tak byt? Nejako sa mi to nezda. Vecer okolo 6 opat kuri, uz s plamenom asi do 8 vecer, kedy nabieha na nocny rezim a je ticho, zapina sa az nad ranom. Moj chlap sa o kotol a kurenie absolutne nestara, pre neho je dolezite, ze mame teplo, ale nejaka uspornost ci setrenie kotla ho absolutne obchadzaju... ja som si sice precitala navod, ale proste na to nemam bunky a, hanbim sa priznat, moc tomu nerozumiem. Kotol ohrieva aj teplu vodu, vraj jej teplotu mame nastavenu na 45stupnov, da sa viac aj menej. Co je lepsie? Zasobnik ma 45 litrov a tepla voda nam zatial nikdy nechybala, stiha to zohriat aj vecer, ked sa cela rodina postupne sprchujeme. Je ten kotol teda nastaveny OK alebo sa to da nejako inak, uspornejsie?
Odpovedať
@simsalabim Tvoje slova mozem potvrdit, mam rovnaky kotol a podobny dom. Ja mam vypocitanu tepelnu stratu asi 4.5kW, minimalny vykon kotla je 3.0kW, ale aj tak sa spraval dost cudne. Zapol cerpadlo, nezapohol horak, alebo zapol na chvilu aj horak a po chvili zase vypol. Ono tepelna strata 4.5kW je pocitana pri -12C a je to vratane 1.5kW straty vetranim. No ale ked sa nevetra, tak straty su len 3.0kW, ale pri -12C a to tuto zimu este asi ani nebolo. Ked je vonku +5C, tak su straty mozno 1kW a to budu cyklovat vsetky plynove kotle. Ako som uz viackrat pisal, ja som presiel na rezim obmedzeneho kurenia. Mam na termostate nastaveny denny a nocny rezim. Denny je skoro rano, podla toho ako mi to vyhovuje, zhruba 4:30-6:30 mam teraz. A potom este poobede 15:00-17:00. Tie 4hodiny denne mi v pohode stacia. Dom nestiha vychladnut. Dennu teplotu mam 23C, nocnu 21C. Mam vsade podlahovku, takze mi kurenie rano zapina s predstihom, tak aby sme mali rano prijemnu teplu podlahu. A vecer po 17tej uz nema absolutne zmysel kurit do podlahy, teplo by aj tak uz nestihlo cez podlahu prejst. Ked ideme spat este je podlaha tepla. Ak sa skoro rano zobudim, tak citim, ze je chladnejsia, ale o tej siedmej je uz tepla. Takze skus si aj ty nastavit take casove zony ako mam ja. Nemusia byt len dve, mozu byt tri alebo styri. Skus napriklad 4:00-6:00, 9:00-10:00, 13:00-14:00, 16:00-17:00. Na dialku sa tazko radi, kazdy dom sa sprava inak, musis si to vyladit podla seba. Plynovy kotol zozerie aj dost vela elektriny na prevadzku, takze cim menej casu bude bezat (cerpadlo), tym lepsie. Zbytocne toci cerpadlo, ked horak nebezi. Taktiez doporucujem nastavit vyssiu teplotu vykurovacej vody, aby nahrial dom za kratsi cas. Napriklad mne hovorila ekvitermika, ze aby zohrieval vodu na 31C, ale na taku nizku teplotu to nedokazal nahriat bez cyklovania. Takze som to manualne zvysil na 38C, ked uz ma kurit, tak nech kuri a nech stale nekmita na svojom prevadzkovom minime. Skus sa s tym pohrat, sama si najdes najlepsi rezim. Na reci servisakov moc nedaj, to su vsetko zadubenci, teoria ich nezaujma, v skole sa flakali, studovat sa im nechce. A na skoleniach od vyrobcu im predsa nebudu doporucovat "lepsi" prevadzkovy rezim, co by mal vyrobca z toho, ze kotol sa menej nici a dlhsie vydrzi. Vyrobca potrebuje predavat nahradne diely a servisak potrebuje pracu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec dakujem za odpoved, normalne sa tesim, ze sa ozval niekto s rovnakym kotlom :-) Takze ak som pochopila dobre, mala by som skusit zvysit teplotu vody. Kde konretne a co mam otocit? :-p Na termostate? Lebo manzel sa toho nechyti a mne to treba povedat polopatisticky. Uz som si vselico na nete studovala, ale som z toho jelen. Inak my mame tiez podlahovku vsade, 3 dni kurime (teda mame nastavene, nech kuri, resp. denny rezim) rano 3-6hod. a potom zas 15-20hod. - to by mal kurit na tych 22,5stupna. Medzitym ma utlm, tych 21 stupnov. Ostatne 4 dni - teda vikend a 2 dalsie dni (inak deleny pracovny cas u manzela, preto ta zmena) kurime rano od 4.30 do 20.00. Hovorim "kurime", ale kotol cely tento cas nekuri, poobede uz vacsinou nie, az vecer, ale teda ako mam moznost teraz sledovat, poobede huci cerpadlo, sem tam sa na par sekund zapne, ale v podstate nekuri. Dnes vecer kuril iba 10minut (asi nestihol poriadne dom vychladnut, dnes bolo vonku teplo) a potom sa vypol a uz ma nocny rezim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pivec teda nie na termostate v izbach,ale na tom ovladaci :-p Ja to volam termostat, lebo tam sa chodim pozerat, kolko je stupnov :-D
Odpovedať
@pivec Teda to "hucanie", to je cerpadlo? @simsalabim Nevyslovny lajk ti davam za tvoj nick :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec alebo hocikto, kto sa v tom vyzna - poradte: dnes som to podrobne skumala a ekvitermiku zapojenu mame. Vykurovacia krivka je krivka 7, ale podla manualu sa v tom vobec neviem vyznat, ved vobec neuvadza teplotu vykurovacej vody, je tam iba prilozeny graf kriviek a tam je iba teplota vonjasia, teplota je udana ako MIN a MAX, ale nie je definovane, co to je - aj ty mas v manuali taky isty? Utlm mame zadany na 21,5 a vsimla som si, ze cez den v utlme teplota neklesla pod 22 stupnov. Ked zacal kotol kurit - ma vykurit na 22,5 - este po 2 hodinach bola teplota rovnaka. Po 5 hodinach bola 22,2. To je asi pomale, ze? Ako inak by som to mala nastavit? Inak zima tu nie je, podlaha je tepla a asi aj vdaka tomu ta tepelna pohoda je OK, skoro by som povedala, ze ani netreba viac stupnov. Regulator (vsimas to zlepsenie? uz to volam regulator, nie termostat :-p ) mame original ku kotlu CAR... @matorado ;-) Kebyze som tak este dokazala carovat a nastavit ten kotol :-p
Odpovedať
@simsalabim Krivka 7 je uz dost vysoka. Ja som pouzival krivku 3, alebo pri vacsej zime som mal krivku 2, ale pri tej bol problem, ze ked nemrzlo, tak davala tak nizku teplotu vody, ze kotol zacal cyklovat. Zakladny CAR bohuzial neumoznuje nastavenie posunu krivky. Ta sa to urobit iba pridanim odporu na cidlo, ale to asi nebudes robit. V tvojom pripade by som vyskusal krivku 4. A sleduj kotol ako a kolko budes bezat. Inak na internete najdes aj podrobnejsie grafy, napriklad tento. http://www.upnito.sk/0/27tmqtdcccpvuz...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec dakujem, ta tvoja krivka mi uz dava vacsi zmysel. Tak som tu vykurovaciu krivku teraz stiahla zo 7 na 5 (zatial) a uvidim, co to urobi.... Vysvetlil by si mi este, ako a kde nastavim teplotu vykurovacej vody? A ked mame vnutorny termostat aj ekvitermiku, kotol sa riadi obomi? Teda podla teploty vonku a dnu vypocita, aku vodu potrebuje? Kolko podla tvojej skusenosti trva zvysenie teploty v dome o 0,5 stupna? A spravne som pochopila, ze je vhodnejsie, ak krivka nie je taka strma? A este mam jednu otazku - pocas vykurovacej sezony je vhodnejsie krivky menit podla pocasia, alebo mat nejaku vybranu a nemenit to? Ospravedlnujem sa za zaplavu otazok...toto je pre mna spanielska dedina a ako hovorim, moj chlap sa toho nechyta :-S A modulator - bola som sa pozriet - sa vola CARv2. To je ten zakladny?
Odpovedať
@simsalabim Tak ty uz mas novsi CAR ako ja. Krivka ma byt co najnizsia. Zacat treba od nizsej a pokial je v dome zima tak pridavat. V pripade, ze ekvitermicke cidlo odpojis, mozes priamo nastavovat teplotu vody, inak len pomocou krivky. Vnutorna teplota a ekvitermicke cidlo su dve uplne odlisne a nezavisle veci. Teda ono su vselijake inteligentne regulatory, co to vsetko kombinuju, ale ktovie ci funguju lepsie. Ten moj zakladny CAR funguje uplne jednoducho, ekvitermika hovori aka teplota vykurovacej vody je potrebna a vnutorne teplotne cidlo zase hovori ci ma kotol kurit alebo nie. To znamena, ze otvoris okno, vo vnutri sa ochladi, CAR to zisti a zacne kurit. A horak v kotli bezi na taky vykon ako hovori ekvitermika. Cize ak das krivku 9, tak bude kurit napriklad na 80% vykon, ak das krivku 5, tak pobezi napriklad na 40%. A to este podla toho ako je vonku zima, cim je vonku chladnejsie, tym viac vykonu prida. Cela ekvitermika je len o tom, ze ked mas podlahovku, tak je tam urcita zotrvacnost a par hodin trva, kym sa dom vyhreje (a aj zase pomalsie chladne). Ak by si ekvitermiku nemala, a kotol by sa riadil iba podla vnutornej teploty, tak by sa ti mohlo stat, ze ti bude teplota vo vnutri kmitat v rozsahu 20-25C, pretoze kotol by bezal na plny vykon a vnutorny termostat by vypol neskoro, az ked by bola podlahovka rozpalena a este par hodin by teplota vo vnutri stupala. Potom by zase pol dna nekuril a az ked by podlaha uplne vychladla a vnutorna teplota klesla, tak by zacal kurit, lenze zase by par hodin trvalo kym by sa podlaha zohriala. Preto ma byt na ekvitermike co najnizsia hodnota, aby sa teplota v dome menila co najmenej.
Odpovedať
@simsalabim To vsetko hovori teoria, ale tak trochu zamlcuje, ze ked plynovy kotol bezi, tak zerie aj elektrinu. A cim pomalsie a dlhsie kuri, tym viac elektriny minie. Takze potom je aj druhy pristup ako mam ja, co som uz popisal vyssie a to, ze radsej zvysim vykon kotla, ale necham ho bezat len par hodin pocas dna. A ja som sa nakoniec na ekvitermiku uplne vykaslal. Nastavim na kotli rucne teplotu a hotovo, kotol rano nakuri kazdy den rovnako, ci je vonku 0C alebo 10C a postupne sa cely den uvolnuje teplota z podlahy a mozno nemam uplne presnu teplotu vo vnutri, ale to je aj tak v dobre zateplenom dome jedno, pretoze staci, ze dame piect kolac do rury a hned je tu o 1-2C teplejsie. Rovnako aj ked vyjde vonku slnko, tak tu mame aj 25C. A s tym mi uz ziaden regulator nepomoze, jedine zeby som otvoril okno ...
Odpovedať
Profilova fotka
ak sa mozem spytat tuto... ako je to s kondenzacnym kotlom a ekvitermikou ak ale nie je podlahovka ale radiatory? lebo kotol mam s ekvitermikou uz kupeny...a premyslam ci ju pri instalacii zapojit ci nie...ako to tu tak citam
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec moc dakujem za ochotu, uz sa v tom trosku zacinam orientovat. Budem s tymi krivkami teda experimentovat a uvidim. Este ta chcem poprosit, nenapisal by si mi, ked odpojim ekvitermiku (kebyze to chcem skusit bez nej), ako sa rucne udava teplota vykurovacej vody? Teda doslova - "otoc druhym kolieskom vpravo, stlac 3x treti gombik" a tak. V tom manuali k modulatoru nie je nic polopatisticky napisane, o vykurovacej teplote uz vobec nie a ja som z toho jelen. @y2k rada by som poradila, ale ako vidis, odbornik na to nie som. Snad ti niekto poradi, ja som uz z toho bola dost zufala. Teda nieze by sme mrzli - mame teplucko - ale nemala som pocit,ze kurime spravne. Technik prisiel, nastavil a figu vysvetlil. Ma v pazi :-S
Odpovedať
Profilova fotka
ako funguje ekvitermika a ako na nu povedzme ze zvladam :-D mne ide o to len posudit ci pri radiatoroch ma taky vyznam ako pri podlahovke ;-) napriklad... pripadne mi povedat ci je fajn mat kondenzak pri radiatoroch :-P
Odpovedať
No podla toho co tu citam, dat radiatory, casovanie len na kotle, ziadny centralny termostat a uz vobec nie ekvitermika, regulovat len termostaticke ventily, kotol nechat stale pomalicky pufkat na minime a mikro-cerpadlo tocit.. Ci?
Odpovedať
@y2k Vsetko zavisi od toho ci sa chces s kurenim hrat, alebo to nechat vsetko na automatiku a neriesit. Ekvitermika by ti mala zabezpecit plne automaticku prevadzku na jesen, v zime, na jar, bez dalsieho zasahu. Je jedno ci mas podlahovku alebo radiatory. Ale kedze radiatory zvysia teplotu v miestnosti rychlejsie, tak sa da asi fungovat aj bez ekvitermiky. Ale pokial mas kondenzacny kotol, tak aj pri radiatoroch plati, ze vykurovacia voda by mala mat co najnizsiu teplotu, aby kotol dobre kondenzoval. Vela ludi si chvali radiatory prave preto, ze rychlo vyhreju dom. Ano ked do radiatorov tlacis 80C vodu a spiatocka ma 60C, tak super rychlo vykuris. Ale kotol ma potom nizsiu ucinnost. To sa vzdy dobre zabavim, ked mi niekto vysvetluje, ze podlahovka je zla a ze s radiatormi viac usetri, lebo cely den nemusi kurit a vecer ked pridu domov, tak zapne kurenie a za polhodinu ma vo vnutri teplo. Bohuzial sa potom obavam, ze vo vysledku spali viac plynu, ako keby cely den bezal kotol pomaly a kuril na 35-40C.
Odpovedať
@simsalabim V mojom pripade tocim tym istym knoflikom ako ked nastavujem krivku. Ked je cidlo pripojene, tak nastavujem cisla 1-9, ked je odpojene, tak sa nastavuje teplota vykurovacej vody, 25-45C.
Odpovedať
Profilova fotka
:-) taketo veci mam uz za sebou....radiatory mam naplanovane dimenzovane na terajsiu tepelnu stratu domu, po zatepleni by mala klesnut tak na stvrtinu pricom radiatory zostanu a teda ratam s tym ze budem vyuzivat kondenzacnu vlastnost kotla ;-) islo mi fakt cislo len o tu ekvitermiku pri radiatoroch, lebo tu sa vacsinou spomina len pri podlahovke a nedocital som sa tu nieco taketo...takze dakujem
Odpovedať
@y2k Otazka je skor ci ma zmysel mat kondenzak :-))) Ked si zoberiem, ze kondenzak stoji 2000eur, obycajny kotol stoji 1000eur. Tak je otazkou ci sa mi ta tisicka aj niekedy vrati. No a ja viem, ze nie. Ja totizto zaplatim za rok za plyn asi 350eur. S obycajnym kotlom by som zaplatil o 10% viac. Cize kazdy rok viac o 35eur. Ta tisicka sa mi vrati za 30rokov. Ale obavam sa, ze ten kotol taku zivotnost nema ...
Odpovedať
Profilova fotka
to ano, tak ci tak som musel kotol menit, a ked uz som dostal ponuku aky, tak uz som chcel kondenzak tak ci tak :-) jedina vec co teraz riesim ci ist do podlahovky ci zostat pri radiatoroch :-D ale to az neskor, najskor je na rade strecha ;-)
Odpovedať
@y2k Tak v tomto mam uplne jasno. Radiatory uz nikdy nechcem vidiet. Zavadzia to, spini sa to, drzi sa v tom prach a pavuciny, robi to velke prudenie vzduchu a viri to prach. A navyse k tomu to nerovnomerne zohrieva priestor. Pri radiatore je teplo, na druhej strane miestnosti je zima. O studene podlahe ani nehovorim ... Pokial mozes dat podlahovku, daj podlahovku. Ale serioznu, dostatok izolacie pod nu. Ja mam 15cm eps.
Odpovedať
Profilova fotka
no ved toto je to...musim zistit ako su na tom podlahy, co by sa dalo vyburat, ak nic moc tak ani zdvihnutie mi vadit nebude...ale tooolko roboty a penazi :-D radiatory natiahnem rozvody a zavesim a je to bez roboty :-P osobne mi prilis nevadia, ale ano podlahovka je aj u mna lepsia, pocit tepla od noh je na nezaplatenie....pri novom dome by som nevahal, otazka je pre mna len pri prerabke mojho stareho :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?