Ako správne vykurovať s kondenzačným kotlom KTSMALL ATTACK

Dobrý deň. Na začiatok chcem povedať, že v tejto problematike nemám žiadne skúsenosti nakoľko som sa v priebehu tohto leta presťahoval do rodinného domu a ako vykurovanie som zvolil liatinový kotol na pevné palivo a kondenzačný kotol KTSMALL Attack. Potreboval by som poradiť ako správne naladiť ovládanie pre vykurovanie ako aj jeho používanie. V originál manuály toho nie je moc popísané a pánko, ktorý to montoval toho moc neporadil. Ako ovládaciu jednotku mám OpenTherm Honeywell CR04 s ekvitermickou reguláciou. Zatiaľ čo som sa snažil kúriť tak my ten kotol frčal na plné pecky. Ovládaciu jednotku mám v obývacej izbe a aj dnes pokiaľ som nekúril tak bola izbová teplota 22 - 23°C. V ostatných izbách bola tá teplota menšia a aj napriek tej teplote bola v dome zima. Pokiaľ chcem kúriť tak musím na jednotke nastaviť vyššiu teplotu aby som ako tak vykúril dom. Bol by som rád keby my v tejto problematike nikto poradil ako s tým zaobchádzať tak aby to neskončilo veľkým účtom za plyn... :-(
Odpovedať
@mariotn Najlepšie je mať kúrenie jednoduché. Je dom zateplený? Podľa miery tep. straty sa nastaví vykur. ekvitermická krivka. Ďalšie veci sa nastavia na ventiloch podlahovky či radiátorov. Treba nastaviť aj teplotu vody... treba si na to zavolať technika.
Odpovedať
@mariotn a aby to neskončilo veľkým účtom za plyn - treba zatepliť
Odpovedať
dom zatiaľ nie je zateplený, radiátory bez termostatických ventilov len klasické kvôli kúreniu na samotiaž pri tuhom palive.
Odpovedať
Profilova fotka
je to zlé od začiatku, kond. kotol nie je na radiatory, ovládacia jednotka sa nedáva do teplej miestnosti, samotiaž nie je na ventily s hlavicou, malo to vôbec projekt?
Odpovedať
Zle nastavena ekvitermicka krivka.
Odpovedať
@mariotn -Zdravím Vás - chcem napísať ako to mám ja- stav- tiež 2 generačný dom, bez zateplenia-jedine povala zateplená-polystyren- tiež asi cca. 2 roky som tu zháňala info o kondenzačných kotloch a tiež ma odhovárali a pod.- súčasný stav- kondenzačný kotol KT PLUS Attack, ale bez akejkoľvek regulácie-regulujem na kotly cca. v zime nastavené na 45C do radiatorov ale pozor oproti Vám mám termostatické hlavice na radiatoroch a to preto lebo si pekne nastavíte v každej izbe na koľko potrebujete a keď je slniečko von tak izba sa rýchlejšie vyhreje a tým pádom nemusíte kúriť, vy nemaáte tieto hlavice čiže kúrite stále, no a úspora po 1 roku na plyne cca.700.-€/alej aj s elektrikou dokopy-lebo teraz už aj teplú vodu vykuruje plyn/ zatiaľ sme veľmi spokojní.
Odpovedať
@mariotn-PS- ešte Ste písali že máte samotiaž lebo máte aj klasický kotol- tak toto máme aj my, liatinový kotol Buderus 6 článkový a je to paráda a funguje to aj s termostatickými hlavicami a tiež máme zachovanú samotiaž ale uzavretý system :-)
Odpovedať
@mariotn - nesúhlasím týmto s príspevkom od jan 45, že samotiaž nie je na ventily s hlavicou, lebo ja to tak mám a funguje to na 10000% aj s kondenzačným kotlom aj s klasickým jedine musíte mať ventily aby Ste v prípade klasického vykurovania odstavili kondenzačnú pec a kúrili drevom , jedine čo s janom 45 súhlasím to je že ovládacia jednotka má byť v najchladnejšej miestnosti ;-)
Odpovedať
ďakujem zatiaľ za odpovede... postupne získavam prehľad o tom ako vykurovať ...
Odpovedať
to s tým termostatom v tej izbe už predtým bol pôvodný tak sme to neprehadzovali ... je to prvá sezóna a určite to budem riešiť ... budúci rok ... ďalší probléém krotý ešte riešim je,že som do kúpelne namontoval rebríkový radiátor a tento je problematicky vykúriť aj ked všetky radiátory kúria tento ani moc nie ... viacmenej teplý
Odpovedať
@mariotn V prvom rade nie je kondenačný kotol vhodný na vysokoteplotné vykurovanie ako sú rádiatory, to ti stačil obyčajný. Termostat má byť v najchladnejšej miestnosti a na rádiatory treba dať termostatické hlavice. S tým rebríkom v kúpelni je to obrovský omyl, ešte som sa nestretla s človekom, ktorému by takýto radiator vykúril, to je tak na sušenie uterákov. Celkovo mám pociť, že ste sa riešeniu kúrenia moc nevenovali...
Odpovedať
ani nie nevenovali ako som si nechal poradiť od firmy ktorej som to dal robiť a dopadlo to asi takto ... čo ma maximálne najviac štve ... na celej veci ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bubulka722 súhlasím s tým, že kondenzačný kotol nie je vhodný na vysokoteplotné vykurovanie ALE keď v takýchto domoch máte čo i len trochu predimenzované radiatory tak ako ja stará tzv. komunistická stavba klasický štvorec liatinové radiatory a cca. 350 litrov vody v systeme, tak je to priam ideálne vykurovanie ja po zapojení kondenzačného kotla som išla na teplotný spád cca. 45 stupňov na v stupe a 40 spiatočka, čiže tvrdiť niekomu kto má radiatory, že to nejde je povedané slušne zavádzajúce. :-) ;-)
Odpovedať
@mariotn podľa mňa, by som system uzatvorila, všade dať na radiatory termostatické ventily a tým pádom netreba ani žiadnu reguláciu OpenTherm Honeywell CR04 s ekvitermickou reguláciou, nakoľko si budete sami regulovať priamo na radiatore akú teplotu v izbe chcete, keď sa tá teplota dosiahne hlavica sa uzatvori a kúri sa inde kde je nastavená vyššia teplota, ale POZOR - treba nechať cca. v min. jednej miestnosti klasický radiatorový ventil ako teraz máte naplno otvorený aby tam v prípade prekúrenia, ak by sa Vám to stalo /najmä u klasického vykurovania aby tam šiel prebytok výkonu a nechať ho stále naplno otvorený/ ja to mám v kúpelkách na 1 aj na 2 poschodí a je tam stále teplúčko a urobiť si ventily na uzatváranie ak chcete kúriť klasicky alebo do kondenzačnej peci :-) :-) ;-)
Odpovedať
@alechandrab Treba v prvom rade pozerať hlavne na množstvo vykurovanej vody, nielen na tepl. spád. Radiatory pri nizkotepl. vykurovaní by mali byť raz tak veľké ako pri vysokoteplotnom, takže aj objem vody v systéme je oveľa vyšší. My sme pri podlahovke, ktorú sme dávali pomerne nahusto znížili objem vody oproti klasickému vysokotepl. vykurovaniu pomocou rádiatorov. Tepelná pohoda je pri podlahovke samozrejme vyššia ako pri radiatoroch. Ak sa jedná o starší dom, kde sa majú zachovať vysokoobjemové radiatory, tak to môže byť alternatíva, pri novostavbe treba využiť rozumnejšie riešenie. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?