Ako spravne vetrat?

Prave sme zacali robit omietky v novostavbe a viete si predstavit tu vlhkost. Na aku teplotu spravne nastavit kurenie a ako spravne vetrat?
Odpovedať
Profilova fotka
@lokoss na čo najvyššiu a vetrať stále, nie prievan. Terajšie omietky sa nevytrdzujú CO2 ako vápenné ale vysušením.
Odpovedať
@jan45 Ktoré omietky sa vytvrdzovali CO2? Dávalo sa do omietok nehasené vápno? To snáď nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp všetky vápenné a VCP. Do malty sa dáva buď predhasené vápno (hydraulické) alebo hasené, to je hydroxyd vápenatý, ten sa s CO2 mení na uhličitan vápenatý a vodu
Odpovedať
@jan45 Takže omietky boli žieravina? Omietky sa dajú robiť z neutralizovaného vápna z jamy. Myslím že sa predáva aj vrecované súché. Zmieša sa s pieskom a zapucuje na stenách. Vápno zvarí piesok za pár hodín. Pridáva sa aj do murovacích mált. Alebo sa mýlim?
Odpovedať
@jan45 takze aktualnych 16st je asi malo
Odpovedať
Profilova fotka
@lokoss určite, je to blízko kondenzačného bodu, takže v rohocj sa voda opäť zráža. @radopp Aj vápno z jamy je žieravina,asi ste nerobili murára, vrecované je tiež hydroxid, je to mierne znehodnotené hasené vápno podprahovým zavlhnutím.
Odpovedať
Ak mate plyn, pustite susiaci program na poter, potom kurit a vetrat naplno. Prekurite vela. Ak mate elektrokable, vysusit poter a kurit naplno drevom alebo klimou. Klima s inverterom susi najlepsie a velmi lacno ako TC, a v lete ju vyuzijete.
Odpovedať
@jan45 Aj odležané vápno je po roku žieravina? Ako sa vyrába vápno do farieb? Pozriem na vreco čo je tam napísané. Vďaka za odpoveď. @lokoss V prípade trvalo otvorenej vetračky na okne, treba nastaviť nižšiu teplotu, aby nebola veľká spotreba plynu. Voda sa odparí aj pri teplote pár stupňov, rozhoduje aj vlhkosť vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp no ved asi preto sa kedysi bielilo a plnilo to aj dezinfekcny ucel... teraz to dava zmysel asi...
Odpovedať
@katrin21 Aká dezinfekcia? Do farieb sa dnes pridávajú organické látky kôli zmenšeniu oteru. Tie látky plesnivejú vo vlhku. Čisté vápno neplesniveje, aleo takú stenu sa nemožno oprieť. Náter vápna na drevenici asi nezabráni hnitiu vlhkého dreva. Alebo áno?
Odpovedať
@lokoss riesim podobny problem, vysusam anhydritove potery. Podlahove kurenie zapnute, pozadovana izbova teplota nastavena na 19°C, a intenzivne vetram, t.z. kazdu cca hodinu-dve vyvetram cely dom na 5 min. Tento proces treba opakovat nekonecne vela krat, predpokladam, ze celu zimu. Skusal som to aj s vysokou teplotou ale spotreba plynu isla rapidne hore (cca 20€ na den podla mojich prepoctov), preto som sa rozhodol pre tento sposob. (pri tomto sposobe mi to vychadza na 2,5€ na den)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp keď píšem žieravina, nemyslím, že po ponorení ruky táto zmizne, ale pH je určite 14. Vápno na drevenici zabráni hnitiu dreva, ale nie toho spodného, ktoré tvorí náhradu izolácie. To sa po rokoch vymieňalo. O vápennú stenu sa možno oprieť, treba pridať pri maľovaní kazeín, keď nevedeli čo to je, dávali vajcia, stačí bielok. @mirko1984 dobrý postup, tvrdia, že s každým stupňom je spotreba vyššia o 6%.Pokiaľ tam nemienite urýchlene bývať, tak to uschne aj samo, dôležité je vetranie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 pH=14 je dosť silné aby ruka zmizla, len to trvá dlhšie. Má maliarska farba pH = 7? Čo je to spodné drevo? Ako sa menilo?
Odpovedať
Byvat budeme az na jar. Len vlhkost vzduchu je momentalne po 4 dnoch od omietnutia prvej izby 88% a rohy su mokre. Bojim sa aby sa nerobili plesne.
Odpovedať
@radopp farba urcite nema ph7. Spodne drevo je prvy tram polozeny na "zemi". Ako sa vymienalo? Proste ho vybrali a nahradili novym...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?