Ako správne nastaviť tepelné čerpadlo?

Ahojte, poradte ake hodnoty najlepsie nastavit na TC. Posledne dni ked sa vyrazne ochladilo medzi dnom a nocou, akoby nam nestihalo kurenie. Laicky mam pocit, ze nastavene hodoty su dost vysoko (v minulosti ak by som na byte nastavil kotol na 34*C tak musim chodit v trenkach), ale pocitovo tepelny komfort v dome je dost slaby. TC je Daikin Altherma 8kW napojene na podklahovku. Nastavenie TC: - izbova teplota 34.5*C (pohodlny rezim), 34*C (usporny rezim). Rezim sa strieda po cca 6 hodinach - teplota na hlavnom vystupe vody +4*C (pohodlny rezim), +3*C (usporny rezim) (tomuto uplne nerozumiem o co ide emoticon ) TC je nastavene na casovy harmonogram, nie na ekvitermicku krivku. Co je lepsie harmonogram alebo ek. krivka? Vdaka
Odpovedať
@gazzz ekvitermika + izbovy termostat na znizenie teploty pri vykureni
Odpovedať
Profilova fotka
Ekvitermika zohľadňuje zmeny vonkajšej teploty, reaguje flexibilnejšie, kúrenie je úspornejšie, termostat sa riadi vnútornou teplotou v referenčnej miestnosti kde sa nachádza. Nie vždy je ale problém v tč. Bol vypracovaný projekt vykurovania a bolo podľa toho nadimenzované tč a podlahovka? Nie je zavzdušnená? Skúste sa poradiť s inštalačnou firmou ohľadom optimálneho nastavenia.
Odpovedať
@daniel_daikin mam na Vas otazocku, kolko je ideal tlaku v podlahovke, Mam cerpadlo Daikin Altherma, ako viem odvzdusnit a opat napustit podlahovku. Nadimenzovane bolo koncom minuleho roku.Farba chladiva/emulzii v podlahovke sa mi tiez tak uplpne nezda je taka kaki.Neviem ci je to dobre ci zle.Na internete nachadzam protichodne nazori, Odbornici na tuto temu sa mi zdaju pri rozhovore s nimi nie velmi presvedcivy.
Odpovedať
Profilova fotka
@kolorid12 Podlahovka by mala byť napustená upravenou vodou. Inštalačná firma by mala na základe rozboru miestnej vody zvoliť vhodný spôsob úpravy aby sa zabránilo usadzovaniu minerálnych látok a korózii. Zároveň sa musí prihliadať na materiál, z ktorého je výmenník, (napr. nerezová oceľ, alebo zliatina Al/Si, každý výrobca vyžaduje inú úpravu). Na toto treba použiť odbornú firmu. Doporučuje sa do vykurovacieho systému integrovať aj magnetický filter. Vodu je možné počas prevádzky pri poklese tlaku dopúšťať. Pri RD je to spravidla zanedbateľné množstvo. Pri poklese tlaku, kde nie je detekovaná netesnosť sa doporučuje skontrolovať aj expanznú nádobu. Optimálna hodnota tlaku vo vykurovacej sústave je spravidla medzi 1 a 2 bar. V prípade napúšťania podlahovky pre TČ Monoblok sa používa ešte nemrznúca zmes. Tu sa doporučuje náplň vymeniť podľa odporúčania montážnej firmy, ale spravidla každých cca 8 rokov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?