Ako riešiť kúrenie v dome - prízemie a podkrovie?

Chcem sa opýtať odborníkov, prečo je v projekte rodinného domu navrhnuté podlahové kúrenie na prízemí a na poschodí- podkrovie je kúrenie radiátormi ? Na ohrev vody je navrhnutý plynový kotol. Aký máte názor na výmenu takéhoto kúrenia za elektrické podlahové aj na prízemí aj v podkroví?
Odpovedať
@mantilka vymena za elektricke? v pohode, len to bude 2x drahsie (myslim naklady na kurenie), predsa elektrina vs. plyn je to ...
Odpovedať
Preco je tam navrhnute podlahove kurenie? No asi ho tam niekto chcel... Dnes sa bezne do novostavieb navrhuje podlahove kurenie a do neobyvanych miestnosti radiatory, lebo su lacnejsie. Preco plyn a preco elektrika... V dnesnej dobe je plynove kurenie cca o 30% lacnejsie ako elektricke. Ja osobne budem vsak bat elektricke kurenie (tepelne cerpadlo), lebo sa chcem vyhnut plynu v dome.. Rozne rizika vybuchu, revizie... K domu si plynove vedenie dovediem, lebo ho mam na pozemku a casom mozno zmenim nazor, ale zatial sa mu chcem vyhnut... Voda ako medium prenosu tepla je vhodna aj preto, ze ju mozes roznym sposobom ohriat a tak niesi plne odkazany iba na elektriku... Elektriku vsak budes potrebovat na pohon cerpadla. Avsak zohriat vodu mozes elektrikou, plynom, drevom,...
Odpovedať
@ivantausk vyhnut sa plynu ked ho mate na pozemku a este si ho dotiahnete do domu? ! Absolutna chujovina ho nevyuzit na plynovy kondenzacny kotol. Argumenty ako vybuch😊😊 ??? Prosim Vas o kolkych takych vybuchoch ste poculi??? Co ste poculi to boli Propan butanove flase a nie pevny rozvod v dome. Co by som bol dal za plynovu pripojku ako mate vy ach jaj. Skuste pouvazovat a poratat . Kotol 1500€ Tc 4500€ Revizia na kotol 70€ rocne. Na TC podla vyrobcu ale tiez okolo 70€ Rozdiel medzi spotrbou Vam nikdy nevrati rozdiel obstaravacej ceny.
Odpovedať
@gkrivanek a napriek tomu nechcem plynove kurenie ;). Co uz somnou? Ja som si to vsetko prepocitaval asi polroka a aj ked mi to vyslo drahsie, tak napriek tomu si to zo zaciatku nedam. Ale aby som sa v buducnosti vyhol papierovackam, tak som si to dal od plynarov schvalit a natiahnem plyn k technickej miestnosti ale nie az do domu. Mal som v byte plynovy kotol a uz nechcem... Ani varit uz nechcem na plyne.... Indukcna platna a TC je zatial prvotny plan.
Odpovedať
@mantilka hore aj dole podlahovka a plyn
Odpovedať
@ivantausk v pohode Vas nazor na vec aj ja mam indukcku a TC. No keby bol plyn urcite mam kondenzacny kotol.
Odpovedať
@gkrivanek riziko plynu je statisticky skoro nulove, napriek tomu sa obcas nieco stane. Nemusi to byt prave vybuch, starsi ludia sa kde tu udusia oxidom uholnatym. Plyn je prva volba v chladnych oblastiach, v starych alebo velkych novych domoch. V NED bungalove nie je vynechanie plynu nerozum, hlavne ak sa prikuruje kachlami a klimou. Kotol stoji 1500, ale je z tych najlacnejsich. Vydrzi do 10 rokov, potom treba repasovat. Reviziu musi mat aj komin, ci nie? Do 100 m2 v novom dome je plyn skoro nenavratny, do 150 m2 sa daju naklady udrzat blizko plynu aj bez velkeho TC. Alebo je mojich 50 E mesacne na kurenie elektrinou v 130 m2 katastrofa?
Odpovedať
dakujem vsetkým za rady ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?