Ako riešiť kúrenie?

Prosim o radu, v obyvacke budeme mat krb, ale nebudeme nim vykurovat cely dom (poschodovy), preto chceme dat do pivnice kotol na pevne (drevo) a plynovy. Da sa to vsetko troje napojit do radiatorov? Nevieme si dat rady ako to vyriesit :-(
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@1katrin1 Napojit sa to da bez problemov, horsie to uz bude s regulaciou, ak nechcete mat krb s prieduchmi a chcete ho vyuzit aj na kurenie inych miestnosti ako obyvacky, je potrebne kupit vlozku s teplovodnym vymennikom, plynovy kotol sa da regulovat uplne samostatne, kotol na tuhe palivo podobne ako krb. Zalezi na tom, ako chcete kurit, ci len krbom alebo len kotlom na tuhe palivo, alebo aj aj a plyn je len zalozny zdroj, alebo naopak, krb a kotol na tuhe palivo bude len na dokurovanie alebo prilezitostne kurenie a hlavny tahun kurenia bude plyn.. moze sa to vsetko riesit vyrovnavacou nadrzou, ohrevom spiatocky, atd, atd, ale ako hovorim najskor treba poznat vasu predstavu, co od takto variabilneho systemu kurenia ocakavate.
Odpovedať
prieduchy z krbu sa daju spravit do celeho domu? myslela som ze to sa da urobit len odtial, kade vedie komin-rovno hore, cize len izby cez ktore komin vedie
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 kominom idu spaliny, teda dym, prieduchmi ide ohriaty vzduch, je to teda oddelene. ak je to oddelene, cesta dymu nekopiruje cestu tepla, takze dym nechajme kominu a prieduchy urobme v podhlade alebo podlahe do izieb kam ich potrebujeme a kde ich chceme mat :)
Odpovedať
Dobrý den. Já bych to ještě pojistil AKU nádrží s elektrickými patronami, napojil na to solární ohřev, některé patrony napojil na FV a pro jistotu bych si pořídil na zahradu nějakou vrtuli, do každého pokoje dal jedny Petry, nebo Gamatky. Možná i nějaká kachlová pec by se hodila. :-D :-D :-D :-D :-D A to všechno by řídil ředitel Vašeho energetického centra. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 novostavba?
Odpovedať
Profilova fotka
neriešte kotol na tuhé palivo, osaďte si plynový kondenzačný kotol so vstavaným alebo externým zásobníkom ako primárny zdroj tepla. Za cenu akumulačky,regulácie,zónovania,laddomatu atď. osaďte krbové kachle alebo teplovzdušnú vložku a za cenu riešenia prostredníctvom tuhého paliva a vyvolaných prislúchajúcich investícií zrealizujte rekuperáciu tepla. Získate tak komfortný zdroj tepla a zábezpeku budete mať v teplovzdušnej vložke bez potreby externej energie. obstavbu zrealizujte z akumulačného materiálu a po dohorení ohniska využívajte teplo cez prieduchy resp.zlepšíte účinnosť rekuperačnej jednotky a tá sa už postará o distribúciu tepla do miestností. a ak sa dá zaizolujte čo najlepšie objekt.
Odpovedať
@ladajaskva :-D dobry napad
Odpovedať
@dev rekonstrukcia
Odpovedať
@1katrin1 - prieduchy len kade vedie komin? Komin je na odvod splodin a dymu. Prieduchy sa daju tahat kade chces a napriklad aj s ventilatorom. Ale inak to je to uz fakt prehnane - nechapem krb, kotol na tuhe palivo, kotol na plyn - radiatory. Asi je to stary dom, ale je to uz dost silna kombinacia... Ak staviate novy - tak ziadne radiatory, poriadne izolovat ...
Odpovedať
@jan_fejes dakujem za radu
Odpovedať
@maros_kollar dakujem, posuniem dalej :-)
Odpovedať
@mr79 a co ine ked nie radiatory? podlahove nechceme
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@1katrin1 všetko sa dá, ale zdá sa mi to trošku zbytočné. budete mať problém všetko správne vyregulovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 ja by som to poriadne zateplil, dal nove okna(3sklo), a staci aj maly kondenzacny kotol + rekuperacia, krb len na dekoraciu a mozno len bio.
Odpovedať
@1katrin1 Zbytočne komplikované. Znížte straty domu na minimum tak, aby to v plyne ročne stálo do 400 € ročne. Potom bohate stačí malá piecka. Netreba 2 kotle. Alebo ak kotol na drevo, nezavádzajte plyn.
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 stale neviem co je primarny zdroj, ci plyn alebo tuhe palivo. ak plyn a nechcete ani zateplit ani menit radiatory, musite sa zmierit s nizzsou ucinnostou kotla, alebo zvacsit plochu radiatorov ( nove kond. kotle su stavane na optimalny vykon pri nizsom tepelnom spade ako stare) pretoze predpokladam ze stare radiatory boli stavane na teplotny spad 90/70 stupnov. ak chcete kurit hlavne s krbom a nebude vam prekazat neustale nosenie dreva do obyvacky, vynechajte kotol a pouzite marosov napad s akumulacnym obstavanim krbu a distribuciou tepla v ramci vzduchotechniky a rekuperacie. je to najlacnejsie riesenie a zabijete 2 muchy jednou ranou. plynovy kotol bude potom len vyrovnavat pripadne nedostatky tepelnej pohody napriklad nad ranom.
Odpovedať
@1katrin1 Dobrý den. Když ne radiátory ani podlahovku, tak otevřené ohniště a k večeři si můžete opékat špekáčky. :-D Nicméně zde se řeší blbosti a nikdo zatím neví, jaké máte TZ. Čili postup je naprosto triviální a v podstatě to skoro každý ignoruje: 1. spočítat současné tepelné ztráty 2. navrhnout snížení TZ na 1/3 3. přepočítat 4. snížit TZ na 1/2 5. zahájit diskuzi a systému vytápění 6. zavrhnout spalování pevných paliv a prodat les 7. pořídit něco, co bude vytápět ten energeticky úsporný barák za hubičku S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 je tu ešte jedno riešenie http://makroterm.eu/produkty/integrator
Odpovedať
@1katrin1 je nejakz dovod preco nie podlahove?
Odpovedať
@poliacik321 je možné toto riešenie realizovať aj v objekte kde nie je zavedený plyn?
Odpovedať
Asi je rozhodnute, krb bude ale nie na vykurovanie domu, dame aj plynovy kotol aj kotol na drevo, to je celkom rozumne riesenie, ci nie? A zda sa to aj cenovo prijatelnejsie kurit s drevom ako plynom
Odpovedať
@1katrin1 nechcete dat pre istotu aj elektricky kotol, TČ, infrapanely a solarny ohrev? Nech to uz mate uplne kompletne a pokryte vsetky moznosti kurenia. =-)
Odpovedať
@1katrin1 vonkoncom to nie je dobre riesenie. Je to take silove... sak dame vsetko len pre istotu... nech je teplo. Ale asi velmi neriesiete aby to teplo v dome aj zostalo... Skoda radit.
Odpovedať
@1katrin1 Takže dáte všetko. Krb, kotol na pevné palivo a plynový kotol. Tak to teda nie je rozumné riešenie. Ešte raz si prečítajte diskusiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 pred casom ked som pisal jeden clanok o efektivite vykurovania roznymi mediami na slovensku som si dal namahu a vypocital som naklady na prevadzku vykurovania roznymi palivami.. je to zhrnute v tejto tabulke, dom ma stratu 15 kW, tak mozno pomoze pri volbe: palivo -drevo cena - 45 eur/m3 ucinnost kotla - 80 % rocne naklady - 500 eur palivo - hnedé uhlie cena - 120 eur/tona ucinnost kotla - 70 % rocne naklady - 1 000 eur palivo - pelety cena - 0,037 eur/kWh ucinnost kotla - 90 % rocne naklady - 1 370 eur palivo - zemný plyn cena - 0,0515 eur/kWh ucinnost kotla - 90 % rocne naklady - 1 900 eur zdroj vykurovania - tepelné čerpadlo voda-voda cena - 0,087 eur/kWh ucinnost - 450 % rocne naklady - 540 eur palivo - elektrina výhrev – priamy cena - 0,120 eur/kWh ucinnost kotla - 100 % rocne naklady - 3 300 eur
Odpovedať
Profilova fotka
@jan_fejes ešte by bolo dobré uviesť investičné náklady jednotlivých riešení s vplyvom na návratnosť investície jednotlivých riešení voči sebe s uvažovaním ročných nákladov. Doplnil by som to o investičný náklad na zateplenie a jeho vplyv na tepelné straty a pokles potreby výšky investície. Ono to vyzerá pekne na tých ročných nákladoch, ale veľkú výpovednú hodnotu má i vstupná výška investície. Čím je tepelná strata nižšia a investícia vyššia zväčšuje sa interval návratnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar samozrejme suhlasim, na vsetko sa treba divat komplexne.. toto bol len modelovy priklad na ktorom sa da stavat a riesit dalsie otazky. mozno som este mal doplnit nasledovne: Kúrenie je v starom nezateplenom rodinnom dome so starými oknami s vykurovacou plochou 150 m2. Modelový dom má asi 45 cm steny z plnej tehly, je na strednom Slovensku a jeho tepelné straty dosahujú asi 15 kW. Celková spotreba tepla na kúrenie v dome je 28 000 kWh, čo zodpovedá 28 000 kWh elektriny, 11 kubíkom dreva, 8,5 tony hnedého uhlia, 7 ton peliet a 37 000 KWh energie z plynu (asi 3 500 m3 – spotreba je pri kotle s účinnosťou 90 %, čo je nový nízkoteplotný kotol, starý 20–ročný kotol má účinnosť spaľovania len 70 % a spotrebu paliva a ročnú platbu ešte o 15 % vyššiu).
Odpovedať
@jan_fejes tepelne cerpadlo je ale strasne draha vec, na to nemame, tak potom sme asi dobre zvolili s tym drevom
Odpovedať
Profilova fotka
@jan_fejes no len potom si ten človek neuvedomí čo urobí zateplenie s tepelnou stratou...a pri dobrom zateplení si myslím že pekne vyškrtáme veľkú časť položiek. A tu je dôležitá investičná položka, ktorá sa môže dať na zlepšenie tepelnotechnickej skladby domu. Takže to by bolo asi prvé čo by som riešil. Ale viem čo ste chcel článkom povedať. :-) @1katrin1 napíšte aké máte tepelné straty, resp.skladbu stropu,obvodových stien a podlahy. ono pán @ladajaskva to tu spomínal, skôr by som to dal ako automatickú otázku pri každom začiatku takejto diskusie. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@1katrin1 a keď vypadne elektrika tak ste aj tak v pr...li. všetky zdroje tepla čo tam vyššie popisujete potrebujú elektriku. takže nezabudnite niekde do kôlne vedľa domu namontovať elektrocentrálu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?