Ako regulovať elektrické kúrenie?

Bývame v 15 ročnom RD, úž. plocha cca 110 m3. . Stavba Porotherm 40, nezateplený. Kúrenie sme mali plynové (radiátory). Spotreba plynu za minullý rok bola 2320 m3. Keďže sme nedávno menili na prízemí podlahu, dali sme do predsiene, kuchyne i do obývačky dlažbu, podložili sme pod ňu elektrické rohože, aby dlažba nebola v zime studená. Toto kúrenie sme už vyskúšali, aj keď na trojke zo siedmich, vznikla príjemná tepelná pohoda (je pravda, že ešte nie je veľmi zima). Chcem sa opýtať, či je lepšie nechať elektrické rohože temperovať, alebo ich radšej vypínať. Ako sa dá v našom prípade dosiahnuť čo najoptimálnejšia spotreba či už plynu alebo elektriny. Za rady a názory vopred ďakujem.
Odpovedať
@mandika1 Spotreba elektriny klesne, ak ich budete vypínať - to je jasné. Váš dom nie je koncipovaný na kúrenie elektrinou, takže s tým temperovaním rohožami opatrne! Len v čase Vášho pobytu ich zapnite - však to sa ohreje rýchlo. Rovnaké množstvo tepla z elektriny je totiž 3x drahšie než z plynu!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@mandika1 s elektrinou prekúrite ešte viac (vo finančnom vyjadrení). neviem aký domček máte, ale nedá sa nejak jednoducho (a relatívne lacno) dozatepľovať? ak máte bungalov, dala by sa možno na strop položiť vrstva minerálnej vlny - tam máte pravdepodobne najväčší únik tepla. prípadne ak je dom podpivničený, tak dať na strop pivnice polystyrén... kúrenie elektrinou určite nenechávajte bežať stále, lebo budete hodne prekvapení, keď dojde faktúra ;-)
Odpovedať
Dobrý den. Je to jednoduchá matematika. Jelikož je elektrika dražší, tak tu část tepla, kterou vyrobíte pomocí elektriky prostě proti plynu vyrobíte několikanásobně dráž. Tepelné ztráty Vašeho domu se pohybují někde kolen 10 kW ) Podle spotřeby plynu ). To situace naprosto nevhodná pro topení elektrikou , byť pouze částečné topení. Stejně regulátor nakonec budete nastavovat podle protopených kWh a klidně se může stát, že bude trvale na nule. To ale záleží na tom, jak máte naditou prkenici :-D :-D :-D :-D :-D a kolik jste ochotna zaplatit za zvýšený komfort. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Ďakujem za odpoveď a chcela by som sa opýtať, čo to znamená v praxi, že tepelné straty sú okolo 10kW. Prečo je kúrenie elektrikou, teda ide len o vyhrievanie dlažby, ináč máme klasické kúrenie radiátormi a plynový kotol, nevhodné. Vôbec tomu nerozumiem, preto vopred ďaujem za každú múdru radu.
Odpovedať
Dobrý den. Tepelné ztráty domu jsou jeho vlastnost, která je určena skladbou konstrukcí a volbou materiálu. Je to konstanta která se samovolně nijak nezmění. Pouze zateplení konstrukcí, či výměna oken to může vylepšit. Ze skutečné spotřeby plynu se dá zpětně ( přibližně ) spočítat ta teplená ztráta Vašeho domu. To je jedna stránka problému. Druhá stránka problému je volba topného systému a topného média. Je celá řada volně přístupných tabulek, kde si můžete zjistit, za jakou cenu vyrobíte 1 kWh. V té tabulce je jako nejdražší elektrika a nejlacinější dřevo ( nejlépe samotěžba z vlastního lesa ). Plyn je proti elektrice podstatně lacinější. A z toho vyplývá jednoduchý závěr, že když část tepla, které jste doposud vyráběla spalováním plynu nahradíte elektrikou ( temperování podlah ), zákonitě musí dojít k navýšení celkové ceny za topení. Ono je topení baráku a temperování podlah dokonale propojeno a tak součet energie bude sice stejný, ale cena vzroste. Psal jsem, že topení elektrikou při tepelných ztrátách je nevhodné ( cenově je to sebevražda ). Pro temperování je potřeba ale počítat se zvýšenými náklady ( čili daň za komfort :-D ) . S pozdravem Laďa
Odpovedať
@mandika1 Temperovaním dlažby sčasti vlastne kúrite - miesto plynu miniete elektrinu. Čiže ušetríte lacný plyn, ale miniete viac drahej elektriny - preto treba temperovať fakt len v čase pobytu osôb. PS: Uvádzate, že ročne miniete 2320 m3 plynu za rok, predpokladám, že máte kondenzačný kotol. Po zohľadnení účinnosti a prepočítaní to je asi 22 550 kWh. Na TUV z toho odhadujem tých 2550 kWh. Čiže dom si na kúrenie každý rok "pýta" 20 000 kWh. Keby ste celý dom vykurovali elektrinou, len kúrenie by vyšlo 2400 € ročne. K tomu TUV 300 €. Plus tá spotreba elektriny, ktorú máte teraz = spotrebiče. Plus dvojtarifný elektromer. Čiže na energie by ste dali vyše 3000 € ročne... To len pre zaujímavosť.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Kotol máme klasický prietokový, teda nie kondenzačný. Ovplyvňuje to nejak spotrebu?
Odpovedať
@blacksr kam to dospelo kúrenie elktrinou , v čase ked začalo v 90-r. to bolo takmer najlacnejšie vykurovanie okrem dreva, iste lacnejšie ako uhlie a to sa kúrili i domy zo stratou 20 kW, vtedy nikto izoláciu nepoznal, nebola potrebná
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu no tak to skonci ked sa nieco dotuje :D. Palit uhlie na kurenie bolo drahsie, ako palit uhlie na vyrobu elektriny , ktorej sa polka pri doprave strati (celkovo faktor primarnej energie myslim 2,7). Ale dobre casy sa vracaju, uz ideme dotovat plyn .
Odpovedať
@mandika1 Áno, pretože každý má inú účinnosť - to znamená, že každý z nich dokáže z 1 m3 plynu "vytĺcť" viac tepla. Kondenzačný dokáže viac tepla dostať z 1 m3 než obyčajný kotol. Keď doslúži tento, nový dajte kondenzačný. Ale predtým treba hlavne znížiť straty domu, sú totiž obrovské. My máme len o niečo väčší dom, ale prekúrime o 90% menej energie než vy. Miesto 20 000 kWh len 1500 kWh. Prietokový - mám to chápať tak, že ohrev TUV prebieha prietokovo, však?
Odpovedať
@blacksr ty ved na to netreba žiaden vykurovací systém to zohreješ ostatnými spotrebičmi , každý i kúri
Odpovedať
@majkoj vtedy bol prebytok elektriny , všetke firmy krachli ,dnes sa dotuje uhlie nenávratne , keby všetkým baníkom dali mesačne po tisíc eur po 20r je to odrobinka z toho čo tam tečie teraz, a plyn zdražie tak či tak , stále tam nebude fico dotovať svojich, neviem prečo nedotuje elektrinu máme takmer najdrahšiu v eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@duzu Však to tak nejak aj robíme. Kúrenie samozrejme treba - máme symbolickú podlahovku, ktorá si kradne teplo z TUV.
Odpovedať
@blacksr a ked sa všetci naraz osprchujete tak pod perinu
Odpovedať
@duzu Prečo? Veď nikdy nie je treba kúriť večer. Iba po polnoci - a to sa už nesprchujeme, aspoň nie celá rodina.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Kondenzacny kotol nemusi priniest nic. Podmienka je, ze musi fungovat v kondenzacnom rezime co casto pri radiatoroch nemusi byt samozrejmost.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj kondenzacny mod je vtedy ked ma teplotu spiatocky pod 58-60 stupnov C. Ak dom nieje riadeny ekvitermikou, staci dat aj na blbom kond. kotly obmedzenie max vystupnej teploty na 60 a hotovo. Tych 60 st. v drvivej vacsine postaci... samozrejme v super deravom dome na Kysuciach mozno nie :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo ano, ja som taktiez nenapisal, ze to nejde ale, ze to nie je samozrejmost :), silne zavisi od navrhu vykurovania. A spominana teplota je, ked prestava fungovat kondenzacny rezim, nie teplota kedy sa prejavuje uspora.
Odpovedať
@blacksr Áno.ohrev vody prebieha prietokovo. Neviem, či som uviedla správne veľkosť domu. Pokúsim sa ho trochu upresniť. Je to podkrovný dom so zastavanou plochochou cca 11 x 9. Je pravda, že je dosť presklený, ale okná majú izolačné trojsklo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?