Ako realizovať potrubie z odsávača pár v kuchyni?

Dobrý deň, viete mi prosím poradiť, ako realizovať potrubie, cez ktoré sa budú odsávať pary do exteriéru. V projekte je odťah navrhnutý vnútrajškom kuchyne (viď. obrázok), ale chceli by som potrubie zasekať do steny. Aký materiál potrubia by som mal použiť (môže byť plast, či musí byť plech?), aký tvar (výhodnejšie je asi hranatý profil ako okrúhly), musí byť sklon (k digestoru, od digestora), musí byť potrubie zateplené, spätná klapka má ísť na koniec potrubia alebo za digestor (nebude v druhom prípade v potrubí "mrznúť"?)?
Odpovedať
Profilova fotka
@fliacik Materiál plast -originál na vzduchové rozvody napr. Dalap. Okrúhle potrubie má menšie tlakové straty ako hranaté. Sklon od digestora tak aby prípadný kondenzát vytekal von...resp pri odvode smerom nahor vložiť do potrubia zachytávač kondenzátu. Potrubie je dobré zatepliť. Spätná klapka býva súčasť kvalitnejších digestorov alebo sa namontuje na koniec potrubia. Ochladzovaniu potrubia klapka úplne zabrániť nedokáže.
Odpovedať
Len doplním, že dieru cez stenu, tehla, ytong vyvŕtaš dutým vrtákom, ktorý ti požičia každá požičovňa.
Odpovedať
spatnu klapu vyberaj obzvlast starostlivo aby aj tesnila aj neklapala vo vetre, rozhodne nie plastovu za 5€. Je dobre dat klapu tesne pred exterierovu mriezku.
Odpovedať
Ďakujem všetkým, myslím, že mám všetky informácie, čo som potreboval,
Odpovedať
Profilova fotka
@fliacik ja som kupoval odsavac a klapka bola namontovana tesne za odsavac ta klapka nesluzi na nic ine ako na spetny chod vzduchu ruru mam plastovu tusim 100 priemer vivedenu nad sadrokartonovou konstrukciou o dlzke 5 m nemam zatial ziadny problem samozrejme sklon tam musi byt
Odpovedať
@pripad001 Duty vrtak... co ja som za nim nabehal a nakoniec som aj tak nezohnal. V niektorych pozicovniach na mna pozerali jak na debila, ze co chcem. Nakoniec som si na polmetrovom kuse kanalizacnej plastovej rury vyrezal take zubkovanie a vyvrtal som do ytongu dieru celkom v pohode :)
Odpovedať
@epto Dutý, čiže jadrový... :-)
Odpovedať
@fliacik objednajte si na fasadu Berbel BMK namiesto mriezky a nemusite davat spatnu klapku ani zateplovat potrubie a nebute pocut ani ziadny hluk zvonka, vietor a podobne. Ja to mam uz dva roky a funguje to bezchybne. Potrubie ma byt mierne vyspadovane smerom vom.
Odpovedať
@klara321 ti musi vysivat 300E za klapku na ruru :-)
Odpovedať
@klara321 Ďakujem, ale snažíme sa udržať rozumný rozpočet, na technické vychytávky financií neostáva ...
Odpovedať

Odpovedať
@rkorba A preco nie? Je to elektricky ovladana klapka, otvori sa, ked sa zapne digestor, zvnutra je zaizolovana polystyrenom a po krajoch utesnena gumovym tesnenim, takze nehrozi aby sme zvonku poculi vietor alebo hluk od susedov. Taktiez nehrozi tvorba kondenzu v rure ani mastnota na fasade. Akoze sorry, ale co je to 300 Eur oproti tomu co stoji cela kuchyna aj so spotrebicmi?
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?