Ako nájsť umiestnenie trubiek podlahového kúrenia?

Vedel by prosím niekto poradiť, ako nájsť umiestnenie trubiek podlahového kúrenia, uložených v cementovom potere? Trubky sú plast-hliník 16mm Sanha a kotol zatiaľ nemáme zapojený. Presnú polohu potrebujeme zistiť pre navŕtanie stĺpikov zábradlia schodišťa (na podeste). Fotodokumentáciu tohto konkrétneho miesta vyhotovenú nemáme.
Odpovedať
bez teplej vody tazko, s teplou vodou infrakamera. Mozno nejaky detektor kovov, ale asi nie nejaky pre amaterske pouzitie
Odpovedať
Jedine zapojenim kotla a termokamerou Ci?
Odpovedať
Profilova fotka
Pokud už máte ve vodovodu studenou vodu, lze ji připojit a po 15 minutách průtoku pouze hledanou větví zjistíte temokamerou nejpřesnější výsledky. Zkusit i obrácený směr průtoku. Další varianta je pro zkušeného elektrikáře. Na vrstvu hliníku v trubce přivést měkkých 220V a sledovat kapacitní proudy nad podlahou. Hledám tak přerušené dráty ve zdi s přesností na centimetr.
Odpovedať
@zita19 @rkorba Postup s infrakamerou a teplou vodou by asi fungoval, ale ešte pár týždňov nebude voda ani plyn. Detektor kovov z Lidla mám, skúsim či nájde hliník, obávam sa však že to nie je vhodný materiál.
Odpovedať
@josef_vavra S vodou je zatiaľ problém, v dome nie je prípojka. Postup s pripojením elektriny by sa asi dal zrealizovať, v najhoršom prípade snáď len vyrazíme poistky ;-) Ďakujem.
Odpovedať
@fliacik skus si niekde pozicat toto: https://www.rucne-naradie.sk/bosch-d-... z vlastnej skusenosti mozem odporucit😉
Odpovedať
@mirecr Ďakujem, myslím však, že naše zábradlie bude lacnejšie ako tento prístroj ;-) Keď skombinujeme existujúcu (aj keď nedostatočnú) fotodokumentáciu s našim detektorom a na predpokladanom mieste diery postupne navŕtame a budeme kontrolovať, či v diere nie je trubka, malo by stačiť.
Odpovedať
@fliacik pisal ti ze si to mas pozicat nie kupit...podla mna dost riskujete ked idete takto vrtat, na to zabradlie ste mali mysliet skor. teraz by som sa snazil minimalizovat riziko.
Odpovedať
@fliacik "na predpokladanom mieste diery postupne navŕtame a budeme kontrolovať, či v diere nie je trubka" - to uz bude trocha neskoro, ked pri kontrole najdete v diere navrtanu trubku, nie? Co konkretne riesi tento postup prace?
Odpovedať
@gashtaan no, podlahove kurenie si znicia tymto postupom, nic ine :-D apropo neviete tam pustit vodu aj ked nemate pripojku? ved normalne hadicou od suseda napriklad - kludne aj teplu vodu
Odpovedať
@mirecr najlepsie kupit novy cez eshop, pouzit a neposkodeny vratit do 10 dni, ci kolko je ta zakonna lehota... a cele Ta to vyjde lacnejsie nez pozicat... len postovne 😁
Odpovedať
je to 14 dni neda sa to zabradlie nejako inak uchytit? napriklad navrtat iba 2-3cm (na istu vysku kde nie je trubka) a nadrbat tam chemicku kotvu alebo mamut? alebo ho uchytit inde?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@fliacik Jak čtu diskuzi, pozvěte si jakéhokoliv šikovného slaboproudaře s obyčejným osciloskopem nebo pípákem vyrobeným ze smartphonu. Nakreslí vám trubky s přesností na centimetr. Hlavně nevrtat naslepo!!! Pokud bude zájem, hodím sem video jak ze smartphonu udělat hledač drátů/trubek.
Odpovedať
Profilova fotka
@josef_vavra môžeš dat to video?? dik
Odpovedať
Ahojte. Tak sme si dnes požičali z požičovne detektor Bosch Professional GMS 120 (iný nemali) a polohu rúrok zakreslili. Úplne na milimeter presne to asi nemeralo, ale pre určenie "bezpečného" miesta vŕtania by to malo postačiť. Takže ďakujem všetkým za rady. @josef_vavra Čisto zo zvedavosti, môžem poprosiť to video? Ďakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@fliacik Tak jsem konečně byl na stavbě ověřit metodu vhodnou pro běžné hledání drátů i na podlahovém topení a ejhle, moje úvahová chyba!! Pod trubkami mám odraznou folii a kapacitní přenos na povrch je tak dokonale rovnoměrný. Hledat tedy lze jedině změnou jakosti rezonance , což nejspíš umí ten váš GMS120. Každopádně je to zajímavé téma. Detaily popsané v dolní části stránky http://kondenzace.kvalitne.cz/podlaho... Foceno termokamerou k mobilu Seek thermal (cca 6000 Kč), mobil Xiaomi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?