Ako kúriť v starom kamennom dome?

Ahojte velmi by som chcela vedet ake kurenie zvolit do stareho kamenneho domu. Rekonstrukcia nam stoji len kvoli tejto sofiinej volbe. Cez tyzden sme v zahranici takze nieco lahko regulovatelne. Presli sme vsetky typy a druhy ale kazdy kurenar porqdi nieco ine..teplovodne,teplovzdusne elektrika infra panely..Tepelne cerpadla Ake mate skusenosti s vykurenim takehoto domu?
Odpovedať
1
2
@karinastolarova Starý kamenný dom akumuluje teplo, preto je jedno ako kúrite a či tam ste, budete mať stabilnú teplotu a spotrebujete rovnaké množstvo tepla. Starý kamenný dom má veľké tepelné straty, preto by bolo dobré ho najprv zatepliť a ptom navrhovať vykurovací systém. Neviem aké máte k dispozícii energie, nevidel som váš dom, neviem aké máte požiadvky... takže sa k vykurovaniu seriózne nevyjadrím.
Odpovedať
Ja mam tiež kamenny stary dom s múrmi 70 cm, ako by som to mohol zatepliť? tiež idem robiť komplet kurenie od základu. Kondenzačný plynový kotol so 120 litrovym zásobníkom na TUV a kotol na drevo a akumulčnú nádrž 1000 l
Odpovedať
@rastototh Neviem ako je postavený váš dom, čo ste ochotný spraviť a aké máte predstavy. Napríklad steny možno zatepliť z vonkajšej strany ale aj z vnútra. Na zateplenie podlahy a stropu netreba zabudnúť, lebo inak je zateplenie stien zbytočné. Vykurovanie máte akumulačné, takže nevadí zníženie tepelných strát domu po zateplení. Plynový kotol bez akumulácie by mal mať nízky spodný výkon, aby príliš necykloval, aj keď kamenné steny to obmedzia.
Odpovedať
Profilova fotka
bez úprav sa dá použiť infra panely, izolácia pomôže, pri celkovej rekonštrukcii a požiadavke na bezobslužný systém je dobré TC
Odpovedať
@diskuter "kamenný dom akumuluje teplo "- suhlasim "Starý kamenný dom má veľké tepelné straty"- dufam, ze si sa len zle vyjadril, pretoze tato veta hned logicky odporuje prvej. "Napríklad steny možno zatepliť z vonkajšej strany ale aj z vnútra." Zateplovanie stien zvnutra je najlepsi sposob na rozbehnutie plesnivenia stien. A zateplovat kamen 70cm, tak to je len liate penazi vyrobcom polystyrenu. Proti comu by si to vlastne chcel zateplit? Tolko citaty a komentare k nim. Ale k veci: Kamenny dom potrebuje akumulacne kachle, aby sa teplota stale udrziavala, spotreba dreva je minimalna, priklada sa podla druhu kachli raz za 12 az 24 hodin, daju sa vykurit aj horne poschodia jednymi kachlami, vykurovanie spociatku pomale, ale po cca troch dnoch velmi prijemna teplota. Klima vyborna. Doporucujem najst si portaly, ktore sa venuju obnove starych domov. Tu sa stavia prevazne moderne. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@irise Vedela by si poradit tie portaly? Kludne do SS. Dakujem
Odpovedať
@irise pani píše, že cez týždeň sú v zahraničí, takže tento spôsob vykurovania asi nebude to pravé. z vlastnej skúsenosti viem, čo to je vykúriť na víkend drevom starý dom, v ktorom cez týždeň nikto nie je. keď sa začalo kúriť v piatok večer, prijateľne bolo až v nedeľu večer, keď nastal čas k odchodu.
Odpovedať
@irise tie vety o akumulacii a strate si neodporuju, je to tak a kazda vyjadruje inu velicinu. @karinastolarova Riesenie akumulacnym kurenim na drevo je sice najvhodnejsie ale pre trvalo obyvany dom, nie vikendovku. Tu asi ani pelety s automatickym zasobnikom nebudu stacit. V podstate je vhodne akekolvek teplovodne asi na plyn ak je moznost s inteligentnym programovanim ktore zohladni nabehovu krivku masivneho domu. Zateplit to treba urcite, lebo v takom dome sa za normalne peniaze da kurit len drevom a to vy neviete, kedze tam cely tyzden nieste.
Odpovedať
@karinastolarova Ak ste získali starý kamenný dom a idete sa pustiť do jeho kompletnej rekonštrukcie, zvážte jeho zbúranie a výstavbu nového, nízkoenergetického domu. Zo starého domu nikdy nový nebude.
Odpovedať
@diskuter ja idem robiť od základu čiže od základovej dosky skladbu podlahy od spodného betónu až po podlahu a strop 35 cm izolácia, kúrenie kombinované aj podlahovka aj radiatory, uvidím prvú zimu, aj tak tam prvú zimu nebudeme bývať tak vyskúšame ako to naakumuluje tie kamenné steny
Odpovedať
@rastototh Jóóój tam sa toho zmestííí.
Odpovedať
@irise Máš postavená takú kachľovú pec? Ako by si riešila návrh pece, ak prízemie je akumulačné kamenné a vrch neakumulačný drevo-sádrokartónový?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rastototh Skúsim spočítať tepelný most steny a ozvem sa. Z akého kameňa je stena?
Odpovedať
@irise Tepelné straty kamenných stien závisia od typu kameňa a z veľkosti domu.
Odpovedať
@diskuter pochopis, ze sa to neda povedat len tak z brucha. Musis vediet dispozicie domu, kominy, schodiska, vchody... Ale najidealnejsie je mat taku pec v strede domu, nedaleko otvoreneho schodiska, aby teplo lahko islo hore. Ak je vrch drevo, papier, lahko sa nahreje vystupujucim teplym vzduchom smerom hore po schodisku. Na internete najdes mnozstvo inspiracii a hlavne dobrych rad skusenych peciarov, len treba tomu venovat viac casu a vyberu vhodnych podla ceny, vkusu atd... len namatkovo som nasla toto http://www.cechkachliarov.sk/zaujimav...
Odpovedať
Na vase pouzitie by bolo najvhodnejsie jadro, ale vraj su problemy v povoleniami. V kazdom pripade potrebujete nieco co kuri permanenetne, kvoli vysokej tepelnej zotrvacnosti kamena a podla moznosti nieco co nepotrebuje dohlad kazdy den. Takze pelety nie. Ak nie je plyn, tak asi infra. Pec by som dal len ako doplnok, ked tam ste.
Odpovedať
klímou sa dá kúriť, dá sa nastaviť teplota ale aj čas kedy sa spústí na udržanie teploty celkom dobré riešenie na aktuálny stav a nemusí byť nikto doma
Odpovedať
@mathew112 Jadro? To akože rádioaktívny rozpad?
Odpovedať
@diskuter Kameň je pieskovec a steny začínajú 1,5 metra pod terénom a izby vysoké 3,30 , ale z kameňa sú len tri obvodové steny, jedna stena južná je kváder tehla o hrúbke 50 cm a vnútorné priečky sú z plných tehál.
Odpovedať
@diskuter vtip samozrejme
Odpovedať
@mathew112 Áno, ale niektorí berú konšpiračné teórie o studenej fúzii vážne, tak to tu môžeme rozobrať. Žiaľ, jedniný významný zdroj energie je Slnko, či už priamo alebo zmenené na drevo, plyn, alebo elektrinu.
Odpovedať
@rastototh pieskovec izoluje trochu horšie ako betón :-) . Steny zatepliť možno zvonku + zateplenie toho 1.3 m soklu, pod zem ísť netreba. Ešte nad tým porozmýšľam.
Odpovedať
@irise Hm, tak ten odkaz "http://www.cechkachliarov.sk/zaujimavosti-a-novinky/preco-krb-setri-penazenku-aj-prirodu" je na najzbytočnejšiu stránku, čo sa týka informácií o peciach, kachliach a podobne...
Odpovedať
@beginner7 ved si pohladaj sam co ta zaujima 8-) Ja tu predsa nerobim prednasky 8-)
Odpovedať
@diskuter ale aká hrubá by mala byť izolácia na tak hrubý múr aby to splnilo účel? 70 je dosť tak adekvátne koľko izolácie?
Odpovedať
@rastototh Tvoja nezateplená stena bude mať stratu povedzme 20 MWh pri trvalom obývaní domu. Pri kúrení plynom sa oplatí zatepliť zvonka 20 cm polystyrénom, potom straty steny budú 2 MWh. Tepelný most stien do základov však stále odoberá 10 MWh. To sa rieši niečím ako plystyrénová vaňa. Ešte to všetko musím prepočítať, uviedol som príklad. Pomohlo by keby som videl okótovaný náčrt domu.
Odpovedať
@rastototh Podlahy budeš zatepľovať, odkopávať alebo čo s nimi budeš robiť? Tá polystyrénová vaňa sa dá robiť aj smerom dole, a nebolo by ju vidieť.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
ako nič v zlom ale takýto dom som ešte zateplený ani nevidela a zvyčajne sú to historické budovy kde to nik ani nedovolí .... stačí vymeniť okná a zaizolovať podlahy, strechu, steny si už udržia samé svoju teplotu ... poznám veľa ľudí ktorý v takýchto domoch bývajú a aj pracujem v takejto budove a jediné čoho sa fakt treba držať aby mali múry stabilnú teplotu vtedy niesu ani vysoké náklady a je tepelný komfort nechodím tu síce v krátkom rukáve ale tričko dlhý rukáv príp vesta je ok ak by som vytiahla termostat vyššie a vymenil by majiteľ okná tak to by už možno bolo aj na ten krátky rukáv ... @karinastolarova neviem aké máte možnosti ale dôležité vybrať niečo čo bude temperovať aj počas vašej neprítomnosti ideálne plyn ak nieje tak potom elektrina.. kachle alebo piecku či kozub určite len ako doplnkové kúrenie
Odpovedať
@karinastolarova ,neviem aký veľký priestor chcete na tie víkendy vykurovať.Ideálne by bolo plynové UK s programovateľným alebo diaľkovým ovládaním.Cez internet alebo mobil.Pokiaľ tam nie je možnosť doviesť zemný plyn,videl som v záhradách aj zásobníky na PB.Nižšia investícia by bola zaviesť elektrické kúrenie s ovládaním na diaľku.Pri extrémnych mrazoch by sa musel dom temperovať aj cez týždeň,myslím kvôli vodovodnej inštalácii.Teplota vody v boileri nastavená na nezamŕzajúcu teplotu. Hrubé kamenné múry + stropy a podlahy by som zateplil zvnútra.Tak ako sa zatepľujú historické budovy a nové kamenné domy. Možno treba aj vymeniť okná,prípadne,keď sú zdravé,vymeniť vonkajšie krídla okien za izolačné dvojsklá. Osobne,pokiaľ ten dom nie je historická pamiatka a ani by som nemal k nemu nejakú citovú väzbu,tak by som ho zbúral a postavil si malý pohodlný domček,kde náklady na vykurovanie a údržbu sú nižšie ako náklady na cigarety u bežného fajčiara..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?