AKo kúriť na pozemku bez plynu?

Dobry den, zvazujeme kupu pozemku. Co sa tyka IS voda je riesena studnou a kanalizacia COV. Na pozemku je elektrika bez plynu. Potreboval by som poradit akoby ste riesili vykurovanie. Rozmyslam nad podlahovym teplovodnym + elektrokotol. V spalniach by som riesil radiatory alebo infrapanelmi. Nenasiel som na internete nic aktualne, preto uvitam kazdu radu. Dakujem
Odpovedať
1
2
6
@ftx Dobrý deň. Dom postavte tak, aby potreboval minimum energie na kúrenie, najlepšie do 3.000 kWh ročne. Zdrojom kúrenia môže byť elektrina a drevo. Elektrina je komfortná a drevo ako záloha. Riešila by som to nasledovne: - postaviť pasívny alebo nízkoenergetický dom - kachle s teplovodným výmenníkom + akumul. nádoba (AN) - podlahovka napojená na AN + elektrokotol (alebo len obehové čerpadlo + izbový termostat + el. špirála v AN) - TUV riešiť prietokovo v hornej časti AN (v lete to ohrejete elektrinou, v zime drevom) Radiátory a infáky Vám ku šťastiu chýbať nebudú. Netreba predimenzovávať a prekombinovávať, lezie to do peňazí. Ak si budete chcieť v prechodnom období trošku zakúriť v kúpeľke, stačí infrák kúpeľňový za 30 €. Alebo obyčajný teplovzdušný ventilátor za 20 € (ten je dokonca prenosný). My budeme tiež kúriť elektrinou. ;-)
Odpovedať
Mame to tiez tak so sietami, ako pises. Kurenie sme riesili kotlom na drevene pelety, v celom dome mame len teplovodne podlahove kurenie. Plus teda akumulacna pec na prizemi.
Odpovedať
@ftx suhlas s @blacksr a kurenie kludne ajna obycajne drevo ale hlavne spravne nadimenzovanu nadrz na akumulacnu vodu a pootm casom mozes k nejpripojit solar a do podlahovky nepotrebujes taku teplotu media ako do radiatorov.podla nadrze by som aj elektrokotol vypustil uplne ak by bol solar ktory by zvladol podla navrhu a vypoctu udrzat v dome nezamrznu teplotu. @roo mate na peletaku aj akumulacnu nadrz na vodu ak nie tak by som ju tam dal sice je to investicia vacsia ale je to otazka niekolko rokov a mas to na uzsetrenom palive spat.
Odpovedať
@andrejh0 ano, mame
Odpovedať
@roo tak super a ako velku na kolko m2 domu
Odpovedať
@andrejh0 tak sorry, nemame. manz ma opravil :-N
Odpovedať
ahoj. my síce plyn na pozemku máme ale manžel nechce kuriť s plynom a tak chceme dať do domu kotol na obilie, peletky a drevo. bude s tým trošku viac roboty ale šak zvykneme si :-D celkom sa nám pozdáva benekov ale to je ešte ďaleká budocnosť a plus tak ako spomínala blacksr, izby budú orientované tak aby na maximum využili slniečko (obyvka na západ, detské izby na juh, kupelka na východ, spálňa, kuchyňa a vchod na sever) a do obyvky chceme dať ešte krbové kachle s ktorými budeme kuriť na jar, jeseň, prípadne aj cez zimu (a bude to poistka ak by sa náhodou pokazil kotol), dali by sme aj krb ale ten sa nám do obyvky už nezmestí. |-|
Odpovedať
Profilova fotka
My nemáme plyn, kúrime elektrokotlom do teplovodnej podlahovky, plus krb na prechodné obdobie a náladu po celý rok x-) . Je to možno drahé kúrenie, ale investícia do solárov, rekuperácie,či tep.čerpadiel bola pre nás dvoch nenávratná. Deti už s nami nežijú. Ďalej sme si povedali, že v našom veku sa už budeme troška fyzicky šetriť, nie spratovať uhlie, pelety, drevo... to do krbu je málo, to sa ešte dá. Proste si za ten užívateľský "nadštandard" priplatíme. A teplú podlahu by sme už nemenili za nič na svete ani s ohľadom na možné úspory :-D
Odpovedať
@jankazb a koľko platíte za elektrinu? my to mame presne ako vy. akoľko kW spalite za mesiac?
Odpovedať
Profilova fotka
@ftx Ahoj,u nas v dedine tiez nieje na vsetkych uliciach zavedeny ply a ten kto ho nema,to riesi tak,ze maju zasobniky plynu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mufka.janka máš IP
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež mam na pozemku len elektrinu a vodu. Zvažujem peletovy kotol + akumulačna nádrž + solar + krbove kachle mozno aj z vodnikom (ešte nie som rozhodnutý). Samozrejmosť južná orientácia. Ešte stále som nezavrhol ani elektrinu namiesto peliet, aby som nemusel riešiť 2 komíny. Ale to bude zavisiet od tepelnych strat, aby tej el. zas nebolo vela. Je pohodlnejšia, ale drahšia, aj keď prináša benefit nizkeho tarifu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jankazb aku mate celkovu tepelnu stratu alebo aky je to dom (tehla, ytong...) je tam zateplenie...? a kolko m2 je domcek? kolko mate ucty za elektriku za rok? ak sa da napis mi nejake detaily to tu do posty...tiez sa chystame bez plynu, s teplovodnou podlahovkou + krb
Odpovedať
@gemini06 @blekytom Prosím, nepreceňujte južnú orientáciu. Kúrenie sa dimenzuje aj na dni, kedy je slnka pomenej. Skôr by sa žiadalo napísať: Samozrejmosťou sú poriadne hrúbky izolácií, prekračujúce platnú normu. Ak idete kúriť niektorým druhom biomasy, zvoľte jeden zdroj. Načo to dablovať? Plus elektrický dohrev k tomu ako komfortná barlička.
Odpovedať
šiel by som skôr do elektrickej podlahovky. a hllavne nízkoenergetický dom. ak nie pasívny. a vôbec. ešte tu nikto nepovedal ani slovo o tom, či sa ti vôbec bude chcieť makať s drevom, alebo nie...najprv tak povedz. či chceš šetriť za cenu práce, alebo si chceš užívať za cenu nákladov?
Odpovedať
Profilova fotka
@erik2k domček mám v albume, ročnú spotrebu,... Kúrime od septembra, v auguste sme sa sťahovali. Ako novostavba, kúrime, vetráme, dorábame zateplenie stropu a strechy... tak spotreba ako v prvý rok. Energ.certifikát vyšiel B. Zateplenie 15cm, okná trojsklo.
Odpovedať
@blacksr orientaciu na svetove strany by som určite nepodcenovala...samozrejme všetko so všetkym suvisí..ale miestnosti orientovane ja teplejšie strany su teplejšie
Odpovedať
Profilova fotka
elektricka podlahovka plus krb na dokurovanie resp romantiku, resp zalozny zdroj:) my tak mame a velmi si pochvalujeme.
Odpovedať
Aj my to tak planujeme, na pozemok pritiahnut iba elektriku a vodu. Kurenie podlahove, ohrev vody na elektrinu a solar k tomu, a krb pre istotu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ftx aj my mame pozemok bez plynu,a budeme to riesit kotlom na tuhe palivo cize drevo,piliny,ulhlie ;-)
Odpovedať
solár na TÚV áno,ale volil by som najjednoduchsie mozne riesenie a aj najlacnejsie ..zateplit ....co to dá...:-) a potom len priamovýhrevné konvertory s termostatom v kazdej miestnosti...takýto konfort vas vyjde na 95,- E na jednu miestnost.nesiel by som do podlahovky, ani do ustredneho el. kurenia a ani do aku. nadoby...tvrdim, že...v jednoduchosti je genialita a krasa..ziadne opravy, ziadne servisy..jednoduche riesenia
Odpovedať
tiez sa pripajam, pozemok mame bez plynu co mne osobne neprekaza. kurenie sme riesili tepelnym cerpadlom vzduch-voda, neviem ci mozem napisat vyrobcu ... novostavba, 25 tehla + 20 polystyren, podlahove kurenie, okna 3-skla, energeticky certifikat A povodne sme uvazovali nad - kotlom na pelety, odradila nas lenivost a zvysujuca sa cena peliet kazdym rokom, tiez manipulacia a skladove priestory - elektrokotlom, nizke vstupne naklady ale vysoke prevadzkove. Nakoniec sme skoncili pri TC ktoreho vstupne naklady su vysoke, ale brali sme to tak ze aj pri plyne su nejake vstupne naklady na komin, kotol atd. Co sa tyka nakladov, cakam na VF v polovici tohto roka, zatial mi to predbezne vychadza na 773 EUR s DPH od poslednej faktury cize od juna minuleho roka po dnes. Ale ocakavam ze koncom marca uz teploty poskocia a nebude treba tolko kurit. Teplota v dome cca 21 az 23 stupnov. Sadzba D11.
Odpovedať
My tiez nemame plyn, ale mame pec na pevne palivo, krb a elektricke. Elektricke kurenie sme mali pustene 2x a byvame uz tri roky.
Odpovedať
@alzbetae Neoplatila by sa Vám D2?
Odpovedať
@blacksr este neviem, uvidime ako dopadne tento rok (kedze je to prvy rok co byvame) a potom sa rozhodneme
Odpovedať
@alzbetae my to chceme riesit presne rovnako (TČ, podlahovka, +este krb ;-) ), kedze plyn na pozemku nie je a ani nebude. Mozes mi, prosim do IP napisat vyrobcu TČ+cenu? ;-) Dakujem ;-) Tehla 25 je dostacujuca? nam odporucaju 38 +15polystyren ;-)
Odpovedať
@bundad zalezi asi od projektu, ale pri nasom aj ked sa jedna o poschodovy dom nebol staticky ziaden problem. snazili sme sa vybrat najefektivnejsie riesenie este ked sme premyslali stavat, dokopy sme nic nevedeli, skoro nam predali 44 tehlu. Ze to nebudeme musiet zateplovat a ze sa bude zdrazovat a blabla. doteraz som stastna ze sa nam trochu skomplikovalo vybavovanie st. povolenia a zaciatok stavby sa oddialil. mali sme dostatok casu na studium veci suvisiacich so stavbou.
Odpovedať
@bundad ..preco zrovna tepelne cerpadlo?
Odpovedať
@pr pretoze na pozemku nie je plyn, elektricke vykurovanie mi pride financne nakladnejsie, ako ked kupim TC. Jednorazova investicia je sice dost vysoka, ale rocne naklady su podstatne mensie (aspon tak som sa zatial docitala na roznych forach :-N ). A krbom by sme cely dom nevykurili, hoci nie je velky. Navyse aj projekt je robeny na TC voda-vzduch. takze asi preto ;-) . Ale vobec v tychto veciach nie sme zbehli, takze kazdu radu, postreh vitame ;-) vyssie spominas, ze by si nesiel do podlahovky ... preco? @alzbetae dakujem za info v IP :-) ;-)
Odpovedať
@bundad ..viete akú stratu má váš dom?..od toho sa vśetko odvíja.resp. kolko davate izoláciu do podlahy, stropu a na obvod?
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?