Ako dokončiť stavbu krbu?

Ahojte, čaká ma stavanie obstavby krbu a pomaly začínam dávať dokopy potrebné info. Pls krbári, čo máte skúsenosti, poraďte ako použiť materiál (na foto), vraj je to soľ, ktorá sa má nechať rozpustiť vo vode a po cca 10 min odležania zmiešať s obsahom druhého sáčka, otázka je v akom pomere a či to tak vôbec má byť... ďakujem za každú info. Pls písať k veci. M.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
a aký materiál ideš lepiť? Ten hafnerputz je omietka. Tu je link na návody od Rath. http://www.rath.at/Rath.aspx?target=2...
Odpovedať
superizol..
Odpovedať
Profilova fotka
Superizol je niečo ako murovací materiál.Na murovanie potrebujete lepidlo nie omietku.PUTZ je v preklade OMIETKA.K predávanému produktu vám musí predajca dať preklad v slovenčine.Superizol sa dá lepiť flex-ovým lepidlom.
Odpovedať
Predajca ma informoval, že na lepenie toho superizolu je určený FL - 06, ale ako som písal vyššie, krbár mi zas hovoril, že sa to mieša so soľou,tak zisťujem info.. Ten hafnerputz viem už že je omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
Na superizol je najvhodnejšie lepidlo Profix. Predáva sa v krabici 20kg po 2X10kg sáčkoch. Je rýchlotuhnúce, takže miešať iba v menších dávkach. Na presieťkovanie môžeš použiť aj baukleber, ale nedávaj rohové lišty. Na rôzne materiály určené na stavbu krbu sú aj rôzne lepidlá a omietky. Vyvíjajú sa roky v laboratóriách a všetky zložky v nich obsiahnuté sú doslova na gram vypočítané. Pridávaním iných zložiek, (soli, piva, vajec... :) ) sa výnimočné vlastnosti moderných lepidiel znehodnocujú. Aj pri skamole je výrobcom výslovne zakázané pridávanie iných zložiek, máš to napísané v návode. Aj toto lepidlo je vhodné na lepenie superizolu, ale pri rýhlotuhnúcom profixe ide práca rýchlejšie a aj presnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
zabudli ste spomenúť slivkoví lekvár :) tým sa lepí najlepšie :))
Odpovedať
yofo: vieš mi aj poradiť aký pomer ?
Odpovedať
Profilova fotka
@igrak Neviem či chceš pomer na skamol, alebo profix. Skamol sa mieša trošku zložitejšie, presný postup nájdeš na obale alebo na tejto adrese: http://www.kobok.cz/superisol/Malta_F... Profix sa mieša jednoducho. Najlepšie do menšej misky alebo murárskej lyžice (fangle) si nasypeš asi za šálku profixu a pridáš trochu vody. Vodu pridávaš podľa potreby, podľa toho aké husté potrebuješ lepidlo. Na Kontaktné vrstvy môžeš mať aj trošku redšie. Lepidlo by malo byť takej "cestovitej" konzistencie. Pozor, keď minieš prvú dávku lepidla a chceš namiešať druhú, nádobu aj náradie umy. V opačnom prípade nový profix zreaguje zo starým a stvrdne ešte skôr ako stihneš niečo urobiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Aby som upresnil tú "cestovitú" konzistenciu, lepidlo by nemalo byť príliš husté, aby sa dalo dobre roztierať, ale ani príliš riedke, aby tieklo. Pri miešaní sa dá podľa potreby dosýpať alebo dolievať, ale ak už je lepidlo rozrobené viac ako 1-2 minúty už do neho nepridávaj ani vodu na zriedenie, ani prášok na zhustenie. Preto si namiešaj len toľko lepidla, koľko stihneš minúť cca za 10-15 minút. A nezabúdaj na kontaktné vrstvy (!!!), tie sú dôležité, zvlášť pri superizole.
Odpovedať
Ak mozem tak aj ja dam svoj nazor.Viaceri krbari spajaju Superizol flexibilnym lepidlom co som povodne chcel aj ja.Ale nakoniec som kupil original Thermokleber odolny do 1000 stupnov celzia(vyrobca je ZOP-je to vedierko 3kg,cena cca 20e).Konzistencia je dobra len co nas trosku hnevalo tak su tam trosku vacsie zrna v provnani s flexibilnym lepidlom-ale v pohode sa s tym da robit a je to origos
Odpovedať
chalani a mimo temy na lepidla a sietky....poradte nejaky teplovodnu krbovu vlozku s vykonom cca do 5kw do priestoru a cca 10 do vody??Mne sa nedari :(
Odpovedať
@maluboma 4,5kw vzduch 11kw voda-la nordica termocamino dsa,aspoň čo si tak v rýchlosti pamatám,gilotína a je aj pekná,účinnosť cca 80,6% niekde udávajú 82%ako kto natlaťí leták,je kúpená ale ešte nezapojená
Odpovedať
Článok sa načítava...
yofo : chcel by som pomer na ten skamol nakoľko už ho mám kúpený, pozriem ten odkaz čo si pridal,ale ak máš skúsenosť alebo rady alebo čokoľvek čo mi pomôže pri lepení superizolu týmto matrošom, tak sem s tým :) ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@igrak Poviem Ti to priamo, áno mám skúsenosť so skamolom. Použil som ho raz na jeden krb, tiež so superizolu a povedal som si vtedy "už nikdy viac!" Možno budeš mať viacej trpezlivosti ako ja a robota Ti pôjde dobre, ale ja som bol zvyknutý robiť s profixom. Nechcem zatracovať skamol, je to iba môj subjektívny názor. No ak už si sa ale rozhodol že sa na to dáš, dodrž pomer prášku a vody čo máš v návode a rozrob si iba toľko koľko minieš za jeden deň. Môžeš si pomôcť samoreznými skrutkami aby ti konštrukcia držala pri lepení, pokiaľ sa lepidlo nezatiahne alebo aj úplne nestuhne. Skrutky ale v superizole nenechávaj a pred zasieťkovaním ich povyťahuj. Lepené hrany zvnútra sopúchu zpevni kusom superizolu. Nejaké návody ako postupovať nájdeš na tomto odkaze: http://www.nejenkrby.cz/?pn=stavbakrb... Vyber si typ krbu aký chceš stavať a postupuj podľa návodu. Prípadne sa pozri aj na diskusiu k tejto téme tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
@sofiapal Dakujem, kuknem :) Si ma potesila, ze napokon predsa len cosi kupime ;)
Odpovedať
@maluboma ak sa bude páčiť tento typ vložky dám kontakt na Polsko-kúpila som ju tam v lete ked nebol dopyt o 1100eur lacnejšie ako naj ponuka na SK,v Jablonke,doba dodania 6 týždnov,aj ked si myslím že takú istú cenu nedajú lebo ja som kupovala ešte jednu,ale iste lepšie ako na sk
Odpovedať
yofo: dakujem moc za obsiahle riadky, po precitani navodu ako pripravit FL 06 sa este opytam, teda iba zmiesam tu FL 06 s vodou v pomere ako pisu a to je vsetko, ziadna sol ani nic ine nepridavat ano? A preco vlastne musim potom skrutky zo superizolu vytiahnut ked to zatvrdne? nemozu tam ostat, lebo aj to som uz videl..?? dakujem M.
Odpovedať
Profilova fotka
@igrak žiadnu soľ, ani nič iné nepridávaj. A vodu najlepšie izbovej teploty, alebo aspoň nie úplne ľadovú. Skrutky sa vplyvom tepla môžu mierne roztiahnuť a bude ti praskať omietka. Kvôli tomu aj nieje dobré dávať rohové lišty. Áno, aj ja som videl krb, kde sa superizol poisťoval skrutkami a nič sa nedialo, ale videl som aj krb, kde skrutky spôsobili že sa platne od seba odtrhli. Lenže dopredu to nikdy nevieš odhadnúť. Ešte možno ak by si používal superizol 50mm, ten by prípadnú roztiažnosť skrutky absorboval lepšie. Ale aj v tomto prípade by som ja žiadne skrutky ani nič podobné do krbu nedával. (myslím na stálo, pri montáži si pomôcť môžeš)
Odpovedať
Profilova fotka
Možno pomôže. http://grenaisol.cz/cz/?stranka=moder...
Odpovedať
@yofo Ja budem dávať superizol 50 mm z prednej strany a 30 mm zo zadnej strany, ten budem lepiť už na priečku( vraj to môžem lepiť klasickým klébrom zo zadnesj strany) ?? ale samozrejme spoje tou FL 06..
Odpovedať
Profilova fotka
@igrak Áno, môžeš to na stenu lepiť klebrom. Môžeš to nalepiť priamo na stenu, alebo ak máš dosť miesta môžeš najprv narezať pásy izolu, ktoré prilepíš na stenu a potom celé platne na tie pásy, aby si vytvoril medzi stenou a izoláciou dutinu. Zvýšiš tak izoláciu steny.
Odpovedať
yofo: chcem sa opýtať ešte ako by si riešil obstavbu dymovodu, ktorý sa napája na komínový dymovod.. pre predstavu posielam aj foto ako to vyzerá.Na komínový dymovod 45 stupňový, ktorý trčí z komínovej vložky sa napojí krbový dymovod ale by ešte prechádzal cez priečku 250 mm hrubú..priznám sa, že neviem ako to spraviť aby to bolo OK.Môžem urobiť aj okolo celého dymovodu obstavnu zo superizolu, ale ako budem pokračovať v ťahaní tej priečky..?? M.
Odpovedať
Profilova fotka
@igrak Skôr ako ti poradím, potrebujem lepší opis situácie. Kde bude stáť vložka, s tej fotky nevyčítam nič. skús ešte nejaké foto z iného uhla, môžeš mi to poslať ako správu. Koľko cm je od tej priečky po zaústenie do komína a prečo to vlastne ide cez tú priečku. Pôdorys krbu by mi pomohol najviac.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@sofiapal a čo záruka a servis???
Odpovedať
@reward nekupovala som na trhu ale v riadnom obchode,okrem predaja stavajú krby a robia aj servis,sú 20km od nás,reklamovala som nedávno ovládač na reguláciu otáčok k ventilátoru na teplovzdušnom krbe,žiaľ neúspešne lebo to bola naša chyba-syn ho vkuse vypínal a zapínal odpálil tam niečo,ale došlo to opravené,akurát som cvakla 20eur-a aj tak som v pluse oproti cene za akú mi ho predávali na SK
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Omietka na krb musi byt specialna krbova omietka alebo moze byt kludne aj sadrova omietka rimano geltxl ktora je vsade inde? Je medzi superizolom,silcou,dreinasolom nejaky rozdiel? Ktory z tychto troch je "najlepsi "na obostavbu?
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 my sme dali na krb obyc.fasadnu. Ma take hrubsie zrno. Obstavba zo superizolu.
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 všetko je to o povrchových teplotách... Kachliarske omietky majú v sebe vlákna, ktoré dokážu zvládnuť pnutie v materiáloch a teda nemali by praskať. Čiže ak @jankazb má na kozube fasádnu omietku a je spokojná, neznamená to, že aj u teba to bude OK. Asi 3 roky dozadu som realizoval rekonštrukciu, kde kvôli štipľavému zápachu fasádnej omietky sa kozub nedal používať. A k izolantom: princíp je podobný, no každý z nich má plusy aj mínusy. Skúsim vlastné postrehy, aj keď ich už takmer nepoužívam: Superisol - vápennosilikátová doska určená na stavbu konštrukcií kozubov (vadí mi prašnosť pri rezaní, používam len v núdzi) Silca - podobný materiál s nižšou hustotou a oveľa väčšou prašnosťou (nepoužívam) Grenaisol - prírodný a takmer neprašný materiál, pre mňa fajn na izoláciu zadnej steny, no obstavby by som, vzhľadom na krehkosť asi z neho nerobil.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward nechcem znevazovat vasu odbornost, ale myslim ze u jednoduchej obstavby obyc.krbovej vlozky, nie akumulacneho krbu netreba z toho robit kvantovu fyziku. Pri jednej obstavbe doma sa ta prasnost u materialov da prezit, fasada nema dovod ani praskat ani smrdiet ak je obstavba dobre urobena. Ona predsa nepracuje teplom ani teplo neprepusta. Ci sa mylim? Myslim ze sme zvolili jednoduche, dobre a financne nie zbytocne narocne riesenie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?