Ake vykurovanie pouzit?

Ahojte, chcela by som sa poradit ake vykurovanie pouzit v pripade domu s nasledovnymi parametrami: jednopodlazny dom, tehla 44 obvodove mury, jednoliaty betonovy strop,sedlova strecha bez podkrovia, zateplenie 8cm po obvode, 25cm strop z vrchu, uzitkova plocha 321m2, kombinacia podlahoveho kurenia a radiatorov. V obyvacej casti salavy krb 9kW uz mame , teraz by sme potrebovali vybrat vhodny typ vykurovania.
Odpovedať
Profilova fotka
no chyba ten podstatny udaj z projektu a to rocna potreba tepla v kWh/m2/rok . Ale vzhladom na radiatori a chabu izolaciu tam bude musiet ist nejaky lacny zdroj energie, plyn, peletky ....
Odpovedať
Rocnu potrebu tepla mame vypocitanu na 99,51GJ/rok, zateplenie este nemame mozeme ho pripadne upravit, bude tam este interierovy bazen, ktory bude asi tiez poriadny zrut, tak neviem ci bude plyn dobrym riesenim???
Odpovedať
Profilova fotka
@jankalc nic lacnejsie (co nemusis obsluhovat) ako plyn momentalne u nas nie je :). Jedina porovnatelna alternativa by bola tepelne cerpadlo, ale tam bude vysoka investicia. Su aj lacnejsie zdroje, ale tam uz treba skladovat palivo, ci uz peletky, alebo drevo. Ta potreba tepla je cca 27MWh. Pri plyne to je cez 1300€ rocne a to predpokladam bez bazena. Ked to prepocitame na plochu je to 84kWh/m2/rok, pricom maximum povolene je momemntalne 86. Osobne by som ani tomu udaju vzhladom na clenitost a naozaj chabu izolaciu velmi neveril. A to si neviem predstavit co bude pri tej izolacii v zime v miestnosti s bazenom na stenach.
Odpovedať
Problem so skladovanim dreva a prikladanim nemame, preto sme rozmyslali nad teplovodnym krbom v bazenovej casti v kombinacii so solarom a pripadne elektrickym temperovanim v case ked budeme mimo.
Odpovedať
@jankalc Ahoj. Tepelné ztráty podle těch údajů vycházejí kolem 13 kW. Vzhledem k velkorysosti Vašeho domu si nedovedu přestavit, že byste chtěli běhat kolem topení. Čili podle mě je jediná alternativa plynový kotel, který bude fungovat bez Vašeho zásahu. Také předpokládám, že ohřev bazénu v tom není zahrnut a o to budete muset navýšit výkon kotle. Taktéž si myslím, že v místnosti s bazénem budete mít problémy s kondenzací vodní páry, i když tam nainstalujete odvlhčovač. Nicméně, nevím z čeho jsou obvodové stěny postaveny tak to střílím od pasu. Sice nechápu kombinaci podlahového topení a radiátorů, ale to skoro vylučuje použít kondenzační kotel, který je velmi úsporný při nejnižších teplotách topné vody. Také při použití TČ to nebude nejvýhodnější. Čili, já bych tam instaloval klasický plynový kotel o výkonu kolem 18 kW ( rezerva pro bazén ) a udělal si přípravu pro napojení TČ vzduch - voda pro případ, že by z UK nedorazil plyn. Šťastný a veselý Nový rok!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@jankalc ano ak je cas, priestor a chut da sa. Len si treba uvedomit, ze 27MWh je cca 9 ton dreva a to je okolo 20m3 priestoru...
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech hore to stoji 44ka tehla a 8cm EPS :)
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Díky, už asi nevidím. :-p
Odpovedať
Jednoznacne podlahove vykurovanie s kondenzacnym kotlom. A bazen by som ihned likvidoval. Ani rok tomu nedavam a bude prazdny bez vody. Racsej vyrivu vanu a na dvor krasny bazenik ktory zohrieva slniecko. Ale je to vase rozhodnutie a vase peniaze.
Odpovedať
Obvodove mury su z tehal Porotherm Profi 40, kombinacia podlahoveho kurenia s radiatormi je asi kvoli tomu ze stavba bola projektovana pred 9 rokmi, povodni majitelia zacali so stavbou a kupili sme ju uz v takomto stave . Zateplenie este nemame a aj ohladom toho bazenu sa este rozhodujeme ci ho dokonci alebo radsej zrusit. Centralu BHZ od Brunneru uz mame a k nej mozeme pridavat zdroje tepla ake budeme chciet, otazne je ake?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankalc čo tak obrátiť sa na projektanta?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankalc je to skolaudovane ? lebo ak nie by som sa nedivil, ze bude s tym problem. Ten datum projektovania ciastocne vysvetluje tie nezmyselne izolacie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je to hruba stavba, pod strechou s oknami elektrikou a rozvodmi vody a kurenia bez omietok a bez akehokolvek zateplenia
Odpovedať
Profilova fotka
@jankalc potom naozaj odporucam sa obratit na projektanta. Za 9 rokov sa podmienky pre kolaudaciu rapidne zmenili. Inak sa moze stat, ze investujete vela penazi, nakoniec date spravit energeticky certifikat a ten nebude vyhovovat dnesnym zakonom a vyhlaskam.
Odpovedať
Asi to bude najrozumnejsie riesene, uz iba najst jedneho. Dakujem za reakcie a vsetkym Stastny a vesely novy rok!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?