Ake trubky k radiatorom s najlepsim pomerom vykon/kvalita/cena?

Aky material odporucate? Je lepsie zasekavat do steny, alebo radsej to tahat podlahou?
Odpovedať
1
2
Ppr zasekana v stene.spokojnost
Odpovedať
@radoslavc doporučujem plast hliník.Pri ppr vznikajú spekance a trpí výmenník .Zasekať ich môžeš kde chceš, záleží čo chceš rozbiť. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 spokojnosť aj po 10tich rokoch?
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w čo myslíte vnútorný povrch trubky plast-hliník je plast, alebo hliník? Ak je plast , tak tam nevidím žiadny rozdiel v kvalite, tá je inde a pre iný účel.
Odpovedať
@jan45 píšeme aký materiál doporučujeme,nie o zložení.Menili sme kotol kde bolo kúrenie s ppr a výmenník bol zničený kôli použitému materiálu,samozrejme to v cca 8 rokov fungovalo. Dalšou nevýhodou je dilatacia ppr.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w môžete popísať ako bol "zničený"? a prečo si myslíte "kvôli materiálu"? A značku kotla, použité filtre, aké rozvody (kombinácia materiálov, kovové potrubie, plast, mosadzné ventily )A ešte vysvetlite pojem "spekance"
Odpovedať
@jan45 zanesený výmenník bol tak že sa nedal prečistiť ani chemicky. Nečistoty tam boli zapečené.Koltol bol zo skalice,rozvod ppr, radiátory oceľ,a ventile mosadz.
Odpovedať
@robo28w Urcite bol system naplneny destilovanou vodou ze...
Odpovedať
to ma ani nenapadlo davat ppr...i ked s tym plasthlinikom jan hovori dobre...ono je to presne takto. Ked som isiel kupovat trubky na vodu vo velkom okresnom vodarstve, pytam sa co najviac predavaju, ze 99% PPR...takze na to kolko ludi to ma su s tym problemy nie je . I ked tu na fore je len to 1%:) A teraz mi znamy hovoril, ze ma tiez plasthlinik...takze uvazujem do coho ist..ci do PPR, plasthlinik, med alebo zelezo? samozrejme ak sa stane nejaka chyba na kotli a do periferie sa dostane voda s teplotou 90st a bude tam dlhsie tak PPR, plasthlinik fuc....tam odola asi len med a zelezo...otazne je, ci su technologie, ktore tomu s velkou pravdepodobnostou zabrania?
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w systém sa musí poskladať z jedného materiálu, v praxi, ak dám oceľové rúry, musím dať liatinové uzávery, čierne fitingy, filter. Stačí oceľový kotol a nebude sa anizanášať, ani hrdzavieť, životnosť 30 a viac rokov. Ak dám meď, musia byť mosadzné fitingy a uzávery, min. anticorro kotol, ak plast, na kotli nezáleží a k spekaniu ani zanášaniu nedôjde pretože je to jediný materiál, čo nespôsobuje chemické rekcie v systéme. Ale tvarovky a uzávery musia byť plastové, alebo mosadzné. To nedodržujú ani renomované furmy, ako dozor s tým mám bohaté skúsenosti . Mali ste ukážkovú skladbu nevhodných materiálov, ak je k tomu kyslá voda, je to laboratórium. @radoslavc predošlý popis treba doplniť cenami a uvidíte, prečo sa čo predáva a a koľko. S teplotou to nemá nič, videl som PPR na parnom rozvode.
Odpovedať
@jan45 nema vyznam pouzit kvalitnejsie PPR? resp. ake by ste odporucil na kurenie?
Odpovedať
Profilova fotka
myslel som, že PPR je lacnenjšie, preto sa ešte používa, o kvalite som nepísal, to laik neposúdi. Pri plasthliníke sú tvarovky násobne drahšie ako PPR. To sa týka hlavne rozvodov potrubia, do poteru je úplne jedno, čo sa dá, ale pohodlnejšie sa robí s plasthliníkom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 kurenie a radiatory budem tahat stenou, cize odporucate skor plasthlinik ako ppr?
Odpovedať
@radoslavc doporučujem ti plast hliník,ale ako píše starší kolega kľudne si daj ppr.Ja mám 25 r prax a určite by som si ppr nedal.Pri plast hliníku dávať pozor na dymenzie kôli prietoku.Kurenie ktoré som opisoval som nerobil ja a bola to katastrofa, použité všetky druhy materiálov a tým pádom tam vznikali rôzne reakcie.
Odpovedať
@jan45 Vraj cez samotny plast vnika nejakou difuzuiou vzdusny kyslik do systemu a sposobuje casom koroziu kovovych casti.ta hlinikova-kovova vrstvicka tomu vraj zabranuje.
Odpovedať
Uz by ste sa od tej predpotopnej PPR mohli niektory aj pohnut dalej. Co sposobuje? Neskutocny kal v rozvodoch kurenia z dovodu absencie kyslikovej bariery. Nasledky? Vymena obehovych cerpadiel najma v kotloch s wilo a spol cerpadlami okrem grundfoss tie ustoja aj ten kal. Vymenniky zasrate a nebolo to o roznorodych materialov v systeme.
Odpovedať
Takze ppr tie iste co sa davaju aj na podlahove kurenie, alebo hrubsie na kurenie? 20x2?
Odpovedať
tu je vyvod plasthlinikovych rur na radiator...ako sa to zakoncuje je na to nejaka zvaracka alebo su to fittingy? do praveho uhla sa v stene asi nejde, do akeho uhla ich mozno stocit tie trubky?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 nielen pre Vás: chemik sa tu ťažko ozve , ale cez hliník kyslík prechádza, treba zliatiny a tie sa inak opracúvajú. V trubkách určuje tvarovú stálosť. Keby cez umelú hmotu prechádzal kyslík, nemohli by sa používať na potravinárske účely, potraviny by sa kazili. takže zostáva len reakcia rôznych kovov s prenášačom - vodou. A ani voda nie je na vine, destilovaná voda je praktiky nevodivá a nepodporuje koróziu v zmysle elektrochemickom. No a systém sa má pred naplnením prepláchnuť, pasivovať a napustiť upravenou vodou. Do systému sa vkladajú filtre. Robím x rokov, ale pri RD som to ešte nevidel. Ale pozinkované fitingy s medenými trubkami áno.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc trúfate si,ak neviete , že sú rôzne tvarovkay na napojenie radiatora, tak držím palce. Samozrejme dá sa to aj amatérsky, montér sa nerodí, ale prax sú vedomosti.
Odpovedať
@radoslavc pozri si videa no youtube ako sa to robi, ta armatura na radiator sa na tie rurky len naskrutkuje, neviem ci su dake ppr flexibilme ale davat tie klasicke.tvrde je uz asi trochu out, milion spojov treba to zvarat, roni sa to tazsie. Neviem co tu riesis drahu med a zelezo co trena zvarat ked to urcite spravit sam nevies. Natiahnut hlinikoplast e asi najjednosuchsie
Odpovedať
Rozvody vody som vyskusal spravit alpexom (presnejsie pe-rt/al/pe-rt giacomini rurka 20x2). V dvoch ludoch ziaden problem, aj to ten druhy vzdy len pridrzal volny koniec trubky. Je dobre mat ohybacie pruziny. S vnutornou sa da spravit velmi slusny ohyb aj bez tvarovky (kolienka). Vsetko som robil press fitingami, lisovacie klieste za necelu stovku (cina) a vsetko tesni a funguje. Polyfuznu zvaracku som podaroval za odvoz, nikdy viac. Naopak noznice zo strihania PPR su vhodne aj na krajanie alpexu. Este k tomu potrebujes kalibrator/odhrotovač (http://www.vykurujem.sk/odhrotovac-iv...) a smelo do toho.
Odpovedať
@kejsix vdaka a tie lisovacie klieste vies poslat odkaz? neplanujem si to robit cele sam, ale aspon nataihnut trubky stenou...zakoncenia a spoje dam porobit majstrovi..len najblizsi moze az za 2 mesaice...takze nic ine mi neostava...a zas tisicku tomu najdrahsiemu ze moze hned nedam..
Odpovedať
@radoslavc Je to nieco taketo https://klieste-lisovacie.heureka.sk/... bral som to z nejakeho eshopu v trstenej.
Odpovedať
@jan45 Roznorode kovy,tzn s roznym elektrochemickym potencialom vytvaraju vo vode galvanicky clanok,a potom koroduju.Je okolo toho cela veda a je jasne,ze najjednoduchsie sa da tomu predist pouzitim rovnakeho kovu v celom systeme UK,ale o tej kyslikovej bariere v PEX-AL-PEX dost napovie google.
Odpovedať
A ako riesite rozvody radiatorov ak mate sucasne podlahove kurenie. Niekto odporuca vsteky trubky samostatne zviest k vykurovaciemu telesu (z radiatorov)...avsak cital som aj ze sa davaju podobne rozdelovace ako na podlahove kurenie... aku hrubku pex na radiatorove rozvody? tiez plati ze max 100m ako pri podlahovom? ako riesite v stenach ohyby pex? robite kolena alebo to ohnete tak aby sa to neprelomilo? nema to nahodou niekto pofotene? dik
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 google je len prenášač informácií, kto tam viac napchá a zaplatí za umiestnenie na prvých miestach, o tom sa viac vie. S vedomosťami to nemá nič, alebo málo.
Odpovedať
Profilova fotka
ešte odkaz na peknú kombináciu /forum/kurenie-vetranie-a-klimatizacia/nekurena-podlahovka-2-roky/
Odpovedať
@jan45 tam je len jedna foto, nema niekto pofotene ako sa PEX taha stenou? dik
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc to bolo myslené ironicky, je to ukážka, ako sa rozvody nemajú robiť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?