Aké tepelné čerpadlo vzduch / voda?

Profilova fotka
Dobrý deň, Chcel by som chcel vedieť aké TČ by ste odporučili, v projekte mám vzduch / voda IVT Air 90 combimodul A/W 200, 8,8 kW, podľa cenníka stojí cca 13 500 €. Hľadám aj iné TČ ktorý by bolo lancejšie ale zároveň tak isto účinné. Odporučte...
Odpovedať
1
2
16
my budeme mat MasterTerm, dufam, ze je ucinne, celkom nam ho vychvalili aj fora hovoria, ze je ok. vyberali sme ho najma kvoli tomu, ze potrebujeme reverznu funkciu, nakolko budeme mat aj stropne chladenie a je vraj vyrazne tichsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@luciaj a koľko Vás bude stáť to TČ ak sa môžem opýtať? A čo všetko tam budete mať v tej cene? Ďakujem, inak to môžeš napísať aj do IP.
Odpovedať
@norberts Zásadná otázka: v čom vidíte výhodnosť tejto investície v porovnaní napr. s plynovým kond. kotlom, ktorý stojí 2.000 € alebo s peletkovým...? Za aký čas sa vám investícia 11.000 € navyše vráti na úsporách?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ahoj, nemáme plyn, máme iba elektrinu a výhody peletkov nepoznám, resp. som sa s ním ešte nestretol.
Odpovedať
my si tiež ideme dávať TČ, lebo nemáme plyn a náklady na celú peletovú kotolňu by nás vyšli skoro tak veľa ako TČ a ešte k tomu každý rok kupovať a skladovať pelety.
Odpovedať
Profilova fotka
@janka40 presne tak, zdielam taký istý názor :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janka40 A aké TČ máte vybraté? Alebo ešte vyberáte?
Odpovedať
@norberts my máme DAIKIN ALTERMA, na budúci týždeň nám ho prídu namontovať, asi 8,7 kW
Odpovedať
Profilova fotka
@janka40 a koľko Vás to vyšlo ak sa môžem opýtať?
Odpovedať
ahojte, aj my zvažujeme nad TČ - quadEnergy 8.02 ... tiež nemáme v dedine plyn a preto hľadáme inú alternatívu. Len elektrika tiež nie je najlacnejšia a preto nevieme čo by bolo výhodnejšie a potom všade sme sa dočítali, že pri mínusových stupňoch to až tak nevykúri.
Odpovedať
Profilova fotka
@10barbora02 ahoj, tak to tepelné čerpadlo by malo fungovať aj ked je vonku -15 stupňov. Aspoň tak to uvádzajú ale realita neviem aká je. Ale každopádne v tom TČ je aj elektrokotol, resp. špirála ktorá ti dohrieva tú vodu ak TČ nestíha.
Odpovedať
@norberts Pozrite si jeho výkonové krivky pri vonk. teplotách a jeho topný faktor (po slovensky vykurovací faktor - zaužívaný je viac český výraz). Potom budete aspoň trošku v obraze, koľko pri -15°C vonku žerie TČ len na pohon a koľko tepla vyždíma z mrazivého vzduchu. Rovnako pri teplotách okolo 0°C. Ten, kto Vám toto TČ navrhol, zrejme dal do projektu aj hodnoty tepla na kúrenie a prínos TČ na úsporách, takže platby by mali by vyrátateľné. Či nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr ahoj, tak máme ročnú spotrebu ele.energie 7,32 MWh. Topný faktor čo som pozeral na internete pri IVT Air 90 je pri 7°C / 35°C = 3,8. Ostátné veci tam nie sú popísané ani na internete na stranke ivt.sk to neviem najsť, resp. som niejak dôkladne nehladal.
Odpovedať
@norberts Tak to si určite od výrobcu vymámte.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ok, určite sa budem informovať. Ale chcel by som sa opýtať, že aké iné TČ by bolo dobre použiť pomer cena a výkon ??? Ď
Odpovedať
@norberts Predovšetkým znížiť nároky na vykurovanie na úroveň . Potom môžete ostať pri elektrine v kombinácii s kachľami alebo krbom, pričom stačí zakúriť v ňom obdeň. Príp. sú aj TČ vzduch voda do 5000 €, ešte si určite prebrázdite net, ponuka je široká. Dať za TČ vzduch voda (najmenej účinný typ) vyše 10.000 € môže len ten, kto nevie, čo s peniazmi. Priemerný vykurovací faktor za zimu bude okolo 2? Čiže ušetrí max. polovicu nákladov? Kedy sa tých neviemkoľko € investovaných naviac vráti oproti verzii lepšie izolácie+elektrický zdroj? Samotnú podlahovku+príslušenstvo alebo kachle do toho nerátam. Neviem, aké máte predstavy... skúste si hodiť na papier ceny a výpočty a potom porovnať.
Odpovedať
@norberts prvá veta: ...na úroveň "lepšieho" NED. Merná potreba okolo 30 kWh/(m2a). Ak má dom 100 m2, bude treba 3000 kWh.
Odpovedať
o faktore všeobecne kuk http://www.kolad.sk/index.php?page=o_... http://www.tzb-info.cz/2443-jak-je-to... http://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-c... Podľa TL http://www.ekologicke-vytapeni.cz/fil... bude priem. faktor za zimu okolo 3, (niekde medzi hodnotami pre +7 a -7) nechce sa mi tomu veriť.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr inak ako úprimne aj tak stále nerozumiem tým hodnotám, resp. tomu faktoru 3. Čiže tie hodnoty +7 a -7 sú dobré alebo?
Odpovedať
@norberts Topný faktor COP je pomer medzi energiou získanou z prírody a energiou spotrebovanou na pohon. Čím je toto číslo väčšie, tým je lepšie = účinnejšie TČ. Účinnosť závisí aj od teploty vody v systéme vykurovania, preto je podlahové kúrenie lepšie - pekne vidno z tabuľky v TL. TČ vzduch voda má pri nízkych teplotách ten COP už malý, lebo sa z mrazivého vzduchu teplo ťažko "ždíma". Podľa TL pre IVT 90 platí, že pri -7°C žerie 2,3 kW a dáva 6 kW. Keď to vydelíte, dostane COP = 2,6. To je až príliš pekná hodnota. Nič viac k tomu neviem povedať, skúsenosť nemám.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ďakujem pekne za vysvetlenie. A máš niejakého favorita v TČ vzduch voda ??? Čo sa týka ceny a výkonu. Ďakujem Napríklad teraz som si pozeral že Daikin Altherma 8,43 kW výkon má ten topný faktor COP = 4,05 http://obchod.klimarapid.cz/tepelna-c...
Odpovedať
@norberts Nemám favorita, lebo ja sa zaujímam o investične nenáročné kúrenie. Ten COP je ale za ideálnych podmienok, nepíšu akých... To je ako keď je pri aute napísané, že dosahuje rýchlosť 280 km/hod. Čiže pre prax málo platné. Preto si vyhľadajte TL každého jedného TČ, ktoré prichádza do úvahy a tam hľadajte COP pri teplote pod nulou. Najlepšie by boli krivky. Poprečitujte si diskusie k tým článkom, na ktoré som dávala odkazy vyššie. Bez toho, aby ste sa touto problematikou hlbšie zaoberali, Vás okafrú marketingom.
Odpovedať
@norberts Podľa TL je ten COP vyše 4 pri +5 až +7°C (nerozumiem tým skratkám). http://obchod.klimarapid.cz/files/832
Odpovedať
@norberts ..nezdajú sa mi tie tepelné straty na dom..dam si tu námahu a vyrátam ich ak mi dáte nasledovné info: 1. murovací material na obvod 2. velkost ..m2 ..kolko je otvorov, okna, dvere...aké majú k 3.kolko ide izolácie do podlahy a do stropu 4.ako bude zaizolovaný sokel rd, hrúbka, z čoho a do akej hlbky 5.Výška stropu od deky..od základovej dosky potom to budem vedie´t vyrátať
Odpovedať
Profilova fotka
@pr dobrý deň, tak niejaké info mám ale som v robote a nemám pri sebe projektovú dokumentáciu ale : 1.murivo som dal heluz family 44 brúsenú 2.stavba mám 10x16,75 s garážou, 7ks okien, 1 vchodové dvere, 1 dvere na terasu, 1 garážová brána, 1 dvere do technickej miestnosti. Aké majú "k" Vám teraz neviem povedať. 3. izolácia podlahy je 15 cm polystyren a 30 cm nobasil do stropu 4. sokel Vám nebudem klamať, momentálne to neviem, resp. to ešte neriešim. Tušim je tam 10 cm polystyren ale nechcem Vám klamať, musel by som sa na to pozrieť doma lepšie. 5. výška stropu by mohla byť niekde okolo 3 m, rátam že vchodové dvere majú 2,67 m na výšku, čiže by to mohlo byť aj viac kedže na podlahu pôjde 15 cm polystyren a 8 cm poter, na výšku ešte rátajme cca 30 cm. Naozaj teraz si nechcem trúfať povedať že koľko je to. No každopádne tepelná strata 7195 ročne je na hrúbku steny heluz 38 brúsenú a v teplotnom pásme 3. My sa nachádzame v teplotnom pásme 1 a dal som heluz family 44. Takže by to malo byť o niečo menej. S pozdravom
Odpovedať
Profilova fotka
@pr odpísal som Vám na IP ohľadne tej zmluvy, prosím dajte mi potom vedieť ked to pošlete. ďakujem
Odpovedať
@norberts >.eśte otázku...garáź bude vykurovaná? alebo tá technická miestnosť?
Odpovedať
Profilova fotka
@pr garáž a ani technická miestnosť nebude vykurovaná
Odpovedať
@norberts nech rátam ako rátam,mne teplné straty vychádzajú až 11.000 kWh
Odpovedať
Profilova fotka
@pr tak v projekte je 7195, skúsim sa ešte pozrieť do projektu či tam ešte niečo nenájdem.
Odpovedať
1
2
16
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?